Dodaj do ulubionych

Pomocy! Do znających kodeks pracy????

05.03.05, 09:31
Witam!
Jestem normalnie załamana... Jest restrukturyzacja u mnie w firmie,
zwoolnienia i nie wiadomo co to będzie, dlatego muszę odpuścić kilka cykli...
Proszę poradzcie mi jak to wygląda jak zachodzi się w ciążę gdy:
- umowa na czas określony (do końca grudnia 2005), z 2 tyg okresem
wypowiedzenia.
- jak się jest w ciąży to umowa się przedłuża do porodu, czy do końca
macierzyńskiego, czy sama wygasa?
- na jakiej podstawie ZUS wypłaca pieniąze ewentulanie na L4 w trakcie ciąży,
czy jest to 100% czy 80% stałego wynagrodzenia, czy bierze się jakąś średnia
z ostatnich miesięcy?
Chyba musze przeczekać ten okres w pracy, bo jak przebrniemy przez to to może
będzie już bardziej stabilnie na starania, najgorzej chyba teraz podpaść z
ciążą...
Nie mam zamiaru od razu lecieć na L4 jednak jestem realistką i czuję że to
moze być niestety trudna ciąża.
Proszę wypowiedzcie sie.
Obserwuj wątek
    • zabiska Re: Pomocy! Do znających kodeks pracy???? 05.03.05, 10:16
      Hej.
      Jezeli chodzi o to wynagrodzenie, to bedac na L-4 w czasie ciazy przysluguje ci
      100% wynagrodzenia (Kodeks Pracy art.92 par.1 pkt.2). Jesli chodzi o
      zatrudnienie to umowa automatycznie musi byc przedluzona do dnia porodu (tak
      jest w firmach dobrze prosperujacych). Natomiast w sytuacji, gdy firma pada,
      ochrona ta przestaje obowiazywac. Zgodnie z art. 30 ustawy z dnia 25.06.1999r.
      o swiadczeniach pienieznych z ubezpieczenia spolecznego w razie choroby i
      macierzynstwa, ciezarnej pracownicy jesli zostanie zwolniona z powodu
      likwidacji lub upadlisci firmy przysluguja stosowne swiadczenia. Jesli ci firma
      nie zapewni innego zatrudnienia, a w tym czasie bedziesz w ciazy to bedzie co
      przyslugiwal do dnia porodu zasilek w wysokosci zasilku macierzynskiego. To
      znaczy, ze do dnia porodu bedziesz otrzymywala 100% swojego dotychczasowego
      zarobku, takie jak mialas w zlikfidowanej firmie. Natomiast po urodzeniu tak
      jak kazdej kobiecie, bedzie ci sie nalezal zasilek macierzynski.
      Jak cos niedokladnie wytlumaczylam, to napisz.
      Powodzenia i pozdrowionka.
      • incrediblesound Re: Pomocy! Do znających kodeks pracy???? 05.03.05, 10:33
        Dzieki za odpowiedź. Mam tylko wątpliwość odnośnie wysokości wynagrodzenia w
        momencie pójcia na L4 w ciąży i na macierzyńskim mianowicie; moje wynagrodzenia
        składa się ze stałej i ruchomej części - tzn, premii. Jeżeli przykładowo ide na
        L4 normalne chorobowe dłuższe niż 5 dni roboczych premii na 100% nie dostaje za
        ten przepracowany miesiąc. Do tej pory miesiąc w miesiąc mam 100% peremii, czy
        na L4 w ciąży będzie wyglądało to tak: pierwsze 30 dni płaci mi pracodawca 100%
        mojego wynagrodzenia - samej podstawy - obcina mi premmie, natomiast po 30
        dniach ZUS płaci tak samo czy liczy średnią z ostatnich 12 msc-y zatrudnienia,
        w tym ten 1 miesiąc L4 za które płacił pracodawca? Czy dobrze myślę???
        Mam też kolejne pytanie: ponieważ jak już wspominałam trwa restrukturyzacja,
        istnieje ryzyko, że każdy z nas będzie musial otworzyć działalność gospodarczą
        a z firmą podpiszemy umowę zlecenia i dostaniemy taką kasę, by po oplaceniu ZUS
        itp. zostało nam na ręke tyle co do tej pory (stała + premia). Jak w takim
        momencie wygląda sprawa L4 i ewentulanej ciąży i urlopu macierzyńskiego? Jak
        nie będę mogła pracować to nie dostanę przecież kasy na umowę zlecenie? Jak to
        wygląda w praktyce?
        Będę wdzięczna za odpowiedź>
        • zabiska Re: Pomocy! Do znających kodeks pracy???? 05.03.05, 10:44
          Zaklad pracy za L-4 bedzie ci placil te 100% wynagrodzenia srednio z ostatnich
          6 lub 12 miesiecy (nie wiem jaka u was podstawe biora). Wiec i potem ZUS tez
          tak bedzie robil, niestety gdy cie nie bedzie w pracy caly miesiac to wiadomo
          premia ci nie przysluguje, bo to jest (tak jak w naszej firmie) uzaleznione od
          dni faktycznie przepracowanych. Ale i tak na poczatku beda brac podstawy za
          tych miesiecy do tylu wiec raczej na poczatku nic nie stracisz, cyba ze
          bedziesz dlugo na tym zwolnieniu np. cala ciaze (czego oczywiscie nie zycze).
          ja niestety siedze juz trzeci miesiac sad
          A co do tego drugiego pytania to niestety musisz poczekac, zadzwonie w
          poniedzialek do kolezanki i sie zorientuje jak to jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka