Dodaj do ulubionych

KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne

21.03.05, 08:25
Dziewczyny, pomocy!

Kiedy wraca płodność przy karmieniu sztucznym , po 6 tyg. jak się skończy
połóg??? Czy może wcześniej ...
z góry dziękuję
iwka901
Obserwuj wątek
    • oniszka Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 08:29
      wiesz tak do końca nigdy nie wiadomo sad.Toindywidualna sprawa. Napewno nie ma
      na to zbyt dużego wpływu karmienie piersią, bo znam pare osób które tak
      mysłały a po dwóch miesiącach od jednej ciąży były w drugiej. Drzeba uważać od
      początku. Pozdrawiam cieplutko
    • saskiaplus1 Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 09:38
      Najwcześniejsze notowane przez medycynę zajście w ciążę miało miejsce 21 dni po
      porodzie, a zatem 3 tygodnie. Jeśli więc nie stosujesz zasad LAM (tzw.
      ekologiczne karmienie piersią), to właściwie od początku masz szansę na kolejne
      dzieckosmile
    • ania.silenter_exunruzanka Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 09:48
      U mnie @ pojawiła się 4 tyg. po porodzie - karmiłam sztucznie, ale znam
      dziewczyny, które karmiły naturalnie i też dostały @ miesiąc po porodzie. Nie
      ma regułsad.
      pozdrawiam
    • czarrrna Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 10:03
      To jest sprawa bardzo indywidualna, związana z działaniem Twoich hormonów
      płciowych. Płodność może wrócić kilka tyg. po porodzie (na pewno masz przykłady
      od znajomych lub słyszałaś o dzieciach urodzonych w jednym roku...).
      Niekoniecznie jest to związane z pojawieniem się pierwszej miesiączki, bo zanim
      się pojawi możesz normalnie jajeczkować. I żadne karmienie naturalnie to nie
      jest środek antykoncepcyjny (jak czasem twierdzą nasze mamy czy babcie)!!! To
      mit! Jeśli ok. 6 tyg. po porodzie decydujesz się na współżycie musisz normalnie
      pamiętać o zabezpieczeniu przed ciążą. Zapytaj ginekologa powie Ci dokładnie to
      samo.
      • saskiaplus1 Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 10:11
        Jeśli chodzi o to, czy karmienie naturalne zapobiega zajściu w ciążę, to
        oczywiście nie jest to żaden mit, tylko zbadane naukowo zjawisko. Ale nie
        chodzi tu oczywiście o zwykłe "naturalne karmienie", tylko karmienie zgodnie z
        określonymi zasadami (nota bene kiedyś kobiety nie musiały się ich uczyć, tylko
        żyjąc bliżej natury instynktownie postępowały zgodnie z nimi).
        Tzw. karmienie ekologiczne stosują osoby, które chcą mieć dzieci w odstępach
        ok. 18-24 miesięcy, ponieważ u wielu par właśnie taki sposób planowania urodzeń
        świetnie się sprawdza. W jednym się zgadzam - nie jest to żadna antykoncepcja,
        bo ta z definicji wyklucza poczęcie dziecka, natomiast karmienie ekologiczne
        (in. metoda LAM) tylko je odsuwa.
        Jeśli któraś z Was chciałaby się czegoś więcej dowiedzieć o karmieniu piersią
        (w tym o LAM), polecam świetną książkę Magdaleny Nehring-Gugulskiej pt. "Warto
        karmić piersią".
        • hanyszka Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 10:40
          Też nie do konca. Ja dostalam pierwszego okresu 7 tyg po porodzie, najdluzsza
          przerwa miedzy karmieniami wynosila wtedy 5 godzin, podczas gdy autorka ksiazki
          pisze, ze "zagrozenie" owulacją pojawia sie, gdy przerwy wynoszą wiecej niz 6
          godzin. Wiec tak naprawde uwazac trzeba zawsze, no chyba ze sie dziecko trzyma
          przy piersi non stop.
          • iwka901 Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 10:45
            AAAAAAAAA Łomatko!!!
            No to mnie nie pocieszyłyście...Sądziłam, że przed dostaniem okresu jestem
            "chroniona"- jeszcze jestem w połogu. AAAAAAAAAAAAA!!!!!!!
            • saskiaplus1 Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 11:07
              Ale "okres" nie zawsze oznacza owulację. Istnieje zjawisko miesiączek
              przepowiadających, które pojawiają się jeszcze przed pierwszą owulacją, nawet
              kilka razy. Owulację można rozpoznać, jeśli prowadzi się obserwacje temperatury
              i śluzu (nie wiem, jak po porodzie działają testy owulacyjne), inaczej
              miesiączka jest tylko oznaką powracającej płodności, ale nie daje pewności, że
              owulacja się już pojawiła.
              • justynnka Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 13:33
                ups....to od kiedy antykoncepcja? piguBki dokladnie

justynnka,mama Kajusi( 5 tygodni po cc)
    • mamalgosia Re: KIEDY WRACA PŁODNOŚĆ PO PORODZIE??? pilne 21.03.05, 14:02
      U mnie było tak: urodziłąm w maju, a w sierpniu już miałam miesiączkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka