Dodaj do ulubionych

zęby w ciąży

14.07.05, 08:37
Usłyszałam wczoraj, że podczas ciąży bardzo psują się zęby. Czy to prawda? Co
trzeba w takim razie robić - wystarczy jeść dużo nabiału czy są jakieś
tabletki?
Obserwuj wątek
    • renata28 Re: zęby w ciąży 14.07.05, 08:50
      Trzeba chodzić do dentysty.
      A tak zupełnie serio to nieprawda, no chyba że będziesz miała przez dłuższy
      czas zachcianki typu czekolada zagryziona ogórkiem kiszonym, ale taka "dieta" i
      bez ciąży zepsuje zęby.
    • saskiaplus1 Re: zęby w ciąży 14.07.05, 10:45
      Jednym się psują, innym się nie psują - kwestia indywidualna. Czasem trzeba
      chodzić częściej do dentysty, bo dziecko "kradnie" wapń z organizmu matki, co
      może osłabiać zęby. Ale u mnie bardziej "kradnie" żelazo, a zęby zostawiło w
      spokoju. Nie ma reguły.
    • ladybird75 Re: zęby w ciąży 14.07.05, 14:05
      To czy w ciazy pogorszy Ci sie stan uzebienia to naprawde baaardzo indywidualna
      sprawa, Ja od ponad 7 lat, czyli od czasu zalozenia ostatniej plomby, nie mam
      zadnych nowych ubytkow a za soba pierwsza ciaze (3 lata temu), 13 miesiecy
      karminienia piersia (w tym pol roku na rygorystycznej diecie bez mleka i jego
      przetworow - uczulenie malucha) i 36 tygodni drugiej ciazy. Wlasnie wczoraj
      bylam na kontrolnej wizycie u dentysty (ostatnia poltora roku temu) i bylam
      wrecz pewna, ze bedzie cos do plombowania - a tu super niespodzianka - zadnych
      ubytkow! Dodam jeszcze ze generalnie nie stronie od slodyczy (wrecz nawet bardzo
      je lubie) i myje zeby standardowo - 2 razy dziennie. Pozdrawiam i zycze jak
      najrzadszych wizyt u dentysty!
      • kamilka_sit Re: zęby w ciąży 14.07.05, 15:17
        ja w ciąży brałam witaminy, jadłam nabiał i nic nie pomogło po ciąży musiałam
        usunąć 1 ząb.
        • 99maja Re: zęby w ciąży 14.07.05, 18:05
          Moja siostra ma raczej słabe zęby ale po ciąży poszła do dentysty i okazało
          sie, że nie ma żadnych ubytków. Trzeba poprostu dbać o ząbki. Jeżeli chodzi o
          pogląd, że w ciąży bardzo psują się zęby to czytałam, że jest to związane z
          wymiotowaniem tzn. kwas żołądkowy niszczy szkliwo i to może być właśnie
          przyczyną pruchnicy, a poza tym jak napisała koleżanka dzidek "kradnie" wapń i
          trzeba go uzupełniać racjonalną dietą.
    • salmenka Re: zęby w ciąży 14.07.05, 21:50
      U dentysty byłam na początku ciąży, profilaktycznie. Na następną wizytę
      kontrolną mam przyjść we wrześniu to będzie siódmy miesiąc. Dentystka
      powiedziała, że zęby w ciąży mogą psuć się dopiero około 7 lub 8 miesiąca.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka