Dodaj do ulubionych

cesarka przed terminem

09.05.05, 20:29
Bardzo proszę o odpowiedz....wg. usg termin porodu mam na 5 czerwca, wg
ostatniej miesiączki na 27 maja....Po ostatnim usg lekarz wyznaczył mi termin
cesarki na 14 maja, ale czy to nie za wcześnie. Proszę o opinie....bo zwariuję
Obserwuj wątek
    • j1972 Re: cesarka przed terminem 09.05.05, 21:07
      Wydaje mi się, że lekarz wie co robi. Na pewno ocenil wielkość dzidziusia i jak
      jest on rozwinięty. Chociaż powiem Ci, że jak dla mnie 2 albo nawet 3 tygodnie
      przed terminem to rzeczywiście trochę wcześnie. Ja też mam planowane cc. Termin
      na 13 lub 15 maja. A cc będę miała 12 maja więc praktycznie w terminie. Lekarz
      kazal mi się stawić w szpitalu 5 maja ale po badaniu i USG stwierdził, że
      łożysko jeszcze młode, szyjka trzyma więc nie ma co przyśpieszać. No i teraz
      mam już 100-procentowy termin cc na 12 maja (to już ten czwartek!smile)) Najlepiej
      powiedz ginowi o swoich wątpliwościach a on je na pewno rozwieje.
      Pozdrawiam
      Julka i Dzidzia już na wylociesmile)))
      • ankus2 Re: cesarka przed terminem 09.05.05, 21:30
        Witam!
        Ja miałam teramin na 3 styczeń 2003r, a cesarkę miałam 20 grudnia 2002 . Niunia
        urodziła się śliczna i zdrowa, a praktycznie 2 tygodnie wcześniej.
        Lekarz wie co robismile
        Pozdrawiam, Anka.
        • yalu Re: cesarka przed terminem 10.05.05, 19:42
          Hej, a może zapytaj lekarza czym podyktowana jest ta decyzja? O takie rzeczy
          warto się dopytać bo to jakby nie było przeszło 2 tygodnie o ile się nie mylę i
          mimo, że rozwój dziecka jako taki jest już zakńczony to w 9 miesiącu dziecko
          sobie rośnie "na masę" (i o ile dobrze pamiętam może przybrać prawie 1 kg) więc
          może te 2 tygodnie z kawałkiem by się jednak przydały? No chyba, że dziecko jest
          duże albo łożysko jest już dojrzałe albo ze względu na ilość wód tak zdecydował
          albo z jakiegokolwiek innego medycznego powodu, o którym my laicy nie mamy
          pojęcia. Tak czy inaczej ja bym zapytała czy są jakieś medyczne podstawy takiej
          decyzji. Trzeba też pamiętać o tym, że pomimo iż "cesarkowe" dzieci rodzą się
          wypoczęte to jednak nie przechodzą adaptacji do warunków zewn. tak jak dzieci w
          trakcie porodu siłami natury i często potrzebują troszkę pomocy i/lub czasu na
          adaptację ... (poczytałam o tym bo sama miałam cesarke) - może więc z tego
          względu te 2 tygodnie by się przydały?! Nie wiem nie jestem lekarzem. Życzę Ci
          powodzenia i szczęśliwego rozwiązania. pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka