qcharzowa 06.01.05, 14:21 Może wiecie coś na temat tego imienia, czy są problemy przy jego rejestracji, chcielibysmy zachować pisownię przez "c". dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atlantis75 Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 14:29 Moim zdaniem zarejestrują, bo teraz juz można rejestrowac przeróżne imiona. No, może Robert Leszczyński miał problem z wpisaniem imienia Vesna (dla córki), bo było "v". Mąż w urzędzie podał imię Kuba (miał byc Jakub!)i wpisali bez problemu, ale na szczęście zadzwonił do mnie i zostalismy przy Jakubie Odpowiedz Link Zgłoś
annakol1 Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 16:20 moim zdaniem nie zarejstruja zreszta sama mozesz sprawdzic, tu sa wytyczne dla USC www.rjp.pl Rada Jezyka Polskiego szukaj w linku opinie - opinie nt nadawania imion pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agalubian Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 16:29 Ostatnio był o tym artykuł, nie pamiętam czy w Polityce czy w Przekroju. Raczej będą Was namawiać na Nikolę przez k. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipiec Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 16:32 Nieważne czy zarejestrują czy nie. Jak dasz jej imię Nikola to będzie brzmiało tandeciarsko. Jak dasz jej Nicola + polskie nazwisko - jeszcze bardziej tandeciarsko będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
justynnka do 18 lipiec 07.01.05, 09:34 chyba niedoczytałaś pytania do końca. pytanie było - czy zarejestrują a nie jak będzie brzmiało. imię to kwestia upodobań rodziców i jeśli Qcharzowej się podoba to to jest najważniejsze. justynnka i córcia 32tc Odpowiedz Link Zgłoś
mikanm Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 17:29 Podejrzewam że zależy to od urzędniczej głowy Ja pracuję w sądzie i powiem ci że wszystkie Nikole jakie przeszły mi przez ręce (chodzi mi oczywiście o dzieci - pracuję w wydziale rodzinnym) były pisane przez k. Nie będę cię odwodzić od zmiany imienia ale powiem ci że ostatnio to jest naprawdę popularne imię, naprawdę BARDZO. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula.b Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 17:42 A po co przez "c"??? Całe życie będzie musiała tłumaczyć jak się pisze jej imię. Nie doda jej to prestiżu a kłopotów. Odpowiedz Link Zgłoś
azymut17 Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 23:30 Przemyśl to może. Dając małej takie imię zrobisz dziecku krzywdę i narazisz ją na podejrzenia - badania dowodzą, że ludzie, którzy nadają dzieciom zagranicznie brzmiące imiona (Polacy) mają problemy ze sobą i leczą w ten sposób własne frustracje. Mała może mieć problemy w dorosłym życiu. Życze powodzenia w wyborze! Anna Odpowiedz Link Zgłoś
sakada Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 06.01.05, 23:45 Rany! Zatanów się nad tym imieniem. Nie mam prawa Ci nieczego polecać czy tym bardziej bronić, ale... Z tego co wiem dzieci z takim "darem" mają później sporo nieprzyjemności. Naturalnie decyzja należy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mikanm Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 07.01.05, 11:31 Teraz w ogóle zdaję się jest tendencja żeby obco brzmiące imiona zapisywać tak jak się słyszy. Np Andżelika czy Nikola własnie. Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 07.01.05, 15:24 Ja te wszystkie tendencje mam gdzieś. Rany, ludzie, dlaczego Wy tylko krytykować potraficie. Jakieś chore wytłumaczenia Wam się w głowach rodzą. My z Mężem często jeździmy za granicę, więc właśnie nasza córka nie będzie miała problemów z pisownią Jej imienia i z wymawianiem. Poza tym pytałam zorientowanych o rejestrację, a tu grono nudzących się pseudopodpowiadaczy się odezwało. Chcecie być ekspertami za wszelką cenę, może znajdźcie forum lub dziedzinę, w której rzeczywiście się orientujecie. Dziękuję wszystkim zorientowanym, którzy mi odpisali (nie tylko z nudów) pozdrawiam Qcharzowa Odpowiedz Link Zgłoś
mikanm do Qcharzowej 07.01.05, 16:06 Ekhem ja bardzo przepraszam że gdzieś może cię uraziłam - w każdym razie nie zamierzone to było, naprawdę. Uważam że imię dla dziecka to kwestia osobista i tylko wyłączna rodziców. Podpierając się doświadczeniem wydaję mi się że wszystko zależy od urzędnika - jeden uzna i zarejestruje, drugi nie, tak jak wcześniej pisałam wszystkie Nikole jakie widziałam były pisane przez "k" chyba że mają podwójne lub zagraniczne obywatelstwo i były rejestrowane za granicą, wtedy i owszem przez "c". Nie przejmuj się krytykanci zawsze się znajdą, ja wybrałam pospolite imię Mateusz dla synka a już słysze że będzie "Mateusz wajchę przełóż". do wszystkiego można się przyczepić się bardzo chce. pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
nika2002 Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 07.01.05, 19:46 pozdrawiam.ja chciałam Ci powiedzieć że pewnie zarejestrują. moja córka ma na imię Nicole.mieszkamy w polsce.imie to zarejestrowaliśmy 3 lata temu i pani urzędnik wcale się nie zdziwiła,wręcz sama zapytała o pisownie jak chcemy.niech sobie ludzie mówią co chcą a nam się tak właśnie podobało.mała ma polskie nazwisko ale ma podwójne obywatelsto i całe życie jeszcze przed sobą.pozdrawiam. mama nikusi. Odpowiedz Link Zgłoś
aajn2 Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 11:18 Dziewczyny zajmijcie sie imionami dla swoich pociech i przestancie nekac Qcharzowa. Podoba sie jej to imie i kropka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jojobacincin Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 11:49 To na prawdę fantastyczne imię. Chyba jedyna znośna żeńska wersja Mikołaja jak dla mnie nie ma znaczenia czy pisane przez "c" czy "k". A panie które znam, które noszą to imię to na prawdę fajne kobitki Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 15:03 jojobacincin napisała: > To na prawdę fantastyczne imię. Chyba jedyna znośna żeńska wersja Mikołaja Jak dla kogo znośna ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 15:17 qcharzowa napisała: My z > > Mężem często jeździmy za granicę, więc właśnie nasza córka nie będzie miała > problemów z pisownią Jej imienia i z wymawianiem. Pod kątem zagranicy radziłabym sprawdzić listy imion popularnych aktualnie w konkretnym kraju. Bo Nicole kojarzy się podobno bardzo z latami 80-tymi i w tej chwili jest cokolwiek niemodna. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 16:25 gaudencja napisała: > qcharzowa napisała: > > My z > > > > Mężem często jeździmy za granicę, więc właśnie nasza córka nie będzie mia > ła > > problemów z pisownią Jej imienia i z wymawianiem. > > Pod kątem zagranicy radziłabym sprawdzić listy imion popularnych aktualnie w > konkretnym kraju. Bo Nicole kojarzy się podobno bardzo z latami 80-tymi i w tej > > chwili jest cokolwiek niemodna. __________________ to dobra motywacja ja tez czasem jeżdżę za granicę i mam na imie Anna (nie przez c bynajmniej) nie utrudnia mi to w niczym moich podroży Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 07.01.05, 15:50 czy nicolka czy nikolka i tak głupio brzmi, obciachowo i dresiarsko Odpowiedz Link Zgłoś
jo27 Rada Języka Polskiego 07.01.05, 16:19 Hej, hej! pracuję na Uniwersytecie Warszawskiem i ostatnio rozmawialam na temat imienia "Nicola" z przewodniczącym Rady. I jak na razie Rada nie opiniuje pozytywnie wersji z "c". Najlepiej jednak zadzwonić i jeszcze się zapytać, bo nawet tak szacowne ciało czasem zmienia zdanie I nie przejmuj sie krytyką - my wybraliśmy imię najbardziej polskie i najprostsze z mozliwych, a zostało już skrytykowane x razy - także przez przyszłych dziadków. Nigdy nie dogodzisz wszystkim, niestety... pozdrawiam serdecznie Jo p.s.Z ciekawostek: inne pytania zadawne Radzie dotyczyły propozycji takich jak Belzebub i Opieniek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 we Wroclawiu na pewno nie! 07.01.05, 19:55 moja kuzynka m-c temu urodzila coreczke i chcieli dac jej na imie Nicola. W USC we Wroclawiu przejdzie tylko przez "k", wiec zrezygnowali i dali inne imie. Moze to zalezy od miasta..... Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja W Warszawie też nie 07.01.05, 23:50 W urzędach, które poważnie traktują zalecenia RJP i Ustawę o języku polskim, "c" nie przejdzie. W pozostałych pewnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
amania chyba tak 08.01.05, 01:03 przynajmniej w przedszkolu mojej córki jest Nicola pisana właśnie przez "c" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: chyba tak 08.01.05, 15:01 Od jakiegoś roku jest nowe szefostwo, z którym sama kiedyś rozmawiałam i ktore mówiło, ze odrzuca obcojęzyczną pisownię. I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczek Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 02:12 nie przejmuj sie tymi niezyczliwymi uwagami, kazdy ma prawo nazwac dziecko wg. wlasnych upodoban. wydaje sie, ze po wejsciu do Unii Europejskiej moze sie to zmieni i takie imiona bedzie mozna pisac jak sie chce i tak je zarejestrowac. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 14:51 kuleczek napisała: > nie przejmuj sie tymi niezyczliwymi uwagami, kazdy ma prawo nazwac dziecko wg. > wlasnych upodoban. wydaje sie, ze po wejsciu do Unii Europejskiej moze sie to > zmieni i takie imiona bedzie mozna pisac jak sie chce i tak je zarejestrowac. A to jeszcze do Unii Europejskiej nie weszlismy????? Interesujace. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 15:05 abiela napisała: > kuleczek napisała: wydaje sie, ze po wejsciu do Unii Europejskiej moze si > e to > > zmieni i takie imiona bedzie mozna pisac jak sie chce i tak je zarejestro > wac. > > A to jeszcze do Unii Europejskiej nie weszlismy????? Interesujace. Poza tym Unia Unią, a Ustawa o jezyku polskim nie zmieniła się. Szkoda tylko, że tak wiele urzędów ma ją gdzieś. Odpowiedz Link Zgłoś
asiula.b Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 12:18 Chwila. To jest forum a nie kącik adoracji więc każdy ma prawo się wypowiedzieć na każdy temat. A jeżeli rażą Cię negatywne opinie to sobie zadzwoń do urzędu i spytaj. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 dajcie spokoj 08.01.05, 14:39 Nikt tu nie mowi o kaciku wzajmenej adoracji, ale kolezanka nie robi sondy na temat imienia Nicola, ile osob za a ile przeciw, tylko pyta o konkretna formalna sprawe.Mysle, ze jest zdecydowana na to imie i pisanie co sie mysli na ten temat jest conajmniej nie na miejscu. Jezeli ktos nie wie czy mozna zarejestrowac Nicole w USC czy nie, to lepiej niech milczy i juz. A swoja droga, to na miejscu Qcharzowej mialabym gleboko gdzies opinie innych na temat imienia mojego dziecka. Jak bede chciala to dam Hermenegilda albo Wenicjusz i juz! Odpowiedz Link Zgłoś
asiula.b Re: dajcie spokoj 08.01.05, 15:03 No i niech sobie nazywa. Chyba przegapiłaś jej ostatnią wypowiedź. Niby pisze, że ma gdzieś a potem wręcz obraża innych. To jest forum bez ekspertów i wiadomo, że ludzie powiedzą to, co myślą lub im się wydaje. Po rzetelną informację należy zadzwonić gdzie trzeba. A skoro już się decyduje na wypowiedź na forum to trzeba się liczyć z różnymi reakcjami, do których każdy ma prawo (i nie jest to bynajmniej "nie na miejscu"). Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiatko1 Re: czy zarejestrują imię Nicola przez "c"? 08.01.05, 15:01 pewnie żę tak! na Karowej pracuje jedna lekarka która ma na imięNIcola i właśnie pisze się przez C... trzymaj się i nie przejmuj głupimi tekstmi... Nicola to bardzo fajne imię Odpowiedz Link Zgłoś