Dodaj do ulubionych

w czym spać?

02.02.05, 07:28
Dziewczyny, w czym wasze maleństwa będą na początku spały? Od razu kupujecie
pościel? Czy może beciki albo rożki? Proszę, pomóżcie mi w podjęciu decyzji,
bo dzisiaj jedziemy po łóżeczko i wszystko co z tym związanesmile)
Pozdrawiam cieplutko!!
Ola i Pszczółka Majasmile)
Obserwuj wątek
    • anek130 Re: w czym spać? 02.02.05, 07:44
      ja kupiłam łóżeczko z promocji - pościel była gratis. Ale i tak bym dała do
      łóżeczka pościel a oprócz tego takie maleństwo chyba będzie spało w rożku
      jeszcze, ale na samym początku. No i zależy jaka temperatura będzie w pokoju.
      Tak zamierzam, a co mi z tego wyjdzie to zobaczymy już pod koniec marca smile

pozdrawiam
      Ania 33tc
      • lukolka Re: w czym spać? 02.02.05, 07:51
        No właśnie ja też na własnej skórze przekonam się dopiero na koniec marcawink. A
        pytam dlatego, że gdzieś się spotkałam z opinią, że na początku dzidzia nie śpi
        (czy nie powinna, ale nie wiem dlaczego tak do końca) pod kołderką... Dlatego
        mam problemwink
        Dzięki za odpowiedźsmile
        Pozdrawiam cieplutko!
        • grochalcia Re: w czym spać? 02.02.05, 11:06
          Ola, ja juz kupilam posciel..na poczatku zamiast poduszki podklada sie pod
          glowke pieluszke, ale jakos nie wyobrazam sobie, zeby dzidzia nie spala pod
          kolderka, tylko scisnieta w rozku..ale to chyba zalezy od kazdej z nas
          indywidualnie. U moich znajomych mala spi od poczatku z nimi w lozku, pod duza
          koldra i tez jest dobrze. Udanych zakupow. Kasia 33tc
    • aska_kotek Re: w czym spać? 02.02.05, 10:44
      Ja sie przekonam jak to jest na początku marca smile ale z tego co czytałam, słyszałam, to dzidzia nie potrzebuje poduszki, a spać może pod kocykiem lub kołderką, ale może sie myle....
      • ewucha28 Re: w czym spać? 02.02.05, 10:55
        Moja pierwsza spała pod kołderk,a pościel i tak sie przyda więc nie zaszkodzi
        kupic,rozek tez jest bardzo przydatny i mozna go stosowac na początku kiedy
        dziecko czuje sie lepiej tak opatulone (nie macha bezwiednie rączkami o ktorych
        nie wie ze sa jegowink)Lepiej sie zasypia bo czuje sie jak w brzuszku,ale to
        indywidualna sprawa,i jedno i drugie sie przyda.
        • kasial70 Re: w czym spać? 02.02.05, 11:12
          Z tego co wiem to noworodki nie moga spać w pościeli, bo istnieje ryzyko
          uduszenia. Dziecko kopie i kolderka moze przesunąć mu się na buźke. Zresztą
          większość maluchów lubi spać "ściśnięta" - to je uspokaja, bo warunki podobne
          do tych w naszym brzuchu - ciasno po prostu. Pamiętam, że przy pierwszym
          dziecku ciasne owinięcie pieluszką czy rożkiem to był sposób na uspokojenie
          dziecka polecony przez położną.
    • kulka50 Re: w czym spać? 02.02.05, 11:24
      polecam śpiworek, jak na zdjęciu ponizej smile
      na zimę uszylam podobny tylko z polarka i z rekawkami
      pod spiworkiem tylko cienki pajacyk
      a w pokoju temp ok 20 st
      nie wolno dzidzi przegrzewac bo bedzie chorowac
    • lukolka Re: w czym spać? 02.02.05, 11:39
      Dzięki wielkie dziewczynysmile). Coś czuję, że dzisiaj z zakupów wrócę zarówno z
      pościelą, jak i rożkiem wink)
      Pozdrawiam cieplutko!!
      Ola i Pszczółka Majasmile
      • grochalcia Re: w czym spać? 02.02.05, 11:42
        Ola, ja tez mam rozek, tylko chyba bede klasc Szynka pod kolderke.
        • lukolka Re: w czym spać? 02.02.05, 11:48
          No i oczywiście pewnie komplet kocyków się znajdziewink). Szaleństwo!! No ale
          najwyższy czas to wszystko przygotować, prawda?wink
          Ola
          • mama-in-spe Re: w czym spać? 02.02.05, 11:59
            Poduszak an początku odpada, ze wzgledó bezpieczeństwa. Optymalny jest
            śpiworek. Rożek na sam początek, bo daje dziecku poczucie bezpieczeństwa jak w
            brzuchu matki. Kocyk oczywiscie też się przyda, ale kołdry ja osobiscie nie
            chcę.
            • lukolka Re: w czym spać? 02.02.05, 12:01
              mama-in-spe napisała:

> Optymalny jest śpiworek.

A gruby śpiworek? Czy może cieńszy i ewentualnie przykrywać jeszcze kocykiem?
              Jejku, mam lekki mętlik w głowiewink
              Pozdrawiam!
              • kulka50 Re: w czym spać? 02.02.05, 15:29
                czytalas moja wypowiedź powyzej? zobacz zdjecie mojego dziecka w spiworku to
                bedziesz wiedziala o jakim mówie
                • lukolka Re: w czym spać? 02.02.05, 15:48
                  Kulka, czytałam, dzięki. Właśnie się nad czymś takim zastanawiam, bo widziałam w
                  sprzedaży.
                  Pozdrawiam!
          • adag Re: w czym spać? 02.02.05, 11:59
            Kupiłam rożek i pościel, na pewno nie powinno się dzidzi dawać poduszki, musi
            spać na płaskim. Kupiłam 3 prześcieradełka frotkowe z gumką, bo mimo pieluch
            się brudzą i trzeba często zmieniać. Przez przypadek ( nie wiedziałam, że takie
            coś jest ) kupiłam też ceratkę obszytą grubą frotką, którą daje się pod
            prześcieradło dla ochrony materaca, można ją prać. Rożka będę używać jako
            kołderki do wózka. Zrobiłam te zakupy po konsultacji z 5 sąsiadkami z mojej
            klatki, które mają już maluchy w wieku od 1 tygodnia do 16 tygodni.
            • grochalcia Re: w czym spać? 02.02.05, 12:37
              tak, ceratki pod przescieradelko tez mam. Czyli chyba jestesmy przygotowane,
              nie???? zostaly mijeszcze kosmetyki i synus w zasadzie moze sie rodzic.
              Pozdrowienia dla wszystkich ciezaroweczek!!!!Kasia 33tc
              • wadera77 Re: w czym spać? 02.02.05, 12:53
                pamiętam, że rożek kupiłam w ostatniej chwili i był to jeden z lepszych zakupów
                dla malca. Bo kołderka jest taaaakaaa wielka jak się pod nią położy
                dziecko...smile a w rożku śpi sobie spokojnie cały czas nakryty. I wcale nie musi
                być ściśnięty, jak to któraś z was zasugerowała Drogie mamy smile ja właśnie
                luźno "pakowałam" żeby była w miarę swoboda ruchów (taki malec i tak się nie
                wierci-to dopiero później się zaczyna, jak już jest za duży na rożek)
            • kika_78 Ceratka frotkowa .... 02.02.05, 15:12
              A ja mam pytanie, może niektórym wyda się głupie, ale mi się nasunęło i męczy:

na którą stronę układa się taką ceratkę frotkową ???
              Bo jak się ułozy tym miękkim do góry to po zasikaniu materiał jest mokry i
              trzeba go prać i suszyć, a jak się położy ceratką do góry to wystarczy czyba
              tylko wytrzeć ... Zupełnie zielona jestem i proszę o uświadomienie smile)

Karolina
              • oriana8 Re: Ceratka frotkowa .... 02.02.05, 15:44
                Myślę, że ceratką do dołu, a frotką do góry, żeby dziecko się nie odparzyło.

pozdr
    • koleandra Re: w czym spać? 02.02.05, 13:00
      Ada spała od poczatku pod kołderka i na płaskiej poduszce. Jak ją w szpitalu
      owijali ciasno w pieluszki i kocyk to strasznie płakała - lubiła miec swobodę
      ruchów.
      • kulka50 Re: w czym spać? 02.02.05, 15:32
        a nie wstawalas kilka razy w nocy sprawdzic czy dzidzia sie nie rozkopala? bo
        ja tak
        i dlatego polecam śpiworek
        mój synek w spiworku jest na zdjeciu ponizej, mozna obejrzec
    • pulpcik Re: w czym spać? 02.02.05, 15:37
      mamy i pościel, i rożek, i kocyki smile
      zobaczymy w czym/pod czym będzie najlepiej.
      wydaje mi się, że na początek chyba najlepszy jest rożek, a jak dziecko z niego
      wyrosnie, możesz (po rozpięciu) uzywać go jako kołderki.
      a później - czy kołderka, czy kocyk, to zalezy od pory roku, a głównie
      temperatury w mieszkaniu.
      na pewno nic sie nie zmarnuje smile uzyjemy, jak nie od razu, to potem, jak nie do
      łóżeczka, to do wózka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka