agnieszka-anna 28.07.05, 10:21 czy któraś z was miała podwyższony poziom cukru we krwi po obciążeniu glukozą 50mg? Wiem , że norma jest do 140? Jakie mogą być sposoby obniżenia cukru? Co powinnam zrobić w tej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabi67 Re: cukier 166 28.07.05, 10:46 Jeszcze raz bedziesz musiała zrobic badanie ale z ociązeniem 75 gr glukozy i powinnas byc naczczo Odpowiedz Link Zgłoś
mj77 Re: cukier 166 28.07.05, 10:49 jeśli ten drugi wynik będzie też nieprawidłowy, na pewno przyjmie Cię diabetolog i może zlecić jakąś dietę. Poza tym na pewno mniej słodyczy i cukru. Ja tak zrobiłam przed krzywą cukrową po obciążeniu 75g. Przestałam tak mocno słodzić herbatę i ograniczyłam słodycze. Wyniki super!! Odpowiedz Link Zgłoś
gall2 Re: cukier 166 28.07.05, 10:57 Hej! Miałam takie same wyniki jak TY. Zrobiłam test obciążenia glukozą 75 g i też wyszły źle. Trafiłam do poradni diabetologicznej i od 2 miesięcy jestem na diecie. Polega to na tym, że muszę jeść co 2 godziny. Zero cukru, słodyczy i białego pieczywa i wszystko będzie ok. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
clio1979 Re: cukier 166 28.07.05, 11:41 Ja też jestem na dieci, nie jest tak źle. Słyszałam, że cynamon obniża cukier, warto jeść też dużo zielonych warzyw i białego mięsa - ja po takich daniach mam bardzo ładny cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
survvivve Re: cukier 166 28.07.05, 11:56 no cóż...ja tez mam ten problem, ale nie mam czym poprawić wyników na słodycze wręcz nie moge patrzec i nigdy za nimi nie przepadałam, od kilku lat nie słodze...czyli wyrok...buuuuu W poniedziałek robie test 75mg pewnie wyjdzie żle, ale to u nas rodzinne Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorrrka Re: cukier 166 28.07.05, 16:19 też miałam za dużo cukru po obciążeniu 50gr.glukozy i robiłam testy na 75gr.-wyszly niemal idealnie. Co do ograniczen slodyczy czy cukru do herbaty nie miałam problemu bo też mnie od nich odrzuca, ale ograniczylam węglowodany i to okazało sie kluczem, który nadal rzadziej albo częściej stosuje Zacznij jeść ciemne pieczywo, staraj sie nie jeść smażonych mięs i przede wszystkim warzywa i to niemal w każdej ilości Odpowiedz Link Zgłoś
malgo111 Re: cukier 166 29.07.05, 10:57 Ja mam cukrzyce ciążowa, ale już sie pzryzwyczaiłam do diety. Chodze na konsultacje na Karową, mierze poziom cukru i już wiem, co moge jeśc, a czego nie. Rzeczywiście najgorsze byly kajzerki, grahamki-po jednej cukier skakał mi do 150, ale np. kromke czy dwie zwyklego bialego chlebka moge zjesc. I nawet lody owocowe- sorbety. prawda jest taka, ze jest ogolna dieta, ale i tak trzeba na sobie sprawdzic jak organizm reaguje. Odpowiedz Link Zgłoś
survvivve Re: cukier 166 03.08.05, 11:08 buuuuu, tak jak myslałam - wynik zły, skierowanie do poradni; dzięki za podpowiedzi, ale białego pieczywa nie jem bo w ogóle nie jem chleba...a warzywa i owszem...wiec cukier jest we mnie (( Odpowiedz Link Zgłoś
malgo111 Re: cukier 166 03.08.05, 12:07 Nie martw się. ja na początku myślałam,że nie przeżyje do konca ciąży, ale teraz jest o.k.(jestem w 36 tyg.)Naprawde porzadny obiad z mięskiem (ugotowanym) i do tego jakieś wazrywka-kalafior, fasolka i wszystko jest o.k. Najgorsze są kanapki na śniadanie. pamiętaj,ze pieczywo z ziarnami tez b.podnosi poziom cukru. Ale mozna duzo jajek w różnej postaci, rybki (nawet te z puszki), parówki. Te tabelki, ktore dostałam na Karowej są do niczego. naprawde tzreba b.dokładnie obserwować jak organizm reaguje na konkretne posilki. ja teraz nawet wypijam kawke i zjadam kawalak ciasta i wszystko o.k. Byle z umiarem.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś