Dodaj do ulubionych

Tydzień dziewiąty

21.04.05, 18:39
fajnie,ciesze sie ze poprzz to wiem co w minm brzuszku sie dzieje,ja ma
truskaweczke,wink hehe
Obserwuj wątek
    • zabkamala1 Re: Tydzień dziewiąty 07.09.05, 14:43
      właśnie dzisiaj zaczynam dziewiąty tydzień smile ALE SIĘ CIESZĘ
    • maagduuchaa Re: Tydzień dziewiąty 01.10.05, 19:23
      ja też mam w brzuszku taką truskaweczkę-ale sie cieszę
    • widokowka Re: Tydzień dziewiąty 03.10.05, 16:25
      Właśnie dziś idę na USG i zobaczę tę truskaweczkę... Czyż to nie cud? Ciągle
      jestem pod wrażeniem, ze rozwija się taki maleńki człowieczek!
    • blondi_bydgoszcz Re: Tydzień dziewiąty 02.11.05, 15:06
      dzisiaj byłam na pierwszym usg,to cudowne ze tak malutka istotka ma samodzielne
      serduszko,jest tak maleńka a tyle sie z nią dziejesmileCzas z tą maleńką
      truskaweczką w brzuszku biegnie jak szlony na szczescie samopoczucie juz lepsze!
      pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusiesmileZdrówka i powodzenia życze!!!
    • majusia82 Re: Tydzień dziewiąty 17.11.05, 08:42
      My dopiero wczoraj dowiedzielismy sie na 100% o ciązy.Ale szalejemy z radości
      zresta jak wszyscy nam bliscy.Mamy nawet juz pierwsze zdjęcie no i wogóle jest
      cudownie.Na razie jestem troche oszołomiona tym wszystkim ale bardziej szaleje z
      radosci niż obaw jak to będzie.Zreszta najwazniejsze to byc pozytywnie
      nastawionym.Buźka dla wszystkich przyszłych mamusiek.Pozdrawiam Maja
    • mamahubiego Re: Tydzień dziewiąty 01.02.06, 09:08
      Przeżyłam najgorsze 2 dni w swoim życiu.Młoda lekarka, która przyjmuje w
      szpitalu do którego wybrałam się na USG powiedziała, że coś nie tak jest z
      główką mojego maleństwa(jestem w 9 tyg.). Byliśmy z mężem załamani, przy
      pierwszym dziecku nie było żadnych komplikacji, więc teraz niewiedzieliśmy co
      robić. Dostaliśmy namiary do pani doktor, która jest fahowcem w diagnostyce
      prenatalnej i nasrępnego dnia się do niej udaliśmy. Okazało się że wszystko
      jest wporządku z dzieckiem nie dzieje się nic złego, wręcz przeciwnie rozwija
      się prawidłowo. Jestem najszczęśliwszą mamą na świecie!!! Uważam, że młodzi
      lekarze nie powinni sami robić USG, powinni mieć nadzór bardziej doświadczonego
      specjalisty. Bo żle postawiona diagnoza może być tragiczna w skutki.
      • memphis90 Re: Tydzień dziewiąty 05.04.08, 15:17
        No to przecież zostaliście wysłani do specjalisty, żeby ocenił to, co lekarce
        wydawało się nieprawidłoweuncertain Bardzo dobrze zrobiła.

! Uważam, że młodzi
        > lekarze nie powinni sami robić USG, powinni mieć nadzór bardziej doświadczonego
        >
        > specjalisty.
        Wiek nie ma najmniejszego znaczenia, jeśli chodzi o doświadczenie, szczególnie w
        wykonywaniu usg, które jest w Polsce w zasadzie nową metodą diagnostyczną. Czym
        innym jest też lekarz pierwszego kontaktu, a czym innym specjalista.
    • agiis Re: Tydzień dziewiąty 15.02.06, 15:03
      Jestem właśnie w 9 tyg., cieszę sie że moja truskaweczka ma 30 mm smilesmilesmile
      • santana63 Re: Tydzień dziewiąty 02.03.06, 11:52
        Wczoraj bylam na USG i zobaczylam to malenstwosmile)) serduszko juz bije,a
        dzidzius ma 21.4 mmsmile))) Cos pieknego!
        • beeet Re: Tydzień dziewiąty 11.04.06, 18:46
          czytając o rozwoju ciazy od pierwszgo tygodnia ...nie moge sie połapac czy
          jestem w dziewiatym tygodniu ciazy od chwili kiedy "nic sie nie dzieje" ....
          (patrz tydzien pierwszy)... czy w 3 tygodniu ciazy od chwili
          zapłodnienia....chyba czegos nie zrozumiałamindifferentsorrki jesli głupio sie pytam ale
          to moja pierwsza ciazawinkprzy kolejnej bede mądrzejszasmile
          • msren Re: Tydzień dziewiąty 14.04.06, 13:17
            Beet, ja właśnie jestem w 9 tygodniu ciąży i jestem bardzo szczęśliwasmile
            Jeśli chodzi o Twoje pytanie to już Ci odpowiadam, ciążę liczy się od
            pierwszego dnia ostatniej miesiączki, oznacza to, że jeśli jesteś w 9 tygodniu,
            to do zapłodnienia doszło jakieś 7 tygodni temusmile
            Trzymaj się cieplutko i ciesz się ze swojego maleństwasmile

Pozdrowienia dla wszystkich przyszłych mamsmile
          • memphis90 Re: Tydzień dziewiąty 05.04.08, 15:21
            Musisz zobaczyć od jakiego momentu opisywany jest rozwój: jeśli w tygodniu
            pierwszym opisują zapłodnienie, to liczysz tygodnie rozwoju od zapłodnienia.
            Jeśli zapłodnienie opisują w 3 tygodniu- czytasz opisy dla wieku ciążowego
            liczonego od daty OM. Ponadto niektóre serwisy podają dane w tygodniach
            ukończonych, a inne- w tych aktualnie trwających. Jak to rozróżnić? Wiesz, że
            serce zaczyna bić w 22-25 dniu po zapłodnieniu, czyli po ukończeniu 5tc (w
            trwającym 6 tygodniu) od daty OM. Sprawdź, gdzie opisują pierwsze bicie serca i
            będziesz wiedziała czym się kierować. Brzmi zagmatwanie, ale da się w tym połapaćsmile
    • aniamanu Re: Tydzień dziewiąty 18.04.06, 20:30
      Bylam dzisiaj u lekarza dzidzia ma 24mm i slyszelizmy z mezem serduszko to jest
      cudowne.
    • nounoursette Re: Tydzień dziewiąty 01.06.06, 15:26
      A ja bylam wczoraj na USG i widzialam jak 2-centymetrowy robaczek wierzga
      nozkami i raczkami! Nie jestem jakas strasznie ogarnieta uczuciem
      rodzicielskiego poslannictwa, ale to robi wrazenie - trzeba przyznac! Natura
      jest jednak niesamowita... Kiedys nie mialm nic przeciwko wolnemu wyborowi
      kobiety na temat aborcji... Teraz powaznie sie zastanawiam... Przeciez to juz
      maly czlowiek!
      • zyrong Re: Tydzień dziewiąty 02.06.06, 09:24
        Ja byłam wczoraj na USG, mam do ciebie pytanie czy widziałaś wczoraj na zdjęciu
        dokładnie zarysowane palce. Według informacji, które znajdują się na necie
        powinien juz je mieć,a ja nic nie widziałam i zaczynam się martwić, czy to wina
        zdjęcia, apartu czy coś z maleństwem?
        • cytrusowa Re: Tydzień dziewiąty 20.06.06, 12:47
          dziewiąty tydzien rozpoczęliśmy w sobotęsmile
          wczorja widzielismy nasze maluchy, jeden będzie chyba niezlym brojakiem, bo
          wciaz sie chowal pani dr i nie moga go uchwycic.
          Bąble mają odpwoiednio po 18 i 19mm - ciekawe tylko, gdzie one sąwink bo moj
          brzuch jest raczej wklęsly niz wypuklysmile

pozdrawiam wszystkie przyszle mamuski
          • virginia15 Re: Tydzień dziewiąty 20.06.06, 14:10
            Ja też w sobotę zaczełam 9 tydzień, z tym że ja mam tylko jedną dzidzię. A mój
            brzuszek już się nieźle zaokrąglił, chyba dlatego, że to druga ciąża a podobno
            drugą szybciej widać. I chyba to prawda bo dużo nie jem a jak juz coć zjem to
            się szybko tego pozbywam, brrrr, nieprzyjemne. Mam prośbę, zaczełyśmy równo 9
            tydzień, napisz mi na kiedy masz ustalony termin, bo ja na 20.01. ale coś mi to
            nie pasuje. Dzięki pozdrawiam.
            • cytrusowa virginia 20.06.06, 17:24
              ja nie mam ustalonej daty porodu.
              nie pytalam sie, lekarz tez mi nie mowila.
              zresztą przy blinziakach data porodu pozostaje tylko na papierkusmile, a wszystko
              wczensieu sie rozgrywa.

nie wiem jak u Ciebie jest liczona ciaza, ale ja mialam invitro i u mnie liczona
              jest tak: dzien punkcji minus dwa tygonie, czyli data ost. miesiączkismile

teraz jak spojrzalam, to porod niby wypada w polowie stycznia, ale zapytam sie
              pewnie przy okazji kolejnej wizyty za dwa tyg.

pozdrawiam
        • memphis90 Re: Tydzień dziewiąty 05.04.08, 15:31
          To wina aparatu- maluch ma paluszki, ale dopiero w postaci zawiązków, jeszcze
          nie rozdzielone ( o ile dobrze pamiętam), nie ma kości, tylko chrząstki. USG
          tego nie wychwyci. Ja paluszki mojej fasoleczki widziałam dokładnie na usg w
          11tc, mogliśmy je nawet policzyć. Wcześniej tylko rączki, nózki, ruchy,
          serduszkosmile Nie martw się, wszystko jest oksmile
      • memphis90 Re: Tydzień dziewiąty 05.04.08, 15:25
        He, he, mój mąż doszedł do takiego samego wniosku, jak pokazałam mu zdjecia
        płodówsmile "Jak można myśleć o aborcji, jeśli to już jest mały człowieczek z
        nóżkami, rączkami, bijącym serduszkiem" Teraz stał się zagorzałym przeciwnikiemsmile
    • roza114 Re: Tydzień dziewiąty 20.06.06, 20:39
      Witam!!!
      A ja jestem w 6 tygodniu ciąży - dziś miałam USG i Fasolka ma 17mm!!!
      dziewczyny czy znacie jakieś dobre strony gdzie można poczytać o tym jak rozwija
      się malutki człowieczek - tylko takie dokładne i fachowe!!a czy w 6 tc 17mm to ok???
      sorry za pytania ale jestem początkująca smile
      • memphis90 Re: Tydzień dziewiąty 05.04.08, 15:27
        twoja-ciaza.com.pl/czlowiek1-9.html
        Po polsku i do rzeczysmile
    • bomadzia Re: Tydzień dziewiąty 03.07.06, 11:41
      Właśnie dzisiaj rozpoczynam dziewiąty tydzień!!! To moja pierwsza upragniona
      ciąża. Brzuszek juz sie troszke uwypuklił, z czego jestem bardzo dumna! Kiedy
      robiłam pierwsze usg dzidzia miała 3.2mm ale było to w 4 t.c. kolejną wizyte
      mam za tydzien i juz nie moge sie doczekać, nie wiem jednak czy lekarz zrobi
      kolejne usg zebym mogla zobaczyc moja truskaweczke. Ponoć jesli nie trzeba to
      nie robi sie go tak często.
      Pozdrawiam wszystkie mamuski!!!
    • sloma16 Re: Tydzień dziewiąty 13.08.06, 11:10
      ciesze sie ze jestem w ciazy (drugiej juz)nie moge sie doczekac czucia ruchow
      dziecka
    • basiek-n Tydzień dziewiąty 13.09.06, 18:54
      Hej, jestem w 9 tyg i strasznie mnie bolą piersi nie wiem czy to normalne, aż w
      takim stopniu. prosze o odpowiedz
    • sija2211 Tydzień dziewiąty 24.10.06, 12:49
      weszlam w dziewiaty tydzien i bardzo sie ciesze. czytajac kolejne tygodnie moge
      sie dowiedziec co dzieje sie w moim brzuszku.
      gdy bylam na USG pare dni temu, lekarz zrobil mi kolejne zdjecie, moja kruszynka
      ma 10mm i tak sobie pomyslalam: juz 10mm to strasznie duzo, tak bardzo sie
      ciesze ze dzieki mnie zyje ktos kolejny. na szczescie jeszcze nie mam wymiotow
      tylko mudnosci, ale i z tym mozna sie pogodzic tym bardziej ze jak sobie pomysle
      ze za kilka miesiecy urodze to nawet slon mnie z tym nie ruszy.
      pozdrawiam wszystkiem poczatkujace mamusie...
    • kmo.p.t Tydzień dziewiąty 07.03.07, 11:48
      A moja truskaweczka to ma dopiero 17,8 mm. Taka malutka truskaweczka.
      • puchacz_nocny Re: Tydzień dziewiąty 04.04.08, 23:07
        Koleżanka jest na tym etapie i na razie żywi się tylko Feminatalem, żeby
        zabezpieczyć się (a w sumie małego) w kwas foliowy, jod i DHA, a oprócz tego
        może bez wstrętu patrzeć tylko na jabłka smile Masakra. Ja się dopiero staram o
        takie sensacje i idącą za tym piękną konsekwencję - dziecko smile
    • nerwowa10 Tydzień dziewiąty 17.05.08, 12:05
      Wiecie co, jak czytam te wszystkie wypowiedzi to dochodze do wniosku, że was
      chyba powaliło troszeczkę. ja własnie jestem w 9. tygodniu ciąży i nie powiem,
      żeby mnie to szczególnie cieszyło. Owszem, wiem, że noszę w sobie życie, nawet
      sama tego chciałam, ale dlaczego to życie takie paskudne jest?! jedyne co mogę
      jeść od ponad 3 tygodni to jabłka i mleko i woda do picia. Od czasu do czasu
      jeszcze biały ser mi "wchodzi". O pieczywie nie ma mowy, o ryżu, makaronie i
      kartoflach również. Na widok wędlin, mięsa mam takie mdłości, że strach pisać.
      Wyglądam jak strach na wróble, bo schudłam cała, a brzuch właśnie zaczyna
      rosnąć, co powoduje, że człowiek wygląda pokracznie. i cóż w tym pięknego jest
      na Boga???? Jak tak dalej pójdzie to znikne cała oprócz tego nieszczęsnego
      brzucha....
      • aga_nes Re: Tydzień dziewiąty 17.05.08, 18:12
        Ja właśnie zaczęłam 9 tydzień..
        Mdłości mi przeszły,ale to uważam zasługa tabletek hormonalnych.Zdiagnozowano u
        mnie niedoczynność tarczycy..miałam plamienia,nudności i wszystko było na
        nie..ciągle spałam..teraz czuje sie wspaniale,mam powera i jestem radosna,a pod
        serduszkiem mam małą truskaweczke smile))
    • martucha233 martucha233 30.05.09, 11:32
      Witam wszystkich....Mam pytanie....w jakim czasie mogę się
      dowiedziec czy zasząłm w ciążę?...Wiem że testy robi sie w dniu
      spodziewanej miesiąćzki...ale czy istnieje jakas inna metoda żebym
      się predzej dowiedzieć?Bardzo się denerwuje że zaszłam w
      ciąże....ostatnią miesiączkę miałam 9 maja trwała przez 5 dni...z
      chłopakiem kochałam sie 19 maja oraz 23 maja bez
      zabezpieczenia....cykle mam co 28 dni....z moich obliczeń wynika ze
      wyedy miałam dni połodne!!!!Czy ktoś potwierdzi czy dobrze
      obliczyłam?i czy istnieje mozliwośc że zaszłam w ciąże?Prosze o
      odpisanie i z góry dziekuje wszystkim pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się