Dodaj do ulubionych

dla jakie wady wzroku ciąża jest zagrożeniem?

11.05.05, 01:40
Witam, jestem krótkowidzem -5 na obu oczach - czy taka wada oznacza że w
czasie porodu może mi się coś stać? siatkówka odkleić czy coś innego? jeszcze
nie jestem w ciazy i na pewno wybiore sie do okulisty, ale chciałabym poznac
wasze opinie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • basia741 Re: dla jakie wady wzroku ciąża jest zagrożeniem? 11.05.05, 02:11
      Ciąża nie jest zagrożeniem dla oczu, co najwyżej poród siłami natury, chociaż
      obecnie są różne zdania na ten temat. Przeważa pogląd, że nie ma znaczenia jaka
      jest wada (ile dioptrii), ale stan siatkówki i ewentualne zmiany na dnie oka.
      Jeżeli okulista stwierdzi, że poród siłami natury stwarza zagrożenie wtedy wyda
      zaświadczenie, że wskazane jest rozwiązanie ciąży drogą cięcia cesarskiego. Tak
      więc tylko okulista da ci konkretną odpowiedź na twoje pytanie.
      pozdrawiam
      basia
      • majan2 Re: dla jakie wady wzroku ciąża jest zagrożeniem? 11.05.05, 08:56
        Moj okulista mowi, ze od -8 ciaz musi byc pod bardzo stala kontrola okulisty,
        ale to nie znaczy, ze jej nie moze byc. Wiele dzieczyn mi mowilo, ze w czasie
        ciazy im sie wzrok pogorszyl, ale czesc mowi, ze potem sie poprawilo.
    • mamamartynki Re: dla jakie wady wzroku ciąża jest zagrożeniem? 11.05.05, 09:09
      Czesc,

Ja tez jestem krotkowidzem (-6,5) dwa lata temu urodzilam coreczke silami
      natury i wszystko jest i bylo OK z oczami. Zgode na porod silami natury dal mi
      okulista badajac oczywiscie stan siatkowki.

pozdarwiam,
      Mama Martynki
    • julka72 Re: dla jakie wady wzroku ciąża jest zagrożeniem? 11.05.05, 11:02
      Ja mam wadę -6 i -4,5, za to siatkowkę w bardzo dobrym stanie. Okulista nie
      widzi przeszkód do porodu siłami natury. Powinnaś zbadać dno oka pod kątem
      ewentualnego cesarskiego cięcia. Pozdrawiamsmile
    • gonia07 a astygmatyzm ?? 11.05.05, 11:33
      lekarz stweirdził, ze mam , ale chciałam się dowiedzieć czy to coś ma wspólnego
      z jakimiś przeciwksazaniami do porodu naturalnego?
      • ruda773 Re: a astygmatyzm ?? 11.05.05, 11:45
        Tez jestem zainteresowana. MAm olbrzymi astygmatyzm -6 i -7 i nieznaczną
        krótkowzrocznośc. Słyszałąm, że bardziej krótkowowzrocznośc wiąze sie ze słaba
        siatkówką, a tym samym wskazaniem do cc, nie astygmatyzm.
      • julka72 Re: a astygmatyzm ?? 11.05.05, 12:33
        Mam również astygmatyzm i to rownież nie wpłynęło na wskazania do c.c. Trzeba
        zrobić badanie dna oka i na podstawie stanu siatkówki lekarz zdecyduje.
        Pozdrawiam raz jeszczesmile
    • aniav244 Re: dla jakie wady wzroku ciąża jest zagrożeniem? 11.05.05, 13:53
      ja mam - 7 w obu oczkach, siatkówka jest ok, ale moja pani gin powiedziała, ze
      jak chcę to mogę próbować rodzić normalnie. ona by swojej córce nigdy w życiu
      nie pozwoliła przy takiej wadzie na naturalny poród. ja się słucham pani gin i
      wcale nie chcę naturalnego porodu. miałam cichą nadzieję ze mi zaproponuje cc i
      tak też się stałosmile
      • ruda773 Re: dla jakie wady wzroku ciąża jest zagrożeniem? 11.05.05, 14:13
        Ale masz astygmatyzm czy krótkowzrocznośc?
        • ma.pi Re: dla jakie wady wzroku ciąża jest zagrożeniem? 11.05.05, 14:18
          Ja jestem krotkowidzem, mam astygmatyzm do tego jestem w grupie ryzyka, ze w
          przyszlosci moge miec jaskre. I zadnen z tych punktow nie decyduje, ze nie moge
          rodzic naturalnie. 2 razy juz tak rodzilam i 3 raz tez bede (no chyba, ze inne
          czynniki zdecyduja, ze bedzie CC).

Pozdr.
          • denay Re: dla jakie wady wzroku ciąża jest zagrożeniem? 11.05.05, 15:43
            ze 3lata temu okulista powiedzial mi, ze mam uwazac na dzwiganie, bo siatkowka
            jakas taka cienka sie wydaje (-6;-4.5 - krotkowzrocznosc). Ide w przyszlym tyg.
            do okulisty, ale ginekolog juz powiedzial, ze jak chce to on nie widzi
            problemow z CC.
    • loorien Re: dla jakie wady wzroku ciąża jest zagrożeniem? 11.05.05, 15:44
      Czyli jednak bez okulisty sie nie obejdziewink Dzięki za wszelkie informacje
      • maatika Re: dla jakie wady wzroku ciąża jest zagrożeniem? 13.05.05, 01:29
        ja mam podejrzenie jaskry (jedni mówią, że mam jaskrę, a inni, że nie) i jestem
        po operacji laserowej, a mimo to dostałam pozwolenie na poród naturalny i
        zobaczymy jak będziesmile Więc chyba takie wady to nie przeszkody do rodzenia...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka