Dodaj do ulubionych

CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!!

18.01.05, 13:36
Witam! Wczoraj byBam na wizycie i lekarz kazal mi ten miesiac (zaczyna sie 8)
bardzo na siebie uwazac,bo mówi ze lepiej urodzic w 7 niz w 8. Teraz troche
sie boje robic w domu to co do tej pory (sprzatac, prac itp) zeby nie zaczac
szybciej rodzic.Moze ktoras z Was wie dlaczego tak jest? I jak mam zadbac o
Malenstwo w tym czasie!?Bo meza tez mi kazano odstawic na bok smiletak dla
bezpieczenstwa.
Faktycznie jest mi juz troche ciezej ale zamartwiac sie nad kazdym bólem tez
chyba nie ma sensu.Juz nie wiem sama!

dziekuje z góry za odpowiedzi
Pozdrawiam K.
Obserwuj wątek
    • edytafg1 Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 18.01.05, 13:39
      nie chcialabym byc niemila ale - lepiej zmien lekarza.....
      albo powiedz nam w jakim miescie on przyjmuje...
    • iwcia75 Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 18.01.05, 13:39
      kazdym bolem sie nie stresuj- w ciazy ciagle cos boli i to jest fizjologia.
      jednak do 36 tyg nie myj podlog, okien, nie przemeczaj sie, duzo lez i spaceruj
      sobie powoli, relaksuj sie. po 36tyg urodzone dziecko nie bedzie juz
      wczesniakiem.
    • justa0103 Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 18.01.05, 13:42
      nie martw sie az nadto!!!
      podobno -zwlaszcza dziewczynki lepiej zeby urodzily sie w siodmym niz w osmym
      miesiacu ze wzgledu na to ze uklad oddechowy sie u nich wyksztalca wlasnie w
      osmym i dlatego sa takie obiekcje ale to nic groznego, skoro dzieci rodza sie w
      szostym m-cu i zyja to tym bardziej w osmym tylko jest jakies male ryzyko
      powiklan zdrowotnych to wszystko
      glowa do gory
      • ewik74 Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 18.01.05, 13:56
        To co piszesz nie ma sensu, bo zaprzeczasz sama sobie!!!
        Przyjrzyj się uważnie temu, co napisałaś zwłaszcza o tym ukladzie oddechowym.
        Pozostawiam to bez komentarza.
      • mazuba Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 18.01.05, 14:32
        tez o tym slyszalam, podobno dla plucek lepszy 7 niz 8 miesiac, ale najlepszy
        oczywiscie 9smilesmilesmile dlatego zamiast na siebie naskakiwac dziewczyny i radzic
        sobie zmiane lekarza (co w 8 miesiacu ciazy byloby naprawde malo rozsadne)
        uwazajcie na brzuszki i na siebie rowniez a wszystko bedzie oksmile

pozdr serdecznie
        magda, 30 tc
    • ewik74 Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 18.01.05, 13:52
      To jest stary zabobon i niestety do dzisiaj funkcjonuje. Po staremu lepiej było
      rodzić w miesiącach nieparzystych niż w parzystych. Dziwię się lekarzowi, że
      gada takie bzdety. Uważam, jak poprzedniczka, że powinnaś zmienić lekarza.
      Dziecko w brzuszku im dłużej przebywa tym dla NIEGO LEPIEJ!!! W związku z
      powyższym lepiej jest urodzić w 8 miesiącu aniżeli w 7.
      Wiem to ponieważ miałam bradzo trudną ciąże i lerzałam kilka miesięcy w
      szpitalu. Jakby lekarze również tak uważali to zrobiliby mi cesarkę w 7
      miesiącu a nie podtrzymywali mi ciążę po tym terminie (bo przecież mogłabym
      urodzić w 8).

• justa0103 DO EWIK74!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!! 18.01.05, 14:01
        jesli twoj lekarz tak uwazal to twoja sprawa ja pisze to co
        slyszalam.................. a co do ukladu oddechowego powtarzam drukowanymi
        zebys zrozumiala: CHODZILO O TO ZE W OSMYM M-CU WYKSZTALCA SIE UKLAD ODDECHOWY
        DO KONCA I LEPIEJ BY BYLO ZEBY DZIECKO URODZILO SIE PRZED ZAKONCZENIEM TEGO
        PROCESU -CZYLI W 7 M-CU LUB JUZ PO CZYLI NORMALNIE W 9
        I BARDZO PROSZE UWAZAJ TROCHE NA SLOWA BO TO CO JA PISZE ALBO KTOS INNY TO JEST
        TYLKO TO CO SLYSZALY PRZYSZLE MAMY A NIE TO CO PRZEZYLY WIEC WYLUZUJ NASTEPNYM
        RAZEM -BO TY TEZ MOZESZ NIE MIEC RACJI
        • dazzle Do Justy0103 18.01.05, 14:06
          nie rozumiem dlaczego lepiej, żeby moje dziecko urodziło się zanim wykształci
          się jego układ oddechowy niż w miesiącu, w którym on się wlaśnie wykształca i
          ma szanse być znacznie dojrzalszy niż miesiąc wcześniej???? To może dołączymy
          tu jeszcze taką listę rzeczy, których nie wolno robić w ciąży, bo się dziecko
          źle rozwinie - na przykład na ogień patrzeć nie wolno, przez łańcuch
          przechodzić górą, bo się w pępowinę zaplącze, patrzeć na innych niż własny mąż
          facetów, bo będzie do nich podobne (do wszystkich?????) i tak dalej!

Trochę rozsądku i trzeźwego myślenia nie zaszkodzi jak się takie bzdety
          rozpowszechnia.
          • justa0103 Re: Do dazzle 18.01.05, 14:13
            to po co je czytasz????????????? te moje bzdety????????????????????
            przeciez napisalam ze to sa informacje ktore przeczytalam w jednej z gazet....
            tylko tyle- czy ja poowiedzialam ze to jest swiete???????????????
            boze przestancie przesadzac
            i to chyba nie jest powod zeby kogos krytykowac zastanow sie sama nad tym....
            a po drugie ja sie nie wypowiadam na temat poziomu twojego zdrowego rozsadku
            wiec i ty miej umiar ok??????????????
            • pimpek_sadelko Re: Do dazzle 19.01.05, 11:18
              to prawda, ze lepiej urodzic w 7 niz 8, ale nie ozna tego demonizowac.
              • dazzle Re: Do dazzle 19.01.05, 13:57
                Wydaje mi się, ze nie znalazłam tu na forum uzasadnienia dla takiej tezy. Skoro
                tak jest lepiej to dlaczego nie jest lepiej urodzić jeszcze wcześniej i niech
                sobie dziecko dojrzewa w inkubatorze? Przecież liczy się nie tylko rozwój płuc,
                ale także waga dziecka, ilość tkanki tłuszczowej, rozwój innych narządów itd.
                Dlaczego jeśli są przedwczesne skurcze porodowe to lekarze jednak starają się
                do tego porodu nie dopuścić i utrzymać ciążę jak najdłużej, nawet jeśli to
                przekracza magiczną granicę 8 miesiąca? Dlaczego?
          • anielka25 8 miesiąc jak każdy inny 18.01.05, 14:15
            Ja byłam wczoraj u lekarza. Jestem teraz w 34 tygodniu i też pytałam o to co
            mogę a co nie! Lekarz powiedział mi tylko że mam dużo spacerować, mało siedzieć
            (i tak nie dam rady zbyt długo bo mały się zaraz pcha i rozpycha) i nie
            przeciążać się ale to tak jak do tej pory.
            Generalnie jest tak że jak mam siłe to robię wszystko - sprzątam, piore, robie
            zakupy. Chyba że mam słabszy dzień to bycze się do góry brzuchem od rana do
            wieczora. W lutym mam zamiar jeszcze zrobić generalne porządki przed przyjściem
            dziecka na świat - oczywiście zpomocą mamy - po co ryzykować...
            Nawet pytałam czy za dwa tygodnie mogę się wybrać na zabawe karnawałową bo mamy
            z mężem taką okazję i lekarz zezwolił - kazał oczywiście nie szaleć. A co do
            seksu to ja dopiero teraz mam ochote i nie rezygnuję z tego po porodzie to
            różnie może być więc korzystam teraz. Pozdrawiam!
        • ewik74 Re: DO EWIK74!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! 18.01.05, 14:20
          Ja zrozumiałam co napisałaś i już ci piszę o co mi chodzi.
          Płuca są ukształtowane we wczesnym etapie rozwoju płodu ale od około 26-27
          tygodnia (6 miesiąc/7 miesiąc) zaczyna się produkować swoista substancja zwana
          SURFAKTANTEM, która wyściela pęcherzyki płucne od wewnątrz zapobiegając ich
          sklejaniu się. Produkcja trwa w czasie i w około 33 tygodniu ciązy płuca
          dziecka już moga pracować!!! Więc im dłużej jest w brzuszku tym więcej tej
          substancji powstanie i tak dalej.
          Nie chcialam cię w jakiś sposób zdenerwować, ale piszesz bardzo niekonkretne
          uwagi (jest to tylko ze słyszenia-jak sama napisałaś) a dziewczyna, która prosi
          o radę wydaje mi się że chciałaby znać konkrety.
          Akurat jeśli chodzi o ten temat to wiem co mówię, inaczej nie zabieralabym
          głosu.
          I to raczej Ty wyluzuj-umiem czytać!!!!
          • justa0103 Re: DO EWIK74!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! 18.01.05, 14:27
            boze ewik ja nie chce sie klocic i naprawde umiem przyjmowac krytyke uwierz
            miwink))
            widze ze masz konkretne uwagi i informacje i pewnie masz racje - ja wcale nie
            przystaje przy swoim bo to sa rzeczy o ktorych pewnie mozna sie dowiedziec z
            ksiazek medycznych a ja iestety skonczylam prawo a nie medycyne wiec zielono
            mam na ten temat w glowie

no to zebysmy sobie nie psuly dnia glupimi uwagami -bo nie warto to baardzo
            serdecznie cie pozdrawiam
            • ewik74 Re: DO EWIK74!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! 18.01.05, 14:35
              Dzięki Justa. Ja też Cię pozdrawiam
              Nie chciałam, żeby to wyszło tak "wrednie" i nie psujmy więcej krwi.
              Obiecuję się nie odzywać jak nie będę miała nic do powiedzenia.
              Sorki, że tak wyszło.
          • pipsztok Re: DO EWIK74!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!! 23.01.05, 22:49
            Popieram, przynajmniej zamieszczasz konkretna informacje ad. tematu, a nie mase
            zlosliwosci jak Twoja rozmowczyni
            • hanna26 Re: DO EWIK74!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!! 23.01.05, 23:56
              "Bzdury". "Ciemnogród". "Konował" Jeszcze coś opuściłam? Podziwiam was, z jaką
              pewmnością siebie wyrażacie się o pewnych kwestiach. Na temat "7-8 miesiąc"
              dyskutują środowiska lekarskie od dawna - ale wy przecież nie potrzebujecie
              dyskutować, wy, w przeciwieństwie do niech, znacie doskonale odpowiedź. Jaka
              szkoda że żaden profesor nie skorzystał jeszcze z waszych światłych uwag, oni -
              biedaki! - badają tę sprawę tygodniami, dyskutują, piszą artykuły, robią
              sympozja - a nie mają pojęcia - o naiwni! - że tu na forum tyle światłych osób
              tak wiele wie na ten temat.
              • ewik74 Re: DO HANNA26 24.01.05, 16:49
                Wiesz, nie bardzo wiem czemu miałaby służyć Twoja wypowiedź na ten temat.
                Myślę, że z tematem "8 miesiąca" niewiele ma to wspólnego a służy jedynie
                obrażeniu osób wypowiadających się na ten temat. Nie żyję w Ciemnogrodzie ani
                konował też nie jestem toteż jestem pełna uznania dla Twojej
                znajomości "problematyki medycznej" i tematów jakie są omawiane na sympozjach
                medycznych. I cała ta wiedza odnośnie literatury medycznej....... Jestem pod
                wrażeniem.
                Pozdrawiam Cię serdecznie
        • pipsztok Re: DO EWIK74!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! 23.01.05, 22:44
          A Ty powinnas raczej sprawdzic czy masz racje (polecam literature fachowa, albo
          jakiegos specjaliste)bo pisanie o czyms na podstawie tego, ze cos uslyszalas i
          wyrazanie sie z taka stanowczoscia nie ma sensu. Takie istotne sprawy
          wypadaloby sprawdzic za pomoca wiarygodnego zrodla. Wkurza mnie wypowiadanie
          sie w sposob autorytarny i jednoczesnie sredni stan wiedzy na ten temat.
          Chetnie sama poczytam jak znajdziesz cos sensownego i napiszesz o tym. Po co
          tak sie spalac? Dla samej dyskusji?
          Paranoja!
      • edytafg1 Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 18.01.05, 14:37
        o to mi chodzilo, ale wydawalo mi sie to tak oczywiste ze nawet nie
        pisalam..Dziewczyny jak mozna wierzyc w takie bzdury ze lepiej zeb ydziecko byl
        ow bzruchu 7 a nei 8 miesiecy?? Kazdy dzien sie liczy a codopiero miesiac,
        polecam poczytac cos o rozwoju plodu i pluc...
    • koleandra Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 18.01.05, 14:09
      Tak, zgadzam sie z tym. Lepiej żeby dziecko urodziło się w 7 miesiacu niż w 8
      ze względu na układ oddechowy. W 7 miesiącu jest on jeszcze nie wykształcony -
      i dziecko zostałoby włozone do inkubatora i tam spokojnie ten układ by mu sie
      wykształcił a wykształca sie w 8 miesiącu i przerwanie tego procesu mogłoby byc
      gorsze dla dziecka. Dlatego Twój lekarz tak Ci powiedział.
      • justa0103 Re: dzieki koleandra 18.01.05, 14:15
        dziekuje ci bardzo bo juz myslalam ze zostane obrzucona blotem za to co
        przeczytalam ale widze ze to jednak nie moje urojenia tylko prawda
        pozdrawiam ciewink)))
        justyna i patrycja 35tc
        • hobbito Re: Justa103 ma rację 18.01.05, 14:25
          Hej justa103 ty masz całkowita rację więc nie przejmuj się niedouczonymi.
          Rzeczywiście jest lepiej ze względu na układ oddechowy by jak juz to dzidzia
          urodziła się w 7 a nie w 8 miesiącu. To taki okres przejściowy. Ale niektórzy
          krytykują a pojęcia nie mają. Oczywiście należy na siebie uważać , ale nie do
          przesady. Pozdrawiam rozsądne mamusie / szczególnie juste103 /
      • ulapod Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 19.01.05, 11:13
        Chyba nie wiesz co mówisz!
        Dziecko urodzone w 7 mies. Nie oddycha samo bo tak jak
        napisałaś ma niewykształcony układ oddechowy. Po porodzie
        podłączane jest do respiratora, podaje mu się surfaktant
        a nie 'spokojnie w inkubatorze układ mu się wykształca'.
        Dziecko podłaczone do respiratora ma zwiększene ryzyko
        wylewów krwi do mózgu! i bezdechów, które mogą powodować
        niedotlenienia mózgu i uposledzienie dziecka.
        Dziecko urodzone przed 32 tyg. ciązy bardzo czesto
        wymaga operacji serca (niedomknięty przewód Botala)
        i operacji laserowej oczu (retionopatia wczesniacza).
        Zapraszam na stronę www.wczesniak.pl i poczytanie sobie
        opowieści rodziców dzici urodzonych w roznych tygodniach.
        Zobaczysz, ze dzieci urodzone przed 32 tyg. maja wiele
        powikłań poczas gdy te urodzone po 32 tyg. zazwyczaj
        po tygodniu sa juz w domu.
        Nikt kto choc raz był na oddziale wczęsniaków nie
        napisłaby tego co ty.
        • justa0103 wiecie co?? to juz jest chore !!!! 19.01.05, 11:24
          czytajcie wszystkie posty dziewczyny od poczatku do konca........
          wywnioskujecie wtedy ze sa rozne opinie-bardzo podzielone po co na sile kogos
          przekonywac po co slowa :"sama nie wiesz co piszesz!" kazdy tu przychodzi dac
          komus rade albo sie wypowiedziec..
          wiecie co to jest kontruktywna krytyka????????? bo ja widze ze nie wiecie
          umiecie tylko wrzucac naprawde ZMIENCIE FORUM JAK NIE UMIECIE NIC A NIC
          DORADZIC TYLKO SARKASTYCZNIE SIE WYPOWIADAC.... ZACZYNA MNIE MECZYC - BO JAK
          JUZ KTORAS NAPOISALA W WATKU O AGRESJI- JEST NA DRUGIEJ STRONIE- NIEKTORE Z NAS
          BEDA SIE NIEDLUGO BALY ZAKLADAC NOWYCH WATKOW ZEBY SIE NIE NARAZIC NA
          OSZCZERSTWA !!!
          ZASTANOWCIE SIE NAPRAWDE CZY PO TO JEST TO FORUM ZEBY SIE WYMADRZAC- JA UWAZAM
          ZE ZADNA Z NAS NIE MA TAKIEJ WIEDZY JAK LEKARZE I TAK NAPRAWDE WSZYSTKIE G....
          WIEMY ALE TO NIE POWOD ZEBY SIE OBRAZAC WZAJEMNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • ulapod Re: wiecie co?? to juz jest chore !!!! 19.01.05, 11:41
            justa0103, nie obraziłam cię i nie miałam tego zamiaru.
            Urodziłam wczesniaka i mam duzo większe doswiadczenie od
            ciebie. Nie chcę aby inne dziewczyny wierzyły w te zabobony
            i oczywiste nieprawdy, o których napisałas.
            Kazdy dobry lekarz powie ci, ze dla dziecka kazdy dzień
            spędzony w łonie matki jest na wage złota.
            • justa0103 Re: wiecie co?? to juz jest chore !!!! 19.01.05, 11:54
              tak uwazasz? ok... ja nie zamierzam sie piecdziesiaty raz sprzeczac bo nie mam
              na to ochoty... ja szanuje to co mowisz ,ale tez mam swoje zdanie ... jak juz
              napisalam wczoraj nie bronie swego zdania za wszelka cene..
              uwazam tylko ze to ze sie ze mna czy z kims innym nie zgadzacz -ty albo inna
              ciezarowkawink to mozna to powiedziec delikatniej...
              bo od wczoraj sie klocimy a zupelnie niepotrzebnie
              masz swoje zdanie ja mam swoje jest wiec tak jak byc powinno- a z tym ze wiesz
              lepiej czy wiecej ode mnie to sie raczej wstrzymaj bo nie masz zielonego
              pojecia co ja wiem a co nie... bardzo mi przykro ze mialas problemy z wczesnym
              porodem i to cie czegos nauczylo ale nie wymadrzaj sie za wszelka cene
              pozdrawiam
              justyna
    • justa0103 Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! inne pytanko;))) 18.01.05, 14:24
      to jak to jest dziewczyny bo juz sie pogubilam......
      niektore z was pisza ze lekarz kaze im np. spacerowac, duzo chodzic i byc w
      ruchu w tych ostatnich tygodniach....a znow wiadome jest ze kobiety ktore nie
      urodzily do terminu tez musza spacerowac zeby wywolac porod -wiec pewnie
      spacerowanie ma jakis wplyw na przyspieszenie porodu....
      mi znow lekarz kazal duzo lezec i najlepiej nic nie robic zeby nie przyspieszyc
      wiec jak to jest co lekarz to opinia -chyba wink))
      • mazuba Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! inne pytanko;))) 18.01.05, 14:37

moj lekarz powiedzial, ze moge wspolzyc do konca ciazy i chodzic na basen
        rowniez do konca (3 razy na tydzien, aerobik w wodzie)
        jesli nie ma przeciwskazan typu skrocona szyjka, rozwarcie, itp. to mozna
        wszystko, ale w granicach rozsadku, to znaczy nie dzwigac szafek , ani nie myc
        na kolanach podlog 100 m/kwadratowychsmile no i za nic nie klasc sie na brzuszek
        ani nie pozwalac robic tego osobom postronnymwink
        pozdr serdecznie
        magda, 30 tc
    • anielka25 Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 18.01.05, 14:29
      Ja myśle że to co powie lekarz do każdej z nas jest uzależnione od tego jakie
      samopoczucie ma przyszła mama, jak przebiegała cała ciąża, czy były problemy,
      jakieś drobne komplikacje, czy ciąża może skończyć się wcześniej czy nie... To
      chyba bardzo indywidualne. Ja od samego początku praktycznie nie mam żadnych
      dolegliwości, wszystko przebiegało prawidłowo, normalnie. Od samego początku
      byłam w ruchu, nadal jestem bardzo aktywna (właśnie dużo spacerów, lekkich
      ćwiczeń, basen ja tak wypoczywam). Tak więc moim zdaniem to kwestia
      indywidualna każdej z nas.
    • mazuba Re: jeszcze z innej beczki.... 18.01.05, 14:39

ciekawe czemu w takim razie, jak wielokrotnie bylo pisane na tym
      forum, "gwiazdy" decyduja sie na cesarke w 8 miesiacu??
      pozdrsmile
      magda, 30 tc
      • koleandra Re: jeszcze z innej beczki.... 18.01.05, 14:44
        mazuba napisała:

>
        > ciekawe czemu w takim razie, jak wielokrotnie bylo pisane na tym
        > forum, "gwiazdy" decyduja sie na cesarke w 8 miesiacu??
        > pozdrsmile

Bo nie w głowie im bezpieczeństwo dziecka tylko nie chcą miec rozstępów!!!
      • justa0103 Re: jeszcze z innej beczki.... 18.01.05, 14:49
        wlasnie ze wzgledu na rozstepy i na to ze dzieciatko najwiecej przybywa na
        wadze i skora na brzuchu najbardziej sie rozciaga-co w wyniku jest powodem
        rozstepow
    • isabela_1974 Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 18.01.05, 14:53
      Na początku 8 m-ca zapytałam swojego lekarza prowadzącego (który jest
      jednocześnie ordynatorem położnictwa w dużym szpitalu), jak to jest z tym niby
      niedobrym 8 miesiącem. Powiedział, że zdecydowanie dla dziecka ważny jest każdy
      dzień spędzony w łonie matki i nawet jeśli dzieci urodzone w 8 m-cu mają na
      początku (czasami)większe problemy, to po zażegnaniu kryzysu rozwijają się
      lepiej i bezpieczniej, niż maluszki z siódmego miesiąca.
      • kawusia76 Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 18.01.05, 15:04
        hmmmm...jestem pacjentką z-cy ordynatora połoznictwa w w-wie i niejednokrotnie
        słyszałam od mojego lekarza że lepiej jak dziecko urodzi się w siódmym miesiącu
        ciązy albo jak jest donoszone do minimum 37-38 tc. własnie ze względu na rozwój
        pęcherzyków płucnych- przy czym chłopcy gorzej to znoszą. dlatego absolutnie nie
        zmieniaj lekarza, słuchaj co mówi- w ciązy zawsze trzeba na siebie uważać,dbaj o
        siebie i nie przejmuj się opiniami innych, to przecież Twoje dziecko i Twoje
        zdrowie.
        pozdrawiam cieplutkosmile
        kawusia i córcia 34 tc
    • ulapod Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 19.01.05, 11:02
      Zmień lekarza, nie żartuję.
      Jeśli lekarz!!! mówi takie bzdury to nie jest dobrym lekarzem.
      KAŻDY dzień w brzuchu matki jest na wagę złota. Im później tym lepiej dla dziecka!
      Ja urodziłam w 8 miesiącu (34 tydz.)w jednym z najbardziej specjalistycznych szpitali w Polsca (Matka Polka).
      Lekarze robili wszystko by mnie dociągnąć jak najdłuzej (powstrzymano oród w 28 tyg.). Moje dziecko wazyło ponad 2 kg podczas gdy dziecki urodzone w 7 mie. ważą mniej!. Na rehabilitacji są dzieci urodzone głównie pomiędzy 25 a 32 tyg. ciąży.
      Myslałam,ze takie opinie wygłaszają tylko przesądne babcie na ryneczku a nie lekarze!!! Dla mnie to horror.
    • ania_sz77 Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 19.01.05, 11:39
      No i kłótnia nie wiadomo o co. Oczywiście że uważaj na siebie. 8 miesiąc
      istotnie jest ciężki, macica zaczyna "trenować" i się kurczyć, mały wysiłek i
      poród przedwczesny gotowy. Lekarz tez mnie uprzedzał żebym uważała, brała
      profilaktycznie nospe, nie sprzątała itd. No ale ja czułam sie dobrze, nic mnie
      nie bolało i przystąpiłam do prania, sprzątania itd. i w 33 tygodniu
      wylądowałam na patologii, bo się zaczęły skurcze. Od razu dostałam sterydy na
      przyspieszenie rozwoju płuc dziecka, leki rozkurczowe. Na szczeście nie zrobiło
      się rozwarcie i tak donosiłam do dzisiaj, a mamy 37 tygodni, wiec już
      donoszone. W szpitalu lekarze walczyli o każdy dzień, byleby do końca 36
      tygodnia i leżenie, bezwzględnie. A wystarczyło pouważać troszkę w tym
      nieszczęsnym 8 miesiącu. Pobrac no spę, magnez... Pokłóciłyście się,
      pokłóciłyście i co? A ja to przeżyłam i nie życzę nikomu przeglądania po 20
      razy na godzinę kalendarza i odliczania: Boże, jeszcze dzień, jeszcze dwa...
    • ansheila Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 19.01.05, 12:45
      Ciemnogród, ciemnogród, ciemnogród ... (mam na myśli opinię, że lepiej rodzić w
      7 niż 8 miesiącu). Właściwie trudno w 21 wieku o inny komentarz.
      • karolcia_81 Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 19.01.05, 12:52
        Dzieki za wszystkie opinie Dziewczyny.Wniosek nasuwa sie jeden,co by nie
        mówic,najwazniejszy jest dzidzius wiec nalezy uwazac przez caly okres
        ciazy.Wiec póki mam na do tego okazje bede wypoczywac i juz.W koncu czeka mnie
        najwazniejszy dzien w zyciu!
        Dzieki.
        Pozdrawiam wszystkie Mamusie
        K.
    • melka_x Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 19.01.05, 13:48
      Zmień lekarza, bo ten do którego chodzisz to zwykły konował.
      Dla dziecka ważny jest każdy dzień, nie mówiąc o tygodniu, spędzony w łonie
      matki. Jeśli ktoś ma wątpliwości niech porówna śmiertelność wśród wcześniaków
      urodzonych w 7 a 8 miesiącu ciąży. Statystyka nie zostawia miejsca na
      wątpliwości.
      Dziecko urodzone około 28tc ma w zależności od wagi, warunków etc 70-80% szans
      na przeżycie i z każdym tygodniem te szanse wzrastają. Jeśli przedstawisz to za
      pomocy wykresu, gdzie na jednej osi masz czas trwania ciąży, a na drugiej
      śmiertelność wyraźnie widać, że śmiertelność spada z każdym tygodniem ciąży, a
      nie rośnie w 8 miesiącu.
    • bzysia Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 24.01.05, 10:41
      Jestem teraz w 34 tyg ciazy od samego poczatku zagrozonej. Lecze sie w Gdansku
      na Klinicznej w szpitalu Akademii Medycznej i nikt ponizej doktora medycyny
      mnie nie bada i nie przyjmuje na wizyty. I jedyne o Wam napisze, ze wszyscy Ci
      lekarze caly czas walcza o to, by moje dziecko bylo jak najdluzej w brzuchu, bo
      to nie tylko zwieksza jego szanse na przezycie, ale i na prawidlowy rozwoj. Za
      kazdy dzien i tydzien mojego dziecka dziekuje Bogu i z kazdym tygodniem wiem,
      ze ryzyko powiklan jest mniejsze. Dzieci urodzone w 7 miesiacu, tak jak
      napisala ktoras z Was, sa w inkubatorze, ich oddychanie jest podtrzymywane
      respiratorem, maja retinopatie wczesniacza - przez co czeka ich pozniej kilka
      operacji oczu, czesto maja wylewy do mozgu i maja dosc mala wage urodzeniowa,
      przez co po porodzie musza jeszcze przebywac min ok miesiaca- jak nie wiecej w
      szpitalu, by osiagnac prawidlowa wage. W 8 miesiacu oczy sa juz rozwiniete,
      rzadko trafiaja sie wylewy do mozgo, a podanie sterydow na rozwoj pluc nawet na
      kilka godzin przed porodem sprawia, ze dzieci urodzone w 8 miesiacu po kilku
      dniach sa juz z rodzicami w domu. Dla zainteresowanych polecam strone
      www.wczesniak.pl- poznaj hstorie innych dzieci. Same przeczytajcie, co
      przezywale rodzice dzieci urodzonych w poszczegolnych tygodniach i ile
      problemow mialy dzieci urodzone w 7 a ile w 8 miesiacu- mysle, ze to pozwoli
      Wam wyrobic sobie samodzielnie opinie na temat i dalsze spory nie beda juz
      konieczne.
    • krystyna.k3 Re: CZY 8M-C NIEBEZPIECZNY!!!! 24.01.05, 21:42
      JEŚLI TWÓJ LEKARZ MÓWI TOBIE ŻE URODZIĆ JEST LEPIEJ W SIÓDMYM NIŻ W 8 MIES. TO
      JEST NIE POWAŻNY. ZASTANÓW SIE SAMA CZY JEST LEPIEJ DLA PŁODU JAK SIE RODZI W
      28 TYG CZY W 32TYG. CIĄZY . JA CI MÓWEI ŻE IM PÓŹNIEJ TYM LEP[IEJ. PŁOD JEST PO
      PROSTU BARDZIEJ DOJRZAŁY, A WŁASCIWIE TO JEGO PŁUCA. A WIEM TO BO PRACUJE NA
      SALI PORODOWEJ I TAKIE DZIECI SIE U NAS RODZĄ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka