01.07.05, 11:15
CO TO ZA BADANIE I PO CO SIE GO ROBI?
Obserwuj wątek
    • basik20 Re: USG NT??? 01.07.05, 11:33
      NT - jest to przezierność karkowa. Wielkość tego wskaźnika może świadczyc o
      ewentualnych wadach genetycznych bądź rozwojowych maluszka.
      • dorota0312 Re: USG NT??? 01.07.05, 11:39
        przeziernosc karku i dlugosc kosci nosowej, dalej to co napisala basik20,
        wykonuje sie w 12tc, zaraz po nim mozna dodatkowo zrobic test pappa z krwi (ja
        robilam i wykluczone zostaly mozliwosci wad genetycznych-przyjmniej jestem teraz
        spokojna o bobasa).
        • basik20 Re: USG NT??? 01.07.05, 11:52
          kość nosowa okręsla się skrótem NB. Ja jest ona widoczna to małe
          prawdopodobieństwo zespołu Downa.
    • budzik11 Re: USG NT??? 01.07.05, 12:02
      Nie ma czegoś takiego jak USG NT. NT (nuchal translucency - przezierność
      karkowa) to jest jeden z parametrów badanych podczas USG robionego między 8-12
      tygodniem ciąży a służącego diagnostyce (badanie prawdopodobieństwa
      wystąpienia) wad genetycznych, m.in. zespołu Downa.
      • basik20 Re: USG NT??? 01.07.05, 12:07
        Ale wiem budziku że teraz wykonywane są szczegółowe badania usg włąśnie pod
        kątem dokłądnego wymierzenia NT.
        • paka25_k Re: USG NT??? 01.07.05, 12:11
          dziekuje. mam miec robione w przyszłym tyg. mam nadzieje ze wyjdzie wszystko
          ok. pozdrawiam
        • budzik11 Re: USG NT??? 01.07.05, 16:40
          No zgadza się - dokładnie tak, jak napisałam - mierzy się wielkość przestrzeni
          podskórnej na karku, co do milimetra, najlepszy do tego jest okres między 8 a
          12 tc. Ale to nie zmienia faktu, że badanie nie nazywa się NT, podobnie jak nie
          nazywa się CRL czy NB, chociaż mierzy się też długość dziecka i kość nosową
          (między innymi) smile
          • basik20 Re: USG NT??? 01.07.05, 20:34
            Dobrze, to badanie to po prostu usg ale pod kątem tylko NT. Tak samo jak i
            wykonuje się usg serduszka mluszka i nic poza tym nie podają - żadnych wymiarów
            prócz tych badanych. O to mi chodziło bo zrozumiałam z twojego zdania że nie ma
            indywidulanych badań przezierności karkowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka