Dodaj do ulubionych

Za dużo przytyłam!!!

31.01.05, 11:49
jestem w 24 tygopdniu ciąży (termin mam na 29 maj), przytyłam już 10 kg.
Z poradników którymi dysponuję, wynika że jest to tyle, ile powinnam przytyć
w ciągu całej ciąży! Przeraża mnie to, bo jeszcze zostało 4 miesiące i jak
tak dalej pójdzie to dobiję nawet 20 kg! Co robić??? Czy należy się tym
poważnie martwić?? Dodam, że odżywiam się tak jak przed ciążą i nie podjadam
wiele słodyczy. Najbardziej martwi mnie to, że po ciąży moży być bardzo
trudno wrócić do wagi wcześniejszej. Poradźcie proszę, czy miałyście lub
macie podobny problem ze zbyt dużym przyrostem wagi????
Bożka
Obserwuj wątek
    • fasolka31 Re: Za dużo przytyłam!!! 31.01.05, 11:52
      No muszę przyznać że to sporo, ale może po prostu w twoim organiźmie dużo wody
      się zatrzymuje?
      Ja jestem w 20tc i w sumie nie wiem ile przybrałam bo przed ciążą ważyłam 65
      kg, a teraz 62 kg, bo schudłam najpierw do 60kg...czyli co? przybrałam 2 kg?
      • coronella Re: Za dużo przytyłam!!! 31.01.05, 12:07
        jesli odzywiasz sie normalnie, i nie tu jest wina tycia, jesli nie puchniesz i
        nie ma innych niepokojących objawów, to po prostu taki masz organizm.
        jedna kobieta tyle 10 kg przez cała ciąże, a inna 25 kg, nie ma reguły!
        A czasem te 25 kg łatwiej jest zrzucic niż 2-3 kg, które zostaną po porodzie.

Przez pierwsze dni połogu będziesz się bardzo pocic, wypocisz nadmiar wody, i
        zobaczysz ile kg spadnie smile
    • magda_pm Re: Za dużo przytyłam!!! 31.01.05, 12:04
      Miaam podobny kłopot. Wprawdzie jestem dopiero w 18-tym tygodniu ale moja waga
      równiez rosła zbyt szybko. Zdecydowałam się zastąpić owoce warzywami. Podobnie
      z sokami; owocowe zastąpiłam warzywnymi. Jeśli jogurty to naturalne bez cukru.
      Pieczywo tylko chrupkie. Podobna dieta obowiązuje mamusie cukrzycowe. Wymaga to
      z mojej strony bardzo, bardzo silnej woli, ale dzidziusiowi nie szkodzi a ja
      przestałam tyć. Mimo to, gdybyś miała się męczyć i stresować, to chyba już
      lepiej przytyć trochę więcej. Kilogramy "nabyte" w 2-gim i 3-cim trymestrze
      podobno jest łatwo zgubić. Problemem są te z pierwszego. Pozdrawiam.
    • agasz41 Re: Za dużo przytyłam!!! 31.01.05, 12:09
      ja mam podobny problem,jestem w 27 tygodniu ciązy (termin na 03.05) i przytyłam
      12 kg.jestem wysoka,także w sumie az tak nie widać.ale też się
      wystraszyłam.zaczęłam się ograniczać,bo moja waga wynika ze zbyt dużego
      apetytu.tym bardziej,że w pierwszej ciąży przytyłam 16 kg i jak wychodziłam ze
      szpitala zostało tylko 3 kg.także wiem,że nie mogę przekroczyć wagi z pierwszej
      ciąży,ale w takim razie mam jeszcze 3 miesiące ciąży i tylko 4 kg.na
      pocieszenie dodam,że w dziewiątym miesiącu, z pierwszą córką,spadłam 2 kg.
    • dori761 Re: Za dużo przytyłam!!! 31.01.05, 12:10
      Ja w całej ciązy przytyłam 24,5 kg najwiecej przytyłam w I i III trymestrze. teraz jestem pół roku po porodzier nie karmie juz piersia od 3 mieś i waże tyle co przed ciążą. Tez odmawialm sobie słodkie i starałam sie nie podjadalam w nocy no ale tyłam. tez sie martwiłam cvo z ta waga i czy wróce to wagi ale wszystko jest w porządku. Także nie martw sie w najgorszy bedzie jeszcze 9 mieś ale zoabczysz dzidiza jak sie urodzi to ja zadba o forme mamy wazne żebys puxniej nie dojadała po nocach i nie objadała sie słodkim za dużo a bedziesz wracac do wagi.Pozdrawiam
    • yildiz Re: Za dużo przytyłam!!! 31.01.05, 12:19
      W pierwszej ciąży ważyłam 82 kg przy 167 cm jak zaqczynałam i przytyłam prawie
      do 100 na koniec. Jadłam krówki, pizze, makarony z sosami i dużo Karmi. Moja
      wina. Teraz po 3 latach ponad zaszłam w ciążę przy 96 kg (zrzucanie mi nie
      wyszło) i teraz w przytyłam do 34 tyg. już ok. 12 kg. Zostało mi 6 tyg, ale nie
      wchodzi mi mięso i warzywa, więc znowu makarony, kluski i słodycze to moje
      uzależnienie. Staram się ale nie ma klubów AA dla cukrojadów.
      Mam jednak plan. Po karmieniu zaczynam brać Meridię (hamuje apetyt skutecznie,
      ale kosztuje jak za złoto).
      Przed ciążą w 3 tyg. schudłam 8 kg. To dopiero jednak po karmieniu. Teraz mąż
      mnie pilnuje trochę ze słodyczami.
      Myślę, że stres bardziej szkodzi dzieku niż cukierek.
    • miracll Re: Za dużo przytyłam!!! 31.01.05, 12:21
      Jestem w 37 tc i przytyłam 16kg, w poprzedniej ciązy przytyłam tylko 9 kg. Moja
      lekarka nie była zachwycona ta wagą, ale zna mnie dobrze i wie, ze nie
      folgowałam sobie i jadłam bardzo racjonalnie. To była ciąża leżąca, ale gdy
      wstałam to przytyłam najwiecej bo 4 kg w ciągu trzech tygodni. Na pocieszenie
      powiem Ci, ze w pierwszej ciąży zgubiłam zbędne kilogramy w ciągu pół roku, a
      moja koleżanka, która przytyła w drugiej ciąży 30 Kg ( tak,tak) zrzuciła zbędną
      wagę w ciągu pięciu miesięcy i wyglada do dzisiaj jak modelka, a ma
      czterdzieści lat. Widocznie dla zdrowia dzidzi musisz ważyć więcej. POzdrawiam.
    • edytagolabek Re: Za dużo przytyłam!!! 31.01.05, 14:42
      jeżeli pzrytyłaś już 10 kg to dla własnego dobra pilnuj się, bo teraz najwięcej
      przybiera się na wadze a później b ciężko jest zrzucić zbędne kilogramy, wiem
      to z własnego doświadczenia, bo w za pierwszym razem przytyłam dużo i wiele
      zostało mi do dziś(7.5 roku). Tłumaczenie, że stres jest gorszy od jednego
      cukierka jest bardzo dziecinne, cukierek maleństwu nie jest potrzebny a tym
      bardziej mamusi, która waży ponad 100kg. Dzieci takich kobiet wcale nie są
      zdrowsze a czasami wręcz odwrotnie, rodzą się z niedowagą. W czasie karmienia
      oczywiście można schudnąć, ale pod warunkiem, że także pilnuje się
      dodpowiedniej diety, a kobieta, która nie pilnowała się w ciąży tym bardziej
      nie będzie się pilnować w czasie karmienia. Z doświadczenia mojego i moich
      koleżanek wiem, że conajmniej 90% kobiet tyje po ciąży a nie chudnie, chudną
      tylko te, które nie mają tendencji do tycia, a ich jest niewiele. Mądrzę się
      tutaj, ale jak pisałam wcześniej sama mam problemy z nadwagą i teraz w drugiej
      ciąży pilnuję się bardzo, aby nie wyglądać jak hipopotam, bo łatwo jest przytyć
      ale zgubić bardzo trudno. Pozdrawiam.
      • ade1 Re: Za dużo przytyłam!!! 31.01.05, 14:53
        ja nie wiem jak to sie dzieje, ale jak czytam na forum to wszystkie dziewczyny
        pisza ze po porodzie bez probelmu wracaja do swojej wagi, to ja nie wiem jak to
        jest ale wiekszosc moich kolezanek jest gruba po porodzie i tak im juz to
        zostalo, ja po pierwszym schudlam do swojej wagi ale tylko i wylacznie dlatego
        ze stosowalam drakonskie diety, w innym przypadku tez bym byla gruba, teraz
        jestem w ciazy duzo nie jem ale duzo tyje i wiem ze bedzie mi bardzo trudno to
        zrzucic. tak wiec bardzo mnie to dziwi jak na forum sa prawie same chude
        dziewczyny- cud
        • kateszu Re: Za dużo przytyłam!!! 31.01.05, 15:14
          Mnie to nie dziwi bo mam praktycznie same szczupłe i zadbane koleżanki.
          Zaczynałam od 52-53 kg przy wzroście 167 więc jak widzisz byłam szczupła. W
          pierwswzej ciązy przytyłam 12 kg i po porodzie obciążając organizm karmieniem
          schudłam do 47 kg mimo intensywnego podtuczania się. Teraz jestem w 25 tyg i
          już przytyłam 12 kg. Myślę,że organizm sam się broni aby nie powtórzyła sie
          sytuacja z pierwszej ciąży i stąd te dodatkowe kilogramy, które po urodzeniu na
          100% zrzucę. Dużo z tego jak przechdzimy ciąże jest uzależnione genetycznie i
          tak np. moja mama ma 56 lat 164 cm wzrostu i waży 52 kg- nie jedna mogła by jej
          pozazdrościć figury. Od zawsze były kobiety chude, szczupłe, grubsze i
          grube ,żeby każdy mężczyzna mógł znaleść to co lubi najbardziejsmile
    • pampeliszka Re: Za dużo przytyłam!!! 31.01.05, 17:19
      To chyba zalezy od organizmu- ja sie balam, ze utyje bardzo, bo moje 2 siostry
      przytyly po 27 kg...a ja jestem w 30t i mam o 7 kg wiecej niz przed ciaza. Ale
      na pocieszenie Ci powiem, ze obie zrzucily wszystko po ciazy i wrocily do
      normalnej wagi, a dzieci sa zdrowe i szczuple. Moja jedna siostra miala straszne
      zaparcia, wiec moze dlatego tyle utyla, wygladala jak opuchnieta.Twarz, rece,
      cos przedziwnego. Moze masz podobnie.
    • aliceparis Re: Za dużo przytyłam!!! 31.01.05, 18:00
      Bożka, nie martw się, ja mam termin prawie tak jak ty (4 czerwca) i też
      przytyłam już 10 kg. Ale nie przejmuję się tym za bardzo. Naprawdę staram się
      racjonalnie odżywiać (zresztą zawsze tak miałam), a słodyczy nie jem prawie w
      ogóle, bo nie mam na nie ochoty. W związku z czym mam świadomość, że przybieram
      nie dlatego, że się np. obżeram śmieciowym jedzieniem. A że szybko przybieram
      na wadze to trudno.

Nie wiem jaką miałaś wagę wyjściową, ale im jesteś szczuplejsza, tym więcej
      możesz przytyć. Ja mam co najmniej kilka koleżanek naprawdę bardzo szczupłych,
      które przytyły ponad 20 kg w ciąży, a jedna nawet 30 kg i pięknie zrzuciły to
      po porodzie. Jeśli nie zaszłaś w ciążę już z nadwagą, będziesz karmić i
      generalnie jesteś aktywna (uprawiasz sporty, lubisz spacery, itp.), to na pewno
      zrzucisz wszystko pięknie! Ja mam przynajmniej taką nadzieję, jeśli chodzi o
      mnie samą! Pozdrawiam!
    • mika_p Re: Za dużo przytyłam!!! 31.01.05, 18:46
      I jeszcze... z tego co pamiętam, to 10 kilo to waga "ciąży" przy mniej więcej
      trzykilogramowym dziecku. Składają się na "ciążę" dziecko, łożysko, wody
      płodowe, macica, więcej skóry, więcej krwi i zatrzymana w organizmie woda. A
      biust ? Przy dużym dziecku to może być nawet 13 kilogramów.

W pierwszej ciąży przytyłam 20 kilogramów. Tyle, że miałam wtedy 20 lat i
      ważyłam mniej, niż uważam za wagę optymalną dla siebie; ciężko mi było uwierzyć
      u lekarza na pierwszej wizycie, ze jestem aż taka chuda. Przedciązowe dżinsy
      zapięły się na mnie po ośmiu miesiącach od porodu.
      Teraz, w 31/32 tc mam o 11 kg więcej niż na pierwszej wizycie u lekarza.
    • radowinkaala Re: Za dużo przytyłam!!! 31.01.05, 18:46
      Spokojna głowa. Ja przytyłam 20 kg w ciąży. Teraz 15 tyg. po jestem już na
      minusie smile Zaraz po porodzie spadło mi 11 kg, po 7 tygodniach byłam jeszcze 2
      kilo na plusie, a teraz moja rodzina boi się, ze wpadnę do kratki ściekowej
      (hihihihi). W ciąży bywało tak, że w ciagu 2 tygodni przybywało mnie nawet 3
      kg. Byłam tym przerażona, a teraz widzę ze nie warto było się martwić. Karmię
      piersia, jem na co mam ochote - nie odmawiam sobie słodkiego (w ciazy też sobie
      nie odmawiałam). Będzie dobrze - najważniejesze by dzidzia była zdrowa, a Ty
      dojdziesz do formy. Pozdrawiam

lilypie.com/baby1/051018/2/13/1/+1/.png[/img][/url]
      A to moja Ania - nowe fotki
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=17846554&a=19038666
    • jagodasoft2 Nie martw sie!!! 31.01.05, 21:53
      Moja kolezanka przytyla w ciazy 30kg, maz wyciagal ja z wanny bo sama nie
      maiala sily sie wydostac. Po porodzie juz po 3mc zzucila 19, a teraz jej synek
      ma roczek a ona wyglada lepiej niz przed ciaza.
    • mama_milenki Re: Za dużo przytyłam!!! 31.01.05, 22:38
      Co tu dużo dodawać. Ja przytyłam ok. 20 kg. No i należę do tych, które jakoś
      sobie radzą z gubieniem kilogramów. Bo jestem 8,5 m-ca po porodzie i wróciłam do
      dawnej wagi (przy karmieniu piersią) a jem sporo. Tylko słodyczmi się nie
      objadam. Nie jest tak źle z taką nadwagą, widocznie takie predyspozycje. Tylko
      że ja już pod koniec ciąży byłam tak gruba i napuchnięta, że sąsiadka
      stwierdziłą że będę miała bliźniaki smile) Ale to jej zmartwienie, bo urodziłam
      3,700 kg córeczkę (jedną!!!) Teraz nie narzekam, bo mąż nawet zachwala moją
      figurę (szczególnie pupę), no bo brzuch to jeszcze nie jest całkiem płaski,
      zostało trochę skóry! No i uważaj na rozstępy. Bo ja w jednym miesiącu tak
      przytyłam, że mam ich sporo. I kremy nic nie pomogły! Ale na razie się nimi nie
      martwię (dopiero latem smile)
      Pozdrawiam i życzę szczęśliwego rozwiązania.
      Oraz ślicznej i zdrowej dzidzi.
      • bozka8 Re: Za dużo przytyłam!!! 03.02.05, 10:34
        Moje Dorgie,
        Dziękuje Wam wszystkim za ciepłe słowa. Chyba faktycznie taka już jest "moja
        uroda". Musze się pogodzić ze wzrastajaca wagą, a dla oderwania uwagi od
        przyrastajacgeo ciałka posrtanowiłam się zapisać na gimnastykę dla kobiet w
        ciąży. POnieważ nie mam żadnej znajomej która ma termin na 29 maja, może któtaś
        z Was miałaby ochotę pochodzić na takie ćwiczenia???
        jeśli tak odezwijcie się mproszę.
        Pozdrawiam,
        Bożka
        • aliceparis Re: Za dużo przytyłam!!! 03.02.05, 16:34
          Bożka, a w jakim mieście mieszkasz?
          • bozka8 Re: Za dużo przytyłam!!! 07.02.05, 15:54
            W Warszawie
    • est3 Re: Za dużo przytyłam!!! 03.02.05, 16:20
      Ja całe życie miałam problemy z przytyciem. Za to w ciąży (a raczej już obu),
      mimo rzyganka itp. przytyłam przeszło 20 kg. Widocznie organizm potrzebował. Do
      poprzedniej niedowagi wróciłam po jakiś 6 mies., bez żadnych z mojej strony
      starań. No, moje spacery z wózkiem to zwykle z 6 km po wertepach, ale to u mnie
      norma - tylko wózek zastąpił psa. A więc nie ma się co przejmować, i pozbywać
      przedciążowych ciuchów. Ja tak zrobiłam i to okazało się wielkim błędem.
      Pozdrowionka. EST.
    • ma.dzia Re: Za dużo przytyłam!!! 03.02.05, 17:27
      Ja w pierwszej ciazy startowalam z waga 63kg a konczylam z 88kg. Lekarz na
      kazdje wizycie powtarzal,ze za szybko tyje. Ja jednak odzywialam sie jak na
      diecie : ciemne pieczywo, warzywa, owoce, na ktore zima wydawalam pol wyplatysmile
      Jak mi pozniej polozna powiedziala organizm czuje,ze bedzie musial wykarmic
      dziecko i nawet z wody sobie tluszczyk wychoduje. No coz przytylam ale po kilku
      miesiacach karmienia piersia wrocilam do dawnej wagi. Teraz zaczelam osmy
      tydzien i jeszcze sie wazylam bo nie chce sie znowu niepotrzebnie stresowac!
      Wazne to nie objadac sie tlustymi rzeczami, pizzami i innymi ciezkim daniami bo
      mozna naprawde przesadzic.
      • ana222 Re: Za dużo przytyłam!!! 03.02.05, 19:41
        Jestem w 32tc a na swoim koncie mam już 18kg ile jeszcze przytyję tego nie wiem
        ale nie martwię się tym na zapas i tobie radzę to samo.Pozdraiam.
    • ziele77 Re: Za dużo przytyłam!!! 07.02.05, 16:34
      ja przytyłam w ciąży 28 kilo,czego nie było zresztą widać.Moja dzidzia ma 2
      miesiące a ja schudłam już 18 kilo.Nie martw się po porodzie będziesz miała
      tyle roboty przy dzidzi,że nawet nie zauważysz jak schudniesz.Notabene.ja
      bardzo tęsknię za okresem ciąży bo w porównaniu z tym co się dzieje teraz to
      była sielanka!
    • manialuczak Re: Za dużo przytyłam!!! 07.02.05, 21:48
      ja mam podobny problem z tym że jestem niepoprawnym łakomczuchemsad( i choć
      staram się ograniczać jedzenie słodyczy jak i nadmiar jasnego pieczywa za
      którym przepadam(jem go wiecej niz mój mąż na śniadanie ok 4-5 kromek)to i tak
      ważę zbyt dużo.Jestem w 31 tyg. ciąży i boję się stanąć na wagę za tydzień mam
      wizytę i z pewnością po raz kolejny bardzo się zdziwię masą mojego
      ciała,ponieważ w 28 tyg. już przytyłam 18 kg.(przez ostatni ms.całe 7
      kilogramów)i to jest dopiero hard core,lubię jeść ale co ja zrobie po
      porodzie.Mam nadzieje że będę karmić piersią conajmniej 1 rok i może po jakimś
      czasie uda mi sie wrócic do mojej stałej wagi smile. MAM NADZIEJĘ ŻE CIĘ
      POCIESZYŁAM smile))))) POWODZENIA POZDRAWIAM MANIA
    • zumer wcale nie za duzo!!! 07.02.05, 22:38
      spokojna glowa, ja mam w 34 tygodniu 18 kg na plusie i nie zamierzam sie tym
      przejmowac co i tobie radze!
      • ola2811 Re: wcale nie za duzo!!! 08.02.05, 07:55
        Ja przytyłam 32 kg. Musiałam top przeżyć. Teraz jestem szczuplejsza niż przed
        ciążą. Tydzień po porodzie ważyłam 16 kg mniej. Następne 10 "zniknęły" w 2 -3
        miesiące.
        Nie przejmuj się, to nie zależy od jedzenia. Tylko do hormonów.
        Zyczę wszystkiego dobrego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka