didi232 17.07.05, 13:52 ...jak cudownie mam w brzuszku kolbe kukurydzy ktora daje kopniaki.....to chyba jakas cudowna odmiana..ktora daje tyle szczescia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k.a.s.i.a.82 Re: Tydzień osiemnasty 22.09.05, 09:40 Ja rowniez jestem w 18 tyg. a moje malenstwo wazy 220g, wydaje mi sie, ze troszeczke duzo. Niestety kopniaczkow jeszcze nie czuje Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuuullllka87 Re: Tydzień osiemnasty 22.09.05, 11:52 ja tez jestem w 18 tyg i rowniez nic nie czije lekarz mi dzis powiedzial ze do tygodnia powinnam juz czuc brzdaca Odpowiedz Link Zgłoś
anell7 Re: Tydzień osiemnasty 06.12.05, 16:11 ja tez mam 18 tydzien i ruchów nie czuje jeszcze podobno do 20 to juz zawsze sie czuje mam twardy brzuch i lkarz kazal mi duzo lezec. tez nie jest zbyt duzy myslalam ze powinien byc twardy bo w koncu tam jest dzidzia ale lekarz twierdzi ze to nie najlepiej. jak tam u was Odpowiedz Link Zgłoś
anastazja20_2008 Re: Tydzień osiemnasty 24.04.09, 10:58 hejo, ja też jestem w 18tym tyg. i nie odczówam wyraźnych ruchów, ze dwa razy tylko czułam jak się przekręciło i brzuchol też mam lekko napięty. ale czy to źle to ja niewiem lekarz nic mi nie mówił wczoraj na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
aniaijulka Re: Tydzień osiemnasty 17.02.06, 23:53 Dolaczam do was dziewczyny rowniez jestem w 18 tyg. i od polowy 17 moje malenstwo delikatnie daje mi odczuc ze ma malo miejsca, kopiac gdy tylko rozprostuje nogi lub poloze sie do lozka. martwilam sie tym ze moj brzuszek jest malenki ale to zmienia sie z dnia na dzien...powoli mieniam gardrobe pozdrowionka dla was i waszych aniolkow. Odpowiedz Link Zgłoś
krzywaa Re: Tydzień osiemnasty 24.04.06, 15:14 Nic sie nie przejmuj k.a.s.i.a.82 bo ja też jeszcze nic nieczujetakże róznie to bywa ale napewno niebawem cos poczujemypozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maggaszak Re: Tydzień osiemnasty 20.05.08, 18:55 Ja bym opisala te ruchy bardziej jako podplywajaca do ciebie rybke, jak w plytkiej wodzie czujesz male rybki stukajace o Twoje nogi, Na poczatku to tak czuc, zanim sie te kopniaki poczuje na calego. Magda - mama 3-latka i 18 tygodniu ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
asia2311 Re: Tydzień osiemnasty 29.06.06, 17:18 Ja także jestem w 18tyg Trzy dni temu byłam u mojego lekarza i okazalo sie że dziecko waży 352g Troche się wystraszyłam ale okazało się że wszystko jest ok i powinnam się cieszyc że dziecko tak szybko rośnie.Ja sama natomiast czuje się bardzo dobrze, zero wymiotów i waga nadal stoi w miejscu a kopniaków dziecka podobnie jak ty narazie nie czuje więc myśle że nie ma się czym martwic Odpowiedz Link Zgłoś
aniabed Re: Tydzień osiemnasty 06.10.05, 23:02 Ja tez jestem w 18 tygodniu i nie czuje kopniaczkow ale cos zaczyna mi bulgotac w brzuszku..Napiszcie czy tez czujecie czasem dziwne skurcze i cos co przypomina..pulsujacy slabiutki bol jakby szyjki macicy..Nie wiem czy tak powinno byc? Odpowiedz Link Zgłoś
lolonek1 Re: Tydzień osiemnasty 08.10.05, 16:15 Ja też jestem w 18 tygodniu i sama nie wiem czy to co czuję to są jakieś ruchy czy nie. Generalnie raz na jakiś czas czuję bardzo nisko w podbrzuszu coś jakby zbierający się bąbelek powietrza ale to nie jest to samo co np. gazy itp, ale to odczucie można też w sumie odczuwać jako coś co przypomina skurcze jak u ciebie. Ja za to odczuwam dosyć mocny ból w okolicy pachwiny, czy wy też może odczuwacie takie coś? Odpowiedz Link Zgłoś
katrem Re: Tydzień osiemnasty 08.10.05, 16:50 ja właśnie zaczynam 18 tydzień i jak na razie - nic nie czuję Odpowiedz Link Zgłoś
gosia1004 Re: Tydzień osiemnasty 09.01.06, 13:10 witaj, dokladnie tak samo zaczelam odczuwac i to chyba sa ruchy. a o bólach tego typu czytalam ze moga byc spowodowane rozciaganiem sie wiezadeł macicy. pozdr. ps. ale powiedz lekarzowi Odpowiedz Link Zgłoś
gastone Re: Tydzień osiemnasty 17.02.06, 17:44 ja tez odczuwam taki bol od samego poczatku ciazy. wiec sie strasznie balam. Mieszkam za granica wiec nie wiele sie tu dowiedzialam (nie mozna zadac szczegolowych pytan ze wzdgledu na bariere jezykowa a jesli juz to itka lekarz jak odpowie szczegolowo to mozesz nie zrozumiec) wiec do polskiego lekarza wybralam sie dopiero w 12 tygodniu i dowiedzilam sie ze ten bol to poprostu rosnaca macica. Jest ona zawieszona jakby w prozni na wiazadlach, ktore pod wplywem rosnacej macicy naciagaja sie stad ten bol. Ja newet nie mogr kichnac tak mnie boli , ale lekarz powiedzial zeby sie nie martwic ze to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kolala13 Re: Tydzień osiemnasty 27.07.06, 13:59 Czesc Dziewczyny!postanowilam dolączyć do waszego grona.Jestem w polowie 18tyg.i podobnie jak wy nie odczuwam jeszcze ruchów,te same bóle powiększającej się macicy.Jest to moja pierwsza ciąza i przeżywam tak samo,czekam na pierwsze kopniaki dzidzi.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karola1978be Re: Tydzień osiemnasty 09.06.06, 15:47 JA TEZ W 18 TYGODNIU PRZYTYLAM 3800 WIEC JAK DLA MNIE TO SPORO BRZUSZEK SPORY I CORAZ GORZEJ JEST WYSIEDZIEC W PRACY PRZEZ 8 GODZIN MOJ GIN NIE CHCE DAC ZWOLNIENIA BO TWIERDZI ZE CIAZA TO NIE CHOROBA A JA CHCIALABYM JUZ ODPOCZAC BOL ODCZUWAM I CZASAMI DOSC SILNY SZCZEGOLNIE GDY ZMIENIAM POZYCJE W LOZKU. MALENSTWA NIE CZUJE JESZCZE WYRAZNIE ALE MAZ KUPIL STETOSKOP NA ALLEGRO I PODSLUCHUJEMY NASZE MALENSTWO)) JESTEM SZCZESLIWA Odpowiedz Link Zgłoś
konvalia80 Re: Tydzień osiemnasty 15.10.05, 18:20 witaj.jak dobrze ze tu zajrzalam!troche mnie uspokoilo to co napisalas, bo ja co prawda 18 tc zaczynam we wtorek ale tez mam takie bole jak ty!nie moglam tego za bardzo opisalac ale to wlasnie tak jak ty to okreslilas - bol jakby szyjki macicy (czuje to gdzies gleboko w srodku).nie jest to dokuczliwe ani silne, a jednak niepokoilo mnie troche, a do ginka ide za 2 tyg.wiec jesli obie to mamy to chyba nic groznego..?pozdrowka dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
rzencia Re: Tydzień osiemnasty 29.10.05, 13:26 Ja tez jestem w 18 tyg, moj maluszek ma juz 15 cm, nie wiem czy to duzo czy malo, jedna lekarz mówi że malo a druga ze w porzadku, i badz tu madry i pisz wiersze!!! ). Tez czuje lekki bol na dole ale to normalne, zwlaszcza jak w ciagu dnia sie nie poloze choc na chwilke. Ruchy zaczynam powoli juz odczuwac, zwlaszcza miedzy 5 a 7 rano (chyba bede miala rannego ptaszta!!!) a na USG wyszedl chlopak na 80 % !!!Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
meg_0 Re: Tydzień osiemnasty 31.01.06, 10:20 Jestem w 18 TC i czuję ruchy juz od 2 tygodni, a jak czasem przyłożę rękę to poczuję lekkiego kopniaka. Za pierwszym razem jak się mocniej przyłożył to, aż mi łezka w oku stanęła z radości. Wczoraj byłam u lekarza i okazało się, że będzie chłopak, lekarz jest pewien w 95%. Ale wiadomo jak to bywa.... i tak się cieszę! U mnie też pojawiły się tak jakby nerwobóle od brzucha przez pachwinę do nogi, ale to naciąganie. Oprócz tego mam skłonność do skurczów macicy, więc odpoczywamy sobie z dzidzią i uczymy się do sesji Na kiedy macie terminy porodu i gdzie zamierzacie rodzić, może wylądujemy w tym samym czasie na porodówce? Termin mam na 30 czerwca i chciałabym rodzić w Legnicy,bo tam będziemy mieszkać po porodzie, a jak nie zdążę to pewnie we Wrocławiu. Buziaki dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
alehan Re: Tydzień osiemnasty 26.04.06, 22:08 ja też jestem w 18 tc, pierwsze odczucia były takie jak tik nerwowy oka. To moja autorska interpretacja tych "kopniaczków"..... Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinalesiak Re: Tydzień osiemnasty 19.10.09, 23:24 Ja takze jestem w 18tygodniu i rowniez czuje blgotania w brzuszku Znajome takze taki okres bulgotań przechodzily Juz nie moge doczekac sie kopniaczkow maluszka Bol to jedynie odczuwam plecow... W srode 21 mam wizyte u lekarza-to napisze co nowego-moze juz sie dowiem czy chlopczyk czy dziewczynka rosnie w moim ciele Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
simonkapl Re: Tydzień osiemnasty 15.10.05, 18:27 Ja dzis rozpoczynam 18 tc i niestety, nic a nic nie czuje.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mija4walles Re: Tydzień osiemnasty 15.10.05, 20:38 ja w poniedizalek zaczynam 18 i na razie nie moge sobie uzmyslowic ze juz takie duze ale jescze nic nie czuje, a wyobrazacie sobie ze potem bedzie to normalnowscia????????/ te kopniaki Odpowiedz Link Zgłoś
aga24l Re: Tydzień osiemnasty 21.10.05, 07:58 Witam miałam wczoraj robione USG ,małe okazało się byc dziewczynką,ale lekarz powiedział ,że płec może się jeszcze zmienicRuchy czuje już dobrze,teraz śpi Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 Re: Tydzień osiemnasty 21.10.05, 09:32 NO z ta szyjka to tez sie uspokoiłam bo juz tez lekko sie zmartwilam choc bylam u gina i nic nie mowil na to, wszytsko OK Babelkowo mam codziennie przewaznie po wypiciu soku , chyba ze szczescia maluch skacze ze soczku sie napił hihihihi zauwazylam ze nie spi okolo 15 hhmm ciekawa jestem co tam robi ? Odpowiedz Link Zgłoś
magdoska1 Re: Tydzień osiemnasty 21.10.05, 09:37 Dziewczyny te babelki to to ale prawdziwe kopniaczki troche inaczej brzmią.U mnie 22tc.Też miałam babelki i jakies trampolinki (jakby coś skoczyło na trampolinie)-zjadłam coś słodkiego lub sok i czekałam z ręką na brzuszku-teraz już bez ręki wiem co to kopniaczek-oj wiem-zwłaszcza w nocy!!!POZDRAWIAM i życzę dalszych kopniaczków Odpowiedz Link Zgłoś
mamuskamonika Re: Tydzień osiemnasty 09.12.08, 20:09 Ja także jestem w 18 tygodniu i czuje ruchy juz bardzo dobrze i chyba w tym momencie dyskoteke sobie Maleństwo urzadziło u mamusi w brzuszku Cudowne uczucie. Pozdrawiam wszystkie mamy Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunial1988 Re: Tydzień osiemnasty 28.09.06, 20:42 Dziewczyny ile ma wasza dzidzia cm z wyprostowanymi nozkami a ile CRL Odpowiedz Link Zgłoś
jolka-22 Re: Tydzień osiemnasty 30.01.07, 00:29 hej dziewczyny!!co Was tak malo??(nic nie piszecie na swiezo i az smutno wchodzic na ta stronke.ja dzis wlasnie zaczelam 18tc i bylam u gina)brzdac rozwija sie prawidlowo i wreszcie sie uspokoilam.na 99,9% jest to chlopak!od konca 15tc czuje juz ruchy,tylko teraz sa coraz silniejsze co mnie bardzo cieszy!najwiecej uaktywnia sie wieczorem i w nocy to jest super uczucie,wiec po kolacji szybciutko klade sie do lozeczka zeby przywitac sie z moim Skarbem.brzuszek tez juz mam spory i stare ubrania dawno leza gleboko w szafie)teraz przynajmniej wyraznie widac moj odmienny,cudowny stan.pozdrawiam Was goraco przyszle mamy i czekam na Wasze odczucia!pa pa!! Odpowiedz Link Zgłoś
zabka97 Re: Tydzień osiemnasty 27.10.05, 06:10 Super jest miec w brzuszku malego ktosia ktory jest caly czas z toba.Ja juz czuje ruchy od dwoch tygodni ale mówią, że z drugim dzickiem czuje się szybciej. Jest zwinnei szybkie i mam wrazenie ze mam w brzuszku male myszy jak zaczyna się gimnastykowac.To uczucie jest najwspanialsze na swiecie.Mój mąż bardzo czesto rozmawia z brzuszkiem a nasza dzidzia jest wtedy aktywna.NIEWIARYGODNE?! Odpowiedz Link Zgłoś
jczyzluban Re: Tydzień osiemnasty 27.10.05, 08:06 Ja jeszcze nie czuję ruchów, ani żadnych bąbelków ... jednakże czuje i to BARDZO jak małe uciska w węzły chłonne!!! Wczoraj właśnie jak mi sie wbiło to prawie chodzic nie mogłam ... trzymało ok. 15-20 min później dało spokój a następnie zabrało się do urozmaicenia mi pracy, na prawym węźle. Hi Hi Na początku byłam tym zaniepokojona ale we wtorek byłam u lekarza i po USG jestem juz pewna że to nic złego - tylko zabawa mojego dziecka. ----- http:/tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20724;127/st/20060325/dt/- 3/k/3232/preg.png Odpowiedz Link Zgłoś
robbea1 Re: Tydzień osiemnasty 29.10.05, 16:53 Ja wczoraj skończyłam osiemnasty tydzień, ruchów maleństwa jeszcze jako tako nie czuje i nie moge się ich doczekać. Ostatnio jak byłam u gin. to okazało się że mały starsznie się wierci i nie można mu zmierzyć tętna ale ja tego jeszcze nie czuję Odpowiedz Link Zgłoś
jagna28 Re: Tydzień osiemnasty 29.05.06, 22:26 Też miałam ten problem na USG - maleństwo skakało jak mała rybka Nie bolą mnie ani węzły ani nic w środku ale kość krzyżowa tak mi się daje we znaki, że czasem nie moge się poruszyć. Jestem w 18 tygodniu a takie bóle mam już prawie od miesiąca. Pytałam lekarki czy to aby nie za wcześnie - przecież prawie nic nie przytyłam... a ona na to z uśmiechem, że nie za wcześnie i nie ma to wiele wspólnego z wagą - tylko z hormonami Ruchów chyba jeszcze nie czuje, nie jestem pewna. Czsem mi się wydaje, że to było maleństwo ale po chwili to juz sama nie wiem. Cierpliwie czekam na jakis wyrazny znak Odpowiedz Link Zgłoś
mbb1 Re: Tydzień osiemnasty 06.11.05, 12:23 Hej kobiety przy nadziei!Ja wczoraj rozpoczełam 18 tydzień a brzucha brak. Trochę się martwię czy z Mikrusem jest wszystko ok. USG mam dopiero za 2- 3tygodnie do gina ide za 10 dni a ja się zamartwiam. Ruchów też nie czuję więc nie wiem czy z małym dobrze.Napiszcie czy macie duże brzuchy i czy maluchy się już ruszają?NA razie pa. Odpowiedz Link Zgłoś
agak14 Re: Tydzień osiemnasty 06.11.05, 13:54 Ja też się tym zaczynałam martwić. U mnie też 18 tc a brzuszek malutki. I jakby stał w miejscu. Troszeczkę go tylko widać i to zależy co ubiorę. Ruchów też nie czuję jeszcze. Może tak ma być... Nie przejumujmy się Odpowiedz Link Zgłoś
ranska Re: Tydzień osiemnasty 20.11.05, 12:54 Czesc dziewczyny. Ja tez jestem w 18 tc. Kopniaczkow jeszcze nie czuje ale za to brzuch mam ogromny i troche mnie to martwi, bo jestem osoba szczupla i widac teraz ze bardzo sie powiekszylamale co tam.... czekam teraz na te babelki, o ktorych piszecie Odpowiedz Link Zgłoś
anikula Re: Tydzień osiemnasty 20.11.05, 13:14 Ja jeszcze 2 dni będę w 17-tym i brzuch też mam dość mały. Szczególnie z rana (wieczorem jest pół raza większy). Czasem coś delikatnego poczuję, ale do końca nie jestem pewna czy to już te kochane kopy. Mam nadzieję, że tak. Trzymajcie się wszystkie mamy i nie przejmujcie się małymi brzuchami- przynajmniej nie będziemy miały rozstępów, no chyba, że nagle wyrosną nam mega brzuszyska. Odpowiedz Link Zgłoś
mollas Re: Tydzień osiemnasty 07.04.06, 09:48 Ja też nie czuję kopniaków a brzuch ogromny Odpowiedz Link Zgłoś
meg_0 Re: Tydzień osiemnasty 31.01.06, 10:45 mbb1 napisał: > Hej kobiety przy nadziei!Ja wczoraj rozpoczełam 18 tydzień a brzucha brak. > Trochę się martwię czy z Mikrusem jest wszystko ok. USG mam dopiero za 2- > 3tygodnie do gina ide za 10 dni a ja się zamartwiam. Ruchów też nie czuję więc > nie wiem czy z małym dobrze.Napiszcie czy macie duże brzuchy i czy maluchy się > już ruszają?NA razie pa. Ja też nie mam brzuszka i wszyscy się dziwią, że to już tyle czasu a nic nie widać. Ale przybieram po mału na wadze, wg usg maluch się rozwija prawidłowo, więc nie martwię się. Brzuszek jeszcze się pojawi, a narazie maluch kopie czasem wiecej, czasem mniej, zalezy czy zjem cos co lubi. Narazie najbardziej podobają mu się lody z orzechami, bryka po nich straszliwie. Ruchy czuję już od dwóch tygopdni, to dlatego, że jestem chudzielcem i pewnie też dlatego jeszcze nie ma takiego brzuszka o jakim marzę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
goodbyekitty Re: Tydzień osiemnasty 20.11.05, 14:18 ja kończę 18 tydzień, pierwsze ruchy poczułam niecałe dwa tygodnie temu. nisko w podbrzuszu, delikatne pacnięcia, czasem zupełnie jakbym tam miała małą rybę na dobranoc dostaję kilka mocniejszych kopnięć - nawet mój chłopak je czuje kiedy przyłoży mi dłoń do brzucha. Odpowiedz Link Zgłoś
anastazja51 Re: Tydzień osiemnasty 20.11.05, 20:04 U mnie to już 19 i zaczynam czuć kopniaccki.To pierwsza ciąża czyli nawet o tydzień za wcześnie .Najbardziej lubi kopać wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
patedijan Re: Tydzień osiemnasty 22.11.05, 20:00 A ja wczoraj byłam u mojego doktorka i po zmierzeniu jego super sprzęt obliczył, że maluch waży ponad 200 gram. Nie pamiętam w tym momencie ile dokładnie, bo byłam zaaferowana tą wiadomością. Albo ja źle zapamiętałam, albo maluch będzie dużym dzieckiem, albo jestem w bardziej zaawansowanej ciąży niż myślę. Każda z tych trzech hipotez jest równie prawdopodobna Odpowiedz Link Zgłoś
nikita61 Re:mamuski 28.11.05, 22:12 cos malo was tutaj.ja jestem w 18 tygodniu jeszcze nie wiem co mi sie wierci w tym wystajacym brzuszku ale charakterne jest!!!!!!!!!!!mamcie ktora ma termin na poczatek maja ??????????????? piszcie cos bo nie ma co czytac pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
abea Re:mamuski 29.11.05, 12:55 hej ja mam termin na 1 pol. maja ( tak od 7 do 13) zaczęłam 18 tydz. Czasem coś bulgocze i faktycznie gdy leżę po wypiciu soku. Ale ostatnio mam duże bóle brzucha, właśnie na dole, najpierw tak jakby macica lekarz powiedział ze jest twarda, drugi lekarz ze szyjka delikatnie sie skraca , dzidzia ma 1500 gram ( jest chyba 3 tyg. różnicy pomiędzy wiekiem ciąży a płodu) Ponadto zalecono mi leżenie i jestem uwięziona w domu od piątku . W niedizele też miąłm ostry ból brzucha, lewej połowy, tak jakby jajnik ale to się przemieszczało i na koniec dnia zeszło zupełnie na dół na pachwinę , więc moze to te wiązadła, czy któraś z was wie gdzie dokładnie one są i jak bolą? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaisynek2 Re: Tydzień osiemnasty 12.12.05, 00:39 Hej! Ja jutro zacznę 19 tydzień od 1 dnia miesiączki. Kopniaka, a właściwie fikołki i wariacje poczułam chyba bardzo wcześnie bo 2 grudnia. Maleństwo zaczęło tak szaleć w odpowiedzi na nieumyślne kopnięcie w czasie snu mojego starszego dziecka w brzuch. Widać że 0n/albo Ona już wie jak się bronić . Ja mam do Was takie pytanie: na czym polega USG 4D? Chciałabym sprawdzić płeć dziecka a nie wiem jakie usg wykaże ją najdokładniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mela24 Re: Tydzień osiemnasty 12.12.05, 09:17 Cześć dziewczny, ja dzisiaj mam 17 tydz i 2 dni, ale nic nie czuję. Nie mogę się doczekać kiedy Maleństwo da mi o sobie znać. Mój płód jest młodszy niż ciąża o około tydzień, więc może dlatego między innymi jeszcze nie czuję. Ostatnio przykładam często rękę do brzucha, bo chcę go poczuć, ale jakoś wydaje mi się że nie daje znać. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie się doczekam Odpowiedz Link Zgłoś
asw3 Re: Tydzień osiemnasty 12.12.05, 11:47 Cześć, mela24 idziemy równo - u mnie tez 17 t. i 2 dni. Tak jak Ty nic nie czuję no może lekkie bulgotanie w brzuszku ale nie wiem czy to jest to. A mój maluszek jest o tydzień starszy niż to wynika z kalendarza (wczesna owulacja). W srodę ide na wizytę to podpytam kiedy powinnien mój maluszek się ujawnić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jagna28 Re: Tydzień osiemnasty 30.05.06, 22:22 4D to prawie tak jak 3D z tym, że czwarty wymiar to czas. Widzisz maleństwo w rzeczywistym czasie czyli dokładnie to co akurat robi. Aparat do 3-4D jest czulszy i nawet jeśli widać tylko płaski obraz (lekarz może przełączać z obrazu zwykłego, takiego w szarościach na 3D i wtedy widać dzidzie na pomarańczowo/brązowo) to i tak widać więcej i dokładniej niż na starszym aparacie. No i przy takim sprzęcie od razu nagrywają Twoje maleństwo na płyte DVD - masz pierwszy kilkunastominutowy filmik z nim/nią w roli głównej. Fajna sprawa - robiłam takie USG w 12 tyg i strasznie się zdziwiłam, że taki malutki ludek a tak dokładnie wszystko już widać (w szarościach bo na pomarańczowo to jeszcze jakoś nie za bardzo). Odpowiedz Link Zgłoś
majkiu Gdzie mozna we Wroclawiu nagrać dziecko w 4D? 20.08.08, 21:56 Może któraś z was ma informacje na temat gdzie we Wrocławiu można nagrać dziecko na DVD w systemie 4D? Odpowiedz Link Zgłoś
blondi_bydgoszcz Re: Tydzień osiemnasty 04.01.06, 14:56 witam wszystkie mamuśkiu mnie dzisiaj pierwszy dzien 18tc a ruchy dzidzi zaczełam odczuwac w 17 tc-i wiecie co to cudowne, czasem wydaje mi sie ze dzidzia wie o czym ja z kims rozmawiam i wtedy tez sie udziela serwujac mi delikatne kopniaczki.Brzuszek juz dosc sporo u mnie widac.13.01 ide do gin.to piatek 13-go .Chciałabym wiedzieć juz czy to on czy ona?Samopoczucie dobre- choc ciezko bylo sie pogodzic z tym ze sporo przytylam,ale czego sie nie robi dla dzidzi.Pozdrawiam wszystkie mamusie i zycze powodzenia i najwazniejsze zdrowych pociech(juz teraz). Odpowiedz Link Zgłoś
mamasia666 Re: Tydzień osiemnasty 04.01.06, 16:16 a ja juz mam 19 tyd. i nic!!uuu -juz bym chciala czuc cos.. na usg bylam 23XII i dzidzius wazyl kolo 200 gr. wiec z waga luz.. ale nie kopie... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka2 Re: Tydzień osiemnasty 04.01.06, 16:38 hej!Ja tez wczoraj zaczęlam tydz 18!!!malucha juz czuję a termin mam na 6.06.2006 Odpowiedz Link Zgłoś
kkate14 Re: Tydzień osiemnasty 05.01.06, 15:51 ja do kamilki2. Mam ten sam termin co Ty. Ruchy dzidziusia poczułam w 17 tygodniu. W tym tygodniu są już mocniejsze i jest ich całkiem sporo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blondi_bydgoszcz Re: Tydzień osiemnasty do kkate14 09.01.06, 13:09 hej ja tez mam ten termin co tyi co najlepsze to również poczułam ruchy dziecka w 17 tyg.Skąd jesteś?pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
blondi_bydgoszcz Re: Tydzień osiemnasty do kamilka2 09.01.06, 13:07 hej kamilka2 ja tez miałam termin na 6.06 leczz pozniej usg mi przesuneło na 14.06 podobno dlatego ze moja dzidzia ma byc mała- więc chyba będe rodzic w tym terminie co ty.Skąd jesteś?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gosia1004 Re: Tydzień osiemnasty 09.01.06, 13:20 hej Kamila. Ja mam termin na 5.06.2006 bąbelki czuje, brzuch mam mały ale duzo na nim tłuszczyku, przytyłam dla dzidzi. samej ciazy to tak jeszcze nie widac. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
iwona77wawa Re: Tydzień osiemnasty 23.01.06, 12:02 Witam wszystkie przyszłe mamy.Jutro zaczynam tydzień 18, niestety jeszcze nie czułam ruchów mojego dzidziusia, chociaż już nie moge się doczekać kiedy je poczuję.Brzuszek u mnie widać już od dawna.Mam do Was pytanie bo juz sama nie wiem co mam mysleć, a mianowicie : 18 tydzień, to który miesiąc, pogubiłam się jak mam to liczyć.POMOCY Odpowiedz Link Zgłoś
monami77 Re: Tydzień osiemnasty 23.01.06, 12:29 Hej iwona77wawa.Jesteś dokładnie 2,5 m-ca w ciaży. Ciążę liczy się od dnia ostatniej miesiączki i wynosi ona 280 dni czyli 40 tyg lub od dnia poczęcia 266 dni czyli 36 tygodni.Miesiąc u kobiet ciężarnych trwa 28 dni i są to m-ce księżycowe. Tyle jesli chodzi o wyliczenia.A skąd to wiem? Od mojego wspaniałego ginekologa Odpowiedz Link Zgłoś
asia249 Re: Tydzień osiemnasty 23.01.06, 17:53 hej nie wiem jak to liczycie ale u mnie 18 tydz to jest początek 5-tego miesiąca a nie 2,5 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
kkkw4 Re: Tydzień osiemnasty 09.02.06, 17:57 HEJ WSZYSTKIM JA RÓWNIEŻ JESTĘ W 18 TYGODNIU JUŻ OD DWÓCH TYGODNI CZUJĘ RUCHY DZIDZIUSIA !TO JEST JEDNAK MOJA DRUGA CIĄŻA PRZY PIERWSZEJ RUCHY SYNKA POCZUŁAM W 21 TYG.CZUŁAM SIĘ ŻLE WIĘC SIĘ TROCHĘ OBAWIAM CO BĘDZIE TERAZ!?NO CÓŻ ZOBACZYMY KASIA Z OPOLSKIEGO Odpowiedz Link Zgłoś
anna19750 Re: Tydzień osiemnasty 20.02.06, 16:36 według moich obliczeń 18 tydzień to również 5 miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
niesiah Re: Tydzień osiemnasty 26.04.06, 22:01 Ok jezeli miesiąc u ciężarnej to 28 dni a 18 tygodni razy 7 dni to 126 dni czyli wychodzi dokładnie 4,5 a nie 2,5 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_ry Re: Tydzień osiemnasty 26.02.06, 12:34 Ja juz od dwóch tygodni czuje jak maluszek wystawia mi jakies kuleczki (szczególnie jak ide spać).Myśle,że to pięta,ale położna twierdzi,że na ruchy to za wcześnie,bo to moja pierwsza ciaża.Ale typowych kopniaków jeszcze nie czuje.USG będę miała za miesiąc.Pozdrawiam wszystkie studjujące mamusie (przyszłe). Odpowiedz Link Zgłoś
kamka28 Re: Tydzień osiemnasty 21.04.06, 12:41 kończę właśnie 18 tc. To cudowne , moje bliźniaki powoli juz rozrabiają to cudowne uczucie. Przyszłe mamy, a szczególnie mamy bliźniąt wszystkiego naj... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia396 Re: Tydzień osiemnasty 23.01.10, 13:11 witam tez jestem w 18 tygodniu ciazy i ruchy czułam tylko raz. podobno za wczesnie jest jeszcze na to by czuc to czesciej.lekarz i tak sie dziwil ze tak wczescie poczulam przy pierwszej ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
agx2 Re: Tydzień osiemnasty 01.03.06, 13:56 a moj nie daje kopniakow ale slyszalam dzisiaj jak bije jego serduszko Odpowiedz Link Zgłoś
kawalczewskaj Re: Tydzień osiemnasty 22.03.06, 13:49 Jestem w 18 tygodniu i wczoraj po raz pierwszy poczułam kopniaczka mojego malucha,bo od tygodnia czułam tylko bąbelki w brzuszku. A wczoraj ,jak położyłam dłon na brzuchu w jednym miejscu pukał sobie, cudowne uczucie. Uświadamia sobie wtedy człowiek w pełni to że jest w ciązy bo brzuszek mam nieduży i przytyłamv tylko, 1,5 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
kaasik4 Re: Tydzień osiemnasty 22.03.06, 17:18 Ja czuję delikatne przesuwania i bulgotania juz od 2 tygodni (to moja trzecia ciąża) ale takie prawdziwe, wyraźne kopniaczki poczułam wczoraj. Cudowne uczucie. Dziś dzidzuś również wielokrotnie witał się ze mną. A tak w ogóle czuję się lepiej niż przy wcześniejszych ciążach i mam już mały brzuszek. Pozdrawiam wszystkie mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
mollas Re: Tydzień osiemnasty 07.04.06, 09:56 Witam wszystkie mamusie, ja tez jestem w 18 tygodniu i niestety nie czuję jeszcze kopniaków-chociaż wszystkie moje koleżanki już czuły ruchy w tym czasie.We wtorek poznam płeć swojego maleństwa i może jak odezwę się do niego lub jej po imieniu to zareaguje kopniakiem. Brzuch mam ogromniasty ale widocznie to już zależy od indywidualnej natury kobitki. Odpowiedz Link Zgłoś
murszulka Re: Tydzień osiemnasty 09.04.06, 12:20 Witam mamuski, ja tez zaczelam 18tydzien, kopniaczkow jeszcze nie czuje, byc moze jakies bulgotanie ale czy te bulgotki to te prawdziwe, tez nie wiem. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka3820 Re: Tydzień osiemnasty 11.04.06, 20:09 Witam!Ja 18 tc zaczynam za 4 dni.Od 29.03 juz czuje ruchy malenstwa choc to takie wlasnie babelkiDzisiaj caly wieczor juz od paru godzin caly czas czuje takie laskotanie i delikatne kopniaczkiCudowne uczucieBrzuch mam juz duzy od poczatku 3 miesiaca.Przytylam jakies 3 kg ale to chyba tylko w brzuszku Mogloby tak do konca zostacPozdrawiam wszystkie przyszle mamy Odpowiedz Link Zgłoś
moniq16 Re: Tydzień osiemnasty 21.04.06, 15:04 ja dzisiaj weszłam w 18 tc, i jak do tej pory przytyłam 1 kg. Nie czułm jeszce ruchów dzidzi, choc moze ich nie skojarzyłam. Wczoraj byłam na usg i dzidzia ma 17,6 clr. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: Tydzień osiemnasty 21.04.06, 15:14 uff, Ja kończę tydzień 17 i mam do przodu 2kg. Skoro ty masz tylko 1kg, to już się nie niepokoję ))))) pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
moniq16 Re: Tydzień osiemnasty 21.04.06, 15:16 Mnie lekarz wrecz pochwalił, a nie unikam jedzenia, po prostu nie objadam sie. Jem dosc mało pieczywa i słodyczy prawie wcale- poza Świetami A ze nie naleze do chuderlaczków to moze jest skad czerpac zapasy Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: Tydzień osiemnasty 21.04.06, 15:22 To podobnie jak ja, słodyczy nie jem wogóle-więc może dlatego nie tyjemy ))) a apetyt mam dużo mniejszy niż przed ciążą. Odpowiedz Link Zgłoś
moniq16 Re: Tydzień osiemnasty 21.04.06, 15:31 to zupełnie jak u mnie, mam smaki na niektóre potrawy ale ogólnie apetyt mam mniejszy i bardziej jaem przez rozsadek. Ale to dobrze i mam nadzije, ze tak bedzie dalej, to przytyjemy do 10kg max. Odpowiedz Link Zgłoś
emisia21 Re: Tydzień osiemnasty 26.05.08, 10:03 witam kolezanki, ja dzis koncze 18 tydzien, od samego poczatku czuje sie rewelacyjnie, nic kompletnie mi nie dolega i nie dolegalo czasami czuje babelki w brzuszku ciekawa jestem czy to moja dzidzia? buziaki i powodzonka przyszle mamusie Odpowiedz Link Zgłoś
krzywaa Re: Tydzień osiemnasty 24.04.06, 15:32 A ja znowu stracilam na wadze juz 5,5 kg a teraz może przytyłam pol kg moz dlateo ze dużo wymiotowalam...a slyszalyscie o tym ze podobno jak sie duzo wymiotuje to oznaka tego ze dziewczynka bedzie? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia396 Re: Tydzień osiemnasty 23.01.10, 13:22 tak ja tez czulam bulgotanie fajne uczucie ale tylko raz bo jeszcze podobno jest za wczesnie na wieksze odczucia a plec poznanlam udalo sie zobaczyc mimo tego ze malenstwo strasznie sie rusza i na 80% bedzie dziewczynka a za 4 tygodnie lekarz potwierdzi jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
hodos Re: Tydzień osiemnasty 24.04.06, 12:54 jutro zaczynam tydzień 18 gdyż tak wynika z obliczeń.. jak ten czas leci Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: Tydzień osiemnasty 24.04.06, 15:32 Ja też jutro zaczynam tydzień 18 )))))))Coraz lepiej się czuje, tylko brzuszek ciagle mały )) Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: Tydzień osiemnasty 26.04.06, 08:14 Dzisiaj rano strasznie kuło mnie w brzuchu na dole, jakbym miałą kolkę. Wiem, że to podobno rozrastanie sie macicy, ale uspokujcie mnie że to normlane ) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia396 Re: Tydzień osiemnasty 23.01.10, 13:24 tak to normalne pod warunkiem ze bol nie trwa caly czas i nie naslila sie i brzuch nie robi sie twardy. mnie bolalo 1 dzien byly to bole krotkie ale powtarzaly sie co jakis czas na drugi dzien tez je czulam ale krotko i przeszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
joann14 Re: Tydzień osiemnasty 26.04.06, 09:51 Witam wszystkie wrzesniowe mamusie.Dzis tez zaczynam 18tc. Dobrze sie czuje i chyba te ruch w brzuszku to Nasz Dzidzius. Mowie do meza ze kupiujemy mu ubranka i on sie cieszy dlatego tak sie wierci. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
buzka25 Re: Tydzień osiemnasty 09.06.06, 17:52 a widac coś po tobie ze jestes w ciązy??? ja tez w 18tc ale narazie czuje takie jakbyć wielkie bąble co jakis czas (bo nie wiem jak to nazwać), no i nic nie wiedać po mnie , przytyłam tylko 1 kg, Moze coś jest nie tak??? Odpowiedz Link Zgłoś
aniamanu Re: Tydzień osiemnasty 21.06.06, 15:39 Nie martw sie jest wszystko w porzadku przytyjesz potem ja nic nie przytylam do szesnastego tygodnia ateraz mi brzuch urusl ale mam idny problem mam straszne uplawy brazawe a w sobote nawet krwawilam bylam w szpitalu ale lekarz powiedzial ze mam wrarzliwol szyjke i musze duzo odpoczywac. A pocieszajace jest to ze moj synek jest zdrowy i nic mu nie grozi i duzo sie rusza to mnie pociesza. Odpowiedz Link Zgłoś
scoiattolo84 Re: Tydzień osiemnasty 27.07.06, 16:38 Mój maluszek rozkopał się wcześnie bo już pod koniec 16 tygodnia (teraz prawie 19 tc) a za 2 tygodnie być może dowiem się czy będzie to Mikołajek czy też Julka nie mogę się doczekać... BOBINIO Odpowiedz Link Zgłoś
magdam83 Re: Tydzień osiemnasty 12.08.06, 17:23 Ja jestem w 18. tygodniu i juz prawie 2 tyg czuje malutkie kopnięcia. moje maleństwo zaczyna się wiercić zwykle kiedy ja kładę się spać..ciekawe czy zostanie mu ten nawyk jak juz się urodzi Też jeszcze nie wiem czy będę miała córeczkę czy synka i chociaż nie ma to dla mnie większego znaczenia to jestem badzo ciekawa pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy wsłuchane w swój brzuszek.. Odpowiedz Link Zgłoś
izunia234 Re: Tydzień osiemnasty 13.08.06, 16:35 musze wam to napisac.jutro mam usg i nie moge sie doczekac!troszke sie boje,a w brzuchu mam czasem dziwne bombelki,czy to moj cod? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia396 Re: Tydzień osiemnasty 23.01.10, 13:27 tak to malenstwo sie rusza zapytaj lekarza czy widac jaka to plec:0chyba ze chcesz miec niespodzianke Odpowiedz Link Zgłoś
werecha Re: Tydzień osiemnasty 30.01.07, 16:19 tak naprawde to nie wiem dokładnie w którym jestem tygodniu ale napewno między 19-21tc. dopiero ide w poniedziałek na drugie USG i wtedy może dokładnie się dowiem.Od tygodnia przestałam wymiotować co pewnie spowodowało zwiększenie się brzuszka. Czy ktoś umie określić gdzie znaleść dno macicy- ja jej nie czuje a chciałabym zobaczyć czy jeste pezed 20 tygodniem czy już po Odpowiedz Link Zgłoś
jolka-22 Re: Tydzień osiemnasty 01.02.07, 11:37 czesc werecha,na usg lekarz zmierzy dziecko.jego konczyny i na tej podstawie powinien okreslic wiek dziecka,a kiedy mialas ostatnia miesiaczke??dna macicy sama nie jestes w stanie zbadac,na to pytanie lekarz na badaniu moze Ci odpowiedziec.ruchy juz powinnas czuc skoro jak twierdzisz to ok 19-20 tydz.zycze powodzenia i wypytaj o wszystko lekarza.pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
asia-ch Re: Tydzień osiemnasty 01.02.07, 12:25 U mnie 18 tydzień. Czuję maluszka juz wyraźnie, takie to cudowne jak kopie. Dno macicy też wyczuwam. No, ale to moja 4 kruszynka. Odpowiedz Link Zgłoś
jolka-22 Re: Tydzień osiemnasty 02.02.07, 11:23 witaj Asiu!gratuluje Ci 4dzidzi,z tego co piszesz to pierwsze byly blizniaki,suuper!na ktorego lipca dokladnie masz termin?ja ok 1 a 2 lipca.u mnie bedzie chlopak tak wykazalo usg i jest bardzo ruchliwy,kopie mnie caly dzien i potem jeszcze w nocy)pozdrawiam Ciebie i maluszka! Odpowiedz Link Zgłoś
gabi223 Tydzień osiemnasty 22.02.07, 09:25 Ja jeszcze nie odczówam ruchów dziecka, zresztą nieraz mnie boli w różnych miejscach brzucha ale nie tak mocno tak kująco może to te ruchy prosze napiszcie do mnie czy to już czy jeszcze muszę poczekać. Gabrysia Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia396 Re: Tydzień osiemnasty 23.01.10, 13:29 jak dziecko sie porusza czuc bulgotanie albo takie delikatne musniecie a raczej to nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
dosiabajo Re: Tydzień osiemnasty 21.03.07, 13:40 Właśnie wróciłam z usg! Maleństwo(18tydz.) waży 245g. Niestety nie pokazał(a) co ma między nogami! Jesteśmy bardzo szczęśliwi! Czuję się dobrze no może tylko kręgosłup nie najlepiej. Przytyłam niecałe 2 kg. Pozdrawiam wszyskich przyszłych rodziców z Polski oraz z Irlandii gdzie to teraz przebywam. Odpowiedz Link Zgłoś
kamcia1984 Tydzień osiemnasty 11.04.07, 12:08 Witam wszystkie mamusie, ja również jestem w 18 tc, czuję już bardzo intensywne ruchy dziecka,coś fantastycznego, zauważyłam że dzidzia reaguje na muzykę techno, ale przytyło mi się za to sporo bo aż 8kg, niestety odczuwam bardzo silny ból kości ogonowej więc jestem zmuszona iść na zwolnienie, nie jestem w stanie siedzieć, lekarka powiedziała mi że nie ma na to żadnego sposobu, muszę po prostu przeleżeć. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia396 Re: Tydzień osiemnasty 23.01.10, 13:31 mnie tez strasznie boli kosc ogonowa ja przytylam tylko 2 kg najlepiej to rozchodzic ale kazdy znosi to inaczej. ja dopiero w 4 miesiacu poczulam sie dobrze a 3 wczesniejsze miesiace to byla masakrra wymioty i straszne bole glowy. Odpowiedz Link Zgłoś