Dodaj do ulubionych

ból, kłucie, pieczenie na wysokości żeber

15.12.04, 15:32
Zaczęłam 26 tydzień, od rana czuje ból i pieczenie po prawej stronie w
okolicy żeber, tak jak jest dno macicy, wczoraj byłam u lekarza i wszystko
bylo ok., a dzisiaj jak na złość zaczęło mnie boleć, to kłucie i ból nasila
sie podczas zmiany pozycji, ale jak siedzę też czuję jakby lekkie parzenie.
Nie wiem czy to normalne czy dzwonić do lekarza ? Mała jest ułozona
poprzecznie może dlatego....
Obserwuj wątek
    • mashi oj znam to 15.12.04, 17:19
      znów ten temat wyłazi!!!
      nie martw się, niektóre kobiety tak mają
      na przykład ja
      czasem to jest nie do wytrzymania, jakby ktoś wbijał nóż pod zebro. Mnie też
      boli (kłuje, piecze, swędzi, poza tym "mrówki" i jakby brak czucia na skórze)
      pod żebrem z prawej strony, w miejscu, gdzie zaczyna się uwypuklać dno macicy,
      pare cm pod cyckiem.
      jestem w 40 tyg i trochę przeszło, ale jeszcze dwa tyg temu było koszmarnie.
      Zaczęło mi sie ok 28 tyg.
      trochę mi ponaga, jak pouciskam to miejsce. czasem mam wrażenie, ze moje
      dziecko wpycha po prostu noge pod żebro
      pytalam lekarza, powiedział ze to ucisk na woreczek żółciowy, który jest bardzo
      wrażliwy
      słyszałam też wersje o nacisku na nerwy
      • agakom Re: oj znam to 15.12.04, 17:27
        hejka
        niestety tez tak mam od paru tygodni, i tak naprawde nic nie pomaga sad , taka
        uroda ciazy wink Czasami az wyje z bolu, ale da sie przezyc wink Lekarz mowi
        rowniez o ucisku i nic poza tym.
        Pozdrawiam
        aga 34 tc
    • koleandra Re: ból, kłucie, pieczenie na wysokości żeber 15.12.04, 17:27
      Też to miałam około 25 tyg. Połóż się, odpocznij i przejdzie.
      • okulewiczu Re: ból, kłucie, pieczenie na wysokości żeber 15.12.04, 17:55
        Oj, Jak ja to dobrze znam. Mam to od tygodni. Najgorsze jest to drętwienie,
        czasami mam ochotę płkać, przeszkadza mi to w spaniu. Mam nadzieję, że brzucho
        wkrótce opadnie i przestanie mnie boleć. A czasami jak mały dowali to mam
        gwiazdki w oczach.
        pozdrawiam
        Ula i Pawełek 37 tc
    • magdek2 Re: ból, kłucie, pieczenie na wysokości żeber 16.12.04, 09:09
      dzięki za odzew dziewczyny, wieczorem już mnie bolało po obu stronach, ale w
      nocy maluch sie wiercił i przeszło smile pocieszyłyście mnie, bo już nie
      wiedziałam czy to normalne
    • amjez ja wiem jak temu zaradzić! 16.12.04, 11:57
      • amjez ja wiem jak temu zaradzić! 16.12.04, 12:04
        jeszcze raz. Szanowne Koleżanki. Mój ból, właśnie taki: pod piersiami, piekąco-
        kłujący, opasający klatkę piersiową i kumulujący się na plecach po prawej
        stronie - to wątroba! W ciąży ucisk na wątrobę powoduje ten charakterystyczny
        ból, w gorszym przypadku może się okazać, że to np. kamica pęcherza żółciowego.
        Ale tym sie będę martwiła po ciąży. Lekarz przepisał mi Boldaloin oraz zalecił
        dietę wątrobową, czyli nic smażonego, tłustego itd. (lista produktów zalecanych
        i zabronionych: serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,56681,955585.html). I powiem
        Wam, że działa. Do tej pory faktycznie pomagało tylko leżenie, a ból był taki,
        że chodziałam po ścianach. Od dwóch dni stosuję dietę (np. na obiadek gotowane
        udko kurczka, gotowane warzywa z ryżem, itp.) i to działa! Przy okazji dieta i
        tak się przyda, jestem w 34tc i 14kg do przodu!. Pozdrawiam!
        • magdek2 Re: ja wiem jak temu zaradzić! 16.12.04, 12:09
          dzięki, próbowałam skorzystac z namiarów, ale na razie się nie udaje
          • amjez Re: ja wiem jak temu zaradzić! 16.12.04, 12:18
            jeśli nie możesz otworzyc linka, to wpisz w Google hasło: 'dieta w chorobach
            wątroby". Ten link powinien byc jako pierwszy
            • magdek2 Re: ja wiem jak temu zaradzić! 16.12.04, 12:22
              smile
      • mashi Re: ja wiem jak temu zaradzić! 16.12.04, 15:51
        o rany , jesteś genialna!!!!
        a ja się zastanawiałam od paru mies. co to moze być! slyszałam ze woreczek
        żółciowy, ale nie wpadłam na to ze to moze być watroba
        przede wszystkim nie skojarzyłam tego ze ten ból pleców jakoś się ma do tego
        bólu z przodu!
        bolało mnie takie jedno miejsce na plecach, trochę na prawo od kręgosłupa-
        nawet tak sobie myślałam, ze ten ból jakoś dziwnie wypada jakby "na wylot" od
        tego bolacego miejsca z przodu no i proszę- jednak było to powiąane
        jestem w 40 tyg, więc sobie już chyba daruję leki, ale gdybym wiedziała
        wcześniej!
        • amjez Re: ja wiem jak temu zaradzić! 17.12.04, 11:02
          I dodam jeszcze, że teraz sztywno trzymam się diety i zaczęłam normalnie
          egzystować. Ten ból nie pozwalał mi się ruszać, a teraz jest OK. Wczoraj na
          wigilii firmowej były same smakołyki: krokiety z kapustą, pierogi z kapusta,
          karp smażony itd., a jak nic. Pomna na ból wolę sobie odmówić tych pyszności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka