iwi-monia 02.02.05, 18:28 ZadaŁam juz to pytanie na " oczekujących" ale jeszcze mi nikt nie odpowiedzial. Licze ze WY mamusie mozecie mi powiedziec cos na temat luteiny? Dlaczego . jak i po co ? - sie j.a stosuje?DZIEKI Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kluseczka74 Re: ponownie PYTAM:-) 02.02.05, 18:32 Hej Wejdź na W oczekiwaniu - odpisałam Ci na ile starczyłao mi wiedzy i doświadczeń własnych. Kluseczka i Człowieczek Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka31 Re: ponownie PYTAM:-) 02.02.05, 18:36 Oto co znalazła wyszukiwarka: Preparat LUTEINA (progesteron mikronizowany) występuje w postaci tabletek podjęzykowych i tabletek dopochwowych; każda tabletka zawiera substancję czynną 50 mg progesteronu. Opis działania: Progesteron w preparacie Luteina jest syntetycznie otrzymywanym naturalnym hormonem ciałka żółtego jajnika. Progesteron w warunkach fizjologicznych wytwarzany jest w jajnikach, korze nadnerczy, ośrodkowym układzie nerwowym oraz przez łożysko w okresie ciąży. Progesteron umożliwia implantację jaja płodowego i utrzymanie ciąży. Znosi samoistną czynność skurczową macicy. Działając synergistycznie z estradiolem przygotowuje gruczoł mlekowy do laktacji. Wskazania: Zaburzenia miesiączkowania, bolesne miesiączkowanie, niewydolność ciałka żółtego, cykle bezowulacyjne, zapłodnienie in vitro, poronienia nawykowe i zagrażające, zespół napięcia przedmiesiączkowego, hormonalna terapia zastępcza. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu, znaczne upośledzenie funkcji wątroby, żółtaczka cholestatyczna, zespół Rotora, zespół Dubin- Johnsona, nowotwory sutka, nowotwory narządu rodnego, okres laktacji. Dawkowanie: Sposób podawania leku oraz dawkowanie każdorazowo indywidualnie ustala lekarz zlecający terapię, w zależności od wskazań klinicznych i odpowiedzi terapeutycznej. Działania niepożądane: Progesteron jako endogenny hormon bardzo rzadko wywołuje działania niepożądane, za wyjątkiem objawów, które mogą wystąpić w przypadku jego przedawkowania. Prawdopodobne objawy przedawkowania progesteronu to senność, zawroty głowy, nudności, depresja. W przypadku pojawienia się opisanych objawów należy skontaktować się z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwi-monia Re: ponownie PYTAM:-) 02.02.05, 18:51 dziewczyny!!BARDZO WAM DZIEKUJE !IWONA Odpowiedz Link Zgłoś