Dodaj do ulubionych

Alkohol w ciąży

23.11.04, 15:38
Jestem tu, na Forum, jakiś czas i natknęłam się na sporą ilość postów
dotyczących alkoholu. Czy można? Ile można? Jaki można?...
Alkohol należy do tych związków, które w 100% penetrują przez łożysko. To
znaczy, że stężenie alkoholu we krwi płodu jest dokładnie takie jak we krwi
mamy, która go wypiła! Ale jest różnica - komórki mózgowe tego maleństwa, w
odróżnieniu od naszych starzejących się już, niestety, dopiero się rozwijają
i kształtują.
Też mam straszną ochotę na lampkę wina...
Ale gdy o tym pomyślę - brrr!!!
Czy lekarze nie znają innych naturalnych środków "na poprawę parametrów krwi"?
kózka
Obserwuj wątek
    • kurova Re: Alkohol w ciąży 24.11.04, 17:16
      Powiem ci tak.Będąc w ciąży chodziłam do lekarza, który jest ordynatorem w
      szpitalu ponad 20 lat.Najpierw polecał mi picie czerwonego wina na rozluźnienie
      przy staraniu się o dzidzię. Bo dzisiejsze dziewczyny za bardzo chcą dziecka i
      się spinają.A druga sprawa, kiedy w trakcie ciąży wyskakiwałam z różnymi
      pytaniami gdzieś przeczytanymi, czy można czy nie można , jak to wpływa na
      dziecko, odpowiadał mi,że wszędzie można przeczytać że alkohol szkodzi dziecku
      a oni kilkanaście lat temu kobietom, którym groziło poronienie dawali dożylnie
      duże ilości alkoholu ( może to jakiś inny alkohol)na rozluźnienie i do tego
      relanium.
      • magdek2 Re: Alkohol w ciąży 24.11.04, 17:34
        moj zakazał stanowczo i był oburzony postawą innych lekarzy, ja nie zamierzam
        próbować, na pewno to rozluźnia, ale nie wierzę w dobroczynne działanie na
        dziecko czy krew, na poprawienie parametrów krwi mozna pic sok z buraków. Poza
        tym kiedyś jak nie mogłam dostać @ i byłam już cała spięta od tego czekania, a
        nie byłam w ciąży ginekolog zalecił mi dużą lampkę czerwonego wina i opatrzył
        slowami "teraz na pewno panią ruszy i jakoś pójdzie skoro tak sie pani
        niecierpiliwi", tego samego dnia "poszło" o czym to świadczy ? nie wiem, ale
        nie bedę teraz próbować smile
      • koza1968 Re: Alkohol w ciąży 24.11.04, 20:09
        Tak, wiem. Kiedyś rzeczywiście podawano alkohol dożylnie przy ryzyku
        przedwczesnego porodu, bo działa rozluźniająco na mięśniówkę.
        Dziękuję Bogu, że od tamtego czasu medycyna poszła mocno naprzód.

Lekarzy znam różnych. Znam nawet takiego ( też ordynator, choć nie ginekolog ),
        który powiedział kiedyś, że on uczył się intensywnie 20 lat temu, więc teraz
        już nie musi...
        Z tej też przyczyny ufam bardziej lekarzom młodym, ambitnym i intnsywnie
        dokształcającym się, niż tym doświadczonym, którzy ślepo polegają na wiedzy
        zdobytej kilkadziesiąt lat temu.
        No i ufam też zdrowemu rozsądkowi.
        kózka
        • mviks Re: Alkohol w ciąży 24.11.04, 20:49
          Tez nie jestem za alkoholem. Jednak moja siostra skonczyla 3 lata temu
          medycyne, lekarz poloznik sama sugeruje mi lampke wina czy male piwo uncertain
          Ja nie chcialam nie chcialam ale jak mi morfologia zeszla do anemi skusilam sie
          na czerwone wino, pol lampki 2x w tydzien przed badaniami i w koncu postep.
          Sok buraczny i zelazo nie pomagalo. Jedno jeszcze co moge polecic to owoce
          granatu- one tez poskutkowaly.
          Magda 39tydz
        • grochalcia Re: Alkohol w ciąży 24.11.04, 21:34
          kozka, moj lekarz jest mlody, doksztalca sie i tez powiedzial, ze szklaneczka
          piwa nie zaszkodzi. bardziej zaszkodzi stres, ze masz ochote, a nie pijesz.
          Byle nie stronga. pozdrawiam. a maly synus niech sie juz od poczatku
          przyzwyczaja do tego, co dobre, hi,hi. kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka