Dodaj do ulubionych

LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG

07.07.05, 11:44
Cześć,

Właśnie wróciłam od lekarza .Jak co miesiąc wstawiłam się z aktualnymi
badaniami na kontrolę.Dodam ,iż jestem w 14,5tc .Chciałam sprawdzić i
zobaczyć swoją kruszynkę na usg,a w związku z tym że jestem panikarą i
wyolbrzymiam wszystko, takie usg daje mi poczucie spokoju i pewności że
wszystko jest ok (oczywiście na jakiś czas) smile . Niestety lekarz ( dodam że
był na zastepswtie ,gdyż moja ginka jest na urlopie)odmówił mi zrobienia usg
bo jak powiedział "JA PRACUJĘ DO 10.00 I NIE MAM CZASU ZROBIĆ PANI USG.TYLKO
4 RAZY MOŻNA JE ROBIĆ W CIĄGU CAŁEJ CIĄŻY". Więc go pytam " a spokój matki?"
a on " na zrobienie usg musza byc konkretne wskazania.Pani robiłą sobie usg
miesiąc temu.to wystarczy"....
Dziewczyny, myślałam że mu coś zrobie.Czy miał prawo odmówić zrobienia mi usg?

pozdrawiam,
sylwik25
Obserwuj wątek
    • alutka14 Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 07.07.05, 11:52
      nie denerwuj się na zapas i poczekaj spokojnie na swoja ginke-zobaczysz co ona
      powie, w koncu to ona ciaze prowadzi
      co do usg to prawda-nie wolno robic za czesto chyba ze ciaza zagrozona
      lepiej bedzie dla dzidzi nie ingerowac tak bardzo promieniowaniem bo po co?
      nie wiadomo do konca czy to jest w 100% bezpieczne wiec nie ma co szalec
      zycze spokoju-to bedzie dla dzidzi najlepsze
      • mobiadek Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 07.07.05, 11:58
        Promieniowanie? A nie fale ultradźwiekowe?
      • topka1 Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 08.07.05, 09:38
        nie zgadzam sie z tym ze usg nie mozna robic za czesto. Co to znaczy "za
        czesto"? Ja mam usg na kazdej wizycie - dopochwowe i przez powloki brzuszne i
        moj lekarz twierdzi ze to nie jest za czesto. Moja siostra chodzila do innego
        lekarza i usg miala jeszcze czesciej. Nie ma dowodow ze usg nie szkodzi, ale
        tez nie ma na to ze szkodzi. A spokoj matki w tym okresie jest bardzo wazny. A
        najwazniejsze jest sledzenie przez usg czy z dzieckiem jest wszystko w
        porzadku. Dla mnie usg co miesiac jest za rzadko, i wolalabym czesciej
        sprawdzac co u malucha. A argumenty o szkodzeniu usg wysuwaja zwlaszcza Ci
        lekarze ktorzy albo nie sa specjalistami w tej dziedzinie albo chetnie robiliby
        je wszystkim swoim pacjentkom i na kazdej wizycie tylko ze w swoich prywatnych
        gabinetach a nie na etatcie panstwowym.
        • luiza1pop Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 08.07.05, 13:52
          Z tym USG to naprawde przesada. Ja niestety nie jestem w Polsce , ale w W.B. i
          tutaj robi sie usg 3 razy w ciagu ciazy. I to wystarczy. Za to na kazdej
          wizycie (juz od 14 tyg. ciazy) sprawdzana jest czynnosc serca plodu. Oczywiscie
          jesli cos jest z ciaza nie tak, natychmiast masz skierowanie na scan. Ale
          naprawde ze wzgledu na dziecko lepiej jest nie robic usg za czesto, po co
          meczyc maluszka, jak zreszta widzialas na badaniu, mu tam w brzuszku jest
          napewno najlepiej, i nie ma co za bardzo przeszkadzac babelka. W koncu to
          badanie, pomimo ze nieinwazyjne ale szkodliwosc fal dzwiekowych nigdy i nigdzie
          nie zostala do konca ani potwierdzona ani zanegowana. Zreszta niedlugo bedziesz
          czula ruchy plodu, a wtedy bedziesz wiedziala czy wszystko w maluszkiem w
          porzadku. Pozdrawiam i zycze cierpliwosci. 32/40
    • wieczna-gosia Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 07.07.05, 11:56
      Jesli panstwowo to jasne ze mogl. jesli prywatnie to zalezy tylko od tego czy
      cena USG jest wliczona w badanie czy placi sie ekstra.
      A USG to nie jest promieniowanie tylko fale ultrakrotkie- to do ktorejs z
      powyzszych odpowiedzi.
      • sylwik25 Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 07.07.05, 12:06
        Dziękuję Wam za odpowiedzi

sylwik25
      • alutka14 Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 07.07.05, 12:12
        sorry, źle się wyrazilam, chodzilo mi o fale elektromagnet.
        dodam tylko ze mieszkalam kiedys w anglii gdzie opieka medyczna jest na o wiele
        wyzszym poziomie jak u nas i tam sie podchodzi do ciazy
        na luzie a lekarze na wszystko odpowiadaja "easy"
        usg robi sie tylko raz w 12tc a najwyzej dwa razy (przed porodem) i jak slysze
        ze u nas dziewczyny
        lataja co miesiac to sie dziwie bo to jest jednak jakas ingerencja
        i nie mozna powiedziec ze tam nie robiac czesto usg rodzi przez to wiecej
        dzieci chorych niz u nas
        • alutka14 Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 07.07.05, 12:14
          ultradz.
          to dlatego ze szybko piszęsmile
          sorki za bledy
          • wieczna-gosia Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 08.07.05, 09:07
            alutko rozumiem ze szybko piszesz, ale jesli najpierw sugerujesz promieniowanie
            (dosyc powazna interwencja) a potem fale elektromagnetyczne (tez powazna
            interwencja) a chodzi o zwykle fale o malej dlugosci fali, to moze po prostu
            nalezy zaczac pisac wolniej.

USG tez jest oczywiscie interwencja, poniewaz sama fala polega na tym ze wzbudza
            sie do drgania atomy ciala plodu (mowiac najprosciej). Czyli- nic sie do ciala
            dziecka nie wprowadza, ale biorac pod uwage to, ze Tybetanczycy i Chinczycy od
            tysiecy lat lecza za pomoca wlasnie mis dzwietkowych, ktore rowniez maja na celu
            wprowadzanie ciala pacjenta w drgania, to nalezy sie zastanowic czy
            ogranieczenie USG dla czystej ciekawosci nie ma przypadkiem sensu.

Oczywsic emozna zalozyc ze wzbudzanie ciala w drgania to jakies bzdury i spac
            spokojnie, ale wezmy pod uwage, ze cialo wzbudzone ma kilkanascie cm
    • tynia3 Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 07.07.05, 12:07
      sylwik25 napisała:

" na zrobienie usg musza byc konkretne wskazania.Pani robiłą sobie usg
      > miesiąc temu.to wystarczy"....

Mimo iż absolutnie nie jestem przeciwniczką usg, bo - jak wadomo - nie jest ono
      w żaden sposób szkodliwe, to uważam, że bardzo słusznie Ci odpowiedział. Ja
      ostatnio usłyszałam, ze ponieważ wszystko ok, mam się zgłosić później na usg,
      niż to wynika z ogólnych zaleceń. Lekarz przeważnie wie, co mówi wink. A jak
      uczciwy i pewny, że wszystko ok, to zaoszczędza tym samym sobie czasu, a Tobie
      pieniędzy

pzdr
      • wieczna-gosia Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 07.07.05, 12:10
        Ja tez sie zgadzam, sama zupelnie nie mialam potrzeby zrobienia USG czesciej niz
        3 razy.
        A tobie sylwio polecam przy stresie poproszenie lekarza o poszukanie tetna. To
        tez uspokaja wink
      • margerita1 Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 07.07.05, 12:23
        co do szkodliwosci/nie szkodliwosci usg nie ma do tej pory
        pewnosci na 100%
    • gabi72 Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 07.07.05, 12:34
      ja tez jestem spokojniejsza jak mam usg.robie sobie co m-c. a poza tym jestem
      szczesliwa jak sobie popatrze na swoje dziecko.tyle ze chodze prywatnie wiec
      nie musze nawet prosic\tylko niestety placic\
      trzymaj sie i pogadaj ze swoja gin co jest dobre jak wroci
      • sylwik25 Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 07.07.05, 13:21
        Dzięki

sylwik25
    • privata Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 07.07.05, 22:14
      Dziewczyno radzę ci zmienić jak najszybciej lekarza. Nie wiem dlaczego
      trzymacie się tak lekarzy z których nie jesteście zadowolone. Badanie USG
      można przeprowadzać na każdej wizycie kontrolnej (najpierw co 3-4 tygodnie),
      począwszy od 3tc.
      • tynia3 Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 07.07.05, 22:38
        Ja jestem bardzo zadowolona, że potrafi przystopować moje zapędy tzw. czystej
        ciekawości w stylu ;"a jak tez mój syn dziś wygląda, pomacha do mnie czy nie",
        etc. Rozsądny lekarz to nie ignorant i konował, ale skarb normalnie wink.
        • wieczna-gosia Tynia ;D ;D ntxt 08.07.05, 09:01

• gabi67 Re: Tynia ;D ;D ntxt 08.07.05, 09:06
            Tak to czytam i nie moge ze smiechu pocztajcie sobie moje drogie troszke ile
            razy wykonuje sie w czasie prawidłaowej ciązy USG ten lekarz miał racjesmileRobi
            sie trzy cztery razy w ciągu cąłej ciąży.Co innego jesli ciąża jet zgrozona to
            w tedy wykonuje sie to raz na miesiąc lub co dw tygodnie.
            • fiona_sz Re: Gabi 08.07.05, 10:40
              Oj Gabi, a z czego Ty się tak śmiejesz? Przeczytałam wszystko i nie znalazłam
              nic śmiesznego, ale to chyba kwestia poczucia humoru... no może odpowiedzi
              panny Alutki. Gdybym chodziła do lekarza, który zaproponowałby mi usg 3 razy na
              9m-cy po prostu bym go zmieniła. Dla mnie to znaczy bardzo wiele jezeli co
              miesiąc widzę swoje dziecko, lekarz potwierdza za każdym razem, że budowa
              dziecka prawidłowa, że serce wygląda i bije prawidłowo, że mierzy rączki,
              nóżki, podaje mi wagę dziecka. Jeżeli komuś odpowiada 3 razy na całą ciążę to
              ok, jeśli ktoś chce mieć co miesiąc to też powinien mieć do tego prawo. Lekarz,
              do którego chodzę i mam ogromne zaufanie zawsze robi usg przy każdej wizycie
              każdej pacjentce.
              • annam21 Re: Gabi 08.07.05, 10:49
                mieszkam w niemczech ,jesten po dwoch poronieniacj i teraz moglabym robic usg
                co tydzien,zreszta bylo tak na poczatku ciazy.Ale to w polsce gdzir mam
                kochanego lekarza ktory uwarza ze nerwy mamy bardziej szkodza fasolce niz usg.
                tutaj przysluguje mi tylko 3 usg na kase chorych w ciazy, czyli praktycznie za
                rreszta jest na zyczenie i place za usg 30 euro, i mam zamiar placic za kazdym
                razem,za 3d i wszytstkie dodatkowe badania tez musze placic.
              • gabi67 Re: Gabi 08.07.05, 10:51
                To wtakim razie ja sie nie interesuje swoim dzieckim bo USG nie mma
                wykonywanego co miesiąc ,moja droga czysta przesada!Muiałm robione dwa razy
                przez znakomitego lekarza gdzie kobiety z całej polski przyjezdzaja do niego
                na konsultacje Dr.Czajkowski moja droga lekarz o znakomitej wiedzyw zakresie
                wad serca .Nastepne trzeci USG miałm robione tagrze przez specjaliste
                DR.Żabiełowicza lekarz ten specjalizuje sie w wadach płodu.Lekrze Ci jezdza do
                Łodzi aby ratowc zycie maluszką jeszcze bedacych w łonie matki.Teraz do
                Dr.Czajkowskiego ide w 36 tc na ostatnia wizyte więc wole miec tcztery wizyty u
                specjalisty niż co miesiąc robione USG u jakiegos doktorak w gabinecie.
                Nasze pierwsze dziecko zmarło na wde serca której właśnie nie wykrył taki
                konował który robił badanie USG co wizyte ,więc nie masz prawa mnie oceniac!
                Gabi
                • gabi72 Re: Gabi 08.07.05, 13:39
                  gabi
                  moj gin ktory co m-c robi usg,wysyla mnie na usg prenatalne,aby sie przekonac
                  ze mojej skarbonce wszystkie narzady rozwijaja sie prawidlwo.wiec chyba nie
                  jest takim konowalem.
                  opinie mozna przeczytac wszystkie a i tak zrobimy co uwazamy zasluszne i dobre
                  dla naszego dziecka.
                  tez gabi
              • amwaw Re:Fiona_sz 08.07.05, 13:54
                Fiona, nie denerwuj się. Alutka jeszcze testu nie robiła( wątek 07.07), więc
                nawet nie wie czy jest w ciąży, a rady daje z tych naszych ulubionych i
                prowokuje głupie dyskusje.
                Każda z nas robi usg wtedy kiedy trzeba, stosując się do rad lekarzy znających
                się na problemie- jedne 3-4 razy w ciąży, a inne częściej.
                Do autorki wątku- jeżeli na nfz to zeczywiście- usg jest tylko na
                ubezpieczalnie 3 razy, niestety-wyjątki przy zagrożeniu( a i tak z tego co wiem
                wytyczne nfz-tu mówią coś o komisyjnym zbadaniu problemu-innymi słowy nfz stara
                się to jak najbardziej utrudnić).
                Pozdrawiam
                • fiona_sz Re:Gabi 08.07.05, 16:33
                  Jeny, ale szok. Amwaw, ja się nie denerwuję. Gabi, gdzie Ty przeczytałaś w moim
                  poście, że ja Cię oceniam dziewczyno??? Zwróć uwagę, że to Ty robisz i na
                  dodatek bezczelnie, bo oceniasz mojego lekarza, o którym nie masz zielonego
                  pojęcia i nazywasz go doktorkiem. To Ty przesadzasz i to cholernie. Rzucasz
                  nazwiskami lekarzy, o których ja nie mam pojęcia, a jak Cię to interesuje to
                  oprócz normalnych usg miałam również robione w Łodzi usg genetyczne, bo miałam
                  większe podstawy niz większość dziewczyn martwić się o moje dziecko i żaden
                  lekarz specjalista (bo nie tylko ci twoi to specjalisci, wiesz mi) nie mówił,
                  że usg może być szkodliwe, choć o to pytałam. Więc przeczytaj może dokładnie co
                  napisałam wyżej. Ja bym w zyciu nie oceniała osoby, której nie znam, że nie
                  interesuje się własnym dzieckiem, albo lekarza, którego nie znam, że
                  jest 'doktorkiem'. Wyluzuj dziewczyno.
                  • gabi67 Re:Gabi 08.07.05, 18:00
                    Wiesz co sformułowania typu ,,DZIEWCZYNO'' to mozesz sobie uzywac u siebie w
                    domu!!!Z kazdego większego miata są lekarze specjalisci którzy wsópłpracuja
                    albo z Łodzią albo z Warszawą.Jesli chodzi o to Tobie że nazwałam twojego Pana
                    Doktora (doktorkiem)to tylko dla tego że właśnie taki konował brał kase a nie
                    zauważył sporej wady serca,u naszego dzieck!
                    Ja juz dawno jestem wyluzowana na tomiast u Ciebie buska az kipi od pyskówki!
                    • fiona_sz Re:Gabi 08.07.05, 19:13
                      Wiesz co, szkoda mi czasu na gadanie z Tobą. Po raz pierwszy na tym forum
                      spotykam się z tego typu dziew... osobą. I mam dość. Żegnam i powodzenia.
                      • gabi67 Re:Gabi 08.07.05, 19:53
                        smile))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    • espressoo Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 08.07.05, 15:05
      w temacie...

www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/rekomendacjausg.htm
      • privata Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 08.07.05, 19:13
        Gabi, sorki ale jesteś beznadziejna sad
        • gabi67 Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 08.07.05, 19:56
          Szkoda że na tym forum jest beznadziejny ten co ma inne zdanie!!!!Bo jak sie tu
          prztakuje to wszystko jest cacysad
          A beznadziejna jest Twoja wypowiedz skoro mnie tak oceniasz,ale to juz Twoja
          sprawa.Bo ja mam to gdzieś smile))))))))))))))))))))
          • annam21 Szkoda ze w co drugim watku sa tylko glupie dogryz 08.07.05, 20:31

• annam21 Re: Szkoda ze w co drugim watku sa tylko glupie d 08.07.05, 20:32

• moniczka0077 Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 10.07.05, 19:25
      WITAJ!!!
      NIE WIEM CZY MIAŁ PRAWO ODMÓWIĆ CI USG ,ALE TAK SIĘ ZASTANAWIAM CZY W SWOIM PRYWATNYM GABINECIE ROBI USG 4 RAZY W CIĄGU CIĄŻY!!!SZCZERZE W TO WĄTPIE...
      W KAŻDYM RAZIE NIE DZIWIE CI SIĘ ŻE JESTEŚ NIESPOKOJNA ,BO JA TEŻ BYŁAM (ZWŁASZCZA ŻE MOJA PIERWSZA CIĄŻA SKOŃCZYŁA SIĘ PORONIENIEM).WPRAWDZIE JA NIE PRZESADZAŁAM Z USG , ROBIŁAM 2 RAZY USG GENETYCZNE CO BARDZO MNIE USPOKOIŁO I 4 RAZY ZWYKŁE (JESTEM W 38TC).
      DZIWIĄ MNIE NIEKTÓRE POGLĄDY OSTATNIO SŁYSZAŁAM ŻE PODSTAWOWE BADANIA KREW ,MOCZ POWINNO SIĘ ROBIĆ TRZY CZTERY RAZY W CIĄGU CIĄŻY.JAKAŚ TOTALNA PARANOJA!!!MYŚLAŁAM ŻE SIĘ WŚCIEKNE smile))
      UWAŻAM ŻE NAJWAŻNIEJSZY JEST SPOKÓJ MATKI !!! DENERWUJA MNIE LUDZIE KTÓRZY KRYTYKUJĄ MAMY smile MARTWIĄCE SIĘ O SWOJE POCIECHY .DZIEWCZYNY NIECH KAŻDA ROBI TAK JAK UWAŻA!OWSZEM MOŻNA PODZIELIĆ SIĘ SWOIM ZDANIEM ,ALE ŻEBY KOGOŚ KRYTYKOWAĆ -TO JEST NIENAMIEJSCU!
      POZDRAWIAM CIEPLUTKO
      MONIKA D
      • mobiadek bez kija nie podchodź 10.07.05, 20:23
        Bozzzzziu...
        Tak się czasem zastanawiam, po co niektóre panie tu wchodzą... Co za pyskówki.
        Kobieta w ciązy - strach się bać ;-PPP
      • winky2 Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 11.07.05, 18:21
        Moniczko,
        Po pierwsze nie krzycz.

Po drugie. Ja chodze do ginekologa prywatnie. Każde USG 40. Moja Pani Doktor
        uważa, że do 20 tygodnia powinno wykonać się tylko jedno USG i wcale mnie na
        USG nie namawia - pomimo, że byłby to dla niej czysty zarobek. Może więc jest
        trochę racji w tym, ze szkodliwość (lub jej brak) USG nie została wystarczająco
        zbadana. Po za tym, co lekarz to inna opinia.
        • moniczka0077 DO winky2 11.07.05, 18:55
          winky2,
          JA NIGDY NIE KRZYCZE ,ALE ZAWSZE PISZE DUŻYMI,DRUKOWANYMI LITERKAMI TO TAKIE SKRZYWIENIE ZAWODOWE smile .JA TEŻ CHODZE DO GINEKOLOGA PRYWATNIE I NIE ZAWSZE ROBIE USG .MIMO ŻE ZA WIZYTE ZAWSZE PŁACE TYLE SAMO BEZ WZGLĘDU NA TO CZY ROBIE USG CZY NIE.
          A TAK POZATYM TO JA NIE PORUSZAŁAM TEMATU SZKODLIWOŚCI USG (LUB JEJ BRAKU)! A ILOŚĆ ROBIENIA PRZEZEMNIE USG CHYBA NIE JEST PRZESADĄ!
          MONIKA D

MONIKA D
    • zapomnialamnicka Re: LEKARZ ODMÓWIŁ ZROBIENIA USG 11.07.05, 21:59
      ja miaeszkam w usa
      usg mialam 2 razy
      2 razy badanie moczu raz krwi
      cisnienie i waga na kazdej wizycie
      poniewaz moja siostra byla w cizy w tym samy czasie mam porownanie
      na moje pytania o dodatkowe badania padalo pytanie a po co jak wszystko jest dobrze
      ufalam pani doktor i sie nie zamartwialam cieszac sie swoim brzuszkiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka