kejtusia82 21.04.05, 18:39 fajnie,ciesze sie ze poprzz to wiem co w minm brzuszku sie dzieje,ja ma truskaweczke, hehe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zabkamala1 Re: Tydzień dziewiąty 07.09.05, 14:43 właśnie dzisiaj zaczynam dziewiąty tydzień ALE SIĘ CIESZĘ Odpowiedz Link Zgłoś
maagduuchaa Re: Tydzień dziewiąty 01.10.05, 19:23 ja też mam w brzuszku taką truskaweczkę-ale sie cieszę Odpowiedz Link Zgłoś
widokowka Re: Tydzień dziewiąty 03.10.05, 16:25 Właśnie dziś idę na USG i zobaczę tę truskaweczkę... Czyż to nie cud? Ciągle jestem pod wrażeniem, ze rozwija się taki maleńki człowieczek! Odpowiedz Link Zgłoś
blondi_bydgoszcz Re: Tydzień dziewiąty 02.11.05, 15:06 dzisiaj byłam na pierwszym usg,to cudowne ze tak malutka istotka ma samodzielne serduszko,jest tak maleńka a tyle sie z nią dziejeCzas z tą maleńką truskaweczką w brzuszku biegnie jak szlony na szczescie samopoczucie juz lepsze! pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusieZdrówka i powodzenia życze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
majusia82 Re: Tydzień dziewiąty 17.11.05, 08:42 My dopiero wczoraj dowiedzielismy sie na 100% o ciązy.Ale szalejemy z radości zresta jak wszyscy nam bliscy.Mamy nawet juz pierwsze zdjęcie no i wogóle jest cudownie.Na razie jestem troche oszołomiona tym wszystkim ale bardziej szaleje z radosci niż obaw jak to będzie.Zreszta najwazniejsze to byc pozytywnie nastawionym.Buźka dla wszystkich przyszłych mamusiek.Pozdrawiam Maja Odpowiedz Link Zgłoś
mamahubiego Re: Tydzień dziewiąty 01.02.06, 09:08 Przeżyłam najgorsze 2 dni w swoim życiu.Młoda lekarka, która przyjmuje w szpitalu do którego wybrałam się na USG powiedziała, że coś nie tak jest z główką mojego maleństwa(jestem w 9 tyg.). Byliśmy z mężem załamani, przy pierwszym dziecku nie było żadnych komplikacji, więc teraz niewiedzieliśmy co robić. Dostaliśmy namiary do pani doktor, która jest fahowcem w diagnostyce prenatalnej i nasrępnego dnia się do niej udaliśmy. Okazało się że wszystko jest wporządku z dzieckiem nie dzieje się nic złego, wręcz przeciwnie rozwija się prawidłowo. Jestem najszczęśliwszą mamą na świecie!!! Uważam, że młodzi lekarze nie powinni sami robić USG, powinni mieć nadzór bardziej doświadczonego specjalisty. Bo żle postawiona diagnoza może być tragiczna w skutki. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tydzień dziewiąty 05.04.08, 15:17 No to przecież zostaliście wysłani do specjalisty, żeby ocenił to, co lekarce wydawało się nieprawidłowe Bardzo dobrze zrobiła. ! Uważam, że młodzi > lekarze nie powinni sami robić USG, powinni mieć nadzór bardziej doświadczonego > > specjalisty. Wiek nie ma najmniejszego znaczenia, jeśli chodzi o doświadczenie, szczególnie w wykonywaniu usg, które jest w Polsce w zasadzie nową metodą diagnostyczną. Czym innym jest też lekarz pierwszego kontaktu, a czym innym specjalista. Odpowiedz Link Zgłoś
agiis Re: Tydzień dziewiąty 15.02.06, 15:03 Jestem właśnie w 9 tyg., cieszę sie że moja truskaweczka ma 30 mm Odpowiedz Link Zgłoś
santana63 Re: Tydzień dziewiąty 02.03.06, 11:52 Wczoraj bylam na USG i zobaczylam to malenstwo)) serduszko juz bije,a dzidzius ma 21.4 mm))) Cos pieknego! Odpowiedz Link Zgłoś
beeet Re: Tydzień dziewiąty 11.04.06, 18:46 czytając o rozwoju ciazy od pierwszgo tygodnia ...nie moge sie połapac czy jestem w dziewiatym tygodniu ciazy od chwili kiedy "nic sie nie dzieje" .... (patrz tydzien pierwszy)... czy w 3 tygodniu ciazy od chwili zapłodnienia....chyba czegos nie zrozumiałamsorrki jesli głupio sie pytam ale to moja pierwsza ciazaprzy kolejnej bede mądrzejsza Odpowiedz Link Zgłoś
msren Re: Tydzień dziewiąty 14.04.06, 13:17 Beet, ja właśnie jestem w 9 tygodniu ciąży i jestem bardzo szczęśliwa Jeśli chodzi o Twoje pytanie to już Ci odpowiadam, ciążę liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, oznacza to, że jeśli jesteś w 9 tygodniu, to do zapłodnienia doszło jakieś 7 tygodni temu Trzymaj się cieplutko i ciesz się ze swojego maleństwa Pozdrowienia dla wszystkich przyszłych mam Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tydzień dziewiąty 05.04.08, 15:21 Musisz zobaczyć od jakiego momentu opisywany jest rozwój: jeśli w tygodniu pierwszym opisują zapłodnienie, to liczysz tygodnie rozwoju od zapłodnienia. Jeśli zapłodnienie opisują w 3 tygodniu- czytasz opisy dla wieku ciążowego liczonego od daty OM. Ponadto niektóre serwisy podają dane w tygodniach ukończonych, a inne- w tych aktualnie trwających. Jak to rozróżnić? Wiesz, że serce zaczyna bić w 22-25 dniu po zapłodnieniu, czyli po ukończeniu 5tc (w trwającym 6 tygodniu) od daty OM. Sprawdź, gdzie opisują pierwsze bicie serca i będziesz wiedziała czym się kierować. Brzmi zagmatwanie, ale da się w tym połapać Odpowiedz Link Zgłoś
aniamanu Re: Tydzień dziewiąty 18.04.06, 20:30 Bylam dzisiaj u lekarza dzidzia ma 24mm i slyszelizmy z mezem serduszko to jest cudowne. Odpowiedz Link Zgłoś
nounoursette Re: Tydzień dziewiąty 01.06.06, 15:26 A ja bylam wczoraj na USG i widzialam jak 2-centymetrowy robaczek wierzga nozkami i raczkami! Nie jestem jakas strasznie ogarnieta uczuciem rodzicielskiego poslannictwa, ale to robi wrazenie - trzeba przyznac! Natura jest jednak niesamowita... Kiedys nie mialm nic przeciwko wolnemu wyborowi kobiety na temat aborcji... Teraz powaznie sie zastanawiam... Przeciez to juz maly czlowiek! Odpowiedz Link Zgłoś
zyrong Re: Tydzień dziewiąty 02.06.06, 09:24 Ja byłam wczoraj na USG, mam do ciebie pytanie czy widziałaś wczoraj na zdjęciu dokładnie zarysowane palce. Według informacji, które znajdują się na necie powinien juz je mieć,a ja nic nie widziałam i zaczynam się martwić, czy to wina zdjęcia, apartu czy coś z maleństwem? Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: Tydzień dziewiąty 20.06.06, 12:47 dziewiąty tydzien rozpoczęliśmy w sobotę wczorja widzielismy nasze maluchy, jeden będzie chyba niezlym brojakiem, bo wciaz sie chowal pani dr i nie moga go uchwycic. Bąble mają odpwoiednio po 18 i 19mm - ciekawe tylko, gdzie one są bo moj brzuch jest raczej wklęsly niz wypukly pozdrawiam wszystkie przyszle mamuski Odpowiedz Link Zgłoś
virginia15 Re: Tydzień dziewiąty 20.06.06, 14:10 Ja też w sobotę zaczełam 9 tydzień, z tym że ja mam tylko jedną dzidzię. A mój brzuszek już się nieźle zaokrąglił, chyba dlatego, że to druga ciąża a podobno drugą szybciej widać. I chyba to prawda bo dużo nie jem a jak juz coć zjem to się szybko tego pozbywam, brrrr, nieprzyjemne. Mam prośbę, zaczełyśmy równo 9 tydzień, napisz mi na kiedy masz ustalony termin, bo ja na 20.01. ale coś mi to nie pasuje. Dzięki pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa virginia 20.06.06, 17:24 ja nie mam ustalonej daty porodu. nie pytalam sie, lekarz tez mi nie mowila. zresztą przy blinziakach data porodu pozostaje tylko na papierku, a wszystko wczensieu sie rozgrywa. nie wiem jak u Ciebie jest liczona ciaza, ale ja mialam invitro i u mnie liczona jest tak: dzien punkcji minus dwa tygonie, czyli data ost. miesiączki teraz jak spojrzalam, to porod niby wypada w polowie stycznia, ale zapytam sie pewnie przy okazji kolejnej wizyty za dwa tyg. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tydzień dziewiąty 05.04.08, 15:31 To wina aparatu- maluch ma paluszki, ale dopiero w postaci zawiązków, jeszcze nie rozdzielone ( o ile dobrze pamiętam), nie ma kości, tylko chrząstki. USG tego nie wychwyci. Ja paluszki mojej fasoleczki widziałam dokładnie na usg w 11tc, mogliśmy je nawet policzyć. Wcześniej tylko rączki, nózki, ruchy, serduszko Nie martw się, wszystko jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tydzień dziewiąty 05.04.08, 15:25 He, he, mój mąż doszedł do takiego samego wniosku, jak pokazałam mu zdjecia płodów "Jak można myśleć o aborcji, jeśli to już jest mały człowieczek z nóżkami, rączkami, bijącym serduszkiem" Teraz stał się zagorzałym przeciwnikiem Odpowiedz Link Zgłoś
roza114 Re: Tydzień dziewiąty 20.06.06, 20:39 Witam!!! A ja jestem w 6 tygodniu ciąży - dziś miałam USG i Fasolka ma 17mm!!! dziewczyny czy znacie jakieś dobre strony gdzie można poczytać o tym jak rozwija się malutki człowieczek - tylko takie dokładne i fachowe!!a czy w 6 tc 17mm to ok??? sorry za pytania ale jestem początkująca Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tydzień dziewiąty 05.04.08, 15:27 twoja-ciaza.com.pl/czlowiek1-9.html Po polsku i do rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
bomadzia Re: Tydzień dziewiąty 03.07.06, 11:41 Właśnie dzisiaj rozpoczynam dziewiąty tydzień!!! To moja pierwsza upragniona ciąża. Brzuszek juz sie troszke uwypuklił, z czego jestem bardzo dumna! Kiedy robiłam pierwsze usg dzidzia miała 3.2mm ale było to w 4 t.c. kolejną wizyte mam za tydzien i juz nie moge sie doczekać, nie wiem jednak czy lekarz zrobi kolejne usg zebym mogla zobaczyc moja truskaweczke. Ponoć jesli nie trzeba to nie robi sie go tak często. Pozdrawiam wszystkie mamuski!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sloma16 Re: Tydzień dziewiąty 13.08.06, 11:10 ciesze sie ze jestem w ciazy (drugiej juz)nie moge sie doczekac czucia ruchow dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
basiek-n Tydzień dziewiąty 13.09.06, 18:54 Hej, jestem w 9 tyg i strasznie mnie bolą piersi nie wiem czy to normalne, aż w takim stopniu. prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
sija2211 Tydzień dziewiąty 24.10.06, 12:49 weszlam w dziewiaty tydzien i bardzo sie ciesze. czytajac kolejne tygodnie moge sie dowiedziec co dzieje sie w moim brzuszku. gdy bylam na USG pare dni temu, lekarz zrobil mi kolejne zdjecie, moja kruszynka ma 10mm i tak sobie pomyslalam: juz 10mm to strasznie duzo, tak bardzo sie ciesze ze dzieki mnie zyje ktos kolejny. na szczescie jeszcze nie mam wymiotow tylko mudnosci, ale i z tym mozna sie pogodzic tym bardziej ze jak sobie pomysle ze za kilka miesiecy urodze to nawet slon mnie z tym nie ruszy. pozdrawiam wszystkiem poczatkujace mamusie... Odpowiedz Link Zgłoś
kmo.p.t Tydzień dziewiąty 07.03.07, 11:48 A moja truskaweczka to ma dopiero 17,8 mm. Taka malutka truskaweczka. Odpowiedz Link Zgłoś
puchacz_nocny Re: Tydzień dziewiąty 04.04.08, 23:07 Koleżanka jest na tym etapie i na razie żywi się tylko Feminatalem, żeby zabezpieczyć się (a w sumie małego) w kwas foliowy, jod i DHA, a oprócz tego może bez wstrętu patrzeć tylko na jabłka Masakra. Ja się dopiero staram o takie sensacje i idącą za tym piękną konsekwencję - dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
nerwowa10 Tydzień dziewiąty 17.05.08, 12:05 Wiecie co, jak czytam te wszystkie wypowiedzi to dochodze do wniosku, że was chyba powaliło troszeczkę. ja własnie jestem w 9. tygodniu ciąży i nie powiem, żeby mnie to szczególnie cieszyło. Owszem, wiem, że noszę w sobie życie, nawet sama tego chciałam, ale dlaczego to życie takie paskudne jest?! jedyne co mogę jeść od ponad 3 tygodni to jabłka i mleko i woda do picia. Od czasu do czasu jeszcze biały ser mi "wchodzi". O pieczywie nie ma mowy, o ryżu, makaronie i kartoflach również. Na widok wędlin, mięsa mam takie mdłości, że strach pisać. Wyglądam jak strach na wróble, bo schudłam cała, a brzuch właśnie zaczyna rosnąć, co powoduje, że człowiek wygląda pokracznie. i cóż w tym pięknego jest na Boga???? Jak tak dalej pójdzie to znikne cała oprócz tego nieszczęsnego brzucha.... Odpowiedz Link Zgłoś
aga_nes Re: Tydzień dziewiąty 17.05.08, 18:12 Ja właśnie zaczęłam 9 tydzień.. Mdłości mi przeszły,ale to uważam zasługa tabletek hormonalnych.Zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy..miałam plamienia,nudności i wszystko było na nie..ciągle spałam..teraz czuje sie wspaniale,mam powera i jestem radosna,a pod serduszkiem mam małą truskaweczke )) Odpowiedz Link Zgłoś
martucha233 martucha233 30.05.09, 11:32 Witam wszystkich....Mam pytanie....w jakim czasie mogę się dowiedziec czy zasząłm w ciążę?...Wiem że testy robi sie w dniu spodziewanej miesiąćzki...ale czy istnieje jakas inna metoda żebym się predzej dowiedzieć?Bardzo się denerwuje że zaszłam w ciąże....ostatnią miesiączkę miałam 9 maja trwała przez 5 dni...z chłopakiem kochałam sie 19 maja oraz 23 maja bez zabezpieczenia....cykle mam co 28 dni....z moich obliczeń wynika ze wyedy miałam dni połodne!!!!Czy ktoś potwierdzi czy dobrze obliczyłam?i czy istnieje mozliwośc że zaszłam w ciąże?Prosze o odpisanie i z góry dziekuje wszystkim pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś