Dodaj do ulubionych

Badanie dna oka

14.07.05, 10:02
Czy wiecie w ktorym tc najlpeiej zrobic badanie dna oka aby zdecydowac czy
siatkowka jest w dobrym stanie? Czytalam na forum, ze trzeba to robic i ze
nie mozna za wczesnie, ale kiedy jest ok?
Obserwuj wątek
    • berta333 Re: Badanie dna oka 14.07.05, 10:08
      Mój lekarz prowadzący zasugerował, by iść do okulisty w tej sprawie ok. 27-30
      tyg. ciąży. Pozdrawiam!
      • moyyra Re: Badanie dna oka 14.07.05, 10:39
        A czy podczas badania dna oka wkraplają te kwasy na rozszerzenei źrenic ?
        Czy to jest konieczne ?
        One nie szkodzą ?
        • lilian_ka Re: Badanie dna oka 14.07.05, 10:57
          Moj lekarz też kazal robic to badanie po 30tc. Wczesniej nie ma sensu, bo
          największy cięzar nosisz pod koniec ciązy co moze pogorszyć stan siatkowki, no
          ale też nie mozna tego zostawiac na ostatnia chwile, bo u mnie np. stwierdzono
          dziurkę w siatkowce i musialam miec laser zeby rodzić naturalnie. Zabieg drobny,
          teraz jestem zabezpieczona bo na szczescie o czasie poszlam do okulisty.
          Poszukaj tylko dobrego w swoim mieście (jesli jestes z W-wy to mogę polecic)
          okulisty specjalisty od takich badan, bo jak pojdziesz do pierwszego lepszego to
          nie masz zadnej pewnosci ze jego diagnoza jest sluszna.

A co do kropelek na rozszerzenie zrenic to są one konieczne niestety, u mnie
          jeszcze dodatkowo pani dr stosowala krople znieczulające zeby wlozyć takie
          specjalne szkielko i lepiej widziec. Nie sądzę zeby byly one szkodliwe bo
          dzialają przecież miejscowo.
          • majan2 Do Lilina-ka 14.07.05, 11:14
            Tak, jestem z Warszawy i chetnie bym dostala jaksi namiar na dobrego okuliste w
            naszym miescie. Mam jeszcze miesiac do 30 TC, ale juz sie interesje, zeby tak
            jak piszesz ewentulkanie zdazyc z jakims zabiegeim. Z gory dziekuje
            • lilian_ka Re: Do Lilina-ka 14.07.05, 12:18
              W lecznicy na Oczki 6, przy szpitalu na Lindleya przyjmuje dr Ciszewska (ona
              wlasnie sie zajmuje diagnostyką do porodów) i dr Świtka-Więcławska (jej
              specjalizacja jest inna, ale też do porodów diagnozuje, ja własnie u niej
              bylam). Zadzwoń tam jak najszybciej bo terminy są strasznie dlugie, pomimo ze to
              prytawnie (wizyta 60zl), ponad miesiąc czekania. I najlepiej zapisz się tak na
              32-34 tc. Niestety zapodzialam gdzieś telefon, ale jak bedziesz dzwonic do
              szpitala na Lindleya to cie przekieruja do tej lecznicy, powiedz tylko ze chodzi
              ci o prywatna wizte okulistyczną.
          • mala.ela Re: Badanie dna oka 14.07.05, 12:23
            zakraplanie nie jest konieczne - zależy jaki sprzęt jest w gabinecie. Ja chodze
            do okulisty (okulary nosze prawie 20 lat) który ma świetny sprzęt i dzięki temu
            nie musze miec zakraplanych oczu
            okulista patrzy wtedy do oka takim aparacikiem z dośc intensywnym światłem,
            całe badanie trwa kilkanaście sekund.
    • hyris Re: Badanie dna oka 14.07.05, 11:11
      Ja byłam wczoraj, w 37 tc i pani dr podziwiała mnie za mocne nerwy wink wczesniej
      byłam na kontroli w 5. miesiącu (miałam przed ciążą problemy z zakrzepem żyły w
      oku, więc musiałam także to kontrolować). Wiele badań okulistycznych już
      przeszłam, ale tym razem wlano mi potrójną chyba ilość kropli na rozszerzenie
      źrenic i też znieszulenie, żeby założyć specjalne soczewki do oglądania stanu
      siatkówki. Weź ze sobą koniecznie okulary słoneczne, a najlepiej umów sie na
      wizytę wieczorem, bo w słońcu nic nie widać jeszcze kilka godzin po badaniu.
      Powrót w roli kierowcy odpada. No i powodzenia!!! Oby wszystko było dobrze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka