Dodaj do ulubionych

Czy krążek jest refundowany przez NFZ?

28.06.05, 19:15
Jestem w 31 tc i niestety okazało się, że mam rozwarcie zewnętrznej części
szyjki macicy na 1,5 cm. Mam dużo odpoczywać. Jeśli do przyszłego tygodnia
stan się nie poprawi, albo pogorszy mam do wyboru założenie szwu (refundacja
z NFZ, narkoza, dziurawienie szyjki i ew. komplikacje - słowa gin), albo
założenie krążka na szyjkę macicy (podobno NFZ go nie refunduje, trzeba sobie
kupić samemu - koszt ok. 250,-zł). Jak to było u Was?
Iza
31 tc
Obserwuj wątek
    • gabi67 Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 28.06.05, 20:35
      W Szczecinie koszt pessara wynosi 152 zł i zamwia go szpital do domu
      pacjętki ,nie jest refundowany z NFZ.Ja mam tak samo rozwarcie 1.5 od miesiąca
      i lekarzee zastanawiali sie czy zakładać mi pessar czy szew na szczęście
      wypisano mnie ze szpitala bez niczego.A rozwarcie jest takie samo jak było
      tylko tyle że musze sie oszczędzać smileKanał rodny mam zamknięty a to
      najważniejszesmile
      Pozdrawiam Gabi
      • plomyk Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 29.06.05, 14:00
        Witaj,
        ja tez zamawialam pessar w Zielonej Gorze. Lezalam w szpitalu i zostal
        przywieziony do szpitala i nastepnego dnia zalozony. Placilam za niego okolo
        150pln.
        Na poczatku lekarze rozwazali tez zalozenei szwu,a le zrezygnowali z 2 powodow -
        przy szwie nie moze byc ZADNYCH skurczy, poniewaz grozi to amputacja szyjki (a
        ja mimo fenoterolu skurcze mam). Drugim przeciwwskazaniem bezwzglednym sa
        bakterie w szyjce.
        W szpitalu na zelaznej w Warszawie powiedzieli, ze szwy zaklada sie najpozniej
        do 30 tc.
        Po zalozeniu pessara trzeba bardzo pilnowac, zeby nie pojawily sie zadne
        bakterie i regularnie uzywac globuilek przeciwgrzybicznych. Pessar tez jest
        bezwzglednym przeciwwskazaniem dla wspolzycia.
        pozdrawiam,
        Ania
    • ariana1 Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 28.06.05, 20:52
      Jedni lekarze są zdecydowanymi zwolennikami szwu, inni - krążka. Najwyraźniej
      twój należy do tych drugich. Moja ginka - odwrotnie. Ona uważa,że krążek też
      stwarza komplikacje: może wypaść, większe ryzyko infekcji, no i koszt. Krążek
      jest mniej inwazyjny od szwu, ale szew jest bezpieczniejszy. Każda z tych metod
      ma plusy i minusy. Dziwię się,że twój lekarz nie powiedział ci wszystkiego. A
      tak osobiscie, to ja miałam rozwarcie na 2 cm w 27 tc i nie miałam nic
      zakładane.
    • majka.majka Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 29.06.05, 10:35
      A mój lekarz od razu opowiedział się za pessarem (krażkiem), gdyż nie ma
      niebezpieczeństwa przebicia wód płodowych ( aniestety podobno czasmi się to
      zdaża i trzeba kończyć ciążę), a poza tym krążek zakłada się bez znieczuleń, co
      też oczywiście ma wpływ na dziecko, samo zakładanie trwa ok. 3 min i8 jest
      zupełnie bezbolesne. Ja płaciłam 150 zł, przysłali mi pessar do domu za
      zaliczeniem pocztowym.
      Wpisz w wyszukiwarkę na gogle pessar i się wszystkiego dowiesz.
      Pozdrawiam (31 tydz. trwa)
    • isia_50 Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 29.06.05, 12:23
      Dziękuję Wam. Ja już się zdecydowałam na ten krążek, bo jakoś narkoza,
      dziurawienie czegokolwieksmile mi się nie uśmiecha. Trochę poraził mnie koszt, ale
      poszukam w wyszukiwarce, może znajdę miejsce gdzie kupię za 150,-zł. Na razie
      mam zrobiony posiew i szukają jakiejś bakterii, która wywołuje poród
      przedwczesny bez żadnych objawów (jak u mnie zero skurczy, wydzieliny itd. a
      rozwarcie wyszło "przypadkiem"). W piątek mam wyniki, a na razie leżę i
      odpoczywam.
      Pozdrawiam
      Iza
    • julka72 Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 29.06.05, 12:41
      Ja zamawiałam pessar bodajże z Zielonej Gory - koszt ok. 150 zł. - przesyłka
      nadeszla następnego dnia i platnośc była przy odbiorze. Jeśli jesteś
      zainteresowana namiarami, to daj znać - przy sobie nie mam numeru telefonu, ale
      ok. 16.00 moglabym ci podać. Pozdrawiamsmile
      • isia_50 Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 29.06.05, 22:57
        Jestem zainteresowana numerem telefonu, jeśli możesz podaj proszę tu na forum
        lub na gazetową skrzynkę. Dziękuję.
        Ja też mam jak to określiła lekarka kanał rodny zamknięty, tzn. na USG
        dopochwowym wyszło, że szyjka macicy (jej część wewnętrzna) jest zamknięta a
        długość szyjki wynosi 35mm. Jednak ujście zewnętrzne jest rozpulchnione i
        rozwarte. I stąd zalecenia lekarki.
        Pozdrawiam
        Iza
    • aga.79 Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 29.06.05, 13:05
      Ja myślę, że stanowczo powinnaś kupić pessar, a to dlatego, że szew jest
      oczywiście ok, ale zakłada się go najpóźniej w 24tc!!! Są to słowa lekarza
      pracującego na patologii ciąży, wiem, bo mnie też ginka kierowała na taki
      zabieg, jednak okazał się niepotrzebny.
      Podobno pessar można zamówić przez internet i na drugi dzień już jest - wtedy to
      koszt do ok. 150 zł. Wiem, że to i tak dużo,ale bałabym się ryzykować szwu w tak
      zaawansowanej ciąży. Już chyba bym wolała plackiem w łóżku poleżeć do końca 8
      miesiąca, bo potem dzidzia już jest bezpieczna
      Aga 37tc
      • ariana1 Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 29.06.05, 13:48
        U mnie w szpitalu zakładają szew nawet w 27 tyg. A na forum wyczytałam,ze
        dziewczyny miały go zakładanego nawet po 30 tyg. Czyli tyle opinii ilu lekarzy.
        • gabi67 Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 29.06.05, 13:54
          Tak to prawda szew zkladaja nawet w 30 tc.A co do pessara to nie widomo czy
          woóle ci będzie potrzebny ja mam kanał rodny zakniety a rozwarcie mam na 1.5 i
          lekarze nic mi nie zakładali choć na poczatku była o tym mowa .Moja kolezanka
          ma 2 cm rozwarcia i tak samo nic jej nie zakłozylismile
          Pozdrawiam gabi
          • ariana1 Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 29.06.05, 20:17
            Hej! Co to znaczy,ze masz kanał rodny zamknięty? Myślałam,ze jak jest
            rozwarcie, to jest właśnie otwarty. Wszystko co dotyczy szyjki bardzo mnie
            interesuje, bo do końca ciąży bedę umierać ze strachu o swoją smile
            pzdr.
            • plomyk Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 30.06.05, 00:21
              Szyjka macicy ma 2 ujscia - zewnetrzne - to ktore bada ginekolog w czasie
              wizyty i wewnetrzne moze zostac zbadanie w badaniu usg przezpochwowym. Otwarty
              kanal rodny oznacza rozwarcie zewnetrznego i wewnetrznego ujscia szyjki.
              pozdrawiam,
              Ania
              • gabi67 Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 30.06.05, 06:28
                Dokładnie smile
                • ariana1 Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 30.06.05, 09:13
                  Aha smile Czyli zewnętrzne moze być otwarte u wieloródek a wewnętrzne musi być
                  zamknięte, bo jest ważniejsze. Czy odwrotnie? Sory,ze tak piłuję smile
                  • gabi67 Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 30.06.05, 09:30
                    To wewnętrzne jest ważniejszesmileChoć jak juz jest rozwarcie to trzeba na siebie
                    bardzo uważaćsmile
                    • ariana1 Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 30.06.05, 09:41
                      Gabi! Widzę,że siedzisz teraz na forum. Mogę cię jeszcze pomaltretować? Bo
                      widzę,ze jesteś w temacie szyjeksmile Co powiesz na kształty ujścia wewn.? Bo ja
                      mam z ostatniego USG taki wynik " ujscie wewn. Y o szer. 4 mm".Słyszałam
                      jeszcze o ujściu T.
                      pzdr.
                      • gabi67 Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 30.06.05, 09:49
                        Ja sie za brdzo na tym nie znam ale moge Ci powiedziec tylko tyle ja miałm
                        robione USG w szpitalu bo chcieli mi zkładac pessar albo szew.Ale ze wgledu na
                        to ze ujscie wewnętrzn jest zmkniete nie założli mi nicsmileTylko tyle ze mam
                        leżec lub sporo wypoczywać ,moja kolezanka ma rozwarcie na 2 cm i lekarze tak
                        samo tylko każą jaj wpoczywacsmile Moje rozwarcie jest na 1.5 cm i mam je od
                        miesiaca i nic sie nie zmienia tyle tylko że teraz latam do gnekologa co dwa
                        tygodniesmile
                        • ariana1 Re: Czy krążek jest refundowany przez NFZ? 30.06.05, 09:52
                          Dzięki wielkiesmile Powodzenia tobie i koleżance i waszym ( naszym) szyjkom smile)
                          • plomyk do ariany 30.06.05, 10:14
                            Jesli w badaniu usg wyjdzie, ze robi sie tzw lejek to jest to oznaka
                            niewydolnosci szyjki i bezwzglednym wskazaniem do zalozenia pessara lub szwu.
                            Jesli szyjka sie nie skraca a tylko rozwiera przy ujsciu zewnetrznym to wtedy
                            mozna lezec i sie oszczedzac i powinno byc dobrzewink
                            Wszystko tak zalezy od tego, w ktorym tygodniu ciazy jestes i jakie inne
                            niepokojace oznaki towarzysza szyjcesmile
                            pozwodzenia,
                            ANia
                            • ariana1 Dzięki Aniu! 30.06.05, 10:19

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka