Dodaj do ulubionych

cesarka-ile

07.12.04, 14:26
Poradźcie mi, proszę.
Mam mieć cesarkę ze względu na oczy (miałam jakies plamki na siatkówce-wyszło
przez przypadek bo ginekolog kazał iść do okulisty z powodu ciąży po 30stce).
Umawiam się z lekarzem, który nie prowadził mojej ciąży tylko jego kolega.
1.Jak mam mu się "zrewanżować"?
2.Czy to normalne, że chce mnie ciąć tydzień przed terminem?
Pierwsze dziecko (5 lat) urodziłam normalnie i w terminie. Nie było źle,
wolałabym teraz też normalnie. Strasznie boję się tej cesarki (znieczulenia,
cewnika itp.).
3.Czy przy cc też golą i robią lewatywę?
4. Co będzie jak zacznę wcześniej rodzić? (Mam szansę na szybki poród bo
pierwszy trwał tylko pół nocy).
Czekam na wasze rady. Jestem z Wrocławia.
Obserwuj wątek
    • ade1 Re: cesarka-ile 07.12.04, 14:45
      zwykle cesarke planowana robi sie na 5-7 dni przed terminem ( ja tez tak
      mialam) , mysle ze powinnas sie go zapytac ile sie nalezy, mi nie powiedzial to
      dala 1000zl, nie robia lewatywy, golą ale tylko samą gore, ale lepiej samemu
      sie ogolic jak najwiecej ze wzgledow higienicznych, zalozenie cewnika nie jest
      bolesne tylko takie troche niemile odczucie.
    • black_currant Re: cesarka-ile 07.12.04, 18:01
      1. Skoro cesarka jest ze wskazań, to myślę, że na pewno nie powinnaś dawać
      pieniędzy. Na Twoim miejscu zapytałabym po prostu o to swojego lekarza - bo o
      ile dobrze zrozumiałam to on Cię polecił koledze, więc najlepiej wie na jakiej
      zasadzie to się odbywa.

2. Tak, z reguły planowe cesarki są wcześniej. Znieczulenie i cewnik to nic
      strasznego smile

3. Mnie ogolili tak tuż pod brzuszkiem (chociaż tam prawie nie ma co golić ;-
      ) ). Lewatywy nie miałam (ale cc miałam o 16, a ostatni raz jadłam poprzedniego
      dnia wieczorem)

4. Zapytaj lekarza (tego, który ma Cię operować). Mój kazał dzwonić do siebie i
      położnej jeśli odeszły by mi wody lub zaczęły się skurcze. Potem ja miałam
      jechać do szpitala a oni 'organizować' zespół lekarski. Ale myślę, że to zależy
      od szpitala.

Pozdrawiam cieplutko i nie martw się - cesarkę da się przeżyć smile Ja rodziłam
      pierwsze dziecko naturalnie, a drugie przez cc. Najgorszy po cesarce był
      pierwszy tydzień, gdy minął stwierdziłam, że jesli będę jeszcze kiedyś rodzić
      to tylko przez cc.

---------------------------------------
      Ania - podwójna mama październikowa smile
      Emilka (1.10.2001)
      Grześ (18.10.2004)
    • zabiegana Re: cesarka-ile 07.12.04, 20:59
      Witaj,

U mnie wystepuje ryzyko odklejenia siatkowki, termin mam na styczen. Za luksus
      wykonania cc przez moja ginke place 1000 zl, ale juz sie z tym pogodzilam - nie
      chcialabym, zeby robil to ktos z przypadku. Termin mam na razie wyznaczony
      dokladnie na termin porodu, ale z tego co wiem tydzien wczesniej to jak
      najbardziej praktykowana sprawa. Gdyby sie cos dzialo mam sie znalezc
      blyskawicznie na porodowce, zeby akcja sie nie za bardzo rokrecila i zeby nie
      zaszkodzilo to moim oczom. Pozdrawiam i zycze powodzenia!
    • frawik Re: cesarka-ile 08.12.04, 08:34
      przepraszam was dziewczyny, ale zupelnie nie rozumiem tego co piszecie i za co
      wy chcecie placic tak duze pieniadze. Czy za to ze nalezy sie cesarka trzeba
      tyle placic? to chyba jakies nieporozumienie. Rodzilam dwa razy (raz naturalnie
      raz cc) ale za nic nie domagano sie ode mnie zaplaty a opieka byla wspaniala.
      Dziwny jest ten swiat, naprawde dziwny...
      pozdrawiam serdecznie
      Daga
    • roxi_hart Re: cesarka-ile 08.12.04, 09:57
      A te pieniadze to niby za co? Ja mialam wskazanie od okulisty na cc, moj lekarz to zaakceptowal, szpital rowniez. CC odbylo sie 2 tyg przed teminem, 1 grudnia.
      • gawliki Re: cesarka-ile 08.12.04, 15:57
        hej.nie boj sie cesarki.ja czulam sie swietnie, o 10 rano byla,o 21 juz
        chodzilam.cewnik nie boli,bo pod znieczuleniem.pa
    • livja Re: cesarka-ile 08.12.04, 16:51
      Ja też mam zaplanowaną cesarkę ze względu na wzrok. Odbędzie się 2 tygodnie
      przed terminem porodu. Nic nie muszę za nią płacić. Co do golenia, to w mojej
      klinice robią to standardowo i bardzo dokładnie (tj. całe krocze, nawet w
      okolicach odbytu) o czym przekonałam się tydzień temu gdy musiałam iść na 2 dni
      do szpitala (36 tc) poleżeć pod kroplówką. Chociaż na poród się nie zanosiło,
      powiedzieli mi, że golą rutynowo wszystkie pacjentki przyjmowane w okresie
      okołoporodowym, bo "w każdej chwili może się coś zdarzyć". To, że ma być
      cesarka, nie ma nic do rzeczy, niestety .....
    • joasia20 Re: cesarka-ile 08.12.04, 17:17
      Ja również mam planowaną cesarke ze wskazań okulistycznych i początkowo dałam
      sie ponieść panującej modzie i ludzkiemu gadaniu o tym, że inaczej się nie da.
      Jednak tak mi się ułożyło, że mój lekarz na 2 tygodnie przed terminem (czyli
      kilka dni temu) mówiąc brzydko "wystawił mnie do wiatru". Ponieważ jestem już
      zmęczona tym proszeniem, dopytywaniem, jak i za ile itp., postanowiłam, że w
      końcu coś mi się od naszego Państwa należy skoro uczciwie już od ładnych kilku
      lat co miesiąc płacę ten cholerny Zus to niech się raz w życiu na coś przyda.
      Właśnie wróciłam ze szpitala gdzie zgłosiłam się ze wszystkimi potrzebnymi
      badaniami i oświadczeniem okulisty ze wskazaniem do cc i powiedziałam, że chcę
      u nich rodzić i co mam w związku z tym zrobić. Zrobiono mi KTG, lekarz dyżurny
      zbadał mnie, przeprowadził krótki wywiad i napisał skierowanie na 13 grudnia
      (czyli na 5 dni przed terminem), mam się zgłosić na izbę przyjęć i zostanę
      przyjęta do szpitala, przygotują mnie, zrobią cc i wszystko dalej co trzeba. No
      i okazało się, że bez płacenia i bez stresów też można być przyjętym do
      szpitala na cc, oczywiście jak są wskazania medyczna. Ja teraz tylko żałuję, że
      sobie zawracałam głowę i próbowałam to załatwiać za pieniądze, bo kosztowało
      mnie to wiele stresu a ostatecznie i tak nic z tego nie wyszło. Polecem
      przeanalizować sobie moją historię i wyciągnąć wnioski.
      pozdrawiam
      asia 39t.c.
    • lilithh Re: cesarka-ile 09.12.04, 01:26
      hmm.
      wydaje mi sie że z tym płaceniem wygląda tak: jeśli mam zaświadczenie o
      wskazaniach do cc i po prostu zgłaszam sie do szpitala na operację nie
      grymasząc kto bedzie to cc przeprowadzał, to nie płacę, bo faktycznie: "niby za
      co"? Wystarczy że od ładnych paru lat utrzymuję te wszystkie kasy chorych i
      narodowe fundusze zdrowia. Oczywiście symboliczny bukiet kwiatów albo cóś
      takiego jest jak najbardziej na miejscu.
      Jesli zaś nie chcę aby operował mnie przypadkowy lekarz dyżurny (same
      przyznacie że to rosyjska ruletka) i chciałabym aby ciął mnie wybrany wcześniej
      lekarz do którego mam zaufanie - no to sprawa ma się trochę inaczej,
      szczególnie jeśli np. coś sie niespodziewanie zacznie i będę go wzywać w srodku
      nocy i nie na jego dyżurze.
      No i przyznam sie że w tym momencie też mam duzy dylemat: jak
      wysokość "rewanżu".
      Ech, chyba go po prostu zapytam...
      • ade1 Re: cesarka-ile 09.12.04, 09:14
        Dziewczyny nie rozumiem dlaczego tak sie oburzacie z tym placeniem. Jezeli mam
        wskazanie do cc i zglaszam sie do szpitala i tam operuje mnie ktos z przypadku
        kto jest wolny to oczywiscie ze nie place, ale jesli mam umowionego lekarza
        ktory specjalnie dla mnie przychodzi nawet wtedy gdy nie ma dyzuru no to
        oczywiste jest ze trzeba mu cos dac.Przeciez moze sie zdarzyc ze bedzie musial
        do mnie przyjechac w wolny od pracy dzien.
        • frawik Re: cesarka-ile 09.12.04, 09:51
          w takim razie pytanie powinno brzmieć ile dla umówionego lekarza, a nie ile za cc.
          Życzę szczęśliwego rozwiązania
          Daga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka