Dodaj do ulubionych

Cukrzyca a dziecko

25.01.05, 15:42
Wracam raz jeszcze do cukrzycy ciążowej. Szukałam na forum odowiedzi na
pytanie: A co jeśli nie ciężarna nie wie że ma cukrzycę i nie stosuje diety -
i nic.
Czy któraś z was zna odpowiedź jaki wpływ na dziecko ma cukrzyca ciążowa mamy?
Dajcie znać kochane mamusie
Obserwuj wątek
    • norunio Re: Cukrzyca a dziecko 25.01.05, 16:40
      Przede wszystkim może urodzić zbyt duże dziecko, istnieje ryzyko wczesnego
      porodu itp. Co gorsze dziecko może mieć nie rozwinięte w pełni organy wewn.
    • ese1 Re: Cukrzyca a dziecko 25.01.05, 17:15
      Dokladnie tak jak okreslila poprzedniczka, dlatego warto robic test obciazenia
      glukoza i USG w polowie ciazy. Jezeli wtedy na USG wyjdzie, ze dziecko jest
      znacznie wieksze niz wskazuje na to termin, lekarz powinien skierowac na krzywa
      cukrowa, profilaktycznie, bo to wcale o niczym nie swiadczy.
      • olina77 Re: Cukrzyca a dziecko 29.01.05, 13:26
        Właśnie dowiedziałm się, że mam cukrzycę ciążową (20tc) po badaniu pod
        obciążeniem glukozą. Dostałam skierowanie na patologię ciąży, w poniedziałek
        idę się dowiedzieć co i jak z przyjęciem na odział. Ale nie wiem jak mam w
        zawązku z tą chorobą postępować. Co jeść, a czego unikać. Może macie jakieś
        podpowiedzi, linki, strony?
        Liczę na jakieś porady.
        • norunio Re: Cukrzyca a dziecko 30.01.05, 20:23
          Olina, mnie niestety cukrzyca ciążowa też nie ominęła sad Na szczęście obyło się
          bez pobytu w szpitalu. Jestem pod opieką poradni diabetologicznej dla
          ciężarnych, od ponad 4 tygodni badam 4-5 razy dziennie glukometrem poziom
          cukru, stosuję specjalną dietę (z dokładym liczeniem wymienników
          węglowodanowych) no i co najważniejsze - musiałam przestawić się na jedzenie
          posiłków 5-6 razy dziennie; częściej a w małych ilościach.

Na początku byłam przerażona tym wszystkim, byłam pewne że sobie nie poradzę z
          dietą, zwłaszcza że cały czas chodzę do pracy. Nie chciałam brać zwolnienia
          tylko ze względu na dietę cukrzycową bo oprócz tego czuję się rewelacyjnie.

Poziomy cukru udało mi się wyrównać, tylko czasami zdarzają się nadprogramowe
          ilości glukozy, zwłaszcza po eksperymencie z pieczywem. Dlatego przerzuciłam
          się na chrupką Wasę i tak zostanie już do końca ciąży smile

Mam nadzieję, że u mnie obejdzie się bez insuliny, czego również i Tobie
          życzę smile))

Głowa do góry, na pewno będzie dobrze smile)) Tylko się niepotrzebnie nie denerwuj
          bo to również sprzyja podwyższonym cukrom wink
    • tiaa1 w 29.01.05, 17:52
      2. nr "twoje 9 miesięcy" jest o tym cąły artykuł.

zobacz na www byc może tam też już jest.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka