Dodaj do ulubionych

jaka hemoglobina w 36tc?

03.01.05, 18:56
odebralam wyniki i mam 10,5 g/dl gdzie norma jest od 12,0 do 16,0. Wynik nizszy ale normy sa podane dla "normalnych" nie ciezarnych. Pamietam ze lekarz w szkole rodzenie mowil nam ze pod koniec ciazy te normy dla nas sie zmieniaja, ale nie pamietam o ile i czy mieszcze sie w normie.
Jakie Wy macie wyniki w tym tc?
aha, jeszcze nizszy hematokryt (29,4% gdzie norma 37-47) i erytrocyty (3,49mln/ul, norma 3,7 do 5,1) niewiele ale zawsze.
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: jaka hemoglobina w 36tc? 03.01.05, 21:49
      • martap10 Re: jaka hemoglobina w 36tc? 03.01.05, 23:35
        Hej, Magda! A jakze, to jasmileniewiele mam madrego do powiedzenia na ten temat,
        niestety, ale powiem jak to jest u mnie. Wprawdzie nie teraz, a zdaje sie
        glownie o to chodzi w Twoim pytaniu - ale mialam i tak hemoglibne,i erytrocyty
        (dokladnie takie), a hematokryt 30. Na hemoglobine biore zelazo (hemofer) juz
        od dawna i teraz, pod koniec ciazy skoczyla do 12smileo reszcie pani doktor nic
        nie mowila, wiec domyslam sie, ze to nie tragedia. Nic wiecej neistety nie moge
        Ci powiedziec. Przy okazji: wybralam sie na Nyska. W Sylwestra. Tym razem
        znalazlam hurtownie, ale byla zamknieta. A jak. Jutro kolejne podejscie, wiec
        dam CI znacsmileNajdalej pojutrze. POzdrawiam, trzymaj sie, wyniki sa pewnie oksmile
        marta
        • mmala6 Re: jaka hemoglobina w 36tc? 03.01.05, 23:56
          Hejsmile))
          Dzieki, mnie sie wydaje tak "na chlopski rozum" ze wyniki nie sa tragiczne, za pare dni ide do lekarza wiec sie wyjasni.Do tej pory mialam hemoglobine w normie, teraz jest troszke nizsza, zobaczymy. Juz wiele czasu na prostowanie pewnych rzeczy nie mamwink
          Na E-zakupy przy Twoim watku czeka na Ciebie niespodzianka!!!!!Zajrzyj koniecznie!!!smile))))
          Pozdr, magda
          • linusia_75 Re: jaka hemoglobina w 36tc? 04.01.05, 07:56
            No klasyczna anemia, bez rewelacji te wyniki.
            Ja miałam podobne w jakimś 32 tyg. Dostałam na to dodatkoko wit. b6 i magnez,
            żelazo biorę praktycznie od początku ciązy. Anemię i tak mam, ale podejrzewam,
            że bez tych witamin i menerałów byłaby znacznie większa.
            linusia
            • baby5 Re: jaka hemoglobina w 36tc? 04.01.05, 08:02
              Rzeczywiście pod koniec ciąży hemoglobina dość znacznie spada i normy dla
              kobiet w ciąży dla poszczególnych trymestrów są różne
              www.noworodek.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=16
              Na tej stronie możesz sobie porównać swoje wyniki. Ja jestem teraz na końcówce
              38tc i od dłuższego czasu biorę Ferrum Lek i świetnie się sprawdza. Wcześniej
              na niedobór żelaza brałam Sorbifer ale ze słabym skutkiem.

Baby 38tc
    • ulapod Re: jaka hemoglobina w 36tc? 04.01.05, 12:09
      Ja mam ciut gorsze wyniki a jestem dopiero w 24 tyg. Biorę żelazo 2 razy dziennie. Jedynym pocieszeniem jest to, ze taka anemia w ciązy nie jest jakoś specjalnie groźna dla dziecka (moja lekarka mówi, ze dziecko to taki mały pasozyt i zabiera matce to co dla niego najlepsze).

ula
      • madeyowa Re: jaka hemoglobina w 36tc? 04.01.05, 13:07
        Z pewnością lekarz zapisze Ci jakiś preparat żelaza i kwasu foliowego. Powinnaś
        zlikwidować tą anemię jeszcze przed porodem. Wiadomo, że poród to wielki
        wysiłek dla organizmu, a dodatkowo dochodzi jeszcze utrata krwi w czasie
        porodu.W czasie ciąży też miałam problemy z anemią. Hemoglobina spadała mi
        nawet poniżej 10. Jednak w 36 tygodniu HGB wynosiła 11,5(pierwsza ciąża), 12,5
        (druga ciąża). Stosuj dietę bogatą w żelazo i zrezygnuj z picia czarnej
        herbaty, bo utrudnia przyswajanie żelaza.Powodzenia!
        • mmala6 Re: jaka hemoglobina w 36tc? 04.01.05, 21:05
          Hmmm.....co to znaczy dieta bogata w zelazo??wiem o soku z burakow, ale co jeszcze???Herbate odstawiam, bo rzeczywiscie dosc duzo ostatnio jej wypijalam....
          • ulapod Re: jaka hemoglobina w 36tc? 04.01.05, 21:18
            Sok z buraków, pietruszka, mięso z kaczki itp....
            Moja gin. jednak mówi, ze jesli doszło do anemii w ciąży to sama dieta bogata w zelazo nie pomoże, trzeba stosować suplementy.

ula
    • martap10 Re: jaka hemoglobina w 36tc? 04.01.05, 19:12
      To znowu ja. Troche nie na temat napisze, ale Magda wczesniej poruszala ten
      temat, wiec mam nadzieje, ze mi wybaczycie. Magda - czy mialas jeszcze jakies
      USG potem? Wiem, ze masz w piatek.Ja mialam dzis i mam BPD 96. To bardzo duzo
      jak na 35 tc. I waga tez niczego sobie, bo 3100. Czy u Ciebie dalej chlopczyk
      ma wieksza glowke, czy to sie wyrownalo? Jesli umnie sie ta "tendencja" nie
      zmieni, pan doktor obstawia 4 500. YYY, jakos boje sie porodu, nie wiedziec
      czemuwink pozdrawiam Cie i jeszcze raz dzieki za nieszczesnego Dzidziusiasmile
      (chodzi o proszek, dla niewtajemniczonych)smile
    • mmala6 Re: jaka hemoglobina w 36tc? 04.01.05, 21:01
      Hej Marta,
      od ostatniej wizyty, tej kiedy to Mateuszek mial 9 cm BPD nie mialam usg. Ale pewnie bedzie mial gdzies tyle co TwojsmileJa sie obawiam, ze albo bedzie b. duzy albo bedzie chcial wyjsc wczesniej (bo duza glowa). Ostatnio (33tc)wazyl 2500g ale ja jakos nie ufam za bardzo tym wagom podawanym przez ginekologa, dlatego ze to sa usrednione wyliczenia na podstawie dlugosci kosci udowej czy czegos tam innego. To tak jakbym miala noge takiej samej dlugosci co Ty to by znaczylo ze musimy tyle samo wazycsmile))no ale to sa moje wlasne przemyslenia nt wagi dzidziusiowsmile....Napisze Ci wszystko na priv gazetowy w pt wieczorem, ok?

p.s. wypralam ciuszki w "Dz"smile)pachnie bobaskiem, mam nadzieje,ze moj nie bedzie prychal i nie dostanie krostek!!smile
      • martap10 Re: jaka hemoglobina w 36tc? 04.01.05, 21:22
        Super, napisz w piatek na email gazetowy, nie bede tu zawracac Ci glowy. POwiem
        tylko tyle, ze spyalam dzis, czy wielkosc ma wplyw na termin porodu i niestety
        nie.Wiec moze rosnac jeszcze ile wlezie. A masa jest wynikowa trzech
        pomiarow:glowy,nogi i brzucha.Czasem ktorys jest pomijany.Tak wiec masz racje -
        skoro ma wielka glowe,duza noge i brzuch, to sila rzeczy musi sugerowac duza
        wage.A tam, i tak nic nie poradze. Zapach dzidziusia? TO boskosmile bede oczekiwac
        maila, powodzenia na USGsmile
        • mmala6 Re: jaka hemoglobina w 36tc? 04.01.05, 22:02
          hmmm....ale skoro glowe ma na powiedzmy 38tc a reszte tj brzuszek i noga na 35/36 to jak oni wyliczaja wage???bardziej na 35 tc czy bardziej na 38 tc?smile)bo jak ma wszystko duze, to wtedy jasne, ale jak sa rozbiezonosci, to nie wiem jak oni to liczasmile
          Kurcze, myslalam ze jak duzy to szybciej sie urodzi, a 4,5 kg to niezla sztuka!!!smile))ale co tam, i tak na to nie mamy wplywu a najwazniejsze zeby byl zdrowy a nie "filigranowy", nie?smile
          Marta, na kiedy Ty masz dokladnie termin?? ja na 05.02.

Pozdr, magda
          • mmala6 p.s. do marty 04.01.05, 22:04
            A jak Twoja waga????smile)))))
            • martap10 Re: p.s. do marty 05.01.05, 01:13
              Maz mi zajal komputer na trochesmile eee, waga - lepiej nie mowic: 16,5 kilo. Mam
              dobra, nowa wage, wiec wynik niestety na pewno jest dobry. Strasznie juz mi
              ciezko, do tego okropnie bez przerwy bola mnie plecy. W nocy kiepsko spie,
              wlasciwie zasypiam ok. 2, budze sie o 3.30 i czytam, juz powoli robi mi sie
              wsystko jedno jak urodze, byle miec to juz za soba....sprytnie to natura
              wymyslila,, hihi. A z ta masa to jest chyba tak, ze jest to jakos usredniane i
              te trzy dane rzutuja. o ile czegos nie pokrecilam, bo zrobilam sie taka
              roztrzepana, ze az strach. Do tego ogarnela mnie skleroza. Termin mam na 12/02.
              Wg innych zrodel na 09/02. Wiec sama nie wiem. MOja mama i siostra rodzily
              przed terminem, wiec mam taka cicha nadzieje, ze i nade mna los sie zlitujewink
              pan doktor dzis z lekkim niepokojem, ale i podziwem w glosie stwierdzil,
              ze "brzuch nie jest maly", hihi. Jest tak wielki, ze niedlugo bede padac na
              nossmile a u Ciebie jak z waga? Lepiej na pewno, jakos zdecydowanie wolniej
              tyjesz. Ja bije chyba forumowe rekordy. Pociezam sie tylko tym, ze moja
              kolezanka, ktora rodzila w marcu utyla tyle, ze lekarz przestal ja wazyc po
              przekroczeniu 25 kilo (a nie bylo to przed samym porodem) i ladnie schudla. Oj,
              nie wiem co to bedzie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka