Dodaj do ulubionych

urlop wychowawczy

16.02.05, 11:07
Dziewczyny, ja mam takie pytanko: czy będąc na urlopie wychowawczym liczy się
ten czas do stażu pracy?
Pozdrawiam cieplutko!
Obserwuj wątek
    • amoszyn Re: urlop wychowawczy 16.02.05, 11:18
      Witam,

Z tego co wiem, to liczy się do stażu pracy, natomiast jest to okres
      bezzskładkowy.

Żeby otrzymać emeryturę to okres bezskładkowy (np też studia itp) nie może być
      większy niż 1/3 całego stażu pracy.

A może będziesz mogła mi pomóc i poradzić mi komu przysługują pieniądze na
      urlopie wychowawczym? Jak to policzyć.

Pozdrawiam
      Anka
      • lukolka Re: urlop wychowawczy 16.02.05, 11:24
        Anka, dzięki za odpowiedź!

Co do pieniędzy na urlopie wychowawczym, to cytuję z innego forum:

Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego:

Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu
        wychowawczego (zastępujący zasiłek wychowawczy) - jest wypłacany wyłącznie przez
        gminy.

Dodatek przysługuje uprawnionemu do urlopu wychowawczego.
        Dodatek ten przysługuje nie dłużej niż przez okres:

24 miesięcy kalendarzowych,
        36 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawowana jest opieka nad więcej niż jednym
        dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu,
        72 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawowana jest opieka nad dzieckiem
        legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności albo o znacznym stopniu
        niepełnosprawności.

Dodatek nie będzie wypłacany osobom:
        które bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego były
        zatrudnione krócej niż 6 miesięcy,
        które w okresie korzystania z urlopu wychowawczego podjęły zatrudnienie lub inną
        pracę zarobkową,
        których dzieci przebywają w placówkach zapewniających całodobową opiekę przez co
        najmniej 5 dni w tygodniu albo w żłobku, przedszkolu lub innej takiej instytucji
        zapewniającej dzienną opiekę albo gdy zaprzestaną osobiście sprawowania
        osobistej opieki nad dzieckiem,
        które w okresie urlopu wychowawczego korzystają z zasiłku macierzyńskiego.

Wysokość dodatku:

Świadczenie to jest wypłacane w wysokości 400,00 zł miesięcznie.

Niezbędne dokumenty:

Wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku
        rodzinnego (ZUS ŚR-1), zaświadczenia i dowody, m.in. zaświadczenie pracodawcy o
        udzieleniu urlopu wychowawczego oraz o okresie, na jaki urlop wychowawczy został
        udzielony, zaświadczenie o co najmniej sześciomiesięcznym okresie pozostawania w
        zatrudnieniu bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego,
        orzeczenie o niepełnosprawności albo orzeczenie o znacznym stopniu
        niepełnosprawności - jeżeli opieka jest sprawowana nad dzieckiem niepełnosprawnym.

Kryterium dochodowe:

Zasiłek rodzinny (i wszystkie dodatki do niego czyli i zasiłku wychowaczego)
        przysługuje uprawnionym osobom, jeżeli przeciętny miesięczny dochód na osobę w
        rodzinie albo dochód osoby uczącej się nie przekracza kwoty 504,00 zł.
        Przy ustalaniu prawa do zasiłku rodzinnego w okresie zasiłkowym trwającym od 1
        maja 2004 r. do 31 sierpnia 2005 r. uwzględnia się przeciętny miesięczny dochód
        na osobę w rodzinie uzyskany w 2002 r.

W okresie zasiłkowym od 1 września 2005 r. do 31 sierpnia 2006 r. uwzględnia się
        przeciętny miesięczny dochód na osobę w rodzinie uzyskany w 2004 r.

Przy ustalaniu dochodu rodziny uwzględnia się dochody następujących członków
        rodziny:

-uprawnionego (jednego z rodziców, opiekuna prawnego lub faktycznego),
        -małżonka uprawnionego,
        -pozostających na utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25 roku życia, a także
        dzieci, które kończyły 25 lat, niepełnosprawne w stopniu znacznym, jeśli
        rodzinie przysługuje na te dzieci świadczenie pielęgnacyjne.

W dochodzie rodziny uwzględniane są:

-dochody podlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na
        zasadach ogólnych,
        -dochody podlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na
        podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów
        osiąganych przez osoby fizyczne,
        -dochody, które nie podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym i zostały
        wymienione w art. 3 pkt 1c ustawy (np. stypendia, alimenty na rzecz dzieci).

Mam nadzieję, że pomogłamwink
        Pozdrawiam cieplutko!
        Ola i Pszczółka Majasmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka