Dodaj do ulubionych

czy zarejestrują imię Nicola przez "c"?

06.01.05, 14:21
Może wiecie coś na temat tego imienia, czy są problemy przy jego rejestracji,
chcielibysmy zachować pisownię przez "c".

dziękuję
Obserwuj wątek
    • atlantis75 Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 14:29
      Moim zdaniem zarejestrują, bo teraz juz można rejestrowac przeróżne imiona. No,
      może Robert Leszczyński miał problem z wpisaniem imienia Vesna (dla córki), bo
      było "v". Mąż w urzędzie podał imię Kuba (miał byc Jakub!)i wpisali bez
      problemu, ale na szczęście zadzwonił do mnie i zostalismy przy Jakubie smile
    • annakol1 Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 16:20
      moim zdaniem nie zarejstruja
      zreszta sama mozesz sprawdzic, tu sa wytyczne dla USC
      www.rjp.pl
      Rada Jezyka Polskiego szukaj w linku opinie - opinie nt nadawania imion
      pozdrawiam
      • agalubian Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 16:29
        Ostatnio był o tym artykuł, nie pamiętam czy w Polityce czy w Przekroju.
        Raczej będą Was namawiać na Nikolę przez k.
    • 18lipiec Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 16:32
      Nieważne czy zarejestrują czy nie. Jak dasz jej imię Nikola to będzie brzmiało
      tandeciarsko.
      Jak dasz jej Nicola + polskie nazwisko - jeszcze bardziej tandeciarsko będzie.
      • justynnka do 18 lipiec 07.01.05, 09:34
        chyba niedoczytałaś pytania do końca. pytanie było - czy zarejestrują a nie jak
        będzie brzmiało. imię to kwestia upodobań rodziców i jeśli Qcharzowej się podoba
        to to jest najważniejsze.

justynnka i córcia 32tc
    • mikanm Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 17:29
      Podejrzewam że zależy to od urzędniczej głowy smile Ja pracuję w sądzie i powiem
      ci że wszystkie Nikole jakie przeszły mi przez ręce (chodzi mi oczywiście o
      dzieci - pracuję w wydziale rodzinnym) były pisane przez k. Nie będę cię
      odwodzić od zmiany imienia ale powiem ci że ostatnio to jest naprawdę popularne
      imię, naprawdę BARDZO.
    • asiula.b Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 17:42
      A po co przez "c"??? Całe życie będzie musiała tłumaczyć jak się pisze jej
      imię. Nie doda jej to prestiżu a kłopotów.
    • azymut17 Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 23:30
      Przemyśl to może. Dając małej takie imię zrobisz dziecku krzywdę i narazisz ją
      na podejrzenia - badania dowodzą, że ludzie, którzy nadają dzieciom
      zagranicznie brzmiące imiona (Polacy) mają problemy ze sobą i leczą w ten
      sposób własne frustracje. Mała może mieć problemy w dorosłym życiu.
      Życze powodzenia w wyborze!
      Anna
      • sakada Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 23:45
        Rany! Zatanów się nad tym imieniem. Nie mam prawa Ci nieczego polecać czy tym
        bardziej bronić, ale... Z tego co wiem dzieci z takim "darem" mają później
        sporo nieprzyjemności. Naturalnie decyzja należy do Ciebie.
    • mikanm Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 07.01.05, 11:31
      Teraz w ogóle zdaję się jest tendencja żeby obco brzmiące imiona zapisywać tak
      jak się słyszy. Np Andżelika czy Nikola własnie.
      • qcharzowa Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 07.01.05, 15:24
        Ja te wszystkie tendencje mam gdzieś. Rany, ludzie, dlaczego Wy tylko
        krytykować potraficie. Jakieś chore wytłumaczenia Wam się w głowach rodzą. My z
        Mężem często jeździmy za granicę, więc właśnie nasza córka nie będzie miała
        problemów z pisownią Jej imienia i z wymawianiem. Poza tym pytałam
        zorientowanych o rejestrację, a tu grono nudzących się pseudopodpowiadaczy się
        odezwało. Chcecie być ekspertami za wszelką cenę, może znajdźcie forum lub
        dziedzinę, w której rzeczywiście się orientujecie.
        Dziękuję wszystkim zorientowanym, którzy mi odpisali (nie tylko z nudów)
        pozdrawiam
        Qcharzowa
        • mikanm do Qcharzowej 07.01.05, 16:06
          Ekhem ja bardzo przepraszam że gdzieś może cię uraziłam - w każdym razie nie
          zamierzone to było, naprawdę. Uważam że imię dla dziecka to kwestia osobista i
          tylko wyłączna rodziców. Podpierając się doświadczeniem wydaję mi się że
          wszystko zależy od urzędnika - jeden uzna i zarejestruje, drugi nie, tak jak
          wcześniej pisałam wszystkie Nikole jakie widziałam były pisane przez "k" chyba
          że mają podwójne lub zagraniczne obywatelstwo i były rejestrowane za granicą,
          wtedy i owszem przez "c".
          Nie przejmuj się krytykanci zawsze się znajdą, ja wybrałam pospolite imię
          Mateusz dla synka a już słysze że będzie "Mateusz wajchę przełóż". do
          wszystkiego można się przyczepić się bardzo chce. smile
          pozdrowionka
        • nika2002 Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 07.01.05, 19:46
          pozdrawiam.ja chciałam Ci powiedzieć że pewnie zarejestrują. moja córka ma na
          imię Nicole.mieszkamy w polsce.imie to zarejestrowaliśmy 3 lata temu i pani
          urzędnik wcale się nie zdziwiła,wręcz sama zapytała o pisownie jak chcemy.niech
          sobie ludzie mówią co chcą a nam się tak właśnie podobało.mała ma polskie
          nazwisko ale ma podwójne obywatelsto i całe życie jeszcze przed sobą.pozdrawiam.
          mama nikusi.
        • aajn2 Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 11:18
          Dziewczyny zajmijcie sie imionami dla swoich pociech i przestancie nekac
          Qcharzowa. Podoba sie jej to imie i kropka!!!
        • jojobacincin Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 11:49
          To na prawdę fantastyczne imię. Chyba jedyna znośna żeńska wersja Mikołajasmile
          jak dla mnie nie ma znaczenia czy pisane przez "c" czy "k". A panie które znam,
          które noszą to imię to na prawdę fajne kobitkiwink
          • gaudencja Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 15:03
            jojobacincin napisała:

> To na prawdę fantastyczne imię. Chyba jedyna znośna żeńska wersja Mikołajasmile

Jak dla kogo znośna ;-P
        • gaudencja Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 15:17
          qcharzowa napisała:

My z
          >
          > Mężem często jeździmy za granicę, więc właśnie nasza córka nie będzie miała
          > problemów z pisownią Jej imienia i z wymawianiem.

Pod kątem zagranicy radziłabym sprawdzić listy imion popularnych aktualnie w
          konkretnym kraju. Bo Nicole kojarzy się podobno bardzo z latami 80-tymi i w tej
          chwili jest cokolwiek niemodna.
          • moofka Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 16:25
            gaudencja napisała:

> qcharzowa napisała:
            >
            > My z
            > >
            > > Mężem często jeździmy za granicę, więc właśnie nasza córka nie będzie mia
            > ła
            > > problemów z pisownią Jej imienia i z wymawianiem.
            >
            > Pod kątem zagranicy radziłabym sprawdzić listy imion popularnych aktualnie w
            > konkretnym kraju. Bo Nicole kojarzy się podobno bardzo z latami 80-tymi i w
            tej
            >
            > chwili jest cokolwiek niemodna.
            nie utrudnia mi to w niczym moich podroży smile
    • moofka Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 07.01.05, 15:50
      czy nicolka czy nikolka
      i tak głupio brzmi,
      obciachowo i dresiarsko
      • jo27 Rada Języka Polskiego 07.01.05, 16:19

Hej, hej!

pracuję na Uniwersytecie Warszawskiem i ostatnio rozmawialam na temat imienia
        "Nicola" z przewodniczącym Rady. I jak na razie Rada nie opiniuje pozytywnie
        wersji z "c". Najlepiej jednak zadzwonić i jeszcze się zapytać, bo nawet tak
        szacowne ciało czasem zmienia zdanie wink
        I nie przejmuj sie krytyką - my wybraliśmy imię najbardziej polskie i
        najprostsze z mozliwych, a zostało już skrytykowane x razy - także przez
        przyszłych dziadków. Nigdy nie dogodzisz wszystkim, niestety...

pozdrawiam serdecznie
        Jo

p.s.Z ciekawostek: inne pytania zadawne Radzie dotyczyły propozycji takich jak
        Belzebub i Opieniek!!!
    • mmala6 we Wroclawiu na pewno nie! 07.01.05, 19:55
      moja kuzynka m-c temu urodzila coreczke i chcieli dac jej na imie Nicola. W USC we Wroclawiu przejdzie tylko przez "k", wiec zrezygnowali i dali inne imie.
      Moze to zalezy od miasta.....
      • gaudencja W Warszawie też nie 07.01.05, 23:50
        W urzędach, które poważnie traktują zalecenia RJP i Ustawę o języku
        polskim, "c" nie przejdzie. W pozostałych pewnie tak.
        • amania chyba tak 08.01.05, 01:03
          przynajmniej w przedszkolu mojej córki jest Nicola pisana właśnie przez "c"
          • gaudencja Re: chyba tak 08.01.05, 15:01
            Od jakiegoś roku jest nowe szefostwo, z którym sama kiedyś rozmawiałam i ktore
            mówiło, ze odrzuca obcojęzyczną pisownię. I bardzo dobrze.
    • kuleczek Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 02:12
      nie przejmuj sie tymi niezyczliwymi uwagami, kazdy ma prawo nazwac dziecko wg.
      wlasnych upodoban. wydaje sie, ze po wejsciu do Unii Europejskiej moze sie to
      zmieni i takie imiona bedzie mozna pisac jak sie chce i tak je zarejestrowac.
      • abiela Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 14:51
        kuleczek napisała:

> nie przejmuj sie tymi niezyczliwymi uwagami, kazdy ma prawo nazwac dziecko
        wg.
        > wlasnych upodoban. wydaje sie, ze po wejsciu do Unii Europejskiej moze sie to
        > zmieni i takie imiona bedzie mozna pisac jak sie chce i tak je zarejestrowac.

A to jeszcze do Unii Europejskiej nie weszlismy????? Interesujace.
        • gaudencja Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 15:05
          abiela napisała:

> kuleczek napisała:

wydaje sie, ze po wejsciu do Unii Europejskiej moze si
          > e to
          > > zmieni i takie imiona bedzie mozna pisac jak sie chce i tak je zarejestro
          > wac.
          >
          > A to jeszcze do Unii Europejskiej nie weszlismy????? Interesujace.

Poza tym Unia Unią, a Ustawa o jezyku polskim nie zmieniła się. Szkoda tylko,
          że tak wiele urzędów ma ją gdzieś.
    • asiula.b Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 12:18
      Chwila. To jest forum a nie kącik adoracji więc każdy ma prawo się wypowiedzieć
      na każdy temat. A jeżeli rażą Cię negatywne opinie to sobie zadzwoń do urzędu i
      spytaj. Proste.
    • mmala6 dajcie spokoj 08.01.05, 14:39
      Nikt tu nie mowi o kaciku wzajmenej adoracji, ale kolezanka nie robi sondy na temat imienia Nicola, ile osob za a ile przeciw, tylko pyta o konkretna formalna sprawe.Mysle, ze jest zdecydowana na to imie i pisanie co sie mysli na ten temat jest conajmniej nie na miejscu. Jezeli ktos nie wie czy mozna zarejestrowac Nicole w USC czy nie, to lepiej niech milczy i juz. A swoja droga, to na miejscu Qcharzowej mialabym gleboko gdzies opinie innych na temat imienia mojego dziecka. Jak bede chciala to dam Hermenegilda albo Wenicjusz i juz!
      • asiula.b Re: dajcie spokoj 08.01.05, 15:03
        No i niech sobie nazywa. Chyba przegapiłaś jej ostatnią wypowiedź. Niby pisze,
        że ma gdzieś a potem wręcz obraża innych. To jest forum bez ekspertów i
        wiadomo, że ludzie powiedzą to, co myślą lub im się wydaje. Po rzetelną
        informację należy zadzwonić gdzie trzeba. A skoro już się decyduje na wypowiedź
        na forum to trzeba się liczyć z różnymi reakcjami, do których każdy ma prawo (i
        nie jest to bynajmniej "nie na miejscu").
    • tygrysiatko1 Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 15:01
      pewnie żę tak! na Karowej pracuje jedna lekarka która ma na imięNIcola i
      właśnie pisze się przez C...
      trzymaj się i nie przejmuj głupimi tekstmi... Nicola to bardzo fajne imię

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka