majan2 14.07.05, 10:02 Czy wiecie w ktorym tc najlpeiej zrobic badanie dna oka aby zdecydowac czy siatkowka jest w dobrym stanie? Czytalam na forum, ze trzeba to robic i ze nie mozna za wczesnie, ale kiedy jest ok? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berta333 Re: Badanie dna oka 14.07.05, 10:08 Mój lekarz prowadzący zasugerował, by iść do okulisty w tej sprawie ok. 27-30 tyg. ciąży. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
moyyra Re: Badanie dna oka 14.07.05, 10:39 A czy podczas badania dna oka wkraplają te kwasy na rozszerzenei źrenic ? Czy to jest konieczne ? One nie szkodzą ? Odpowiedz Link Zgłoś
lilian_ka Re: Badanie dna oka 14.07.05, 10:57 Moj lekarz też kazal robic to badanie po 30tc. Wczesniej nie ma sensu, bo największy cięzar nosisz pod koniec ciązy co moze pogorszyć stan siatkowki, no ale też nie mozna tego zostawiac na ostatnia chwile, bo u mnie np. stwierdzono dziurkę w siatkowce i musialam miec laser zeby rodzić naturalnie. Zabieg drobny, teraz jestem zabezpieczona bo na szczescie o czasie poszlam do okulisty. Poszukaj tylko dobrego w swoim mieście (jesli jestes z W-wy to mogę polecic) okulisty specjalisty od takich badan, bo jak pojdziesz do pierwszego lepszego to nie masz zadnej pewnosci ze jego diagnoza jest sluszna. A co do kropelek na rozszerzenie zrenic to są one konieczne niestety, u mnie jeszcze dodatkowo pani dr stosowala krople znieczulające zeby wlozyć takie specjalne szkielko i lepiej widziec. Nie sądzę zeby byly one szkodliwe bo dzialają przecież miejscowo. Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Do Lilina-ka 14.07.05, 11:14 Tak, jestem z Warszawy i chetnie bym dostala jaksi namiar na dobrego okuliste w naszym miescie. Mam jeszcze miesiac do 30 TC, ale juz sie interesje, zeby tak jak piszesz ewentulkanie zdazyc z jakims zabiegeim. Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
lilian_ka Re: Do Lilina-ka 14.07.05, 12:18 W lecznicy na Oczki 6, przy szpitalu na Lindleya przyjmuje dr Ciszewska (ona wlasnie sie zajmuje diagnostyką do porodów) i dr Świtka-Więcławska (jej specjalizacja jest inna, ale też do porodów diagnozuje, ja własnie u niej bylam). Zadzwoń tam jak najszybciej bo terminy są strasznie dlugie, pomimo ze to prytawnie (wizyta 60zl), ponad miesiąc czekania. I najlepiej zapisz się tak na 32-34 tc. Niestety zapodzialam gdzieś telefon, ale jak bedziesz dzwonic do szpitala na Lindleya to cie przekieruja do tej lecznicy, powiedz tylko ze chodzi ci o prywatna wizte okulistyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.ela Re: Badanie dna oka 14.07.05, 12:23 zakraplanie nie jest konieczne - zależy jaki sprzęt jest w gabinecie. Ja chodze do okulisty (okulary nosze prawie 20 lat) który ma świetny sprzęt i dzięki temu nie musze miec zakraplanych oczu okulista patrzy wtedy do oka takim aparacikiem z dośc intensywnym światłem, całe badanie trwa kilkanaście sekund. Odpowiedz Link Zgłoś
hyris Re: Badanie dna oka 14.07.05, 11:11 Ja byłam wczoraj, w 37 tc i pani dr podziwiała mnie za mocne nerwy wczesniej byłam na kontroli w 5. miesiącu (miałam przed ciążą problemy z zakrzepem żyły w oku, więc musiałam także to kontrolować). Wiele badań okulistycznych już przeszłam, ale tym razem wlano mi potrójną chyba ilość kropli na rozszerzenie źrenic i też znieszulenie, żeby założyć specjalne soczewki do oglądania stanu siatkówki. Weź ze sobą koniecznie okulary słoneczne, a najlepiej umów sie na wizytę wieczorem, bo w słońcu nic nie widać jeszcze kilka godzin po badaniu. Powrót w roli kierowcy odpada. No i powodzenia!!! Oby wszystko było dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś