Dodaj do ulubionych

Zlapal mnie straszny swiad!! Lekarz na to....

30.06.05, 12:23
Czesc. Od paru dni strasznie mnie wszystko swedzi poczawszy od stop do
glowy!!! Nie moge spac itp. Bylam u lekarza, bo wiem ze to moga byc objawy
cholestazy czy jak to sie tam nazywa. Moj lekarz stwierdzil, ze to jakis
swiad od powietrza bo taka pogoda, albo od wody itp. !!! Jestem w 33tc.
Szczeka opadla mi na buty!!! Az sie nic nie odezwalam bo mnie zatkalo.
Przepisal mi tabletki na swiad i dowidzenia...
Zrobie jutro badania. Jak wyjda zle to nie wiem co zrobie temu doktorkowi!!!
Rece mi opadly...

Obserwuj wątek
    • sylwiapiotrowska Re: Zlapal mnie straszny swiad!! Lekarz na to.... 30.06.05, 12:35
      mi tez rece opadły jak to slysze, powinno sie nagrywac wizyty lekarskie na
      dyktafon a potem jakby co(mam nadzieje ze w Twoim wypadku to jednak nie
      cholestaza)pociagac do odpowiedzialności.
      Ja ostatnio dostałam skierowanie na badania od prywatnego lekarza, ale mam
      pakiet w multimedzie i jak dostane skierowanie na te badania od ich lekarza to
      mam je za darmo ( a to kolo 100 zł z toxo). Wiec poszlam do internisty, ktoremu
      musiałam dyktowac jak sie wypisuje skierowanie na badania bo nie wiedział jak
      napisac toxoplazmoza i immunoglobuliny!!!!
      pozdrawiam brzuszki
      • aliciap !!! 30.06.05, 12:41
        koniecznie idz do lekarza -pierwszego kontaktu chociazby , musisz byc zbadana
        -tj proby watrobowe nie wiem co jeszcze ,
        ja mieszkam w anglii tutaj troche maja olewatorskie podejscie do ciazy
        porownujac do tego w polsce , nie badaja ginekologicznie , itd itd.
        ale powiedzialam raz poloznej ze cos mnie dlonie swedzialy powiedzmy w
        niedziele, a rozmawialam z nia we wtorek.Odrazu poszlam na ktg , sciagneli ze
        mnie tyle krwi ze nigdy nikt gtyle nie sciagnal ze mnie dotad.Moja krew byla
        wyslana do jakiegos szpitala na polnocy anglii , te badania co mogli zrobic na
        miejscu zrobili zeby zobaczyc czy to nie aby cholestaza.Cholestaza to bardzo
        powazna choroba nie wolno jej bagatelizowac.
        Koniecznie zrob wszystko zeby miec wszystko konieczne badania , aby wykluczyc te
        chorobe.Bo to swwedzenie i to jeszcze tak silne to moze byc to.
    • murken Re: Zlapal mnie straszny swiad!! Lekarz na to.... 30.06.05, 12:38
      Zrób na własną rękę badanie na bilirubinę we krwi- jeśli jest zdecydowanie
      podniesiona to jest to(czego nie życzę)
    • izzunia Re: Zlapal mnie straszny swiad!! Lekarz na to.... 30.06.05, 12:41
      spokojnie, ja mialam cos takiego hmm w 14 tc. do tego bylam calusienka czerwona,
      a najgorsze byly stopy, ktore straszliwie swedzialy. Poszlam do dermatologa.
      Kobieta przepisala mi scisla diete przez 3 dni (wczesniej niewiele wiecej bylam
      w stanie jesc, bo zaraz mnie mdlilo i wymiotowalam) - gotowany ryz lub ziemniaki
      i woda, do tego 3-4 razy dziennie wapno. odstawic kompletnie wszystkie kosmetyki
      i myc sie tylko woda, ale tez ograniczac.
      po kilku dniach przeszlo. byc moze to po prostu jakies uczulenie.
      acha. nie trzymalam sie 100% diety, tzn ryz robilam ze starta marchewka i
      odrobinka cebuli i odrobina soli.

pozdrawiam
      Iza
      • aliciap cholestaza wystepuje na koneic ciazy (w III trym) 30.06.05, 12:42
        a nie w 14 tc ....wiec to co innego
        • izzunia Re: cholestaza wystepuje na koneic ciazy (w III t 30.06.05, 12:44
          bardzo mozliwe (jeszcze nie doszlam do 3 trymsmile), natomiast po zrobieniu badan,
          ktore polcecacie, proponuje sie przejsc do dermatologa po prostu.
          smile

Iza
          • denay Re: cholestaza wystepuje na koneic ciazy (w III t 30.06.05, 13:55
            czasami taki swedzonki wystepuja po "przebialkowaniu", cos podobnego do skazy
            bialkowej. Praktycznie caly pierwszy trymestr nie jadlam miesa, bo nie mialam
            na nie apetytu i juz. Ostatnio ochota zaczela wracac. I jak wsunelam 4kanapki z
            podwojna wedlina i porawilam jogurtem pitnym to myslalam, ze wyjde z siebie...
    • budzik11 Re: Zlapal mnie straszny swiad!! Lekarz na to.... 30.06.05, 14:04
      Ej, bez przesady, jak coś zaczyna swędzieć, to nie musi być zaraz cholestaza
      (chociaż czasem może się tak okazać). Nie ma co się złościć na lekarza, jak nie
      masz do niego zaufania, to go zmień, a nie wymyślaj mu. Nigdy w zyciu nie
      chodziłabym do lekarza, którego podejrzewałabym o niekompetencje, albo któremu
      bym nie ufała.
      • skalnieta25 Re: Zlapal mnie straszny swiad!! Lekarz na to.... 30.06.05, 17:13
        Wiem ze to nie koniecznie moze byc to najgorsze. Mam taka nadzieje!!! Moze
        rzeczywiscie jestem przewrazliwiona, ale duzo czytalam na ten temat, i chodzi
        tu o zdrowie przede wszystkim mojego malego Kubuska. A z tego co mi kiedys
        wlasnie ten lekarz powiedzial, to zawsze lepiej "dmuchac nazimne" i zebym
        przychodzila jakbym miala jakies watpliwosci itp.
        Do lekarza mialam zaufanie do tej pory. To moj 3 lekarz prowadzacy!! Pierwszego
        zmienilam bo sie przeprowadzilam i to byl przymmus - drugi (prywatny) olewator
        do kwadratu - a teraz ten: obadalam opinie o nim, mama lezala w szpitalu gdzie
        on pracuje i tam go bardzo wychwalali. Poza tym on pracuje tam gdzie ja chce
        rodzic i mam go pod nosem. Jestem w 33tc. - to juz koncowka. Zobacze, jak moje
        obawy sie potwierdza, to wtedy sie zastanowie co dalej.
        Dzieki za wsparcie dziewczyny. Pozdrawiam AGA
        • aliciap Re: Zlapal mnie straszny swiad!! Lekarz na to.... 30.06.05, 17:27
          polecam te stronke:

www.borgis.pl/czytelnia/nm_ginekolo/34.php

duzo informacji na temat cholestazy, objawow itd
          • justin301 Re: Zlapal mnie straszny swiad!! Lekarz na to.... 30.06.05, 19:10
            No ja nie mogę. Super fajny luzak. Moja koleżanka chodziła z rumieniem
            groniastym, też ja nieźle olewali.
    • anmala Re: Zlapal mnie straszny swiad!! Lekarz na to.... 30.06.05, 20:21
      Ja to weteran cholestatyczny, niestety. Dwie ciąze dwie cholestazy. Jedna
      cholestaza od 4 miesiąca ciąży, druga od około 6. Swędziało mnie cale ciało a
      najbardziej dłonie i stopy. Jeśli masz jakieś podejżenia nie czekaj tylko idź
      zrób badania. W pierwszej ciązy wyniki miałam na granicy normy, swędziało jak
      djabli a w drugiej norma np. 40 a moje wyniki 500. Szkoda słów, drapanie i
      drapanie. Wszystko przeszło zaraz po porodzie.
    • aga.79 Re: Zlapal mnie straszny swiad!! Lekarz na to.... 30.06.05, 21:33
      No niestety lekarze są niekompetentni. Znajoma poszła do lekarza bo spuchły jej
      stopy, ręce, twarz, miała wysokie ciśnienie i mroczki przed oczami - kurde ja
      lekarzem nie jestem ale dla mnie to oczywiste objawy cholestazy. A ten
      powiedział, że to normalne w ciąży. Ona się uparła aby dał skierowanie do
      szpitala. I okazało się, że ma bardzo silną cholestazę, białko w moczu 500! Od
      razu cc, lekarze powiedzieli, że jeszcze dzień i mogłaby stracić dziecko i sama
      mieć poważne problemy. Lepiej dmuchać na zimne
      Aga 37tc
      • mufka51 Redo 79aga 30.06.05, 23:40
        Objawy ,które podałaś świadczą o gestozie ,a nie cholestazie.A to już różnica....
      • mama5plus Re: Zlapal mnie straszny swiad!! Lekarz na to.... 30.06.05, 23:51
        aga.79 napisała:
        Znajoma poszła do lekarza bo spuchły jej
        > stopy, ręce, twarz, miała wysokie ciśnienie i mroczki przed oczami - kurde ja
        > lekarzem nie jestem ale dla mnie to oczywiste objawy cholestazy. A ten
        > powiedział, że to normalne w ciąży. Ona się uparła aby dał skierowanie do
        > szpitala. I okazało się, że ma bardzo silną cholestazę, białko w moczu 500

Ja tez lekarzem nie jestem wink ale sadzac z opisu objawow to dla mnie raczej
        wskazuje na rzucawke (gestoze). Czy stan przedrzucawkowy.
        www.mediweb.pl/html/43wyswietl.php?action=results&poll_ident=6
        podsercem.webpark.pl/ciaza/gestoza.htm
    • aga_agawa Re: Zlapal mnie straszny swiad!! Lekarz na to.... 30.06.05, 22:46
      Kochana, prawie na 100% cholestaza, a że to 33 tydz. a nie 35 to nie ma
      znaczenia
      Zrób ASPT i ALT, normy do ok.34 i 42, ja się z tym bujam od 24 tyg. Teraz
      jestem w 39tyg. Jak swędzą podeszwy rąk czy nóg to raczej cholestaza i nie ma
      się co oszukiwać. Moje wyniki oscylowały w granicach 300 i 500, potem spadły
      wzorcowo do tych 30 i 40 by po miesiacu wrócić na poziom 300 i 500. Teraz mam
      60 i 70.
      Trzeba brać Sylimarol(ten w większej dawce), wit. C, B-kompleks, i PP (ta
      ostatnia tylko na receptę). I to wszystko, nic więcej nie jesteś w stanie
      zrobić. Więcej leżeć, bo przy cholestazie są gorsze przepływy łożyska (które w
      ekstemalnych warunkach grozi odklejeniem), by polepszyć przepływy leżeniem i by
      dzidzia prawidłowo rosła.
      Nie straszę, tylko dzielę się tym, co sama na sobie przetrenowałam (byłam
      nawet 6 dni w szpitalu na tę przypadłość).
      Pozdrawiam i powodzenia
      • anmala Re: Zlapal mnie straszny swiad!! Lekarz na to.... 01.07.05, 12:00
        Co do lekarstw to różnie bywa ja dostawałam Essentiale Forte i Ursopol a do tego
        w szpitalu kroplówkę z wit C a innym daja z glukozą tylko że ja jeszcze miałam
        cukrzycę wiec glukozy nie mogłam dostac. Ale po tych kroplówkach 2x dziennie
        przez tydzień od razy miałam wyniki w normie.
        Życzę zdrowia.
    • aniarad1 Re: Zlapal mnie straszny swiad!! Lekarz na to.... 01.07.05, 12:13
      kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,64885,2725104.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka