Dodaj do ulubionych

podwyższone HCG-beta

08.06.05, 11:57
Odebrałam dzisiaj wyniki testu Papp-a i testu zintegrowanego. Wprawdzie
ryzyko urodzenia dziecka z zespołem Downa określono 1:980 lecz bardzo
niepokoi mnie bardzo wysoki poziom wolnej podjednostki HCG-beta - 94.0 ng/ml.
Robiąc ten test byłam w 12 tygodniu ciąży (norma dla tego wieku ciąży to 28-
42). Czy któraś z Was miała również podwyższoną wolną beta HCG a pomimo tego
ciąża przebiega prawidłowo. Co może oznaczać taki poziom HCG-beta? Zaznaczam
że ciąża z pewnością jest pojedyncza. Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • fasolmama Re: podwyższone HCG-beta 14.06.05, 16:41
      Kamila, czy udało Ci się czegoś więcej dowiedzieć na ten temat?? Ja jestem w 10
      tyg. a wynik mam 172 (przy normie 65). Ryzyko 1:558, przezierność OK.
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • k1w0 Re: podwyższone HCG-beta 14.06.05, 17:29
        Podwyzszona wolna podjednostka beta hCG może byc przez niektóre leki zwłaszcza
        przyjmowane na podtrzymanie ciąży (np. Pregnyl). Wielkość jednego parametru nie
        ma aż tak dużego znaczenia, przy tescie PAPP-A bada się korelacje pomiędzy
        poszczególnymi wartościami. Podwyższona Beta może też być "cechą osobniczą" smile
        Wynik 1:558 nie jest złym wynikiem ale też nie jest najlepszy, natomiast
        zastanawiający jest fakt wykonania tego badania w 10 tyg ? jest to za wczesnie
        na test PAPP-A ( od 11 do 14 tyg) i również z tego powodu wyniki mogą byc
        niemiarodajne.

Pozdrawiam Ania
        • kamila_11 Re: podwyższone HCG-beta 14.06.05, 19:29
          W poniedziałek 20.06 jadę do dr.Dudarewicza na usg. Stwierdził że trzeba
          zobaczyć serce płodu i chce przejrzeć wszystkie wyniki. Dzwoniąc do
          laboratorium gdzie przeprowadzali test papp-a dowiedziałam się że podwyższone
          wolne beta HCG może świadczyć o braniu leków na podtrzymanie ciąży co w moim
          przypadku jest wykluczone. Może też świadczyć o nieprawidłowej pracy łożyska
          ale wtedy podwyższone jest to kilkakrotnie. Na stronach zagranicznych
          wyczytałam że jest to także marker nowotworowy ale ponieważ cytologię mam o,key
          więc na chłopski rozum to wykluczyłam. Telefonicznie dr wyjaśnił mi że czasami
          trudno wytłumaczyć dlaczego kobieta ma podwyższony ten parametr a wszysko z
          płodem i ciążą jest w porządku.
          Jak się okazuje Papp-a też mam podwyższone 2,66 (mediana - 1,83).
          Także dopiero w poniedziałek będę coś więcej wiedziała i wtedy Ci odpiszę o
          czym jeszcze podwyższone wolne beta HCG może świadczyć.
          • lisabette Re: podwyższone HCG-beta 25.10.05, 14:05
            Dziewczyny, pomóżcie !
            Jakie są normy dla PAPP-a i dla wolnej BHCG ? Na moim wyniku nie zostały
            podane, a widzę, że piszecie tu o przekroczonych normach.
      • kamila_11 wolne beta - HCG (Do fasolmamy) 21.06.05, 10:02
        Obiecałam odpisać po wizycie u dr Dudarewicza. Na usg dr obejrzał dokładnie
        wszystkie organy (zwłaszcza serce, przepływ krwi w układzie żylnym, jeszcze raz
        przezierność karkową i kość nosową) i uspokoił mnie. Stwierdził że nie ma się
        do czego przyczepić i że ryzyko urodzenia dziecka z zepołem Down-a jest
        mniejsze niż wskazywałyby na to wyniki testu papp-a. Podwyższone wolne beta hCG
        może niepokoić gdy jest kilkakrotnie powiększone. Powiedzieł że moje jest w
        normie - różne laboratoria przyjmują różne normy (normy te mogą się w
        poszczególnych laboratoriach różnić o 40%). I w dodatku urodzę córkę. Tak więc
        nie mam już powodów do niepokoju i bardzo się cieszę. Jeśli wiec masz jakieś
        wątpliwości polecam ci tego lekarza, na pewno wszystkie Twoje obawy rozwieje.
    • kok73 Re: podwyższone HCG-beta 14.06.05, 19:26
      U mnie również jest bardzo podwyższony poziom wolnej podjednostki HCG-beta -
      111 ng/ml w 11 tygodniu.(powinno być 41-65) Dodatkowo oznaczony jest PAAP - A
      wynik w surowicy - 2.23 ml/ml. Kiedy poszłam do moje pani doktor z tymi
      wynikami powiedziała, że wszystko jest Ok. Zmierzyła przezierność i kość nosową
      i stwierdziła, że nie ma się co martwić. Nie jestem tego pewna - przecież norma
      została przekroczona dwukrotnie. Staram się być dobrej myśli i Tobie życzę tego
      samego
      • kamila_11 Re: podwyższone HCG-beta 14.06.05, 19:37
        Więc podobnie jak ja zarówno wolne beta HCG jak i papp-a masz podwyższone. Przy
        trisomii 21 (zespół Down-a) beta jest podwyższone a papp-a obniżone. Natomiast
        co do kości nosowej i przezierności karkowej to dr stwierdził że czasami zdarza
        się że przezierność jest o,key, kość nosowa obecna a jednak dziecko rodzi się z
        zespołem Down-a (rzadkie przypadki). Ja osobiście stwierdziałam że czym robisz
        więcej badań tym masz więcej powodów do zmartwień. Też mam nadzieje że wszystko
        będzie dobrze. Jeszcze chciałam dodać że czasami parametry te są podwyższone
        (obniżone)jeżeli nieprawidłowo określono wiek płodu. Ale w moim przypadku to
        również wykluczone.
        • k1w0 Re: podwyższone HCG-beta 14.06.05, 21:05
          Jeśli Beta jest podwyższona ale białko papp_a również to korelacja między nimi
          + dobre NT może dac jak najbardziej prawidłowy wynik testu. Ja miałam
          podwyższone beta hCG i również podwyższone PAPP-A, obliczone ryzyko ZD (przez
          Dr Dudarewicza smile) > 1 : 2440. Później okazało się, że przy moich długich
          cyklach źle był okreslony wiek ciąży, (znałam dokładną datę poczęcia) i biorąc
          to pod uwagę ryzyko było jeszcze dużo niższe.
          Tak więc "głowa do góry", Dr Dudarewicz "przemagluje Cię" na wszystkie strony i
          z pewnością rozwieje watpliwości smile

Dodam, że to był drugi test PAPP-A, pierwszy był wykonany w innym laboratorium
          (nie polecam!!) za wcześnie (w 10 tyg.) i wynik był zły !!

Oczywiście urodziłam piękną i zdrową jak ryba córkę smile

Pozdrawiam Ania z dziewczynami
          Kasia (09.2000) i Maja (10.2004)
      • kamila_11 do Kok73 14.06.05, 19:41
        A jakie określili Ci ryzyko zespołu Downa?
    • maldinista 4 razy ponad norme i...dzidzia zdrowa :-)) 21.06.05, 14:10
      Hej. 5 dni temu urodzilam sliczna zdrowa coreczke, a podczas calej niemal ciazy
      balam sie bo w tescie PAPPA wynik BHCG wyszedl mi az 4 (!) razy ponad norme.
      Lekarz powtarzal badanie jeszcze 3 razy i za kazdym razem wyniki byly bardzo
      zle. Pocieszal mnie fakt, ze PAPPA wyszla dobrze no i przeziernosc rowniez. Nie
      chcialam zrobic amniopunkcji bo i tak nie pozbylabym sie dziecka, wiec wszelkie
      moje watpliwosci rozwial porod: dzidzia byla zdrowa. Wniosek: NIE MARTW SIE
      ZBYT DUZO...po prostu tyle, ile trzeba. Bedzie dobrze... nie ufam tescie PAPPA.
      Pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka