ila_4 07.02.05, 14:22 tak mówiąc szczerze nie wiem czy można z niego korzystać? myśle o takim siedzącym- twarz i brzuch opala. ale na brzuch też w sumie promieniuje. czy to jest szkodliwe? ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ade1 Re: solarium w ciąży 07.02.05, 14:30 sa tacy co uwazaja ze nie szkodzi. ale zwroc uwage na to ze na twarzy w czasie ciazy wychodza te tzw plamy watrobowe- dlatego zaleca sie chronienie twarzy przed sloncem celem unikniecia wlasnie takich nierownych plam, wiem to sama po sobie wczoraj caly dzien bylam w gorach gdzie bylo piekne slonce troche sie opalilam i jestem w nierownych plamach, wyglada okropnie- tak wiec nie wiem czy nie lepiej sobie odpuscic na ten czas Odpowiedz Link Zgłoś
eva78 Re: solarium w ciąży 07.02.05, 15:32 Mam koleżankę, która będąc w ciąży kilka razy poszła na solarium. Urodziła dziecko z wadą serca i lekarze w centrum zdrowia dziecka, wskazali właśnie solarium, jako najbardziej prawdopodobny powód tej wady. Lepiej nie chodź: to jest promieniowanie, nie do końca znane są efekty długotrwałych naświetlań, a w ciązy żadne promieniowanie nie jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: solarium w ciąży 07.02.05, 16:46 mozna dostac przebarwien ktore potem bardzo trudno zlikwidowac nawet w gabinecie kosmetycznym, lepiej nie chodzic dla dobra wlasnej skory bo przez glupia chec bycia opalonym mozna sobie spaprac cere na lata... Odpowiedz Link Zgłoś
milda21 Re: solarium w ciąży 07.02.05, 17:44 Znam dziewczynę która urodziła upośledzone dziecko właśnie po solarium w ciąży. Śliczny chłopczyk, tylko co z tego jak nie chodził w ogóle do 3-go roku życia a teraz to tylko na kolanach raczkuje, nie dowidzi i mówi tylko mama, tata, papu. Odpowiedz Link Zgłoś
brzoskwinka1977 Re: solarium w ciąży 07.02.05, 18:18 Na solarium nie można chodzić przez ;ierwsze trzy miesiące potem nic się nie dzieje.Chodziłam co 2 tyg na 15 minut po konsultacji z lekarzem ginekologiem i dermatologiem i czułam się wspaniale.Na twarzy nie miałam żadnych plam- pojawiają się głównie wtedy kiedy przyjmujesz preparaty na bazie dziurawca.Urodziłam dziecko dwa miesiące temu-śliczne,zdrowe.Ja też czułam się komfortowo ponieważ nie wyglądałam jak przysłowiowa córka młynarza tylko miałam piękny złotawy odcień skóry.Tak więc-bez obaw,chociaż złośliwi czekali niecierpliwie aż wyjdą mi plamy i przebarwienia Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: solarium w ciąży 07.02.05, 18:24 plamy nie zdarzaja sie wszystkim, ale wiesz, ja nie chcialabym sprawdzic na swojej skorze czy czasem nie jestem ta jedna na sto ktora solarium oszpeci na stale, mozna sobie dac spokoj na te dziewiec miesiecy, zwlaszcza ze nie do konca wiadomo jaki to ma wplyw na malenstwo ... Odpowiedz Link Zgłoś
katrinka3 Re: solarium w ciąży 07.02.05, 18:35 Z tego co wyczytałam, to solarium wypłukuje żelazo z ogranizmu ...o innych wadach nie wiem, ale promieniowanie jest zawsze promieniowaniem Pozdrawiam Katrinka +Ines lub Michałek 27 tdz. Odpowiedz Link Zgłoś
monee.1 Re: solarium w ciąży 07.02.05, 22:03 Czesc, ja też ubolewałam nad tym, że nie zaleca się wizyt na solarium, ale właściwie zostały mi już tylko 2 miesiące i po wyjściu ze szpitala zamierzam poprawić swój "wizerunek". Nie ma się co tu nawzajem straszyć. Każda z nas ma swój własny rozum i sama podejmuje tego typu decyzje na własną odpowiedzialność. Właściwie nic nie jest do końca pewne z tą szkodliwością, ale po co robić z siebie królika doświadczalnego. Cierpię, że nie mogę, ale ważniejsze dla mnie jest teraz moje dziecko, dlatego kupiłam sobie dobry krem samoopalający z wyciągiem z moreli i lekko się smaruję (twarz i szyja). Reszta w związku z zimą jest dla obcego oka niedostępna, a ja jakoś pogodziłam się z bladością reszty ciała. Ogólnie da się przeżyć. Za to odbiję sobie po urodzeniu dzidzi i bez skrupułów i wyrzutów będę mogła cieszyć się z opalenizny. Zwłaszcza że idzie wiosna i lato. Pozdrawiam I życzę wytrwałości w rezygnacji dla dobra dzieci z różnych "uzależnień" (boo dla mnie niestety solarium było jak nałóg) Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: solarium w ciąży 07.02.05, 22:42 Ja dla odmiany nie o promieniowaniu, ale o natychmiastowym silnym przegrzaniu organizmu. To szkodliwe dla maluszka. \Tak samo jak wystawianie brzucha na slonce w samym srodku lata, czy branie goracych kapieli. Po za tym jest srodek zimy i chyba 90% kobiet nie jest opalonych , a nie tylko te w ciazy, wiec czym sie przejmowac. Odpowiedz Link Zgłoś
ila_4 Re: solarium w ciąży 08.02.05, 10:41 dzięki dziewczyny, chyba tak wyczerpującej odpowiedzi bym od ginekologa nawet nie dostała podaruje sobie to solarium- do lipca. zawsze mozena choćby krem lekko opalizujący używać, myśle, że one już nie szkodzą.natomiast skoro podczas karmienia można sobie już pofolgować z solarium, to jak tylko wstanę na nogi skoczę w to gorące łóżko Odpowiedz Link Zgłoś
malwina18 Re: solarium w ciąży 08.02.05, 21:13 A ja chodziłam i dziecko mam zdrowe. Zdaniem mojego lekarza "mozna byle w miarę, a nawet korzystne bo działa dobrze na matkę zwłaszcza w zimie gdy nie ma słońca i wieksz skłonnośc do przygnebienia". Odpowiedz Link Zgłoś