iwka901 21.03.05, 08:25 Dziewczyny, pomocy! Kiedy wraca płodność przy karmieniu sztucznym , po 6 tyg. jak się skończy połóg??? Czy może wcześniej ... z góry dziękuję iwka901 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oniszka Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 08:29 wiesz tak do końca nigdy nie wiadomo .Toindywidualna sprawa. Napewno nie ma na to zbyt dużego wpływu karmienie piersią, bo znam pare osób które tak mysłały a po dwóch miesiącach od jednej ciąży były w drugiej. Drzeba uważać od początku. Pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 09:38 Najwcześniejsze notowane przez medycynę zajście w ciążę miało miejsce 21 dni po porodzie, a zatem 3 tygodnie. Jeśli więc nie stosujesz zasad LAM (tzw. ekologiczne karmienie piersią), to właściwie od początku masz szansę na kolejne dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter_exunruzanka Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 09:48 U mnie @ pojawiła się 4 tyg. po porodzie - karmiłam sztucznie, ale znam dziewczyny, które karmiły naturalnie i też dostały @ miesiąc po porodzie. Nie ma reguł. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czarrrna Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 10:03 To jest sprawa bardzo indywidualna, związana z działaniem Twoich hormonów płciowych. Płodność może wrócić kilka tyg. po porodzie (na pewno masz przykłady od znajomych lub słyszałaś o dzieciach urodzonych w jednym roku...). Niekoniecznie jest to związane z pojawieniem się pierwszej miesiączki, bo zanim się pojawi możesz normalnie jajeczkować. I żadne karmienie naturalnie to nie jest środek antykoncepcyjny (jak czasem twierdzą nasze mamy czy babcie)!!! To mit! Jeśli ok. 6 tyg. po porodzie decydujesz się na współżycie musisz normalnie pamiętać o zabezpieczeniu przed ciążą. Zapytaj ginekologa powie Ci dokładnie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 10:11 Jeśli chodzi o to, czy karmienie naturalne zapobiega zajściu w ciążę, to oczywiście nie jest to żaden mit, tylko zbadane naukowo zjawisko. Ale nie chodzi tu oczywiście o zwykłe "naturalne karmienie", tylko karmienie zgodnie z określonymi zasadami (nota bene kiedyś kobiety nie musiały się ich uczyć, tylko żyjąc bliżej natury instynktownie postępowały zgodnie z nimi). Tzw. karmienie ekologiczne stosują osoby, które chcą mieć dzieci w odstępach ok. 18-24 miesięcy, ponieważ u wielu par właśnie taki sposób planowania urodzeń świetnie się sprawdza. W jednym się zgadzam - nie jest to żadna antykoncepcja, bo ta z definicji wyklucza poczęcie dziecka, natomiast karmienie ekologiczne (in. metoda LAM) tylko je odsuwa. Jeśli któraś z Was chciałaby się czegoś więcej dowiedzieć o karmieniu piersią (w tym o LAM), polecam świetną książkę Magdaleny Nehring-Gugulskiej pt. "Warto karmić piersią". Odpowiedz Link Zgłoś
hanyszka Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 10:40 Też nie do konca. Ja dostalam pierwszego okresu 7 tyg po porodzie, najdluzsza przerwa miedzy karmieniami wynosila wtedy 5 godzin, podczas gdy autorka ksiazki pisze, ze "zagrozenie" owulacją pojawia sie, gdy przerwy wynoszą wiecej niz 6 godzin. Wiec tak naprawde uwazac trzeba zawsze, no chyba ze sie dziecko trzyma przy piersi non stop. Odpowiedz Link Zgłoś
iwka901 Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 10:45 AAAAAAAAA Łomatko!!! No to mnie nie pocieszyłyście...Sądziłam, że przed dostaniem okresu jestem "chroniona"- jeszcze jestem w połogu. AAAAAAAAAAAAA!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 11:07 Ale "okres" nie zawsze oznacza owulację. Istnieje zjawisko miesiączek przepowiadających, które pojawiają się jeszcze przed pierwszą owulacją, nawet kilka razy. Owulację można rozpoznać, jeśli prowadzi się obserwacje temperatury i śluzu (nie wiem, jak po porodzie działają testy owulacyjne), inaczej miesiączka jest tylko oznaką powracającej płodności, ale nie daje pewności, że owulacja się już pojawiła. Odpowiedz Link Zgłoś
justynnka Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 13:33 ups....to od kiedy antykoncepcja? piguBki dokladnie justynnka,mama Kajusi( 5 tygodni po cc) Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 14:02 U mnie było tak: urodziłąm w maju, a w sierpniu już miałam miesiączkę. Odpowiedz Link Zgłoś