paka25_k 07.06.05, 12:59 CO TO TAKIEGO,WYSZŁO Z BADANIA MOJEJ KRWI I WYNOSI 45.0s 1.50R A NORMA TO 26- 38.MOZE WIECIE CO TO OZNACZA.?DZIEKUJE POZDRAWIAM! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicez Re: APTT 07.06.05, 13:13 Znalazłam coś takiego: Układ krzepnięcia Czas kaolinowo-kefalinowy (APTT) Jest to czas krzepnięcia osocza zapoczątkowanego przez układ wewnątrzpochodny, który do przekształcenia, wspólnego dla obu szlaków krzepnięcia, czynnika X w postać aktywną wymaga wcześniejszej aktywacji m.in. czynnika XII, XI, IX oraz VIII. Układ wewnątrzpochodny inicjuje krzepnięcie krwi na skutek kontaktu krwi (czynnika XII) z ujemnie naładowaną powierzchnią, co w warunkach in vivo najczęściej dotyczy zetknięcia się krwi z odsłoniętym kolagenem warstwy podśródbłonkowej naczyń krwionośnych. Badanie to ma największą przydatność w diagnostyce osoczowych skaz krwotocznych (głównie hemofilii), jak również w monitorowaniu leczenia heparyną. Możliwe przyczyny Wydłużenie - niedobór lub spadek aktywności czynników wewnątrzpochodnego szlaku aktywacji krzepnięcia krwi, szczególnie czynników V, VIII, IX, np: \ hemofilie, \ choroba von Willebranda, \ zespół rozsianego krzepnięcia śródnaczyniowego, DIC, - hipofibrynogenemia (spadek stężenia fibrynogenu) lub dysfibrynogenemia (zaburzenia jakościowe fibrynogenu), - krążące antykoagulanty, - obecność produktów degradacji fibrynogenu (FDP), - leczenie heparyną, Skrócenie - stany nadkrzepliwości Odpowiedz Link Zgłoś
paka25_k Re: APTT 07.06.05, 13:42 ALICEZ BARDZO CI DZIĘKUJE ALE CZY COS Z TEGO ROZUMIESZ ...BO JA NIESTETY NIE .CZY TO COS ZLEGO???? Odpowiedz Link Zgłoś
alicez Re: APTT 07.06.05, 15:07 jedynie, że to jakiś problem dotyczący krzepliwości krwi, ale dokładnie, to już najlepiej zapytać lekarza. Na jednym z portali wygląda to tak: czas koalinowo-kefalinowy/APTT norma - 42-65 sekund coś nie tak - wydłużenie czasu co to znaczy - wrodzone i nabyte niedobory czynników krzepnięcia (np. hemofilia), przyjmowanie niektórych leków np. heparyny I tu jest dużo informacji: www.happymum.pl/forum/pok_wpis.php?id_dzial=4&id_tem=240&str_nr=1 Odpowiedz Link Zgłoś