Dodaj do ulubionych

Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu ????

01.06.05, 09:52
Dziewczyny właśnie koleżanka przekazała mi informację że urlop macierzyński
liczony jest dwa tygodnie przed datą planowanego terminu. Nie wiecie czy jest
to prawda?
Prawdopodobnie aby uniknąć takiej sytuacji trzeba przedstawić zwolnienie od
innego lekarza niż ginekolog.
Aż mi sie wierzyć nie chce,ale w naszym kraju wszystko jest możliwe.
Bardzo prosze o pomoc w tej sprawie, nie chciałabym aby i tak krotki urlop
macierzyński został jeszcze skrócony o dwa tygodnie.
Monika
Obserwuj wątek
    • romilka Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 09:58
      Z tegpo co wiem to zus nie moze zabrac ze zwolneinia macierzynskiego
      (rozmawialam z pania prawnik z fundacji rodzic po ludzku).
      Ja rodze okolo 20 czerwca i mam zwolnienie od swojego gina do 25 czerwca wiec
      mam nadzieje ze nic mi ten glupi ZUS nie zabierze!!Piszcie dziewczyny jesli
      macie pewne i 100 %wiadomosci na ten temat!!

*Filipek*
      • mojsam Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 10:11
        20 czerwca??? to dokłdnie ten sam temin co ja, ale to tak na marginesie. No
        własnie, każdy inne zdanie przydstawia, moze warto do ZUS-u zadzwonić, ale aż
        się boję z nimi rozmawiac
        Monika
      • agnieszkaj10 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 02.06.05, 12:04
        Miałam termin na 30.09.2004 zwolnienia dostałam do 11.10, urodziłam 09.10 i
        dopiero od dnia urodzenia miałam liczony macierzyński.
        • dzaska Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 06.06.05, 19:53
          Urlop macierzyński liczony jest od terminu porodu. Natomiast kobieta może
          prosić pracodawcę o wcześniejsze udzielenie urlopu na 2 tyg. przed terminem. W
          innym wypadku nikt nie ma prawa odliczyć z urlopu macierzyńskiego.
          Kadrówka smile))
    • ade1 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 10:00
      dzwonilam w tej sprawie do ZUS- pani powiedziala ze jesli to jest normalne
      zwolnienie od ginekologa to sie nie wlicza, jesli jest to zwolnienie na ktorym
      ginekolog sam wpisuje ze to ma sie liczyc juz jako macierzynski to sie wlicza,
      zadzwonilam pozniej do pani z plac u mnie w pracy i powiedziala mi ze kazde
      zwolnienie od ginekologa na 2 tygodnie przed porodem sie wlicza do
      macierzynskiego. Poniewaz tak naprawde nie wiadomo jak to jest najbezpieczniej
      wziac sobie zwolnienie od internisty. Mojej kolezance wliczyli do
      macierzynskiego zwolnienie.
      • mojsam Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 10:15
        No dobrze, ale jeśli zwolnienie od internisty to czy płatne w 100% czy w 80%.
        Bo słyszałam , że zwolnienie dla ciężarnych wystawiane od innego lekarza niz
        ginekolog jest platne tylko w 80%
        Nie wiecie jak to jest naprawde?
        • ade1 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 10:16
          tak naprawde to kazde zwolnienie wystawione nawet przez dentyste jesli ma
          wpisane litere B- to jest platne 100%, kobieta w ciazy ma kazde zwolnienie
          platne 100% bez wzgledu na co to jest zwolnienie
          • mojsam Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 10:21
            To w takim razie w pracy wprowadzili mnie w błąd. Jesteś tego pewna w 100% że
            napewno 100 % wynagrodzenia?
            Dziekuje bardzo za szybką reakcję i odpowiedź.
            • ade1 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 10:23
              bedac w ciazy bylam 2 razy u internisty bo bylam przeziebiona i dostalam
              zwolnienie na przeziebienie i mialam 100% platne, internista wpisla mi literke
              B.
              • izzunia Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 10:26
                a ja wlasnie jestem na zwolnieniu i tak sie przyjrzalam papierkowi, oczywiscie
                kobieta nie wpisala mi "B". ech.
                • mojsam Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 10:30
                  Jeszcze raz bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
                • sylwiawm Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 10:32
                  Ginekolog nie dał mi do końca ciązy zwolnienia tylko na 2 tyg przed do 2 tyg.
                  przed terminem. Zus i tak odlicza sobie te 2 tygodnie. W szpitalu wypisali mi
                  macierzynski od skonczenia zwolnienia, czyli 2 tygodnie wstecz.
    • kotek15 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 10:46
      co najmniej 2 tyg urlopu macierz MOGĄ przypadać przed przewidywaną datą
      porodu , po porodzie zasiłek jest wypłacany przez okres nie wykorzystany przed
      porodem. MOGĄ ale NIE MUSZĄ lekarz ma obowiązek wystawienia zwolnienia do dnia
      przewidywanego porodu jeżeli nie spytajcie go o podstawę prawną, a nigdzie nie
      ma napisane że nie może dać zwolnienia juz 2 tyg przed porodem.
      chyba jest to ustawa z 21-12-2001 dzu 154 poz 1805 ale nie jestem pewna i nie
      mam czasu teraz sprawdzać
      mam nadzieje ze pomoglam
      pzdr M
      • joanna_poz Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 10:52
        Kotek ma rację.
        2 tygodniowy macierzyński jest PRAWEM, a nie obowiązkiem. I żadna pani z Zus
        ani kadrowa nie może sama zaliczyć zwolnienia L4 na poczet macierzynskiego. To
        Ty musisz sama o to wystapić.
        Nie ma też podstaw aby lekarz- ginekolog nie wypisał zwolnienia na ostatnie dni
        przed porodem. Na forum Niemowlę któraś z mam- kadrowych niedawno to
        wyjaśniała, bo była na szkoleniu w ZUS w tej sprawie.
        Ja notabene miałam zwolnienie wypisane z terminem 2 dni po porodzie i gdybym
        nie urodzila miałam się stawic po kolejne.
        Pozdrawiam,
        Joanna
        • nan78 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 11:17
          POTWIERDZAM!!!
          Macierzyński przed porodem jest PRAWEM nie OBOWIĄZKIEM. Nikt, żadnej z nas nie
          może zmusić do tego by z tego prawa skorzystała. Nie dajcie się dziewczyny
          robić w balona. Zeby wziąć macierzyński przed porodem trzeba o to wystąpić.
          • mojsam Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 11:20
            A gdzie mogę znaleść takie podstawy prawne aby w razie czego moc sie bronic w
            ZUS, obiawiam sie ze nie potwierdzone informacje mogą mało pomoc przy
            wykłucaniu sie o swoje prawo.
            • grochalcia Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 11:23
              nie martw sie, ja rodzilam 30 marca, mialam zwolnienie 2 tyg. przed porodem, tez
              mnie wszyscy straszyli, ze mi skrocaurlop a mam normalnie naliczony od 30
              marca...Duzo zdrowka zycze)))Kasia
              • mojsam Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 11:26
                To ja juz nic nie rozumiem, dlaczego innym zabieraja a innym nie?
                Jedna wielka niewiadoma?
                • magda742 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 11:34
                  a jak bym chciała zwolnienie już po terminie porodu (tzn. jak nie urodze w teminie)?
                  • grochalcia Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 11:41
                    to wlasnie wtedy bedzie potrzebne ci zwolnienie od internisty...wtedy Ci nalicza
                    od dnia faktycznego porodu.
                    • grochalcia Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 11:43
                      zreszta ja tak mialam..mialam termin na 29 marca, bylam sobie na zwolnieniu od
                      gina przed porodem. 29 nie urodzilam, popoludniu poszlam wiec do znajomej
                      internisty po zwolnienie..wypisala na tydzien, ale kilka godzin pozniej
                      odplynely mi wody i na drugi dzien urodzilam..czyli w koncu sie zwolnienie nie
                      przydalo, hi, hi. Pozdrawiam. Kasia
                      • magda742 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 11:49
                        a jak bede miec po terminie od internisty to zus mi nie naliczy macierzynskiego?
                        przeciez maciezynski liczy sie od daty faktycznego porodu a nie przewidywanego
                        terminu
                    • nan78 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 11:50
                      Dziewczynki,
                      podstawa prawna:
                      Art.180 par.3 Kodeksu Pracy:
                      "Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego MOGĄ przypadać przed
                      przewidywaną datą porodu."
                      • grochalcia Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 11:54
                        moga, ale nie musza...niektore niedouczone osoby naliczaja...jak poszlam do
                        ksiegowej dowiedziec sie, od kiedy mi naliczyla zwolnienie, to ze zdziwieniem
                        odparla, ze od dnia porodu, a czemu mialaby od innej daty???
                      • nan78 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 11:56
                        Ostatnio w Gazecie Prawnej był obszerny dodatek pt. "Jakie prawa mają kobiety w
                        ciąży i matki". Napisali tam mnóstwo rzeczy o macierzyńskich, wychowawczych i
                        zasiłkach. Jeśli kogoś to interesuje mogę przesłać na maila (mam to w wersji
                        elektronicznej). Do otworzenia pliku trzeba użyć programu Acrobat Reader.
                        Pozdrawiam
                        • milka1974 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 12:00
                          poproszę smile milka1974@o2.pl
                          • marittka76 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 12:13
                            A ginekolog wystawia jeszcze zwolnienie po terminie porodu? Czy nie może juz
                            wtedy wystawic i trzeba iść do internisty?
                          • perpetum Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 15:45
                            ja tez poprosze na maila perpetummobile@wp.pl
                        • romilka do nan78-Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem 01.06.05, 12:16
                          Ja poprosze na maila romilka@o2.pl lub na gazetowego!!Jak ci wygodniej!!
                          Dziekuje!!
                        • rengii Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 12:20
                          Ja też poproszę o te materiały z Gazety Prawnej.
                          dziękuję
                          rengii@gazeta.pl
                          • bestyika Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 12:27
                            to ja też bym prosiła bestyika@gazeta.pl
                            pozdrawiam, kasia
                        • izzunia Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 13:35
                          to tez bardzo ladnie poproszesmile
                          na iza@amiz.pl
                        • natusik1 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 16:33
                          ja tez poprosze na natusik1@gazeta.pl
                        • mojsam Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 16:38
                          ja rownież bardzo prosze o przesłanie. moj mail: mimonika@op.pl
                          Z gory wielkie dzieki
                        • albyion Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 02.06.05, 10:31
                          Ja bym bardzo prosiła o ten artykuł

------------
                          Albyion
                        • stefka Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 02.06.05, 11:55
                          Cześć,
                          Proszę prześlij mi ten artykuł: stefka@gazeta.pl
                          Dzięki
                        • zuelka Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 02.06.05, 19:50
                          Poprosze o artykul o prawach ciezarnych i matek na zuelka@gazeta.pl
                          Dziekuje i pozdrawiam
                          Zuelka
    • fika0 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 12:47
      to ja tez prosilabym o maila
      dziekuję
      • desada Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 14:03
        i ja też baaardzo poproszę: desada@gazeta.pl
        Dzięki i pozdrawiam
        Asia
        • bakaty Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 14:18
          Też bardzo poproszę o tego maila: bakaty@gazeta.pl
          Dziękuję i pozdrawiam.
          • ciezarowka1978 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 14:44
            Ja też poproszę o tego meila smile
            dzięki Aga
            ciezarowka1978@NOSPAM.gazeta.pl
            • madzias1968 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 15:28
              To ja też poproszę: madzias1968@gazeta.pl
              • perpetum Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 15:46
                ja tez poprosze na maila perpetummobile@wp.pl
    • sylaba_01 do nan78 01.06.05, 16:05
      Witaj, jeśli możesz, to bardzo Cię proszę o przesłanie tego dodatku do Gazety Prawnej na maila: sylaba_01@gazeta.pl
      Dzięki smile))))))))))
    • kathee Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 16:16
      To i ja bardzo poprosze na gazetowegotongue_out
      pozdrawiam
      kasia
      • mama20t Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 16:21
        Wiecie co, mnie lekarz powiedział tak: że on jako ginekolog może wystawić L4
        tylko do dwóch tygodni przed terminem ponieważ symbole na L4 oznaczają że mam
        zwolnienie bo zagraża mi przedwczesny poród a dwa tygodnie przed terminem to już
        nie może wpisać zagrożenia przedwczesnego porodu bo wtedy już można normalnie
        urodzić i dlatego mam sobie załatwić L4 u internisty. A co do naliczania prawo
        prawem ale prawda jest taka że każdy zakład pracy nalicza jak mu się podoba. A
        nie rozumiem o co chodzi z tym że to jest moim prawem i mogę o to wystąpić?
        przecież po porodzie też się nie występuje o urlop macierzyński tylko się
        przedkłada zaświadczenie o urodzeniu dziecka i oni sami naliczają. Nie wiem w
        końcu co jest grane. A poza tym przy okazji bardzo proszę o maila z gazety
        prawnej na adres: dorotaczupik@poczta.onet.pl
        • beatakat Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 16:26
          Ja też proszę nan78 o wysłanie materiału z Gazety na maila bkielar@wp.pl.
          Z góry dziękuję
          Beata
        • nan78 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 16:33
          Chodzi przede wszystkim o to, że nikt, bez Twojej zgody nie może Ci zaliczyć
          zwolnienia przed porodem do macierzyńskiego. Chyba, że Ty sama będziesz tego
          chciała. A zdarza się, że robi tak i ZUS (wtedy płaci o dwa tygodnie krócej)
          jak i pracodawcy (skaracają w ten sposób urlop).A nie mają prawa do takiej
          praktyki.
          • justin301 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 01.06.05, 22:21
            ZUS po prostu oszukuje nowe mamy i liczy na to, że nie znają swoich praw.
            Oczywiścię, że przepis z KP nie zaiera w swojej treści obligatoryjnego liczenia
            macierzyńskiego 2 tygodnie przed porodem. Jest słowo MOŻE i to ono jest istotne
            i nie ma w tym przepisie niczego na temat daty porodu hipotetycznej, mowa tylko
            o tej dacie faktycznej porodu.
            I poprosze o materiały:
            justynatob@interia.pl
    • madi30 Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 02.06.05, 00:21
      ja prawie całą ciąże byłam na zwolnieniu od gin. też sie o to bałam, ale na
      szczęście było ok. urodziłam, dodadałam 16 tyg i zgodnie z tym miałam
      macierzyński. wydaje mi się, że niektórzy pracodawcy stosują taki cwaniacki
      zabieg, że niby wysyłaja na 2tyg. przed porodem, ale to jest zabronione. tak
      może się stać, ale tylko na waszą prośbę. ale kto to robi? pod koniec ciązy nie
      ma problemu ze zwolnieniem , no chyba że ktos trafi na upartego pacana...smile
      • anus1113 to tylko kobiety pracujące do końca 02.06.05, 06:59
        jeśli chodzi o te dwa tygodnie macierzyńskiego kiedy jeszcze mamy dzidzie w
        brzuszku to tyczy się to kobiet które do końca ciąży pracują normalnie <czują
        się dobrze itp.> wtedy lekarz nie ma podstaw żeby ją dac na L4 <no bo nic nie
        dolega> i wtedy wypisuje jej 2 tygodnie przed terminem rozwiązania urlop
        macierzyński
        • ellap Re: to tylko kobiety pracujące do końca 02.06.05, 11:14
          Czyli że nie dosć że pracuja, a nie jak normalni ludzie iść na zwolnienie w 20
          tygodniu (na ciażę, bo po cholere pracować jak i tak płacą 100%) to im jeszcze
          2 tygodnie urlopu zabierają? Coś to dziwna interpretacja prawa.
    • jakw Re: Zwolnienie dwa tygodnie przed terminem porodu 02.06.05, 12:02
      Miesiąc przed terminem lekarz wystawił mi zwolnienie do dnia porodu. Urodziłam
      tydzień przed. Macierzyński mam od dnia porodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka