Dodaj do ulubionych

Podanie do ZUSU o przedłużenie chorobowego?

03.06.05, 19:42
Obserwuj wątek
    • emilka82 Re: Podanie do ZUSU o przedłużenie chorobowego? 03.06.05, 19:45
      Ups... kliknęło mi się za szybko...

Dziewczyny jak się to załatwia po pół roku zwolnienia? Ile wcześniej trzeba
      taki wniosek złożyć. Czy bierze się druk z zakładu pracy z pieczątką zakładu
      czy można takie coś pobrać w ZUsie. A potem co do lekarza i składa się do ZUSu
      czy do zakładu?
      Proszę o pomoc bo siedzibę firmy mam 200km od siebie i zawsze są problemy z
      każdym głupim zaświadczeniem.
      • malgosia_30 Re: Podanie do ZUSU o przedłużenie chorobowego? 03.06.05, 20:00
        Wiesz co najlepiej zadzwon do pracy lub do zusu- i zapytaj w dziale zasilkow
        chorobowych powinni Ci powiedziec co i jak ...moze tez poszukac w kodeksie
        pracy
      • attena76 Re: Podanie do ZUSU o przedłużenie chorobowego? 03.06.05, 20:05
        jezeli firma jest "duża" (powyżej 20 pracowników) to kadrowa powinna przysłać
        Ci już " w połowie wypełniony wniosek". ty go musisz zanieść do swojego lekarza
        prowadzącego on wypełnia drugą część i oddaje ją tobie. ty presyłasz ten
        wniosek wraz z kserem swojej karty ciążowej do odpowiadającego ci ZUS-owi. ja
        pracuję 120 km od swojego miejsca zamieszkania i składałam go w miejscu
        zamieszkania. na szczęście nie musiałam sie udawać do ZUS-u na kontrolę,
        przysłali mi do domu 2 egzemplaże wniosku o przedłużeniu zasiłku chorobowego do
        domku (1 dla pracodawcy, 2 dla lekarza) i tego też ci życzę.
        • emilka82 Re: Podanie do ZUSU o przedłużenie chorobowego? 03.06.05, 20:12
          Tak, a powiedz mi ile najpóźniej przed upłynięciem terminu trzeba to złożyć w
          ZUSIe? Ile czekałaś na rozpatrzenie sprawy? Bo mnie lekarz nastraszył, że
          późno. Siedziba firmy daleko a jak już wspominałam tylko kontakt telefoniczny,
          na książeczkę ubezpieczeniową czekałam z 3 miesiące, na korektę pitu półtora.
          Ale dzięki za wszelką pomoc. Muszę do nich w poniedziałek zadzwonić może zdążą
          mi to wysłać do następnej wizyty u lekarza...
          • lides Re: Podanie do ZUSU o przedłużenie chorobowego? 03.06.05, 20:53
            ja się bardziej zastanawiam nad tym że termin porodu mam wyznaczony na 30 lipca
            i akurat wtedy mi się kończy 180dni zwolnienia.to chyba na ten tydzień czy dwa
            gdybym przenosiła to juz dalsze by mnie chyba nie obowiązywało i będę musiała
            zacząć wtedy macierzyński.tak?
            • asiek252 Do Emilki 03.06.05, 21:37
              Taki wniosek o przedłużenie zasiłku chorobowego pracodowca powinien przesłać Ci
              co najmniej 60 dni przed upływem pół roku chorobowego-warto zadzwonić i
              ponaglić ich. ZUS ma miesiąc na rozpatrzenie wniosku. W moim przypadku było tak
              ze ZUS oprócz tego wniosku zażądał ksero karty ciąży wraz z ostatnimi badaniami
              i wynikami -morfologia, mocz, ewentulanie USG. Wniosek ZUS rozpatrzył w ciągu
              dwóch tygodni-pozytywniesmile Pozdrawiam i życzę powodzenia Asia 36 t.c.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka