Dodaj do ulubionych

cukrzyca ciążowa

10.08.05, 12:14
jestem w 19 tyg. ciąży. Wczoraj dowiedziałam się, że mam za wysoki cukier, tzn 180. Jutro mam powtorzyc badanie (piłam jakieś słodkie świństwo) ale zanim będą wyniki mam pytanie: czy na tej diecie da sie wyżyć??? bo ja od wczoraj staram sie nie używać żadnych przypraw, nie jem słodyczy, nie cierpię chleba razowego i ciągle jestem głodna. Wiem że to lekarz ma ustalać dietę, ale już mnie to wkurza. Proszę o wszystkie informacje o tej chorobie.
Obserwuj wątek
    • astra11 Re: cukrzyca ciążowa 10.08.05, 12:34
      możesz mi wierzyć ale na tej diecie naprawdę da się wyżyć smile ja byłam na diecie
      od samego początku ciąży, tez nie cierpiałam chleba razowego a to wszystko co
      lubiłam musiałam odstawić, dzisiaj jestem w 36tc i z perspektywy czasu widzę że
      nie było tak źle smile musisz nauczyć się inaczej żyć, zmienić swoje nawyki
      żywieniowe, jest mnóstwo przepisów dla takich jak my, można nawet jeść pyszne
      naleśniki z mąki gryczanej z twarozkiem posłodzonym fruktozą, mniam, mniam,
      głowa do góry nie będzie tak źle smile moja teściowa piekła mi nawet sernik z mąki
      razowej słodzony fruktozą, naprawde jest ok !! dobrze jakbyś zaopatrzyła się w
      glukometr, wtedy szybko sie nauczysz co i ile wolno ci zjeść, pozdrawiam i zycze
      powodzenia smile
      • asiami1 Re: cukrzyca ciążowa 10.08.05, 12:41
        dziękismile)
    • agnieszka-anna Re: cukrzyca ciążowa 10.08.05, 12:44
      Ja też jestem w 19tc i też miałam za wysoki cukier w obciążeniu glukozą 50 g.
      (166).Lekarka kazała mi zrobić obciążenie 75g glukozy i tu wyniki były już ok.
      Cżęsto tak jest, więc się nie przejmuj aż tak bardzo, tylko może wykonaj to
      drugie badanie. Tam normy są następujące: glukoza na czczo do 105, po upływie
      godziny do 180, po upływie 2 godz do 140. Jeśli te wyniki będą odbiegać od
      normy, to wtedy na pewno lekarz powie ci, co dalej. Jeśli chodzi o mnie, to
      wyeliminowałam tylko słodycze, które wcześniej pochłaniałam tonami, ale nie
      katuję się razowym pieczywem ani jedynie gotowanymi potrawami. Nie będzie tak
      żle i główka do góry!
      Pozdrawiam
    • survvivve Re: cukrzyca ciążowa 10.08.05, 12:55
      a ja uwielbiam razowiec...ale stosunkowo jem go mało
      tez mam podejrzenie cukrzycy, został mi wypozyczony glukometr z poradni
      cukrzycowej i teraz codziennie 4 razy kłuje moje biedne opuszli i miierze....i
      po tygodniu zaczynam sie zastanawiać, czy mój glukometr jest popsuty, czy ten,
      na którym pojawiły sie pierwsze wyniki wskazujące na cukrzyce...
      w tym wszystkim jednak dobre jest to, ze odwiedziłam odzział Patologii I na
      Karowej i poznałam kilka kompetentnych i miłych osób smile))
      wizyte u diabetyka mam 26.08, wtedy tez pewnie dowiem sie czegos wiecej...a
      póki co kanapeczka z szynka z indyka wink
      • aneta.d-g Re: cukrzyca ciążowa 10.08.05, 13:29
        Dziewczyny,

Czy poza podwyższonym poziomem cukru macie jeszcze jakiekolwiek objawy? Mam na
        myśli np. cukier w moczu, podwyższone ciśnienie, chwile, kiedy robi Wam się
        słabo, itd?

Dziękuję za odpowiedź,

Aneta
        • astra11 Re: cukrzyca ciążowa 10.08.05, 13:49
          ja akurat nie miałam innych objawów na początku, zanim przeszłam na dietę, poza
          niewielką ilościa cukru w moczu (dodam że było to przy jednoczesnym bardzo
          wysokim poziomie cukru na czczo we krwi), jeśli miewasz zawroty głowy to
          wskazuje to raczej na niski poziom cukru, chyba że jestes na diecie to takie
          spadki moga się zdarzać, ja nosiłam zawsze w torebce cos do przegryzienia, np.
          landrynki
    • aneta.d-g Re: cukrzyca ciążowa 11.08.05, 07:53
      Jakie jeszcze miałyście objawy?

Aneta
      • malgo111 Re: cukrzyca ciążowa 11.08.05, 12:56
        ja juz jestem na diecie cuktzycowej 2 miesiace i sie przyzwyczailam. poza tym
        okazalo sie,że cukier mi skacze po kajzerkach, grahamkach, ale zwyklego bialego
        chleba moge spokojnie zjeść 2 kromki. I nawet skusilam sie na lody- zmierzylam
        poziom cukru i jest w normie. Rzeczywisćie jem mniejsze porcje i czesciej i da
        sie przezyc. Za to moja waga jest rewelacyjna-jestem w 36tc i od początku
        przybylo mi 5 kg. Dzidzius wazy tyle co trzeba i jest o.k.
    • ariana1 Re: cukrzyca ciążowa 11.08.05, 13:43
      Faktycznie zrób sobie ten drugi test - 75 g glukozy, bo może się okazać,ze nie
      masz żadnej cukrzycy. Mnie też wyszedł wynik 180 po 50 g a za tydzień zrobiłam
      75 g ( czyli wczoraj) i wyniki mam OK. W każdym razie mieszczę się w normie.
      Ale przez ten tydzień pilnowałam,zeby nie jeść słodyczy i ograniczyć
      węglowodany. I teraz mimo że cukier mam w normie, to nadal się z tym pilnuję.
    • nusia791 Re: cukrzyca ciążowa 11.08.05, 18:53
      Jetsem w 32 tygodniu przed tygodniem dowiedziałam się że jest u mnie podejrzenie cukrzycy. I musiałam zmienic dietkę. Nie czuje sie z tym super, ale czego nie robi się dla zdrowia dzidzi. Suróweczk i, sałatki z ogórków to to co lubię.Da sie wyżyc , ale ciągłe prześladuje mnie jednostki , które musze liczyc i te 4 cholerne kłucia.gówa do góry jeśli po 75 g bedzie ok to super, a jesli nie to nie martw sie przezyjesz i nauczysz się nowej zdrowszej dietki.
      Pozdrawiam Nusia i Kaja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka