Dodaj do ulubionych

wybrac lepszy szpital daleko czy gorszy blisko dom

07.12.04, 17:43
Witam i pozdrawiam wszystkie ciezarowki smile
Jestem w 26 t.c. i zaczelam juz powaznie zastanawiac sie nad porodem .
Mieszkam w miescie , w ktorym jest tyko 1 szpital , takze nie mam za duzego
wyboru. Ma on bardzo zla opinie, personel jest niemily , zacofane metody itp.
zreszta lezalam tam juz 2 razy w czasie ciazy na patologii i nie wspominam
tego zbyt milo. czulam sie tak jakbym zawracala komus glowe tym ze w ogole
osmielilam sie miec jakies komplikacje. co prawda mama , rodzina znajome itp.
wszyscy naokolo mowia , ze skoro tysiace kobiet juz tu urodzilo i nic im nie
jest to dlaczego ja "panikuje" ?. ale namowilam dzisiaj meza na wyjazd do
szpitala oddalonego o 50 km. , ktory ma odznaczenie "szpital przyjazny
dziecku" , i w rankingach szpitali w Polsce zajmuje 3 miejsce. ( nasz
miejscowy przedostatnie w wojewodztwie ) . Przyjeto nas tam baardzo milo i
serdecznie, bylam zaskoczona warunkami i w ogole wszystko na bardzo duzy
plus. I niedrogo
Oczywiscie teraz wszyscy poza miom mezem probuja mi wmowic , ze panikuje i w
ogole "po co wydziwiam " . Mowia ze bedzie klopot z dojazdem , bede meczyc
maluszka w drodze powrotnej ( 45 minut przeciez tyle jedzie sie czasami w
duzym miescie !!) , a najbardziej boli wszystkich ze nie beda mogli u mnie
przesiadywac caly czas - tak mi sie wydaje jak widze miny mojej mamy i
tesciowejsad a ja tak naprawde chce miec po porodzie cisze i spokoj ,
szczegolnie z moja "halasliwa" rodzinka to mi sie przyda.

a co wy o tym sadzicie? czy porod daleko od domu moze zaszkodzic w jakims
stopniu maluszkowi??
Obserwuj wątek
    • pelea Re: wybrac lepszy szpital daleko czy gorszy blisk 07.12.04, 17:46
      ja na Twoim miejscu na pewno wybralabym ten lepszy szpital mimo ze daleko od
      domu.
    • wybredna Re: wybrac lepszy szpital daleko czy gorszy blisk 07.12.04, 17:47
      Ja bym się zdecydowała na ten szpital,który ma lepszą opinię(jeżeli oczywiście nie znajduje się kilka godzin drogi od Twojego miejsca zamieszkania).Ja też będę rodzić tam gdzie mam zaufanie do lekarzy(ok 50 min drogi od domu),poza jednym przypadkiem-jeżeli będzie padał śnieg,będzie ślisko na drogach,słowem-pogoda nie będzie sprzyjala podróżowaniu-urodzę na miejscu.
      Mam jednak nadzieję,że szczęście będzie mi sprzyjać,czego i Tobie życzę.
    • gosiako Re: wybrac lepszy szpital daleko czy gorszy blisk 07.12.04, 17:49
      Ja wybrałam szpital o 12okm od mojego domu..i jeśli tylko uda mi się dochodzić
      do 16.12. to mam nadzieję, że nie będę tego żałować...Też mawi mnie droga
      powrotna..to że dziecko małe i ja kłopoty z siedzieniem..ale wazniejsze dla
      mnie to co w szpitalu..personel itd...nie słuchaj nikogo tylko siebie i
      męża...spokój najwazniejszy...jeżeli tam czujesz się bezpieczniej to śmiało !!
      pozdrawiam i trzymam kciuki
      • mzzz Re: wybrac lepszy szpital daleko czy gorszy blisk 07.12.04, 18:32
        Zdecydowanie wybrała bym szpital lepszy dla mnie a przedewszystkim dla dziecka
        i nie ważne że jest dziecka i nie przejmowała bym się innymi rodziną teściową
        itp. bo to ty będziesz rodziła i ty musisz mieć wygodnie komfortowo i
        bezpiecznie.Powodzenia.
    • sosenka7 Re: wybrac lepszy szpital daleko czy gorszy blisk 07.12.04, 17:50
      Ja na Twoim miejscu bez wachania wybrałabym ten lepszy, choć dalszy szpital.
      45minut to naprawdę nie jest dużo.
      Mieszkam w Warszawie i do wybranego przez siebie szpitala będę jechać mniej
      więcej tyle samo, a może i znacznie dłużej jeżeli dzidziuś zdecyduje się
      przyjść na świat w godzinach szczytu.
      • sylwiawm Re: wybrac lepszy szpital daleko czy gorszy blisk 07.12.04, 17:54
        Wybierze ten lepszy. Mam podobna sytuacje tak mam zamiar zrobic
      • justinewal Re: wybrac lepszy szpital daleko czy gorszy blisk 09.12.04, 17:28

MAm dokładnie tak samo. Mieszkam w Nowej Iwicznej pod
        Piasecznem, a rodzić będę w Bielanskim (żoliborz). To dokładnie 28 km przez
        całą Warszawę. W godzinach szczytu to może być nawet 2 h drogi. Ale będę tam
        rodzić ze względu na polecenie tego miejsca przez moją gin, chociaż mam kilka
        szpitali po drodze. Rodzi się z ludźmi, a nie z miejscem.
        Wybierz dalszy szpital, to Ty masz się czuć dobrze. A droga do domu ... dla
        mnie najmniej ważna.
    • klubiale1 Re: wybrac lepszy szpital daleko czy gorszy blisk 07.12.04, 18:26
      A w moim mieście nie ma szpitala, mimo że miasto ma ponad 50 tys mieszkańców.
      Wybrałam więc szpital oddalony o niecałe 30 km. Jazda w godzinach szczytu trwa
      zwykle 1godz. Poród miałam w godzinach rannych w dzień powszedni , czyli akurat
      szczyt korków, ale bez problemu dojechaliśmy, urodziliśmy , a potem wróciliśmy
      bezpiecznie do domu.
      Szpital oddalony od domu to nic strasznego. Zorganizuj sobie tylko dobry dojazd
      i jakieś wyjście awaryjne np gdyby samochód zastrajkował lub mąż nie mógł Cię
      odwieźć.
      Pozdr
    • anusiamamusia Re: wybrac lepszy szpital daleko czy gorszy blisk 07.12.04, 18:43
      Witaj.
      Zdecydowanie wybrałabym ten lepszy szpital mimo, ze dalej!!!!

Ja mieszkam w Warszawie - do mojego szpitala jedzie się w korkach około
      godziny, choć mam do niego kilkanascie kilometrów. Wybrałam prawie najdalszy
      szpital w mieście ale tam czuję sie dobrze. Mój trzeci poród tez tam planuję.
      Pozdrawiam i nie daj się rodzinie - to Ty masz rodzić a nie Oni
      anuś
    • pulpec Re: wybrac lepszy szpital daleko czy gorszy blisk 07.12.04, 18:56
      wybrałabym ten lepszy.
      45 minut to ŻADNA odległość, w Wawie w tym czasie nie przejedziesz nawet na
      drugą stronę Wisły w godzinach szczytu smile
      a to, że rodzina nie będzie u Ciebie przesiadywać, to też ogromny plus, skoro
      nie masz na to ochoty.
    • e_rubi Re: wybrac lepszy szpital daleko czy gorszy blisk 07.12.04, 19:15

Ja tez wybralabym ten lepszy, w koncu 45 min drogi to wcale nie jest daleko. Ja jestem dopiero w 18 tyg ale juz zdecydowalam, ze nie bede rodzic w szpitalu w moim miasteczku, tylko w tym o 30 km dalej i w szczycie tez sie czasem jedzie 40 min. Tam pracuje moj lekarz prowadzacy i to glownie ze wzgledu na niego. Zorganizuj sobie wczesniej dojazd, tzn ustalcie kto Cie zawiezie, zebys sie nie denerwowala w ostatniej chwili, jesli maz jest blisko Ciebie i macie auto, to chyba zaden klopot a jesli nie to na pewno da sie cos zalatwic. Powodzenia.
    • yola13 Re: wybrac lepszy szpital daleko czy gorszy blisk 07.12.04, 19:31
      Nie wydaje mi się , żeby kobieta po porodzie oczekiwała tłumów odwiedzających,
      no chyba, że na tym Ci najbardziej zależy, ja wolałabym odczuwać lepszy komfort
      psychiczny, więc wybrałabym lepszy szpital , z dobrą obsługą i sprzętem, choćby
      miał być nawet 100km od domu.
      • iw82 dziekuje za opinie :) 07.12.04, 19:41
        i za utwierdzenie mnie w przekonaniu , ze mam racje. bo przy naporze rodzinki
        zaczelam naprawde czuc sie jak samolubna panikara... a problem glownie
        rozchodzi sie o to , ze ja i maz mamy samochod i on bedzie mogl czesto mnie
        odwiedzac , a reszta niestety nie ma i pewnie im smutno , ze nie beda mogli u
        mnie przesiadywac codziennie ( a bylo tak kiedy lezalam na patologii smile
        dziekuje i pozdrawiam
    • zarazmamusia pytanie do iw82 07.12.04, 19:44
      Witaj,
      czy mieszkasz w Toruniu? A szpital przyjazny dziecku znajduje się w
      Inowrocławiu? Bo jeśli tak to mam ten sam problem co TY.
      Pozdrawiam
      • iw82 Re: pytanie do iw82 07.12.04, 19:57
        nie - mieszkam w Swinoujsciu a ten szpital to Kamien Pomorski - przeczyatalam o
        nim w rankingu strony rodzic po ludzku i pojechalam sie przekonac czy to prawda
        co tam napisano - potwierdzam w 100%
        • zarazmamusia Re: pytanie do iw82 07.12.04, 20:02
          ale mimo wszystko dziękuję, że napisałaś na ten temat. Ja jestem dopiero w
          14tc, ale od wielu tygodni myślę o porodzie i szukam odpowiedniego szpitala,
          który zapewni mi i dziecku dobre warunki. Pierwsze dziecko rodziłam w prywatnej
          klinice i nigdy nie żałowałam zapłaconych za to pieniędzy. Teraz dojazd do
          tamtej kliniki nie wchodzi w grę ponieważ przeprowadziliśmy się kilkaset
          kilometrów.
          W każdym układzie podobnie jak Ty pojadę te 50 km, aby tylko RODZIĆ PO
          LUDZKU... no chyba.że nie będę miała tej godziny na dojazd... róznie bywa.

Pozdrawiam Ciebie serdecznie.
    • zarazmamusia gdzie znajdę ranking szpitali? 08.12.04, 21:58
      Iw82 - jak sprawdziłaś szpitale, który jest przyjazny dziecku a ktory nie. Ja
      weszłam na strony "rodzić po ludzku", ale tam nie widzę żadnych "odznaczeń",
      serduszek czy czegoś takiego. Mozęsz mi powiedzieć na jakiej stronie to
      sprawdzałaś?
      • iw82 Re: gdzie znajdę ranking szpitali? 09.12.04, 15:37
        wejdz na strone www.rodzicpoludzku.pl
        na zakladke PUBLIKACJE i tam pierwsza to bedzie wlasnie ranking szpitali 2000
        czy cos takiego
        • iw82 Re: gdzie znajdę ranking szpitali? 09.12.04, 15:39
          www.rodzicpoludzku.pl/szpitale/szpitale.htm
          mam nadzieje za dziala i pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka