Dodaj do ulubionych

Falvit - wit. A

02.02.05, 19:52
Cześć. Zaczęl=łam właśnie zażywać Falvit - tak doradziła mi farmaceutka.
Wcześniej zazywałam Materne 2 op. i teraz chciałam coś tańszego i pani
doradziłam mi Falvit. Porównałam skład i niestety jest chyba gorszy niż w
Maternie. Nie ma w nim np. kwasu foliowego co dla kobiet w ciazy jest
podstawą. To mnie jednak nie zmartwiło bo i tak zażywam folik. Zastanawia mnie
jednak
wit A. Pisze ze jest 5000 j. m., a w maternie było 1500j.m. Nie wiem co to
jest jm ale czy nie za dużo tej witA (5000jm) przecież w ciąży nie wolno tej
wit. za dużo. A poza tym na ulotce pisze tylko ze są to wit. dla kobiet bez
pdkreślenia ciąży. Czy ktoś zażywa Falvit? Prosze o opinie
Pozdrawiam Aśka
Obserwuj wątek
    • koleandra Re: Falvit - wit. A 02.02.05, 20:00
      Ja zażywałam w pierwszej ciązy przez jakis czas, tak mi poradził lekarz bo po
      Maternie wymiotowałam. Nie jestem pewna ale cos mi sie obiło o uszy, że tej
      witaminy jest za duzo dla kobiet w pierwszym trymestrze ciązy.
      • asikp11 Re: Falvit - wit. A 02.02.05, 20:04
        No właśnie . Ja w prawdzie jestem w 14 tc. (to już mam nadzieje początek II
        trymestru) i dopiero zaczęłam zazywać Falvit. A teraz to już nie wiem odstawić
        czy nie?
    • ikw1 Re: Falvit - wit. A 02.02.05, 20:09
      ja jem Falwit 2 X dziennie bo tak zalecił lekarz jestem w II trymestrze a kwas
      foliowy je sie przed ciążą i w I trymestrze
      pozdr
      iza
    • klubiale1 Re: Falvit - wit. A 02.02.05, 20:14
      Ja brałam falvit przez całą ciążę + 1 tabl foliku dziennie. Nie miałam
      problemów z zaparciami, które zwykle pojawiają się przy zbyt dużej dawce
      żelaza. Nie miałam tez innych dolegliwości, a dzidzia urodziła się zdrowa i
      ładnie się chowa (ma już 17 msc).
      Jestem zwolenniczką nie przesadzania z ilością przyjmowanych chemicznych
      witamin i cieszyłam się,że lekarka zaproponowała mi akurat Falvit zamiast
      Materne, w której stężenia witamin są bardzo wysokie.
      pozdr
      • mijaczek Pytanie z innej beczki 03.02.05, 02:04
        sorki, za wlazenie w czyis watek... czy mozna przedawkowac kwas foliowy...?
        Zdarzylo mi sie ze trzy azy wziasc 2*400 mg kwasu foliowego dziennie... przez
        nieuwage... no i sie zastanawiam - jakie jest dzienne zapotrzebowanie i co
        organizm robi z nadmiarem...
        Dzieki
        Mia
        • klubiale1 Re: Pytanie z innej beczki 03.02.05, 09:26
          NA portalu narodziny.pl znalazłam taką informację:

Należy spożywać do 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie. Kobiety, które
          przebyły incydent stanu przedrzucawkowego w przeszłości powinny uzupełnić kwas
          foliowy do 800 mikrogramów dziennie. Kobiety, które urodziły dzieci z wadami
          układu nerwowego powinny przyjmować około 4 mg kwasu foliowego dziennie przez 3
          miesiące przed zapłodnieniem i w pierwszych trzech miesiącach ciąży. Leczenie
          lekami przeciwpadaczkowymi wiąże się ze zwiększeniem zapotrzebowania na kwas
          foliowy do 1 mg dziennie.

Z tego wynika,że incydentalne zażycie 0,8mg kwasu foliowego nie powinno wywołać
          negatywnych skutków. (rozumiem że zażyłaś 2x0,4mg tzn po 400 mikrogramów?)
          pozdr
    • djzeberko Re: Falvit - wit. A 03.02.05, 02:11
      W 10 dniu ciazy - byla planowana wiec juz wiedzialam - zaaferowana polecialam
      do apteki kupic sobie witaminy dla ciezarnej i pani magister wydala mi Falvit.
      Przy pierwszej wizycie u lekarza ginekolog stwierdzil, ze sa one nie
      odpowiednie dla kobiet ciezarnych, gdyz zawieraja zbyt duzo wit.A, ktorej duze
      ilosci w pierwszym trymestrze ciazy powoduja jakies znieksztalcenia twarzy
      plodu (to najnowsze wyniki badan medycznych, choc moj lekarz jednak uspokaja ze
      zna wiele kobiet ktore zazywaly ten lek przez okres ciazy i rodzily w pelni
      zdrowe dzieci). Polecil mi Materne i Prenatal - do wyboru w zaleznosci od
      ilosci posiadanej kasy. Obydwa jednakowej jakosci.

Mama 8 miesiecznej Madzialenki
      • mijaczek Re: Falvit - wit. A 03.02.05, 03:59
        A jeszcze onne pytanie - slyszalam, ze w I trymestrze nie powinno sie fogole
        zazywac zadnym fitaminek... cos wiecie na ten temat?
        Mia
        • agasz41 Re: Falvit - wit. A 03.02.05, 07:47
          od początku ciązy brałam tardyferon (kwas foliowy+żelazo).teraz jestem w 7
          mies.ciąży i dalej biorę tardyferon+falwit po jdnej tabletce dziennie.podobno
          zaleca się brać przez pierwszy trymestr tylko kwas foliowy,dopiero od II
          trymestru inne witaminy.pozdrawiam.
    • allyb Re: Falvit - wit. A 03.02.05, 09:46
      a ja biore Falvit od ok. 7tc (albo 8) bo Feminatalu przepisanego przez lekarza
      nie moglam, bo mam uczulenie na konserwanty i barwniki w lekach i dostalam
      takiej wysypki, ze musialam Amertil (Zyrtec) na uczulenie brac, poza tym w
      ogole nie bralam kwasu foliowego bo tez jestem na niego uczulona. Falvit 1x1
      dziennie biore przez caly czas - nikt mnie nie poinformowal o za duzym stezeniu
      vit A, wiec mam nadzieje, ze 1 tabletka dziennie nie taka straszna i maluszkowi
      nic nie jest a ni nie bedzie. Musze zaufac lekarzom, bo niby komu innemu? sama
      lekarzem nie jestem wiec musze sie zdac na madrzejszych w tej materii od siebie.
      pozdrawiam wszystkie ciezarowki!!
      allyb i maluszek-synek 30tc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka