Dodaj do ulubionych

cukier 166

28.07.05, 10:21
czy któraś z was miała podwyższony poziom cukru we krwi po obciążeniu
glukozą 50mg? Wiem , że norma jest do 140? Jakie mogą być sposoby obniżenia
cukru? Co powinnam zrobić w tej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • gabi67 Re: cukier 166 28.07.05, 10:46
      Jeszcze raz bedziesz musiała zrobic badanie ale z ociązeniem 75 gr glukozy i
      powinnas byc naczczosmile
      • mj77 Re: cukier 166 28.07.05, 10:49
        jeśli ten drugi wynik będzie też nieprawidłowy, na pewno przyjmie Cię
        diabetolog i może zlecić jakąś dietę. Poza tym na pewno mniej słodyczy i cukru.
        Ja tak zrobiłam przed krzywą cukrową po obciążeniu 75g. Przestałam tak mocno
        słodzić herbatę i ograniczyłam słodycze. Wyniki super!!
        • gall2 Re: cukier 166 28.07.05, 10:57
          Hej! Miałam takie same wyniki jak TY. Zrobiłam test obciążenia glukozą 75 g i
          też wyszły źle. Trafiłam do poradni diabetologicznej i od 2 miesięcy jestem na
          diecie. Polega to na tym, że muszę jeść co 2 godziny. Zero cukru, słodyczy i
          białego pieczywa i wszystko będzie ok. Powodzenia.
    • clio1979 Re: cukier 166 28.07.05, 11:41
      Ja też jestem na dieci, nie jest tak źle.
      Słyszałam, że cynamon obniża cukier, warto jeść też dużo zielonych warzyw i
      białego mięsa - ja po takich daniach mam bardzo ładny cukier.
    • survvivve Re: cukier 166 28.07.05, 11:56
      no cóż...ja tez mam ten problem, ale nie mam czym poprawić wyników sad na
      słodycze wręcz nie moge patrzec i nigdy za nimi nie przepadałam, od kilku lat
      nie słodze...czyli wyrok...buuuuu W poniedziałek robie test 75mg pewnie wyjdzie
      żle, ale to u nas rodzinne crying
      • wiewiorrrka Re: cukier 166 28.07.05, 16:19
        też miałam za dużo cukru po obciążeniu 50gr.glukozy i robiłam testy na 75gr.-wyszly niemal idealnie. Co do ograniczen slodyczy czy cukru do herbaty nie miałam problemu bo też mnie od nich odrzuca, ale ograniczylam węglowodany i to okazało sie kluczem, który nadal rzadziej albo częściej stosujesmile Zacznij jeść ciemne pieczywo, staraj sie nie jeść smażonych mięs i przede wszystkim warzywa i to niemal w każdej iloścismile
        • malgo111 Re: cukier 166 29.07.05, 10:57
          Ja mam cukrzyce ciążowa, ale już sie pzryzwyczaiłam do diety. Chodze na
          konsultacje na Karową, mierze poziom cukru i już wiem, co moge jeśc, a czego
          nie. Rzeczywiście najgorsze byly kajzerki, grahamki-po jednej cukier skakał mi
          do 150, ale np. kromke czy dwie zwyklego bialego chlebka moge zjesc. I nawet
          lody owocowe- sorbety. prawda jest taka, ze jest ogolna dieta, ale i tak trzeba
          na sobie sprawdzic jak organizm reaguje.
    • survvivve Re: cukier 166 03.08.05, 11:08
      buuuuu, tak jak myslałam - wynik zły, skierowanie do poradni; dzięki za
      podpowiedzi, ale białego pieczywa nie jem sad bo w ogóle nie jem chleba...a
      warzywa i owszem...wiec cukier jest we mnie sad((
      • malgo111 Re: cukier 166 03.08.05, 12:07
        Nie martw się. ja na początku myślałam,że nie przeżyje do konca ciąży, ale
        teraz jest o.k.(jestem w 36 tyg.)Naprawde porzadny obiad z mięskiem
        (ugotowanym) i do tego jakieś wazrywka-kalafior, fasolka i wszystko jest o.k.
        Najgorsze są kanapki na śniadanie. pamiętaj,ze pieczywo z ziarnami tez
        b.podnosi poziom cukru. Ale mozna duzo jajek w różnej postaci, rybki (nawet te
        z puszki), parówki. Te tabelki, ktore dostałam na Karowej są do niczego.
        naprawde tzreba b.dokładnie obserwować jak organizm reaguje na konkretne
        posilki. ja teraz nawet wypijam kawke i zjadam kawalak ciasta i wszystko o.k.
        Byle z umiarem.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka