Dodaj do ulubionych

NURTUJĄCE PYTANIA

05.08.05, 13:30
WITAM!!!
TEORETYCZNIE JESTEM W 2 M-CU CIĄZY I NIE BYLAM JESZCZE NA USG ROBILAM TYLKO
TEST I BYLAM U GINEKOLOGA KTORY STWIERDZIL ZE BEDE MAMUSIA -CZY JEST MOZLIWE
ZEBY LEKARZ STWIERDZIL CIAZE TYLKO Z BADANIA GINEKOLOGICZNEGO BEZ ZADNYCH
POMOCNICZYCH BADAN NP. Z KRWI LUB INNYCH,COPRAWDA WSZYSTKO NA TO WSKAZUJE ZE
ZOSTANE MAMUSIA ALE MOZE TO TYLKO PRZEWRAZLIWIENIE - JEZELI USG POTWIERDZI
CIAZE TO JAKIEJ POZYCJI NAJLEPIEJ SPAC CZY ODPOCZYWAC BO DO TEJ PORY SPALAM
ZAWSZE NA BRZUCHU, CO ZROBIC ZEBY DZIDZIUS CALY CZAS ROZWIJAL SIE PRAWIDLOWO
I ZEBY NIE PORONIC, W KTORYM TYGODNIU MOZNA STWIERDZIC PLEC. TO MOJA PIERWSZA
CIAZA I JESTEM STRASZNIE PRZEJETA PRZEWRAZLIWIONAI NA TYM PUNKCIE BO
CHCIALABYM ZEBY WSZYSTKO BYLO TAK JAK POWINNO BYC
JAK MOZECIE TO NAPISZCIE JAK TO BYLO U WAS
POZDRAWIAM GORACO
Obserwuj wątek
    • gs214 Re: NURTUJĄCE PYTANIA 05.08.05, 13:38
      ja poszłam do lekaza w 6 tc licząć od 1 dnia ostatniej misiaczki czyli 4 tc od
      zapłodnienia i lekarz odrazu zrobił mi usg tym sposobem wykrył ciąże ale samym
      badaniem ginekologicznym tez moze wykryc, dał mi skierowania na badanie krwi i
      moczu ktore juz zrobiłam a obecnie jestem juz 9 tyg.a tobie radze zmień
      lekarza,poniewaz powinnaś brac kwas foliowy od samego początku ciązy w
      pierwszym trymestrze i przede wszystkim zrobic badania
    • kasiadove Re: NURTUJĄCE PYTANIA 05.08.05, 13:38
      Usg powinno być wykonane w 7-8 tyg. - wtedy widać już bijące serduszko.
      Najlepiej spać na boku - głównie na lewym. Płeć można stwierdzić około 20 tyg.
      ale to zależy od lekarza, sprzętu i ułożenia dziecka. Pytasz co robić aby
      wszystko potoczyło się pomyślnie: na to pytanie nie ma niestety jednoznacznej
      odpowiedzi. Uważaj na siebie, zrezygnuj z alkoholu i papierosów. Unikaj stesu,
      jedz dużo wzrzyw i owoców.
      Powodzenia!
      • kasiadove Re: NURTUJĄCE PYTANIA 05.08.05, 13:40
        Właśnie i pamiętaj o kwasie foliowym - bardzo ważne!
    • kokons Re: NURTUJĄCE PYTANIA 05.08.05, 13:41
      Lekarz badal pewnie stan szyjki macicy i macice po ktorym to badaniu okeresla
      stan twojej ciazy. Mam nadzieje, ze wyznaczyl ci termin wizyty badania USG -
      wlasciwie juz moglby je zrobic...
      Wiele masz pytan i proponuje znalesc te watki w osobnych odpowiedziach na tym
      forum. Jesli na jakies pytanie nieznajdziesz odpowiedzi chetnie pomoge ale
      narazie po co tracic poprzednie rozwiniete watki.
      Pozdrawiam
    • karolinazajac Re: NURTUJĄCE PYTANIA 05.08.05, 13:47
      U mnie lekarka troszkę ponad tydzień temu badaniem ginekologicznym stwierdziła
      ciążę "na 99,5%". Ale dała skierowanie na mnóstwo badań i USG, które wykazało
      jednoznacznie ciążę. Ale szczerze mówiąc ani słowem nie wspomniała o kwasie
      foliowym. Co prawda i tak biorę go już od dwóch miesięcy. Zaznaczyła tylko że
      mogę robić wszystko, ale żeby się nie wylegiwać na słoneczku.
      • karolinazajac Re: NURTUJĄCE PYTANIA 05.08.05, 13:48
        Ale przede wszystkim GRATULACJE!!!
    • esse1 Re: NURTUJĄCE PYTANIA 05.08.05, 13:58
      Lillil,wyłącz caps lock, bo strasznie krzyczyszwink Ciążę można stwierdzić w
      czasie badania ginekologicznego, chociażby na podstawie stanu macicy w
      niebieskawego zabarwienia szyjki. Pierwsze usg zazwyczaj ok. 8 tygodnia, zeby
      było widać bijące serduszko. Wcześniej mozna badanie krwi na poziom beta HCG
      (hormon ciążowy, rośnie wraz z rozwojem ciąży). Na poczatku możesz spac na
      brzuchu, jeszcze niczego maleństwu nie uciskasz, choć możesz poczuć, ze jest ci
      jednak niewygodnie, boli brzuch itd. Sama się zorientujesz. Ja spałam na
      brzuchu jeszcze w 10 tc, poźniej przekręcałam się nieświadomie do innej
      pozycji. Tak jak pisały dziewczyny, nie na wszystko co sie dzieje z dzieckiem
      masz wpływ. Na pewno trzeba zrezygnować z alkoholu i papierosów, nie przesadzać
      z kawą, bo odwadnia (jeśli masz za niskie ciśnienie, to słabą raz dziennie
      sobie strzel). Dieta jak najbardziej zróżnicowana, najlepiej wszystkie grupy
      pokarmowe, dużo świeżych warzyw i owoców, mięsko, bo dziecko potrzebuje białka,
      słodycze lepiej odpuścićsmile W żywieniem różnie bywa, zwłaszcza na początku,
      niektóre kobiety mają mdłości, wymiotuja, więc jak cokolwiek uda im się zjeśc,
      to już sukces. Na takim etapie maluszek wyciągnie wszystko z zapasów
      zgromadzonych w organizmie matki, więc nie ma paniki. Oczywiście kwas foliowy
      obowiązkowo. Na zestawy witaminowe jeszcze za wcześnie. Jeśli chcesz koniecznie
      łykac witaminy skonsultuj to z lekarzem, bo w ciąży niektóre sa niebezbieczne,
      np. wit.A. Unikaj przegrzania - żadnej sauny, solarium, wylegiwania się na
      słońcu, żadnych kąpieli w goracej wodzie. wysoka temperatura nie tylko
      rozszerza naczynia krwionośne i grozi poronieniem, ale niszczy tworzące sięwe
      wczesnej ciąży komórki układu nerwowego u dziecka, a to grozipowaznymi
      uszkodzeniami, az po bezmózgowie.
      A przede wszystkim nie daj się zwariować, wybierz dobrego lekarza, konsultuj z
      nim swoje obawy i pytania, słuchaj organizmu, bo sporo Ci podpowie. Unikaj
      wysiłku ale nie zapominaj, ze sama ciąża to nie choroba smile
      • malgolkab Re: NURTUJĄCE PYTANIA 05.08.05, 14:05
        u mnie lekarka potwierdzila ciaze samym badaniem w 6 tygodniu. usg zrobi mi w
        12, 13 tygodniu, powiedziala, ze wczesniej nie ma potrzeby. ufam jej w 100%,
        prowadzila ciaze w mojej rodzinie i wsrod znajomych, ma duze doswiadczenie. W
        USA i Anglii, gdzie mam znajomych lekarze tez nie zalecaja USG przed 12
        tygodniem, a w koncu to kraje duzo bardziej rozwiniete od nas. pozdrawiam
    • lillil Re: NURTUJĄCE PYTANIA 05.08.05, 14:18
      wielkie dzieki za podowiedzi strasznie sie ciesze ze jestem w ciazy z reszta
      tak jak cala rodzinka mam nadzieje ze wszystko bedzie jak najlepiej pewnie
      jeszcze nie raz bede pytac -ale kto pyta nie bladzi -ok nie bede krzyczec to z
      przejecia chyba smile bede pisac co i jak a we wtorek ide do lekarza
    • ewuniek24 Re: NURTUJĄCE PYTANIA 05.08.05, 14:40
      Witaj
      Lekarz moze stwierdzić ciążę na podstawie powiększenia ujścia szyjki macicy.
      Jest to rutynowe badanie przy badaniu ginekologicznym. Normalnie ma wielkość
      opuszka palca, a w czasie ciąży da się bez problemu wyczuć jego powiększenie.
      Tak więc jeżeli lekarz potwierdził po badaniu,że jesteś w ciąży, to tak
      rzeczywiście jest. Gratulacje. Co do płci to zależy, jeżeli bedzie to chłopak,
      to można w miarę wcześnie to stwierdzić. U mnie lekarz stwierdził to w zeszłym
      tygodniu, a właśnie zaczął się u mnie 17 tydzień. Co do dziewczynki to z
      diagnozą lekarze czekają aż będą całkowicie pewni. 100 % pewność możesz uzyskać
      w 20 tygodniu robiąć sobie USG trójwymiarowe, oczywiście jeżeli dzidzia będzie
      współpracowała i pokaże co tam ma. Jeśli o mnie chodzi to ja osobiście radzę Ci
      zrobić sobie jeszcze USG trójwymiarowe w 11-13 tygodniu ciąży. Jest to badanie
      sprawdzające czy nie ma żadnych chorób genetycznych. USG w 20 tygodniu ciąży
      sprawdza czy z serduszkiem jest wszystko w porządku. A jeśli chodzi o to co
      zrobić żeby dzidzi było dobrze i dobrze się rozwijała, to rób to co będzie
      sprawiało, że Ty bedziesz się czuła dobrze. Więcej odpoczywaj, zdrowo się
      odżywiaj i śpij tak jak jest Tobie wygodnie. Ja też się zastanawiałam czy leżeć
      na brzuchu w pierwszych tygodniach ciąży, ale leżałam bo lubię, teraz już nie
      leżę, bo brzuszek troszkę sterczy i wolę tego nie robić. A moja dzidzia ma sie
      dobrze, czego i Tobie życzę. Pozdrawiam

tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;7;46/st/20060119/dt/17/k/6c70/preg.png
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka