k.brunetka 13.04.05, 15:52 Ktory test polecacie bardziej ???? dodam ze mam 22 lata i do tego zrobie UAG genetyczne Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bonkreta Re: test potrójny czy PAPPA-A ??? 13.04.05, 17:03 Tzw. test PAPPA czyli test podwójny, ma znacznie większą czułość (ok. 85%) niż test potrójny (ok. 60%), więc ten drugi ma sens wtedy, gdybyś nie zdążyła z pierwszym. Do kalkulacji ryzyka w teście dobrze dodać wynik pomiaru przezierności karkowej, to jeszcze zwiększa czułość (do ok. 90%). Jeśli chcesz mieć jeszcze większą pewność, możesz zrobić oba testy, ale jeśli masz wybrać jeden z nich - to PAPPA (podwójny). Do 13tc+0 dni, ale lepiej nie czekać do ostatniego dnia (zwiększa się ilość wyników fałszywie pozytywnych). Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: test potrójny czy PAPPA-A ??? 13.04.05, 17:06 moj gin polecal pappa. Odpowiedz Link Zgłoś
k.brunetka Re: test potrójny czy PAPPA-A ??? 13.04.05, 21:10 Dziekuje dziewczyny ))) Odpowiedz Link Zgłoś
k.brunetka Re: test potrójny czy PAPPA-A ??? 13.04.05, 21:15 mam pytanie a co to jest ta przezierność karkowa ??? gdzie sie to wykonuje i ile kosztuje mniej wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: test potrójny czy PAPPA-A ??? 13.04.05, 21:28 k.brunetka napisała: > mam pytanie a co to jest ta przezierność karkowa ??? gdzie sie to wykonuje i > ile kosztuje mniej wiecej to mierzenie z tego co pamietam kosci karkowej, na usg, trzeba zrobic w tym samym dniu co pappa. Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: test potrójny czy PAPPA-A ??? 13.04.05, 23:14 Poczytaj www.ginekolog.krakow.pl/przeziernosc_karku.htm zresztą jak znam życie, to pod szumną nazwą "USG genetyczne" kryje się właśnie pomiar przeziernoci karkowej... Odpowiedz Link Zgłoś
shanna Re: test potrójny czy PAPPA-A ??? 14.04.05, 12:22 Test Pappa robi się wcześniej niz potrójny i ma większą dokładność. Połączony z przeziernośćią daje prawie 95% dokładności. Ja robiłam Pappa razem z pomiarem przezierności w tym samym dniu. Potem jeszcze dobre USG połówkowe. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kajka76 Re: test potrójny czy PAPPA-A ??? 14.04.05, 13:53 ja tez robilam pappa w 13 tc, razem z usg daje 90 % pewnosci. pozdrawiam,kasia Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: test potrójny czy PAPPA-A ??? 14.04.05, 14:54 Ale pewności czego? Co te testy sprawdzają?? Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek_sadelko Re: test potrójny czy PAPPA-A ??? 14.04.05, 14:55 budzik11 napisała: > Ale pewności czego? Co te testy sprawdzają?? wad genetycznych plodu. najczesciej zespolu downa lub edwardsa. Odpowiedz Link Zgłoś