myszka50 29.12.04, 18:39 Czy według Was można w czasie ciązy wypić od czasu do czasu małe piwko? Słyszałam różne teorie, ginekolog jednej znajomej powiedział jej nawet, że od czasu do czasu szklanka piwa jest wskazana. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewucha28 Re: piwo 29.12.04, 18:43 Ja uwazam,ze alkohol jest szkodliwe,oczywiście za chwile odezwą sie dziewczyny,ktore powiedzą,ze lampka wina nie zaszkodzi od święta,ale po co nie uwazacie ze mozna sie powstrzymać przez te pare miesięcy www.bajbus.pl/index.phtml?ids=ciaza&kat=dl9mies&tmt=uzywki Wiadomo, że nic dobrego nie może wynikać z faktu, że kobieta w ciąży pije alkohol. Jeśli wypiłaś kilka kieliszków, zanim dowiedziałaś się o swoim błogosławionym stanie, nie wpadaj w panikę. Nie ma dowodów na to, że niewielka ilość alkoholu we wczesnej ciąży może zaszkodzić dziecku. Gorzej, jeśli świadomie nie przestajesz używać alkoholu. Wtedy jest już problem, bo może to spowodować zaburzenia u płodu. Alkohol wypijany przez matkę przenika do płodu w takim samym stężeniu, jakie występuje we krwi matki. A ponieważ dziecko ma słabo jeszcze wykształcone enzymy eliminujące alkohol z krwi, więc skutki jego obecności są odczuwane przez nie dwa razy dłużej niż przez matkę. Alkohol może wywołać u niego różne upośledzenia psychiczne i fizyczne. Dzieci rodzą się mniejsze, zwiększa się śmiertelność płodów. Całość objawów jest nazywana często "zespołem alkoholowym płodu". W późniejszym wieku, gdy dzieci są już w szkole mogą mieć one trudności w nauce oraz zaburzenia zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: piwo 29.12.04, 18:45 a mo moj lekarz pozwolil pic piwo od czasu do czasu..byle nie stronga!!!!i popijam sobie i nie widze w tym nic zlego. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
koza1968 Re: piwo 29.12.04, 19:01 A ja odpowiem tak: To co zjemy i wypijemy zanim dostaje się do krwiobiegu, a potem przez łożysko do płodu jest przez nasz organizm "obrabiane", by było bezpieczne i dla nas i dla dzidziusia. Gdyby tego mechanizmu nie było zmuszone byłybyśmy do picia destylowanej wody, a pokarm otrzymywałyby ciężarne w sterylnych pigułkach... Ale uwaga!!! Alkohol należy do tych, nielicznych w sumie substancji, które są w 100% pochłaniane przez nasz przewód pokarmowy i w 100% przedostają się przez łożysko do płodu. Alkohol to alkohol, jest dokładnie taki sam w piwie, jak i w wódce. Można więc sobie przeliczyć ilość alkoholu w szklance piwa na kieliszki "czystej". A potem wyobraźmy sobie, że taki kieliszek podajemy naszemu maleństwu... Wystarczy odrobina wyobraźni by stracić ochotę na łyk piwa, czy czerwonego wina... Jeśli nie... No cóż... kózka Odpowiedz Link Zgłoś
martyna122 Re: piwo 29.12.04, 19:13 Moja gin. też powiedziała, że kieliszek wina albo szampana nie zaszkodzi. Czy czujecie się mądrzejsze od doświadczonych lekarzy? Ja ostatnio przeliczyłam sobie kieliszek winka na piwo, bo osobiście wolę ten trunek. Jeśli wypiję 0,2l piwka raz na kilka miesięcy to uważam, że nic się nie stanie. Kobietki-mamusie- nie można sobie wszystkiego odmawiać. Kilka miesięcy- a potem jest karmienie nawet do roku, więc za moment robi się prawie dwa lata. Więc może uprzyjemnić sobie raz na jakiś czas życie Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: piwo 29.12.04, 19:15 Uważam, że można wszystko byle bez przesady. W ciąży od czasu do czasu piłam piwo i czerwone wino i nie zaszkodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota0510 Re: piwo - do ewuchy 30.12.04, 08:38 " zespół alkoholowy " dotyczy dzieci kobiet które są alkoholiczkami i pija alkohol często. Dziewczyny piszą o małym piwku raz na jakiś czas. Lekarze czasem zalecają wypić małe piwko, żeby przefiltrować nerki ( duzo kobiet w ciązy ma problemy z nerkami ). A swoja drogą kobiety w ciąży rzadko mają ochotę na alkohol. Nie przesadzajmy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: piwo - 30.12.04, 08:48 ja się wszak pytalam o wino czerwone - i mi powiedziała że oczywiście można wypić lampkę lub dwie i że lepiej żebym wypiła sobie lampkę wina niż kawę Odpowiedz Link Zgłoś
baranek_wawa Re: piwo - 30.12.04, 09:01 To kawy nie można pić?????? Kurczę, a ja piję codziennie i nie wyobrażam sobie mglistego, zimowego poranka bez paru łyków kawci..(co prawda często wylewam część kawy bo jakoś mi nie wchodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: piwo - 30.12.04, 09:04 co wy dziewczyny gadacie, lampka wina- poprawia znakomicie krazenie i male piwko tez nei zaszkodzi, wiecie kiedy dziecko moze urodzic sie z zespolem uzaleznienia alkoholowego- gdy matka pije codziennie min 4 drinki, to kurde ja nawet bez ciazy tyle nie pije, tak wiec trzeba byc skrajna alkoholiczka zeby to mialo wplyw na dziecko. tak wiec lampka wina czy piwko raz na jakis czas na pewno nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
oliviaaa1 Re: piwo - 30.12.04, 11:38 no kawy nie wolno ja nigdy nie piłam i nie piję, ale poczytaj na tej stronce co któraś podała na początku-sorki, ale nie wiem która z nas Odpowiedz Link Zgłoś
ania28.1 Re: piwo 30.12.04, 11:41 ja w czasie ciazy tez nie pije alkoholu- po co? Uwazam ze jest to zbedne...Interesuje mnie natomiast picie carmi na laktacje po urodzeniu i zastanawiam sie ile w tym prawdy. Przeciez sa herbatki laktacyjne to po co piwo? Ktos moze powiedziec ze carmi prawie nie ma alkoholu, ale z drugiej strony kazde piwo zaweira chmiel... Odpowiedz Link Zgłoś
martaglowacka Re: piwo 30.12.04, 12:16 Piwo karmi to co innego - nie zawiera chmielu bo robione jest na bazie karmelu a nie ekstraktu chmielowego (dlatego też nie filtruje nerek i nie chce się po nim siusiu). A na laktację jest tak samo dobre jak bawarka czyli nic nie daje (no może poza bodźcami psychicznymi Mamy, która w to wierzy). Ma za to baaaaaardzo dużo kalorii Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
pulpcik Re: piwo 30.12.04, 13:42 > Ktos moze powiedziec ze carmi prawie nie ma alkoholu bo 0,5%, które ma Karmi, to nic - kefir ma 0,8%, ale o tym mało kto wie - i co, odmawiacie sobie kefiru? Odpowiedz Link Zgłoś
ewucha28 Re: piwo 30.12.04, 17:36 Jak widać to kwestia wyborów co do alkoholu pitego podczas karmienia jestem baardzo przeciwna po poł godzinie w mleku matki jest tyle samo promili co w jej krw,wieć nawet picie "lekkich piw" nie przekonuje mnie,to tak jakbym dała dziecku piwo do picia :-0 Śmieszą mnie takze usprawiedliwienia ,czy sięganie np.po karmi ze słowami-"Dobre na laktacje"-przepraszam bardzo,jesli dziecko pije regularnie to produkcja mleka trwa,teraz kwestia odpowiedniego przystawienia do piersi i mleko nie zaniknie.Ja wykarmiłam swoją córeczke od pierwszego przystawienia do chwili gdy skończyła 1,5 roku bez najmniejszego problemu,zanikow pokarmu i nie wspomagałam sie bawarkami czy karmi,prawidłowo ją przystawiłam cała tajemnica sukcesu.Tego Wam tez zycze i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
iwka901 Re: piwo 30.12.04, 11:42 Hej , mam zastój w nerce i lekarz mi zalecił picie piwa, oczywiście małych ilości od czasu do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
gumecka Re: piwo 30.12.04, 11:54 Ja pije piwko karmi i jakos dzidzi to nieszkodzi, podobno jest dobre na pokarm , moja kolezanka tez pila w ciazy i maly urodzil sie i mial 62cm i wazyl 4,200. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: piwo 30.12.04, 12:21 karmi ma do 0,5 % acz go nie cierpię, ja czasami popijam żywiec niskoalkocholowy który ma do 1,2 %, ale w sylwestra wypije kieliszek bąbelków Odpowiedz Link Zgłoś
ania28.1 Re: piwo 30.12.04, 12:38 o boze, a co ma piwo do wzrostu i wagi dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
xsenna Re: piwo 30.12.04, 12:48 Ja pilam piwo i winko w pierwszej ciazy fakt ze bylo to moze z 3 razy i po lampce ale mala urodzila sie ok,teraz tez czasem winko w swieta i piwko ale trzeba pamietac zeby niewmawiac sobie ze to na nerki bo skonczylobysie na piciu codziennie(swoja droga na nerki najlepszy sok zurawinowy).Nietwierdze ze jestem taka swieta i wogole bo i przed ciaza sie szalalo ale mysle zeby lepiej nie meczyc swojego dzidziusia i tak jeszcze sie napijemy i to bez wyzutow sumienia,ze cos moze sie stac naszemu dziecku kazdy jest inny i czasami taka lampka naprawde moze zaszkodzic dziecku.Ja koncze z piciem napewno do konca ciazy, czytalam ze dziecko tez ma kaca, wiec po co je narazac. Odpowiedz Link Zgłoś
jowa20 Re: piwo 30.12.04, 12:55 Pewnie,ze nie zaszkodzi,ciaza to nie choroba,wszytsko ale z umiereem jest wskazane.Jowa 37tc. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakubka Re: piwo 31.12.04, 12:54 mozna male piwko przed snem niezle odpreza moj synek urodzil sie 9 mscy temu sliczny i zdrowiutki Odpowiedz Link Zgłoś
asiekk1 Re: piwo 31.12.04, 13:06 myszka50 napisała: > Czy według Was można w czasie ciązy wypić od czasu do czasu małe piwko? > Słyszałam różne teorie, ginekolog jednej znajomej powiedział jej nawet, że od > czasu do czasu szklanka piwa jest wskazana. Co o tym sądzicie? Według mnie od czasu do czasu jest to nawet wskazane nie można ciąży traktować jako dolegliwość a piwko jest lecznicze! w małych ilościach..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś