Dodaj do ulubionych

mało wód płodowych

18.02.05, 21:36
Jestem w 34 tyg. ciąży i na ostatniej wizycie lekarz stwierdził, że mam mało
wód i zapisał mi Bestpiryn 75 mg. Cała ciąża przebiegała wzorowo a tu na
koniec powód do nerwów. Jestem sceptycznie nastawiona do wszelkich leków czy
któraś z Was brała taki lek.
Obserwuj wątek
    • mamasebunia Re: mało wód płodowych 18.02.05, 21:45
      Ja miałam malo wód płodowych (7 cm) i skieroiwł mnie do szpitala. Tam
      nawadniali mnie kroplówkami, ale ilość wód się zmniejszała. Gdy miałam 1 cm
      zrobili mi cesarkę.
    • 123agat Re: mało wód płodowych 19.02.05, 16:53
      Ja tez mam mało wód - damy radę, nie przejmuj się.
      • mamasebunia Re: mało wód płodowych 19.02.05, 22:33
        Lepiej się choć troszkę przejąć bo dziecko musi miec wody
        • pampeliszka Re: mało wód płodowych 21.02.05, 13:10
          a skad lekarz wie, ze jest za malo wod plodowych? jakie badania to pokazuja?
    • mama.misia Re: mało wód płodowych 21.02.05, 15:07
      U mnie też było mało wód tzn. w granicach 6-10 cm. Ale takie minimum wynosi 5
      cm. Więc jeżeli jest więcej to należy tylko przyjmować więcej płynów i
      kontrolować co jakiś czas ich poziom (u mnie co około 2 tyg miałam USG) i do
      końca ciąży było ok. Lekarz bada ilość wód na USG licząc w centymetrach ile
      jest wody w ciemnych miejscach na ekranie(te jasne, szare to dzidzia a te
      czarne to właśnie wody). To tak jakby: widzę plamę czarną na ekranie i mierzę
      centymetrem o ile od siebie położone są dwa najdalej oddalone od siebie punkty.
    • alutek77 Re: mało wód płodowych 22.02.05, 00:59
      Ja tez mialm ten problem. Tylko, że u mnie indeks wód płodowych nigdy nie był
      mniejszy od 73 mm. Mimo to naprawdę najadłam się strachu. Na sam dźwięk
      słowa "małowodzie" dreszcz przebiegał mi po plecach. Poczytałm trochę fachowej
      literatury. Czasami niewarto. Tym bardziej, że lekarze nie zawsze potrafią
      uspokoić człowieka, a czasami wręcz nakręcają cię jeszcze bardziej. W kolejnym
      badaniu usg wód było 85 mm a ostatnio znów 79 mm. I jak tu nie oszaleć?
      Jesteśmy już dzionek po terminie. Dzidzia nie śpieszzy się na świat, ale mam
      nadzieję i mocno w to wierzę, że moja córeczka urodzi się zdrowa i silna! smile
      Tobie też tego życzę!
      • basik20 Re: mało wód płodowych 29.06.05, 23:28
        Dziewczyny może wy mi doradzicie. Mam w piatek spotkanie z kolezanka która jest
        w 6 miesiącu. Dowiedziałam się po cichu od jej chłopaka żebym się nie zdziwiła
        jak ją zobacze bo po niej prawie nie widać ciazy. Ma bardzo mały brzuszek,
        bardzo mało wód płodowych i dzieciątko cały czas się zmniejsza. Miała mieć
        dzisiaj wizytę u lekarza na solcu. Dodam że od 8 miesięy była we włoszech i
        chyba nie za bardzo było ją stać na prywatne badania - dlatego też nie chodziła
        do lekarzy. Może użyłam niefachowych określeń ale może powiecie mi o czym to
        może świadczyć????? Co się dzieje jak jest mało wód???Chciałabym być jakoś
        przygotowana do spotkania i podtrzymywać ją na duchu a nie wypytywać sie o
        wszystko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka