Dodaj do ulubionych

Strach przed startem

05.08.05, 12:23
Witam!!!!
Musiałam do Was napisać, bo od kilku dni chodzę z pełną głową pytań bez
odpowiedzi. W lutym straciła moje maleństwo w 9tc. Miałam zapalenie płuc,
gorączkę...i tak to się skończyło. Dwa miesiące temu zrobiłam sobie badania.
Progesteron wyszedł mi wzorcowy a prolaktyna 2x za wysoka. Z progesteronu
wynikało że owulacja mimo tego była. Pomyślałam, że powtórze badania jak
wróce z urlopu(wypoczęta) na tamte bowiem poszłam po całym ciężkim dniu
pracy. Niestety zaskoczyła mnie @. A w tym miesiącu bardzo bym chciała starać
się o dzidziusia. Ale boję się czy to nie jest ryzyko. Czy nie strace
maleństwa przez prolaktynę. Czytałam, że zbija ją się w czasie ciąży bez
ryzyka u dziecka, ale nie wiem... A chcę zacząć starania w sierpniu bo od
września wracam do pracy w przedszkolu i obawiam się infekcji (jakie miały
miejsce w poprzedniej ciąży).
Jak myślicie czy powinnam się starac, iść na żywioł, czy lepiej poczekać,
tylko, że mam już dość tego czekania...
Obserwuj wątek
    • marica79 Re: Strach przed startem 05.08.05, 13:06
      Podbijam, bo bardzo czekam na dobre słowo!
    • abiedrzycka Re: Strach przed startem 05.08.05, 13:16
      A po co zbijać prolaktyne w czasie ciąży? Przecież ona nie zagraża dziecku, a
      wręcz przeciwnie... Poza tym odpowiada za laktację, więc to normalne, że w
      czasie ciąży jej poziom wzrasta i jest to wzrost jak najbardziej pożądany. Nie
      stresuj sie więc i działaj...smile)Pozdrawiam Ania
      • marica79 Re: Strach przed startem 05.08.05, 13:19
        Dziękuję za słowa otuchy!!!
        Dam znać jak mi idzie!
        Pozdrawiam
        • yalu Re: Strach przed startem 05.08.05, 17:03
          bardzo ważne jest żeby prolaktynę sprawdzać na czczo! Najlepiej z samego rana
          żeby być wypoczętym! To bardzo kapryśny hormon i jego poziom bardzo zmienia się
          w zależności od pory dnia (a nie bardzo od fazy cyklu), stresu itp. Twój
          poprzedni wynik mógł być więc zupełnie niemiarodajny.
          • yalu do abiedrzycka 05.08.05, 17:14
            acha prolaktynę trzeba zbijać jak jej poziom jest bez ciąży zbyt wysoki właśnie
            dlatego, że w ciąży tak bardzo rośnie - chodzi o to żeby mamie nie zrobił się
            gruczolak (albo raczej mikrogruczolak) przysadki - tyle usłyszałam od sztabu
            lekarzy w trakcie leczenie hiperprolaktynemii ...
            • marica79 Re: do abiedrzycka 05.08.05, 17:23
              Ojej, a co to jest ten gruczolak???
              • yalu Re: do abiedrzycka 05.08.05, 17:54
                kurcze no i po co to napisałam - zasłużyłam na ochrzan i to porządny - tak to
                jest jak człowiek chce coś wyprostować!
                Marica ta wiadomość była do abiedrzycka bo nie można ot tak sobie napisać, że
                podwyższony poziom prolaktyny w ciąży nie szkodzi bo hormon i tak się zwiększa -
                to akurat prawda, że prolaktyna bardzo rośnie w ciąży i dlatego u kobiet, które
                cierpią na hiperprolaktynemię lekarze na początku ciąży obniżają prolaktynę
                lekami. Żałuję, że nie uściśliłam, że ten nieszczęsny gruczolak to w przypadku
                kobiet, u których ta prolaktyna to już dużo za wysoko - dużo więcej niż 2 x więc
                Ty nie masz się co tym przejmować na razie bo nawet gdyby Twoja prolaktyna była
                2 x podwyższona to do tego jeszcze daleko.
                Jak się martwisz tym wynikiem to powtórz jeszcze przed staraniami prolaktynę na
                czczo i do lab. spacerkiem.

Jeszcze raz sorki za przestraszenie. powodzenia w staraniach
                • marica79 Re: do abiedrzycka 05.08.05, 19:56
                  Aż tak bardzo się nie przestraszyłam wink)))
                  Obiecałam sobie, że w następnej ciąży nie będę już tak bardzo się wszystkim
                  przejmować... Na badania pójdę i jak prolaktyna nie spadła to na razie nie będę
                  się starać, najpierw ją zbiję. Nie pali się!!!! Trzeba nauczyć się cierpliwości
                  i rozwagi!
                  Dzięki za rady!
                  • yalu Re: do abiedrzycka 05.08.05, 20:25
                    zrób prolaktynę jeszcze raz i idź z wynikami do lekarza - niech on Ci doradzi
                    czy czekać czy nie - bo może nie ma takiej potrzeby - zawsze najlepiej doradzić
                    się lekarza bo to lekarz zna się na tym najlepiej. pzdr.
            • abiedrzycka Re: do yalu 08.08.05, 08:45
              Ja też walczę z hiperprolaktynemią - od 6 lat. W miedzyczasie urodziłam 2
              dzieci. Wiem o niej sporo, zwłaszcza, że jestem pielęgniarką... Nie chciałabym
              Cię urazić, ale troszkę sprostuję: mikrogruczolaki przysadki nie tworzą sie od
              podwyższonego poziomu prolaktyny, ale są jego przyczyną. Taki gruczolak na
              przysadce powoduje, że zaczyna ona wytwarzać bardzo dużo prolaktyny - do 20
              razy ponad normę - jest to jeden z podstawowych objawów w diagnostyce
              gruczolaków przysadki. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka