aga_a 05.12.04, 21:15 Witajcie. Zaczynam teraz 3 trymestr ciąży i czasami nie wiem co mam robić do jedzenia. Może macie jakieś fajne ,sprawdzone przepisy na fajne ,szybkie obiadki czy sałatki? Piszcie.Pozdrawiam.Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwiq Paprykarz z kurczakiem 06.12.04, 08:36 Cześć! Ja uwielbiam gotować. Bardzo mnie to relaksuje i pozwala pozbyć się ataków hormonów. Garściami czerpię z Makłowicza. Kiedyś tak nie było, ale odkąd jestem w ciąży moje gusta smakowe zrobiły sie duzo bardziej odważne. "Paprykarz z kurczakiem" Składniki: pierś z kurczaka słonina lub boczek cebula słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku pomidor(surowy) słodka żółta papryka - surowa śmietana Stopić skwarki ze słoniny lub boczku, jak już są bardzo zarumienione dodać drobno pokrojoną cebulkę. Zeszklić ją, ale nie zamocno. Dodać słodką paprykę w proszku(duuuzo, 3 albo nawet 4 łyżki stołowe), dobrze wymieszać z tym co mamy na patelni. Dodać pierś z kurczaka pokrojoną w większą kostkę, podsmażyć. Dodać drobno pokrojony pomidor, wcześniej obrany ze skórki. Dodać w kostkę pokrojoną żółtą paprykę. Podlać to wszystko odrobiną wody( nie za dużo, bo pomidory puszczą sok więc i tak będzie "mokro").Posolić, popieprzyć. Dusić, aż papryka bedzie miękka, a pomidor sie "stopi" całkiem. Na koniec zagęścić odrobiną śmietany. Mozna podawać z ryżem) Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
batinka1 Re: Paprykarz z kurczakiem 06.12.04, 12:09 super przepis, mąż bedzie zadowolony, ja zresztą też Odpowiedz Link Zgłoś
aga_a Re: Paprykarz z kurczakiem 06.12.04, 12:21 Muszę spróbować ten przepis.Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
haika Re: Czy znacie jakieś fajne przepisy na jedzonko? 06.12.04, 12:26 Ja też uwielbiam gotować i podaję jeden (a raczej 4) ze sprawdzonyh przepysznych przepisików: Składniki: - filety z piersi indyka lub kurczaka - ok. 1,5 - 2 kg, - serki topione ziołowe (ja lubię hohland, może być inny, byle był ziołowy), - przyprawy: sól, pieprz cayenne, - bułka tarta, - 2 jajka, - tłuszcz do smażenia. Filety rozbijamy, a następnie na każdy filecik sypiemy sól (lub jakieś warzywko vegeciarskie jeśli ktoś lubi) i pieprz (ja lubie cayenne ale to ostre bardzo), rozsmarowujemy dość grubo serek, lub gdy jest to możliwe, kroimy go na plastry i układamy na filecie. Następnie zwijamy dość ciasno w rulon. Tak przygotowane mięsko panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy. Podsmażone ruloniki można chwilkę poddusić pod przykryciem na maśle. Ja podaję z ryżem, ugotowany ryż najpierw mieszam z łyżką świeżego masełka i drobno pokrojonym koperkiem, do tego dowolna suróweczka i jest pycha obiadek! Wersja II Zamiast serka topionego filty smrujemy ajvarem i rozkładamy n nich cienkie plastry mozarelli, zwijamy i panierujemy tak samo. Wersja III Zamiast powyższego - filety smarujemy musztardą i układamy na nich plaster żółtego sera i kawałek papryki konserwowej tudzież ogórka kiszonego lub korniszonka. Wersja IV - odważna filety smarujemy mieszanką: łyżka miodu + łyżka sosu sojowego + pół łyżeczki imbiru lub przyprawy 5 smaków + łyżka soli czosnkowej, po posmarowaniu na filety układamy ćwiartki brzoskwiń lub półkrążki ananasa i zwijamy, panierujemy tak samo, z tym, że zamiast bułki tartej - ziarno sezamowe. ....... dobra, wystarczy ))....... Odpowiedz Link Zgłoś