Dodaj do ulubionych

Dręczące pytanie

28.12.04, 18:15
Moja młoda ciąża jest lekko zagrożona, nie wiedomo czy donoszę jak powiedział
doktor. Na jajniku z uwagi na wczesną ciąże pojawił się torbiel i ma się sam
usunąć po porodzie wraz z łożyskiem. Pytanie : Co jeśli poronię, czy torbiel
zostanie? Czy są farmakologiczne środki leczenia torbiela czy tylko
operacyjne?
Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • agnesm1 Re: Dręczące pytanie 28.12.04, 19:14
      Grunt to w tej chwili spokoj... czesto sie dzieje, ze torbiele same stopniowo
      sie wchalaniaja, no i nastaw sie pozytywnie - duzo odpoczywaj, nie przemeczaj
      sie... (czasem torbiele leczy sie laparoskopowo)
      jesli chcesz to zapraszam goraco na forum Trudna ciaza - tam mozesz znalezc
      wiele informacji... zaglada tam wiele osob z roznymi przejsciami...
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20515Pozdrawiam
      Agnesm
      • ania_fg Re: Dręczące pytanie 28.12.04, 20:07
        Ja poroniłam 12 grudnia. Na usg lekarz mi powiedział,że mam torbiel. jak
        zapytałam co się z tym robi to odpowiedział, że torbiel powinien zniknąć wraz z
        najbliższą miesiączką. A od dziewczyn w szpitalu dowiedziałam się, że dopiero
        jeśli dostanę miesiączkę i zrobię usg i okaże się, że torbiel nadal jest to
        wtedy laparoskopia. Ale lekarz mi o tej laparoskopi nic nie mówił, zapewniał,
        że torbiel to nic groźnego i powinna wraz z miesiączką zniknąć. Bądź dobrej
        myśli, pozdrawiam.
    • agamousy Re: Dręczące pytanie 28.12.04, 20:38
      Jestem teraz w 34 TC. Pierwsze usg w 8 TC wykazało torbiel na prawym jajniku -
      na moje przestraszone pytanie "Co teraz?" lekarz odpowiedział - nic,
      najprawdopodobniej się wchłonie, to samo powiedziała moja doktor prowadząca -
      wręcz w stylu - w ogóle się tym nie przejmuj. Na następnym usg w chyba 12/13 tc
      torbieli już nie było. Nie wiem dlaczego lekarz tak Ci powiedział - moi lekarze
      stwierdzili, że torbiele często się pojawiają w związku z jakąś
      nieprawidłowością hormonu (niestety nie pamiętam czy chodziło o nadmiar, czy
      niedobór) odpowiedzialnego za zagnieżdżanie się jajeczka w macicy. Ponieważ
      dodatkowo miałam bóle w podbrzuszu został mi przepisany lek podtrzymujący,
      który brałąm do końca 3 miesiąca i ponieważ wszystko wydawało się być OK,
      przestałam go później brać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka