paka25_k 01.07.05, 11:15 CO TO ZA BADANIE I PO CO SIE GO ROBI? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basik20 Re: USG NT??? 01.07.05, 11:33 NT - jest to przezierność karkowa. Wielkość tego wskaźnika może świadczyc o ewentualnych wadach genetycznych bądź rozwojowych maluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota0312 Re: USG NT??? 01.07.05, 11:39 przeziernosc karku i dlugosc kosci nosowej, dalej to co napisala basik20, wykonuje sie w 12tc, zaraz po nim mozna dodatkowo zrobic test pappa z krwi (ja robilam i wykluczone zostaly mozliwosci wad genetycznych-przyjmniej jestem teraz spokojna o bobasa). Odpowiedz Link Zgłoś
basik20 Re: USG NT??? 01.07.05, 11:52 kość nosowa okręsla się skrótem NB. Ja jest ona widoczna to małe prawdopodobieństwo zespołu Downa. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: USG NT??? 01.07.05, 12:02 Nie ma czegoś takiego jak USG NT. NT (nuchal translucency - przezierność karkowa) to jest jeden z parametrów badanych podczas USG robionego między 8-12 tygodniem ciąży a służącego diagnostyce (badanie prawdopodobieństwa wystąpienia) wad genetycznych, m.in. zespołu Downa. Odpowiedz Link Zgłoś
basik20 Re: USG NT??? 01.07.05, 12:07 Ale wiem budziku że teraz wykonywane są szczegółowe badania usg włąśnie pod kątem dokłądnego wymierzenia NT. Odpowiedz Link Zgłoś
paka25_k Re: USG NT??? 01.07.05, 12:11 dziekuje. mam miec robione w przyszłym tyg. mam nadzieje ze wyjdzie wszystko ok. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: USG NT??? 01.07.05, 16:40 No zgadza się - dokładnie tak, jak napisałam - mierzy się wielkość przestrzeni podskórnej na karku, co do milimetra, najlepszy do tego jest okres między 8 a 12 tc. Ale to nie zmienia faktu, że badanie nie nazywa się NT, podobnie jak nie nazywa się CRL czy NB, chociaż mierzy się też długość dziecka i kość nosową (między innymi) Odpowiedz Link Zgłoś
basik20 Re: USG NT??? 01.07.05, 20:34 Dobrze, to badanie to po prostu usg ale pod kątem tylko NT. Tak samo jak i wykonuje się usg serduszka mluszka i nic poza tym nie podają - żadnych wymiarów prócz tych badanych. O to mi chodziło bo zrozumiałam z twojego zdania że nie ma indywidulanych badań przezierności karkowej. Odpowiedz Link Zgłoś