Dodaj do ulubionych

Imiona a stereotypy i uprzedzenia.

08.07.05, 11:14
Moja teściowa ma do nas żal, że chcemy synkowi (o ile będzie synek) dać na
imię Dawid. Bardzo liczymy się ze zdaniem rodziców ponieważ ich szanujemy ale
czy powinnam je zmienić tylko dla niej. Głupio się czułam jak przy kolejnej
wizycie narzekała na nasz wybór. Podoba mi sie imię Dawid i ze wględów
ideologicznych i ma być ono pamiątką po przyjacielu, który odszedł do kraju
wiecznych łowów. Co robić? Upierać się czy dać za wygraną. Mąż trzyma moją
stronę ponieważ jemu to imię też się podoba.
agata
Obserwuj wątek
    • kakot Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 11:18
      Synek jest Wasz, nie tesciowej. Jesli i Tobie, i mezowi imie sie podoba, to nie
      widze powodu, zeby ulegac.
      • larenata Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 11:20
        Twoja teściowa miała już swoją szansę wybierać imiona dla swoich dzieci, a
        teraz jest Wasza kolej... Dawid to śliczne imię smile
      • dragonia Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 11:20
        A czy podaje jakieś przyczyny czy po prostu jej się nie podoba?? A podaje jakąs
        propozycję imienia??
      • kiniak7 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 11:22
        trzymaj się swojego wyboru bo zobaczysz ile doradców wokół ciebie tyle imion,
        każdy ma swoje typy ja wychodzę z założenia że moi rodzice jak i teściowie
        mieli swoje 5 minut jak nadawali nam imiona to są nasze dzieci a oni sie
        przyzwyczają wink
    • dwa_kotki Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 11:20
      Kochana my chcemy dac na imie naszej coreczce Liwia . reakcje byly
      nastepujace ..
      Mama - oooo to bede ja Liwka nazywac ( a wlasnie zalezalo nam zeby tak nie
      mowili)
      Tata- zglupieliscie do reszty
      Ciocia Zosia- dajcie jej na imie Zosia ...
      najlepasza byla moja babcia smile - co wy za chu...owizny wymyslacie.
      tak tez roznie bywa smilesmile
      • 1monika Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 11:32
        Moja tesciowa na wiesc o tym, ze dziecko bedzie mialo na imie Dominika wywalila
        na nas oczy i powiedziala, ze to napewno ja tak wymyslilam.
        Bo ona to by chciala...
        Moja mama i brat tez krecili nosami, a ja sie uparlam i mam Dominisie.
        Teraz nikt nie wyobraza sobie, ze moglaby sie inaczej nazywac.
        Niedlugo urodzi nam sie druga dzidzia, prawdopodobnie druga dziewczynka.
        Bedzie miala na imie Marcelinka.
        Nie interesuje mnie co powie tesciowa i reszta rodziny.
        Pozdrawiam.
        • goshas3 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 12:14
          Ja też będę miała Marcysie, mama i siostra zachwycone,ale reszta rodziny...
          Szkoda gadać. Czy nie uważacie za szczyt nietaktu wypowiadanie niewybrednych
          komentarzy zwłaszcza przez dalszą część rodziny,z którą ma sie kontakt raz na
          rok? Zresztą w ogóle... Przecież to nasza decyzja.
      • aniarad1 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 11:39
        Znałam kiedyś Liwię, nikt się nie krzywił na jej imię, mam dobre skojarzenia.
        A kiedy wybraliśmy imię dla córeczki, Oliwia, też parę osób sie krzywiło, a
        teraz twierdzą, że wybraliśmy idealnie... smile

Ania
      • kokons Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 22:05
        Coreczka moich znajomuych ma na imie Liwia - dla mnie PRZEPIEKNIE! To baba z
        charakterem wiecsie nie dajcie poniesc ch...owizna!
        Co prawda najczesciej wolaja do niej zdrobniale oliwkaale to tez ladnie.
        Pozdrawiam
    • kamea78 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 11:28
      Jakbym słyszała moją rodzinkę. I nie tylko, nasi znajomi też robią szympansie
      miny. Mamy to gdzieś, a w szczególności tyrady teściowej "Nie wolno krzywdzić
      dziecka" -dała swojemu synusiowi pospolite imię i teraz narzuca wszystkim swoje
      widzenie świata.
      • zlotowka26 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 11:31
        Ja bez względu na to co wszyscy wokół mówią córce dam na imie Matylda, a synowi
        (zalezy ci bedziesmile)Borys - mam w nosie, że Matylda niekórym kojarzy się ze
        świnką morską, a Borys z psemsmile)))
        • kokons Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 22:10
          Ojej, ja tez swojej coreczce pragnelabym nadac imie Matylda - opor slysze od
          wszystkch nawet przyjaciolki. Maz dzieki Bogu zachwycony jak ja. Choc nie wiemy
          jak zdrobniac to imie - choc ja osobiscie zdrobnien nie lubie.
          Mielismy tez ochote na Marte ale moja chrzesnica tak ma wiec chyba za duzo Mart
          w rodzinie. Wiec jak nam zbrzydna rodzinne grymasy to zamiast Matyldy bedzie
          Oliwia no albo Franek. I to Franciszek Jozef, zeby wszystkich zaszokowacwink
          Pozdrawiam / 11tc
          • marianka.m Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 10.07.05, 09:51
            Znam jedną (dwudziestoletnią już dziś) smile Matyldę. Zdrabniamy ją "Mati" lub
            używając wariacji na temat naturalnego ponoć zdrobnienia tego imienia - "Tyla"
            (Tylka, Tylusia, Tylunia). To bardzo ładne imię! smile
    • aniarad1 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 11:37
      Hej,
      My też zastanawiamy się nad imieniem Dawid, a teściowa jeszcze nie wie, więc
      nie wiem czy nie zareaguje podobnie, bo to Żydoweki imię, itp.
      Jeśli jednak ustalimy z mężem ostatecznie, że wybieramy to właśnie imię, to nie
      interesuje mnie zdanie innych i uważam, że swoją drogą, absolutnie nie mają
      racji ,co do swych uprzedzen. To ich problem, nie mój.

Pozdrawiam,
      Ania
    • magdulka26 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 11:45
      Ja bym nie ulegała presji.To jest Wasze dziecko i Wy mu dajacie imie na całe
      zycie.U nas tez miał byc Dawid a będzie Kacperek.Nie daj się !!!
    • phantomka Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 11:45
      Ja tez bardzo lubie to imie, kiedys powiedzialam jakiejs starszej osobie, ze
      chcialabym zeby tak nazywal sie moj synek, a ona mi odpowiedziala, ze to
      przeciez zydowskie imie. Moze maja podobne (mowiac delikatnie dziwne) poglady.
      • feema-to-ja Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 09.07.05, 08:56

Ja zawsze na takie gadki ,ze cos tam jest zydowskie odpowiadam, ze Chrystus tez
        byl Zydem...
    • anastazjaaa Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 12:36
      Droga Agato moim zdaniem nie powinnaś tezygnować ze swojej decyzji co do
      imienia to Wasze dziecko i Wasza decyzja, a rodzina z czasem jak zobaczy te
      malutkie oczka i rączki i nóżki to zrozumią że nie imię jest ważne lecz fakt,
      że ta mała istotka jest na świecie.

Poza tym to normalne imię ja mam większy problem bo bardzo chciałabym dać na
      imię Taiger, lecz obawiam się, że społeczeństwo takiego imienia nie przyjmie.

Ale decyzja należy oczywiście do Was.

Pozdrawiam Ana.
    • budzik11 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 12:53
      Jak nie chcecie znać opinii otoczenia, to po co te konsultacje? Chyba nie
      liczyliście na to, że wszystkim sie spodoba? Teraz macie tylko zgryz. Ja nie
      mam zamiaru w ogóle brać pod uwagę zdania nikogo poza mężem. To nasze dziecko i
      nikt nie ma prawa decydować o jego imieniu poza nami, czy się to komuś podoba.
      Już usłyszałam od jednej osoby że "jesteśmy dziwni" (sama zapytała, jak damy
      dziecku na imię).
    • mamand Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 13:33
      dawid to łade imie, oznacza: umiłowany, ulubieniec
      • invicta1 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 22:25
        Tajger ładniejszesmile))
    • agata.s1 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 14:56
      Dziękuje za rady i opinie. Utwierdziłyście mnie w przekonaniu, że warto
      pozostać przy swoim. Z jednym się tylko nie zgodzę. Uważam, że dzieci rodzimy
      dla Świata nie dla siebie. Tak zostałam wychowana. Nie mam egoistycznego
      podejścia do mojej potomkini lub potomka. Gdyby cała moja rodzina wraz z mężem
      orzekła, że nie jest to ładne imię to bym wybrała inne. Oni wszyscy są dla mnie
      bardzo ważni. Ale tu sprzeciwiła się tylko i wyłącznie teściowa więc sobie
      myślę, że musi się dostosować do większości - i wy mnie w tym poparłyście.
      Dzięki.
      agata
    • oliwe Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 15:53
      Też miałam problem bo mąż sie uparł na Maję a mój tata powiedział, że to imię
      jest
      okropne i nie do zaakceptowania, nie ma świętego patrona itd. Unikałam rozmów
      na temat imienia do końca ciąży, nie wiedząc jaki znaleźć kompromis.
      Zdecudowaliśmy się jednak dać małej tak na imię. A dziadek zdumą wypowiada to
      imię i zna tyle odmian i zdrobnień, ze zliczyc nie sposób. Całkiem mu sie
      odmieniło, bo nie jest to już imię samo w sobie tylko imię JEGO WNUCZKI.
    • p_kol1 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 16:11
      Gdy moja siostra dowiedziala sie ze bedzie miala synka to znajmila ze da mu na
      imie Olek. Moja mama odpowiedziala ze nie podoba jej sie to imie ale jest to
      jej i meza wybor. Mnie osobiscie tez to imie sie nie podobalo ale nic nie
      powiedzialam. Teraz Olek ma 9 lat i nie wyobrazamy sobie lepszego imienia dla
      tego "malego urwiska". Gdyby on nie mial tak na imie to sama bym synka tak
      nazwala. Olivier tez mojej mamie sie nie podoba i tez mi o tym powiedziala.
      Sadze ze jak dziecko sie urodzi to pokocha to imie.
      • anulla1 Ja sama na siebie ukręciałam bicz : ))) 08.07.05, 16:43
        Kiedyś z koleżanką wymyśałysmy rymy do imion!
        Piotr- łotr
        Igor- wigor
        Miłosz- zgniłosz
        Tytus- spirytus
        Sławek- szczypawek
        Adam- odpadam
        Maciek -zaciek
        Michał -nakichał... itd...

I teraz wszystkie imoiona mi sie rymują, a przez to nie pasują - całe szczęście
        że nie wymyśałyśmy rymów do żenskich...
        A swoja drogą to też sie przkonałam że nie ma co sie konsultować z rodziną i
        znajomymi bo nie ma szans żeby wszystkim sie podobało jedno imię. Moja kuzynka
        był ciężko obużona jak powiedzałam że być może moja malutka bedzie miała na
        imię Gosia- bo wszystkie gosie wg. niej to dziumdzie, i ona na małą bedzie
        wołać inaczej- no i rozmawiaj tu z kimś takim! Jednocześnie jedna babcia
        namawia na Orginale imię, druga na typowe... masakra... trzeba ich postawić
        przed faktem dokonanym!
        Ania
    • emilka82 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 16:34
      U mnie podobnie. Ja żałuję, że podejmowaliśmy z teściową ten temat. Zbrzydziła
      mi tylk pare imion omal się przy tym nie połakawszy. z moją mamą często
      rozmawiam o tym, ale ona powiedziała, że nie będzie mi nic narzucać, bo jej się
      mama (babcia) wtrącała i nie potrafiła się sprzeciwić. Teściowej też
      powiedziałam , że już miała kiedyś okazje nadać imiona dla swoich dzieci, a
      swojemu my nadamy. Czasu zostało niewiele, a my z mężem za bardzo niczego nie
      jesteśmy pewni. Mam jednak nadzieję, że dojdziemy do kompromisu, tylko tym
      razem nikomu nie powiemy dokąd się nie urodzi. Powiedzieliśmy teściowej, że ma
      być synek, bo się ciągle dopytywała, no i chciałam być uczciwa, bo skoro wie
      moja mama. Jednak przed resztą rodziny chciałam zachować to w tajemnicy i przed
      znajomymi. O czym oczywiście ją poinformowałam. No i sama tego chciała, żeby
      jej jak najmniej mówić, bo cała jej rodzinka już wie i jeszcze przez to by się
      od nich moja dowiedział i obraziła. Ach te teściowe...
      • tesska Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 17:29
        witam, ja tez mialam podobne przejscia z moja tesciowa, najpierw sie oburzyla i
        wykrzywiala, jak se okazalo, ze bedzie dziewczynka, a pozniej sie dopytywala o
        imie, bo dla chlopca byl wybrany Norbert, a ze to moj maz (Robert) wybral, to
        bylo super.A z imieniem dla dziewczynki ja ciagle sie wahalam, na poczytku
        miala byc Ewa, ale jakos mi przeszlo, jak sie przyjzalam inny znanym mi Ewom.
        No i padlo na Ines. Pieknie wyglada z naszym niepolskim nazwiskiem, a w dodatku
        obojgu nam przypadlo do gustu. No i sie zaczelo...jak sie dowiedziala tesciowa,
        to co???? Jak irys??? No to wasze dziecko, i takie tam....ale nie mogla sie
        powstrzymac od komentarzy i przy kazdej okazji...
        Poszlismy moze jej na reke, ale tez doszlismy do wniosku, ze za bardzo jest to
        imie rozne od polskich...i zmienilismy na Emilie. Tez sie nie podoba tesciowej,
        bo cos tam, ale nie ma tutaj juz argumentu, ze dziwne. Wiec zostanie Emilka.
        Dawid to jest calkiem normalne imie. Jesli jestes przekonana i maz tez ze jest
        ok i podoba Wam sie to nie zmieniaj go.
        Pozdrawiam, i przepraszam za dlugi post.
    • niuta3 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 18:11
      Dawid bardzo ładne imię. Uważam ,że to twoje dziecko i powinnaś nazwać je sobie wg. swoich przekonań, teściowa ewentualnie może ci doradzić

<center><p style="background:white;"><font face="verdana,arial,sans-serif" size="1" color="black">baby Grabarow</font><br /> src="lilypie.com/days/051215/3/7/1/+1" alt="Lilypie Baby Ticker" border="0" /></a></p></center>
    • radowinkaala Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 08.07.05, 21:15
      Imię dziecku nadaje się na całe życie. Powinno sie je wybrać tak, by dziecka
      nie skrzwdzic, a wybranym przez Was imieniem z całą pewnoscią dziecka nie
      skrzywdzicie - przecież Dawid bo bardzo ładne imię - rozumiem gdybyscie chcieli
      synowi nadać np. imię ARIEL - wtedy żal teściowej byłby może zrozumiały, ale w
      końcu wybór imienia dla dziecka to sprawa rodziców. Moja córeczka dostała imię
      po swej prababci, która niestety nie doczekała jej narodzin - a drugie imię
      wybrał dla niej tatuś, ale nikt nam sie nie wtrącał do wyboru imienia - i Wy
      nie pozwólcie by ktoś pokrzyzował Wam szyki. Trudno - teściowa będzie musiała
      uszanować Wasz wybór i zaakceptować imie wnuka. Jesłi teraz ustąpicie to strach
      myśleć, co może być potem...
    • isia_50 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 09.07.05, 09:54
      Nie wiemy co będzie więc mamy imiona dla dziewczynki i tak:
      Teściowa kręciła nosem na Bartosza (nie wiem dlaczego, chyba jedyny argument,
      że lepszy byłby Kuba). A moja koleżanka z pracy gdy się dowiedziała, że
      dziewczynka ma być Dominika też próbowała obrzydzić mi to imię (będą ją wołać
      Domina, Mina, albo Doma). A nam z mężem te imiona się podobają i kropka.
      Teraz jak ludzie pytają jakie imiona wybraliśmy mówimy, że takie jak chce nasza
      5-letnia córa i jej mają spytać, a nasza córa z powagą mówi: Papirus i Tetti...
      • balu-ona Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 09.07.05, 10:22
        witaj
        my razem z meżem zostaniemy rodzicami w pazdzierniku, juz wiem ze będzie to
        chłopiec
        takze zdecydowaliśmy się na imię Dawid , bo obojgu nam się ono bardzo podoba
        rodzice dowiedzeli sie już o naszym wyborze i powiem że nawet byłam mile
        zaskoczona - moi teściowie nosami nie kręcili , moja mama też , jedynie co mój
        tato coś tam pomarudził że to żydowskie imię itd.
        ale powiem ci cos nas to nie interesuje że komuś się podoba czy nie , to nasz
        syn , my o nim decydujemy i my bedziemy go wychowywali
        Ja miałam na mojego ojca chaczyk - powiedziałam mu że moje imie tez mi się nie
        bardzo podoba ( a on właśnie mi je wybierał) no i marudzenie sie skończyło
        kilkoro naszych znajomych także kojażyło je z imieniem zydowskim , zastanawia
        mnie tylko to dlaczego akurat atakuja tylko to imię ( np. Daniel to też
        żydowskie imię) , pozatym ja do Zydów nic nie mam i pozatym nie przejmuję sie
        gadaniem innych , uważam że wy także powinniscie tak do tego podchodzić
        Pozdrawiam cię cieplutko.......
    • beti1970 kuba 09.07.05, 10:31
      mój starszy syn (15 lat) ma na imię Jakub (też zydowskie) - jak moja babcia (z
      wiochy zabitej dechami) sie dowiedziała że go tak ochrzciliśmy , powiedziała że
      okropnie bo jej sąsiad ma konia o imieniu Kuba smile
      i ze są takie piękne imiona : Adrian itp. !!!
      a mi się Kuba b.podoba, nasz Kubuś jak był mały i do dzisiaj ma mnóstwo fajnych
      przeróbek imienia i tak to niego mówimy: Pumba, Japuk, Kuma , Buba lub Bubu.
    • agulka25 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 09.07.05, 18:27
      Wydaje mi sie, ze to rodzice powinni wybierac imie dla dzidzi, a nie
      tesciowie...Stereotypy sie zmieniaja, ludzie tez.....Dzawid - to piekne imie,
      zwlaszcza jezeli ma upamietniac kogos, kto byl nam bardzo bliski....

Pozdrawiam
      • eisman Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 10.07.05, 09:34
        Mamy podobny problem, Maks nikomu sie nie podoba szczegulnie mojej rodzinie, a
        jedna baba powiedziała ze u sąsiada tak psa nazwali, czy ci ludzie nie mają za
        grosz taktu!
        juz zdecydowalismy i tak zostanie
        • gabi67 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 10.07.05, 09:55
          U nas będzie poprostu Kasia i moze sie komus nie podobać ale mamy to w nosie smile
          Mamy juz Damina ma 12 lat oraz Ola ma lat 6 smileI nie dajcie sie zwariować to
          wasza sprawa jak dacie swojemu dziecku na imie oczywiście nie przesadząjącsmile
          • bufka27 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 10.07.05, 10:52
            A ja tylko dodam że Anna to też hebrajskie imię, a ile osób je nosi! Pozdrawiam
            Ania
    • apax Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 11.07.05, 07:14
      Imię to prezent od rodziców i nikomu nic do tego jak nazwiecie swoje maleństwo.
      Do końca życia będziesz tłumaczyć małemu, że imię wybrała babcia albo ciocia?
      Będzie mu przykro, że to nie Twój pomysł ( mnie by było przykro gdyby moje imię
      wybrał mi ktoś inny niż rodzice). U mnie w brzuszku mieszk 35 tygodniowa
      Tatiana. Możecie sobie wyobrazić reakcje! : wydumane, ruskie, skrzywdzicie
      dziecko ( to teściowie)- a imię pięknie pasuje do nazwiska ( też lekko
      wschodniego) i naszym zdaiem jest szalenie kobiece. Pozdrawiam wszystkie Mamuśki
      i życzę zgody przede wszystkim z Tatusiem
      • brzydka_koza Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 11.07.05, 16:16
        Bo to jest Tacjana, tak nazywało się dzieci nawet na Ukrainie. Tatiana jest
        rosyjskie.
    • kliklik Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 11.07.05, 08:34
      Ja jeszcze nie wiem, czy będzie chłopiec czy dziewczynka, ale powiedziałam, że
      chłopcu dam na imię Borys. Mój teść powiedział, że jest tyle pięknych polskich
      imion a ja chcę dać takie imię. Powiedziałam, że mi się podoba i tak będzie.
      Zapytał czy na pewno nie zmienię zdania, powiedziałam, że na 100% nie smile
      KONIEC KROPKA. Już nie wracał do tego tematu. Nie dawaj za wygraną. Jeśli Tobie
      i mężowi podoba się imię Dawid, to tak dajcie na imię maluszkowi.
    • sani14 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 11.07.05, 15:50
      ostatnio zastanawiałam się dlaczego ludzie którzy przed porodem pytają jakie
      dasz dziecu imię roszczą sobie prawo do głupich komentarzy?
      nasz syn będzie miał na imię Tytus na co większość znajomych się "zapowietrza"
      i wtedy potwierdzam że tak dokładnie jak ten z komiksu; jeśli mnie ktoś
      zdenerwuje to ucinam rozmowę tekstem że jeśli matka jest "wredna małpa" to jak
      syn mógłby mieć inne imięsmile; przyjaciele generalnie nie komentowali i już
      pytają jak tam mama i Tytussmile
      stare ciotki zamykam od razu tekstem że Tytus - tak jak ten święty biskup z
      Krety (nie ciągną dyskusji bo świętych się nie podważa)
      a tak wogóle to wybór imienia jest trudny i do tego nie można go z nikim
      konsultować jak np zakupu wózka bo i tak to rodzice muszą podjąc decyzję a
      nigdy nie zadowoli się wszystkich...
      • martina.15 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 12.07.05, 18:53
        mam wybrane juz od dawna imiona dla dziecka, dla chlopca Krzysztof-na czesc
        naszego zmarlego przyjaciela i tu wszystko OK. gorzej z imieniem dla
        dziewczynki- zawsze chcialam dac jej (a czujemy ze to bedzie ona) Martina (nie
        Martyna, tylko Martina) i chcyba wlasnie o ta jedna samogloske chodzi. tak
        naprawde szczerze poprze mnie tato i siostra, a chłopak po oporach. i co mam
        zrobic? ewentualnie: Ida, Liwia, Agata, Hanna. Mamy na to jeszcze sporo czasu,
        ale mam wrazenie ze nie powinnam w ogole odpuszczac. przeciez to moje dziecko!
    • bonnie75 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 12.07.05, 19:06
      Ech, rady tesciow, rodzicow, babc i cioc tudziez "zyczliwych" kolezanek,( ktore
      najpierw zapytaja, jak nazwiesz dziecko, ty im powiesz, te wymysla tysiac
      argumentow przeciwko temu imieniu a potem nazwa wlasnie tak swoje dziecko)
      radzilabym puscic mimo uszu.
      Najgorsze jest jednak to, kiedy stanowcze VETO postawi maz. Niestety spotkalo
      to kilkakrotnie mnie przy wyborze imienia dla dziewczynki (dla chlopca juz
      mamy). I naprawde powaznie sie poklocilismy!!!! A jedynym argumentem na moje
      pytanie "Dlaczego?" byla odpowiedz "Bo nie!"
      I jak tu walczyc? smile
      • ja_goda Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 12.07.05, 20:10
        Oooooo, mnie to tez spotkalo smile). Przy pierwszym dziecku jakos bez problemu
        doszlismy do porozumienia, natomiast kiedy bylam w drugiej ciazy nijak nie
        moglismy sie porozumiec. Absolutnie zadne imie przeze mnie wybrane nie podobalo
        sie mezowi, a mnie nie podobaly sie imiona wybierane przez niego; rowniez
        nieraz powaznie sie poklocilismy. Juz po porodzie kiedy trzeba bylo podac imie
        do aktu urodzenia stwierdzilismy, ze Julia - nieskomplikowane, choc piekne i
        nie budzilo ostrych sprzeciwow u zadnej ze stron, chociaz dawalismy z pelna
        swiadomoscia, ze teraz co druga to Julia. Ale do dzis zaluje, ze nie
        przekonalam meza do imienia Ida sad(.
    • p_kol1 Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 12.07.05, 20:42
      U mnie maz na kazde imie mowil nie. To nie tamto nie, ale nie dawal zadnego
      innego imienia w zamian. Kiedys mi powiedzial jak wymysle to napewno ci sie
      spodoba, wiec czekalam. Kiedys razem ogladalismy program Strongman i jednym z
      uczestnikow byl Olivier. Spojrzelismy na siebie z usmiechem i juz wiedzielismy
      ze to jest to imie. Niestety inni tez dogadywali, ale my jestesmy twardzi.
      Drugie imie maz powiedzial ze moge wybrac sama i padlo na Pawła, tak jak
      chcialam od początku.
    • dodadada Re: Imiona a stereotypy i uprzedzenia. 13.07.05, 10:36
      Moja córeczka ma w przedszkolu koleżankę :Liwię (5 lat) - uważam, że imię jak
      imię bardzo sympatyczne. Trzymaj się swojej decyzji Pozdrawiam Dorota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka