11.08.05, 00:31
Wiecie coś na temat słodzików? Co jest bardziej szkodliwe w ciąży, cukier czy
np. aspartam? Ginka kazała mi unikać cukru. Praktycznie go nie potrzebuję,
ale mam na myśli jogurty - wybierać zwykłe, czy light?
Obserwuj wątek
    • marta2777 Re: Słodziki 11.08.05, 05:48
      czesc. Wiem tylko tyle, ze jedynym oficjalnie dozwolonym slodzikiem w ciazy
      jest Splenda. TO wiem na pewno. Mieszkam w USA i nie wiem pod jaka nazwa to
      wystepuje w POlsce. Moze ta sama. Ogolnie innych slodzikow powinno sie unikac w
      czasie ciazy. Nigdy na to nie zwracalam uwagi ,ale zauwazylam, ze niektore
      jogurty light zawieraja splende , inne aspartam np. Trzeba wiec zwracac uwage
      na sklad. Co do zwyklego cukru to chodzi o to, aby nie naduzywac i omijac go w
      nadmiernych ilosciach jesli jest zbedny. Ja np slodze herbate, bo inaczej nie
      moge jej pic. Ale z herbata tez nie przesadzam: pije do 3 dziennie. Slodyczy
      tez raczej nie jadam. Poprostu trzeba we wszystkim miec umiar, i uwazam, ze
      cukru powinno sie unikac jesli ma sie powazna nadwage. To tyle.
    • malgosiek2 Re: Słodziki 11.08.05, 09:05
      Można stosować słodziki,ale tylko te co mają aspartam.
      Zaś te co mają sacharynę nie wolno stosować w ciąży ew. wady.
      Pozdr.Gosia
    • kokons Re: Słodziki 11.08.05, 09:11
      "Ginka ci kazala unikac cukru "to nie znaczy moze ze pozwolila uzywac
      slodzikow?! Ja stronie od tego paskudztwa i tak kupuje zwykly kefir i
      robiesobie koktail z owocami i staram sie nic pozatym nie wrzucac... soki pijam
      zadko ale za to wyciskane w domu a pozatym wode i owocowe herbaty no i zadnych
      slodyczy - bo mam tendencje do tycia.
      Czy masz zalecenie, zeby cukru nie uzywac?
      • margonik Re: Słodziki 11.08.05, 20:21
        Tak, mam takie zalecenie. Ale tak, jak napisałam, ani cukru, ani słodzików nie
        potrzebuję do szczęścia. Po prostu czasami cieżko o inny wybór, jak pomiędzy
        cukrem a słodzikiem. Nie spotkałam nigdzie jogurtów słodzonych np. fruktozą, a
        naturalne są dla mnie wstrętne - co więcej, większość naturalnych też jest
        słodzona. Kefir lubię, ale kefir to nie jogurt.
    • morelka_28 Re: Słodziki 11.08.05, 09:28
      Dziewczyny nie przesadzajcie.
      Unikać cukru ok, ale żeby nawt jogurtu owocowego nie można było, to już dla
      mnie skrajność. Wychodzę z założenia, że wszysto można tylko w umiarze. jak raz
      na jakiś czas zjem ulubioną napoleonkę albo skuszę się na loda (i to nie
      sorbeta-o zgrozo) nic się nie stanie strasznego. Chodzi o to, żeby się nie
      opychać słodyczami bez opamiętania. Jeśli nie ma przeciwskazań (cukrzyca itp.)
      to naprawdę odrobina słodyczy nie zaszkodzi ani nam ani dziecku 9a nawet wody
      płóodowe są wówczas chętnie przez dziecko połykane).
      Przecież nie jesteśmy na dieatch, żeby móc pozwolić sobie tylko na kefir,
      jogurt naturalny i soki warzyzwne, bo owocowe to cukro-zabójstwo. No chyba, że
      zachowanie super-sylwetki staje się priorytetem
      We wszystkim trzeba zachowć zdrowy rozsądek.
      Pozdrawiam,
      Morelka
      • luiza1pop Re: Słodziki 11.08.05, 10:37
        Moja gin. radzila zrezygnowac wogole ze slodzikow, nie wiedza jaki one maja
        wplyw na dziecko. Poza tym troszke cukru nie zaszkodzismile A pyszny paczus czy
        napoleonka od czasu do czasu to sama rozkoszsmile Ja jem od czasu do czasu a
        cukier przez cala ciaze mam w normie. Jogurty light sa ze slodzikami wiec radze
        unikac. Pozdrawiamsmile
        • nicol.lublin Re: Słodziki 11.08.05, 11:21
          małgosia! a skąd te rewelacje o aspartamie ?!?! przecież od jakiegoś czasu w
          ogóle odradza się stosowanie słodzików z aspartamem, są prowadzone jakieś
          badania w których wyszło, że jest to bardzo szkodliwa substancja, podejrzana o
          działanie karcynogenne.
          ja słodzę od wielu lat słodzikiem bez aspartamu, w ciąży także. co prawda
          używam teraz go w minimalnej ilości, ale zawsze
          • amwaw Re: Słodziki 11.08.05, 11:23
            Aspartam jest kancerogenny w temp powyżej 120 st celsjusza, której to temp nie
            jest się w stanie uzyskać w wyniku normalnego podgrzenia wody. Tak- jest to
            normalny pentapeptyd.
            Pozdrawiam
          • nicol.lublin Re: Słodziki 11.08.05, 11:25
            wrzucam link:
            wydarzenia.wp.pl/wiadomosc.html?wid=7625923&kat=33326&ticaid=4
          • malgosiek2 Re: Słodziki 11.08.05, 11:47
            Kiedys na kursie specjalistycznym o tym była mowa.Wypowiadała się pani
            mgr.pieleniarstwa i połoznictwa
            Być może od tego czasu się coś zmieniło.
            Gosia
      • margonik Re: Słodziki 11.08.05, 20:10
        Mi właśnie zabroniła soków owocowych z kartonów, ze względu na to, że zawierają
        cukier. Powiedziała, że jeśli już muszę, to b. żadko i rozcieńczone wodą
        przynajmniej pół na pół.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka