Dodaj do ulubionych

Miednica !!!

05.02.05, 16:26
Cześć dziewczyny! powiedzcie, czy Wasi lekarze badali rozmiar miednicy?
jeżeli tak, to w którym tygodniu i jak to się wykonuje. Jestem teraz w 34 tc
i za 2 tygodnie idę do lekarza - nie wiem czy się ewentualnie upomnieć o
takie badanie. Powinien chyba porównać wielkość dziecka i naszej miednicy,
aby dopuścić możliwośc cesarki, gdyby okazało się, że dziecko jest zbyt duże.

pozdrawiam
Ania 34tc
Obserwuj wątek
    • moniko25 Re: Miednica !!! 05.02.05, 16:51
      Witaj,mi mieżyli dopiero w szpitalu jak szłam rodzić.Dodam że BYŁAM SZCZUPLUTKA
      miałamsadwąskie biobra bo obw.86cm.przed ciążą i miałam urodzić dzieciątko o
      wadze 2.800 tak wychodziło z USG a urodziłam 3,970g prawie 4kg. no troszke się
      nameczyłam ale pomagali mi bez żadnych problemów troszkę popękałam w srodku i
      nacieli mnie .Było zobaczyć miny lekarzy 4kg.a miała być 2,800 hihihiPozdrawiam
    • anek130 Re: Miednica !!! 05.02.05, 19:36
      up
      • patrysha1 Re: Miednica !!! 05.02.05, 20:22
        Praktyczne znaczenie ma mierzenie miednicy w szpitalu przed porodem (nawet jeśli
        wczesniej była mierzona, to i tak na sali porodowej zmierzą). Ewentualnie mierzą
        jeśli jest przyjęcie na patologie ciąży (co mam nadzieje was nie spotka).Przez
        całą ciąże następuje proces rozluźniania więzadeł, rozchodzi sie troche spojenie
        łonowe. Tak więc wymiary miednicy w ciązy ulegają (choć nieznacznej) zmianie.

Przepraszam za wszelkie błędy ortograficzne smile
    • izabela74 Re: Miednica !!! 05.02.05, 21:32
      Witam!!!
      Ja też jestem szczupłą osobą, a ponieważ w pierwszej ciąży miałam naprawdę
      ogromny brzuch to na wizycie około 38 tyg. lekarz zmierzył mi miednicę okazało
      się że mam ją zwężoną a przy wadze dziecka około 4 kg zdecydował o cc. Dobrze
      że decyzja zapadła wcześniej a nie męczyli mnie niepotrzebnie "a może się uda".
      Dlatego tobie też polecam żeby lekarz zmierzył miednicę wcześniej, myślę ze
      możesz się o to upomnieć. Teraz jestem drugi raz w ciąży dopiero 19 tydz a
      brzuch mam taki jak moje znajome miały w 7 miesiącu. Pozdwiam cieplutko!!!
      • kolubrynka Re: Miednica !!! 06.02.05, 02:23
        a mnie mierzono w 36 i wyszlo o 1 cm za malo. musze poprosic jeszcze raz
        pozniej. a co jak utknie??? w szpitalu mierza przed porodem tez??
      • anek130 Re: Miednica !!! 06.02.05, 08:31
        ale ja mam własnie dosyć szeroką miednicę - pytałam tylko z ciekawości, czy
        takie mierzenie się wykonuje każdej kobiecie i czy kazdy lekarz to robi.

dziękuję i pozdrawiam
        Ania 34tc
    • iga.ma Re: Miednica !!! 06.02.05, 11:45
      to raczej nie lekarz, a polożna przy przyjęciu mierzy miednicę, a wykonuje to
      takim specjalnym "cyrklem" przykłada jego końce i mierzy trzy wymiary, całą
      miednicę i takie wystające kości z przodu - z tego co pamiętam
      wiem że przy jakiemś tam wymiarze określa sie to jako zespolenie (czy coś
      takiego)ja miałam o 1 cm więcej, skończyło się na cc
      Pozdrawiam
      • kolubrynka Re: Miednica !!! 06.02.05, 11:53
        wiecej? ja mam jak na razie na pewno o 1cm za malo- tzn za wąsko. ale podobno
        bywalo gorzej i sie udawalo.. mialas problemy z 2 okresem porodu?
    • anek130 Re: Miednica !!! 06.02.05, 22:29
      dziewczyny napiszcie jeszcze coś !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka