lukolka 16.02.05, 11:07 Dziewczyny, ja mam takie pytanko: czy będąc na urlopie wychowawczym liczy się ten czas do stażu pracy? Pozdrawiam cieplutko! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoszyn Re: urlop wychowawczy 16.02.05, 11:18 Witam, Z tego co wiem, to liczy się do stażu pracy, natomiast jest to okres bezzskładkowy. Żeby otrzymać emeryturę to okres bezskładkowy (np też studia itp) nie może być większy niż 1/3 całego stażu pracy. A może będziesz mogła mi pomóc i poradzić mi komu przysługują pieniądze na urlopie wychowawczym? Jak to policzyć. Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
lukolka Re: urlop wychowawczy 16.02.05, 11:24 Anka, dzięki za odpowiedź! Co do pieniędzy na urlopie wychowawczym, to cytuję z innego forum: Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego: Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego (zastępujący zasiłek wychowawczy) - jest wypłacany wyłącznie przez gminy. Dodatek przysługuje uprawnionemu do urlopu wychowawczego. Dodatek ten przysługuje nie dłużej niż przez okres: 24 miesięcy kalendarzowych, 36 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawowana jest opieka nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu, 72 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawowana jest opieka nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności albo o znacznym stopniu niepełnosprawności. Dodatek nie będzie wypłacany osobom: które bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego były zatrudnione krócej niż 6 miesięcy, które w okresie korzystania z urlopu wychowawczego podjęły zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, których dzieci przebywają w placówkach zapewniających całodobową opiekę przez co najmniej 5 dni w tygodniu albo w żłobku, przedszkolu lub innej takiej instytucji zapewniającej dzienną opiekę albo gdy zaprzestaną osobiście sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, które w okresie urlopu wychowawczego korzystają z zasiłku macierzyńskiego. Wysokość dodatku: Świadczenie to jest wypłacane w wysokości 400,00 zł miesięcznie. Niezbędne dokumenty: Wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego (ZUS ŚR-1), zaświadczenia i dowody, m.in. zaświadczenie pracodawcy o udzieleniu urlopu wychowawczego oraz o okresie, na jaki urlop wychowawczy został udzielony, zaświadczenie o co najmniej sześciomiesięcznym okresie pozostawania w zatrudnieniu bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego, orzeczenie o niepełnosprawności albo orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności - jeżeli opieka jest sprawowana nad dzieckiem niepełnosprawnym. Kryterium dochodowe: Zasiłek rodzinny (i wszystkie dodatki do niego czyli i zasiłku wychowaczego) przysługuje uprawnionym osobom, jeżeli przeciętny miesięczny dochód na osobę w rodzinie albo dochód osoby uczącej się nie przekracza kwoty 504,00 zł. Przy ustalaniu prawa do zasiłku rodzinnego w okresie zasiłkowym trwającym od 1 maja 2004 r. do 31 sierpnia 2005 r. uwzględnia się przeciętny miesięczny dochód na osobę w rodzinie uzyskany w 2002 r. W okresie zasiłkowym od 1 września 2005 r. do 31 sierpnia 2006 r. uwzględnia się przeciętny miesięczny dochód na osobę w rodzinie uzyskany w 2004 r. Przy ustalaniu dochodu rodziny uwzględnia się dochody następujących członków rodziny: -uprawnionego (jednego z rodziców, opiekuna prawnego lub faktycznego), -małżonka uprawnionego, -pozostających na utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25 roku życia, a także dzieci, które kończyły 25 lat, niepełnosprawne w stopniu znacznym, jeśli rodzinie przysługuje na te dzieci świadczenie pielęgnacyjne. W dochodzie rodziny uwzględniane są: -dochody podlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach ogólnych, -dochody podlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, -dochody, które nie podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym i zostały wymienione w art. 3 pkt 1c ustawy (np. stypendia, alimenty na rzecz dzieci). Mam nadzieję, że pomogłam Pozdrawiam cieplutko! Ola i Pszczółka Maja) Odpowiedz Link Zgłoś