nanuna 28.06.05, 07:20 Witajcie Kochane mam pytanie do doświadczonych ciążówek - w jaki sposób chronicie piersi i brzuch przed rozstępami? Kiedy zaczełyście używać kremów i jaki jest efekt? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gagunia Re: w jaki sposób dbacie o skórę ? 28.06.05, 08:39 Uzywalam kremu johnsona od 4 miesiaca, ale byl malo wydany i drozszy, wiec przerzucilam sie na gerbera - stosowalam do konca ciazy na piersi i brzuch conajmniej rano i wieczorem. Efekt: zero rozstepow, a brzuch mialam plaski bezposrednio po porodzie. Oczywiscie nie byl super jedrny tylko nieco zmaltretowany, ale nie wisial mi zaden flak, a skora wrocila do formy po kilku miesiacach. W kazdym razie moglam i moge bez zenady chdzic w biodrowkach. Chociaz mysle, ze duzy wplyw ma tez stan brzucha przed ciaza (ja cwiczylam). Radze tez kupic sobie porzadny biustonosz usztywniany gabka, na fiszbinach, grubych ramiaczkach. Piersi w ciazy sa wieksze, ciezsze i po co maja zwisac Odpowiedz Link Zgłoś
girka9 Re: w jaki sposób dbacie o skórę ? 28.06.05, 09:05 Witam. Ja już jestem po porodzie 10,5 miesiąca, a o skórę dbałam w bardzo łatwy sposób.Codziennie do kąpieli dodawałam oliwki bambino moja skóra była dzięki temu zawsze mocno natłuszczona i dzięki temu nie mam żadnych rozstępów.Spróbuj na mnie podziałało.Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.ela Re: w jaki sposób dbacie o skórę ? 28.06.05, 09:29 też słyszałam o stosowaniu oliwki (jestem uczulona na różne różniste kremy - m.in. na rozstepy) ale niestety na mnie nie działa- rozstępy mam takie że aż głowa boli Ale chyba mam po prostu też podatną na to skórę - roztępy na piersiach pojawiły mi się juz w okresie dojrzewania. Odpowiedz Link Zgłoś
gloria2 Re: w jaki sposób dbacie o skórę ? 28.06.05, 10:24 A czy któraś z was nosiła po porodzie taki elastyczny pas obciskający? Czy to wogóle działa? Czy jest w miarę wygodne? Czy taki sposób jest polecany przez osoby po porodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
oda100 Re: w jaki sposób dbacie o skórę ? 28.06.05, 12:36 ja zamierzam nosic, bo mi siostra przywiozla z Wloch, tam jest taka moda, ze parwie zaraz po porodzie zabezpiecza sie miesnie brzucha i nosi sie ten pas praktycznie caly czas. Brzuch mojej siostry po cesarce wyglada bardzo ladnie. Zatem moze pomoglo. Uwazam. ze ladny brzuch po porodzie to kwestia skory, miesni, genow, po czesci tylko kremow. Ja sie smarowalam czasem oliwka w sprayu za 10 zlotych, czesciej zapominalam. Mam ogromny balon, 20 kg do przodu i to bez jednej kreseczki. Aha nigdy mnie brzuch nie swedzial. Z kremow na biust musialam zrezygnowac, byly za tluste i skora nie oddychala i byla podrazniona, mialam ciagle jakies uczulenia. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulka26 Re: w jaki sposób dbacie o skórę ? 28.06.05, 12:42 Ja zawsze dbałam o skórę i o jej nawilżanie.Teraz w ciązy uzywam Gerbera 2x dziennie,robię peeling raz w tygodniu ,masuję się szorstką rękawicą.Moja skóra jest bardzo ładnie nawilzona i gładka.Kończę 32 tc i nie mam rozstępów.Mnie tez brzuch nie swędzi. Odpowiedz Link Zgłoś
black.lady Re: w jaki sposób dbacie o skórę ? 28.06.05, 13:28 Pas obciskający??? Nigdy w życiu. Stosując pas obciskający powodujesz unieruchomienie mięśni brzucha, które wiotczeją po okresie długiego unieruchomienia. Mięśnie brzucha, aby wrócić do swojej pierwotnej formy, powinny pracować. Niekoniecznie od razu należy poddawać je ćwiczeniom, ale w normalnym przebiegu dnia mięśnie powinny pracować aby się wzmocnić. Brzuch utrzymuje się na mięśniach, na zwiotczałych nigdy nie będzie jędrny i płaski. Odpowiedz Link Zgłoś
gloria2 Re: w jaki sposób dbacie o skórę ? 28.06.05, 15:23 Ale tu nie chodzi o mięśnie, bo od samej postawy wyprostowanej mieśnie pracują. Pas elastyczny nie eliminuje pracy mięśni. Może to zrobić sztywny gorset ortopedyczny, ale też nie do końca. Bardziej mi chodzi o fałd skóry, który zostaje po porodzie i o to czy pas trzymając ją w jednym miejscu stymuluje tkankę do obkurczania. W końcu po operacjach plastycznych wycięcia powłok skórnych czy też po liposukcji stusuje się odzież mocno uciskającą, po to właśnie aby ujędrnić skórę a nie mięśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: w jaki sposób dbacie o skórę ? 28.06.05, 15:37 Ja nie wierze w zadne pasy itp wynalazki. Tak jak pisal ktos wyzej - wszystko zalezy od stanu miesni przed ciaza i cwiczen po. Ja zanim zaszlam w ciaze w miare regularnie chodzlam na fitness, wczesniej dluzszy czas na silownie. Nie mialam jakiegos super brzucha, ale byl plaski i w niezlej formie. Mysle, ze dzieki temu wlasnie uniknelam zwisow po porodzie. Kremy ujedrniaja i nawilzaja skore, a miesnie tu zupelnie inna sprawa. Po porodzie nie cwiczylam specjalnie. Natomiast kiedy po karmienu trzymalam dziecko na ramieniu bujalam sie w tyl i przod - to naprawde niezle cwiczenie na brzuch. POniewaz to byl tez najlepszy sposob na usypianie mojego dziecka przez pierwszy rok zycia, to pieklam 2 pieczenie na 1 ogniu Odpowiedz Link Zgłoś