Dodaj do ulubionych

Opiekunka dla maleństwa

03.03.05, 09:36
Ponieważ zaraz po urlopie macierzyńskim planuję powrót do pracy, zaczęłam już
powoli poszukiwania opiekunki dla swojego maleństwa. Mam w związku z tym
kilka pytań, na które może część z Was będzie znała odpowiedź. Po pierwsze na
co zwracać szczególną uwagę przy poszukiwaniu opiekunki. Czy one mają w
zwyczaju wykonywać jakieś dodatkowe zajęcia w czasie kiedy dziecko śpi, typu
np: prasowanie? Jakie powinnam im przedstawić wymagania? Poza tym może macie
jakieś rozeznanie co do pensji dla opiekunki, która przebywa z dzieckiem
codziennie oprócz weekendów przez ok. 9 godzin? A wogóle może któraś z Was
może mi kogoś polecić. Byłabym bardzo wdzięczna. Narazie sama jeszcze nie
wiem jak się do tego wszystkiego zabrać. Nie ukrywam, że chciałabym znaleść
kogoś odpowiedzialnego, sympatycznego, potrafiącego zajmować się takim
maleństwem i zapewniającego mu odpowiedni rozwój. Ale w tym względzie jestem
chyba mało oryginalna...
Z góry dziękuję za wszystkie pomocne rady.
Obserwuj wątek
    • martucha1 Re: Opiekunka dla maleństwa 03.03.05, 10:08
      Hej!
      Wszytsko zalezy od tego jak sie umowisz. Co do ceny w duzej mierze zalezy od
      miasta, w ktorym mieszkasz.
      Ja, co do zakresu obowiazkow, wlaczylam codzienne mycie podlogi, prasowanie
      ubranek malenstwa i gotowanie w przeszlosci dla niego.
      Dla przykladu mialam oferte niani w Warszawie- 800 zl za opieke (10 godzi piec
      razy w tygodniu), gotowanie dla wszystkich i generalne porzadki oraz nianie,
      ktora zyczyla sobie 15 zl za godzine wylacznie za opieke.
      O ile wiecej obowiazkow sprawdza sie przy dziecku mlodszym (tak do pol roku) bo
      wtedy maluch wiecej spi i jest na to czas o tyle nie polecam obarczania niani
      duza iloscia obowiazko pozniej bo moze nie miec na to czasu (albo co gorsze
      czasu dla dziecka).
      Polecma szukanie przez www.niania.pl, oraz fora regionalne i forum prywatne
      opiekunki.
      Ja w pierwszej kolejnosci rozmawialam z nianiami przez telefon i ustalalam
      kwestie, nie podlegajace dyskusji (np. wynagrodzenia, ilosc godzin, dzielnica
      itp)
      Potem spotykalam sie z nimi u mnie w domu na dluzsza rozmowe a nastepnie z
      najfajniejszymi umawialam sie na tzw dzien probny.
      Poszukiwania warto zaczac jakies dwa miesiace prze powrotem do pracy, zeby
      niania mogla zaczac przychodzic przynajmniej na kilka godzin miesiac wczesniej.
      Jezeli masz jeszcze jakies pytania smialo pisz- mam w tym temacie spore
      doswiadczenie smile
      pozdrawiam
      Marta
      • aleksandra32 Re: Opiekunka dla maleństwa 03.03.05, 10:30
        Bardzo Ci dziękuję. To dla mnie bardzo cenne informacje. Wprawdzie ja mam
        termin porodu dopiero na początku czerwca ale chciałabym znaleść nianię
        wcześniej i umówić się z nią żeby przychodziła do mnie od samego początku na
        choćby dwie godziny dziennie. Dzięki temu ona się wdroży do opieki nad
        dzieckiem a ja będę miała chwile dla siebie lub na inne obowiązki. Poza tym
        bedę miała okazję ją poobserwować.
        Pozwolę sobie skorzystać jeszcze z Twojego doświadczenia i spytać czy wiek
        niani ma jakiekolwiek znaczenie i czy trzeba poprosić o dostarczenie aktualnych
        badań lekarskich?
        Mieszkam w Warszawie na Ursynowie.
        Rzeczywiscie nie zamierzam obarczać mojej niani zbyt wieloma obowiązkami. Po
        prostu nie wiem czego mogę się spodziewać i czego powinnam wymagać. Jeszcze raz
        bardzo dziękuję za wszystkie informacje. Na pewno z nich skorzystam.
        I na koniec jeszcze jedno pytanie - najważniejsze. Czy dzidziuś bardzo przeżywa
        rozstanie z mamą szczególnie jeśli ma dopiero 4 miesiące??? Szczerze mówiąc
        bardzo się tego obawiam ale nie mam wyjścia i niestety muszę wrócić do pracy po
        macierzyńskim. Może jak niania bedzie z nami od początku, dzidziusiowi bedzie
        jakoś łatwiej znieść rozłąkę ze mną???
        PZDR
        • martucha1 Re: Opiekunka dla maleństwa 03.03.05, 10:56
          Hi hi hi smile
          Ja tez mieszkam na Ursynowie i tez niemal od poczatku korzystalam z pomocy
          niani. A na dodatek tez jestem czerwcowka (drugie dziecko).
          Moja Nela bardzo dobrze zniosla moj powrot do pracy poniewaz przyzwyczjalam ja
          do swojej nieobecnosci od poczatku. Praktycznie od kiedy skonczyla dwa miesiace
          zaczelam jezdzic na uczelnie a po 5 miesiacach dodatkowo wrocilam do pracy.
          Gorzej ja znioslam oba rozstania sad
          Jezeli chodzi o wiek niani nie radze nastawiac sie na okreslony wiek. Ja
          poczatkowo uparlam sie na nianie okolo 50-tki a wybralam 30-letnia bo byla moim
          zdaniem najfajniejsza.
          Zdecydowanie najwazniejsze bedzie zebys sie zastanowila jaki temperament ma
          miec Wasza niania. Niektorym odpowiadaja nianie energiczne, niektorzy wola
          nianie cieple i spokojne.
          Ja wole ten drugi rodzja poniewaz wydaje mi sie, ze dla malutkiego dziecka
          najwazniejsze jest cieplo i spokoj ale to moje prywatne zdanie. Jezeli chodzi o
          doswiadczenie rowniez musisz sie zastanowic czy chcesz miec nianie, ktora ma
          juz swoje wyrobione nawyki ale nie bedzie co chwile Cie pytac co zrobic czy tez
          nianie, ktora jest, ze sie tak brzydko wyraze "do zaprogramowania".
          Ja nie prosilam o badania lekarskie.
          Jezeli chcialabys zebym przeslala Ci namiary na nianie, ktore wydaja mi sie
          sensowne to pisz na priv
          Marta
          • aleksandra32 Re: Opiekunka dla maleństwa 03.03.05, 11:45
            Nie wiem czy mail, który wysłałam na adres prywatny doszedł więc wklejam go na
            wszelki wypadek jeszcze tutaj. Wybacz, ale zawsze byłam na bakier z
            komputerem ;-(((
            Mam nadzieję, że mail do Ciebie dotrze. Jestem nowa na forum i jeszcze nie do
            końca wiem jak z tych wszystkich dobrodziejstw techniki korzystać…

Bardzo byś mi pomogła wysyłając jakieś namiary na sprawdzone przez Ciebie
            nianie. To by mi oszczędziło pierwszego etapu poszukiwań, czyli wstępnej
            selekcji.

Ja też szczerze mówiąc myślałam o niani około 50-tki ale z tego co piszesz nie
            warto sugerować się wiekiem. Mam nadzieję ze szybko znajde kogos fajnego.

To fajny zbieg okoliczności że mieszkasz na Ursynowie i Twój dzidziuś urodzi
            się w czerwcu. Różnica jest tylko taka, że ja będę rodziła po raz pierwszy i
            mnóstwo rzeczy jest jeszcze dla mnie kompletną niewiadomą. Ty już jestes
            doświadczoną mamą. Zazdroszczę Ci tego.

A wiesz już czy to chłopiec czy dziewczynka??? A może wolisz niespodziankę?

Jeśli dostaniesz tego maila to odpisz też na mój prywatny/pracowy adres e-mail
            a.smolinska@mz.gov.pl. Na wszelki wypadek upewnie się jeszcze na forum o Twój
            adres.

Serdecznie dziękuję wink)))

PS. Może będziemy się spotykać na spacerach z dziećmi???? wink))))
            • martucha1 Re: Opiekunka dla maleństwa 03.03.05, 11:53
              Dostalm Twojego maila na priv i odpisalam smile
              M
            • magda742 Re: Opiekunka dla maleństwa 03.03.05, 11:56
              ja też będę szukać niani, termin mam na 02.07, więc w podobnym czasie, co wy
              dziewczymy, z ta różnicą, że mieszkam na Grochowie. Też wracam do pracy od razu
              po macierzyńskim i będę potrzebowała niani nie na cały dzień, tylko na (w
              zależności od tego na którą zmianę będę miała do pracy) na 3-6 godzin dziennie.
              Zastanawiam się, jak ustalić wynagrodzenie z nianią - za całość czy od
              godziny..., a może znacie jakąś fajną nianię z Grochowa lub okolic?
              • martucha1 Re: Opiekunka dla maleństwa 03.03.05, 12:03
                Z mojego doswiadczenia lepiej umawiac sie na stawke za godzine nawet w pelnym
                wymiarze godzin. Nie ma wtedy nieporozumien w przypadku spoznien czy nadgodzin.
                Marta
                • magda742 Re: Opiekunka dla maleństwa 03.03.05, 12:17
                  a jaka jest stawka za godzine w Warszawie?
                  • martucha1 Re: Opiekunka dla maleństwa 03.03.05, 12:57
                    Jak pisalam wyzej od 5 zl. Jezeli mniej godzin stawka jest wyzsza. Niania
                    dorywcza z reguly bierze okolo 8 zl za godzine
                    Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka