margonik 11.08.05, 00:31 Wiecie coś na temat słodzików? Co jest bardziej szkodliwe w ciąży, cukier czy np. aspartam? Ginka kazała mi unikać cukru. Praktycznie go nie potrzebuję, ale mam na myśli jogurty - wybierać zwykłe, czy light? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta2777 Re: Słodziki 11.08.05, 05:48 czesc. Wiem tylko tyle, ze jedynym oficjalnie dozwolonym slodzikiem w ciazy jest Splenda. TO wiem na pewno. Mieszkam w USA i nie wiem pod jaka nazwa to wystepuje w POlsce. Moze ta sama. Ogolnie innych slodzikow powinno sie unikac w czasie ciazy. Nigdy na to nie zwracalam uwagi ,ale zauwazylam, ze niektore jogurty light zawieraja splende , inne aspartam np. Trzeba wiec zwracac uwage na sklad. Co do zwyklego cukru to chodzi o to, aby nie naduzywac i omijac go w nadmiernych ilosciach jesli jest zbedny. Ja np slodze herbate, bo inaczej nie moge jej pic. Ale z herbata tez nie przesadzam: pije do 3 dziennie. Slodyczy tez raczej nie jadam. Poprostu trzeba we wszystkim miec umiar, i uwazam, ze cukru powinno sie unikac jesli ma sie powazna nadwage. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Słodziki 11.08.05, 09:05 Można stosować słodziki,ale tylko te co mają aspartam. Zaś te co mają sacharynę nie wolno stosować w ciąży ew. wady. Pozdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: Słodziki 11.08.05, 09:11 "Ginka ci kazala unikac cukru "to nie znaczy moze ze pozwolila uzywac slodzikow?! Ja stronie od tego paskudztwa i tak kupuje zwykly kefir i robiesobie koktail z owocami i staram sie nic pozatym nie wrzucac... soki pijam zadko ale za to wyciskane w domu a pozatym wode i owocowe herbaty no i zadnych slodyczy - bo mam tendencje do tycia. Czy masz zalecenie, zeby cukru nie uzywac? Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Słodziki 11.08.05, 20:21 Tak, mam takie zalecenie. Ale tak, jak napisałam, ani cukru, ani słodzików nie potrzebuję do szczęścia. Po prostu czasami cieżko o inny wybór, jak pomiędzy cukrem a słodzikiem. Nie spotkałam nigdzie jogurtów słodzonych np. fruktozą, a naturalne są dla mnie wstrętne - co więcej, większość naturalnych też jest słodzona. Kefir lubię, ale kefir to nie jogurt. Odpowiedz Link Zgłoś
morelka_28 Re: Słodziki 11.08.05, 09:28 Dziewczyny nie przesadzajcie. Unikać cukru ok, ale żeby nawt jogurtu owocowego nie można było, to już dla mnie skrajność. Wychodzę z założenia, że wszysto można tylko w umiarze. jak raz na jakiś czas zjem ulubioną napoleonkę albo skuszę się na loda (i to nie sorbeta-o zgrozo) nic się nie stanie strasznego. Chodzi o to, żeby się nie opychać słodyczami bez opamiętania. Jeśli nie ma przeciwskazań (cukrzyca itp.) to naprawdę odrobina słodyczy nie zaszkodzi ani nam ani dziecku 9a nawet wody płóodowe są wówczas chętnie przez dziecko połykane). Przecież nie jesteśmy na dieatch, żeby móc pozwolić sobie tylko na kefir, jogurt naturalny i soki warzyzwne, bo owocowe to cukro-zabójstwo. No chyba, że zachowanie super-sylwetki staje się priorytetem We wszystkim trzeba zachowć zdrowy rozsądek. Pozdrawiam, Morelka Odpowiedz Link Zgłoś
luiza1pop Re: Słodziki 11.08.05, 10:37 Moja gin. radzila zrezygnowac wogole ze slodzikow, nie wiedza jaki one maja wplyw na dziecko. Poza tym troszke cukru nie zaszkodzi A pyszny paczus czy napoleonka od czasu do czasu to sama rozkosz Ja jem od czasu do czasu a cukier przez cala ciaze mam w normie. Jogurty light sa ze slodzikami wiec radze unikac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: Słodziki 11.08.05, 11:21 małgosia! a skąd te rewelacje o aspartamie ?!?! przecież od jakiegoś czasu w ogóle odradza się stosowanie słodzików z aspartamem, są prowadzone jakieś badania w których wyszło, że jest to bardzo szkodliwa substancja, podejrzana o działanie karcynogenne. ja słodzę od wielu lat słodzikiem bez aspartamu, w ciąży także. co prawda używam teraz go w minimalnej ilości, ale zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
amwaw Re: Słodziki 11.08.05, 11:23 Aspartam jest kancerogenny w temp powyżej 120 st celsjusza, której to temp nie jest się w stanie uzyskać w wyniku normalnego podgrzenia wody. Tak- jest to normalny pentapeptyd. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: Słodziki 11.08.05, 11:25 wrzucam link: wydarzenia.wp.pl/wiadomosc.html?wid=7625923&kat=33326&ticaid=4 Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Słodziki 11.08.05, 11:47 Kiedys na kursie specjalistycznym o tym była mowa.Wypowiadała się pani mgr.pieleniarstwa i połoznictwa Być może od tego czasu się coś zmieniło. Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Słodziki 11.08.05, 20:10 Mi właśnie zabroniła soków owocowych z kartonów, ze względu na to, że zawierają cukier. Powiedziała, że jeśli już muszę, to b. żadko i rozcieńczone wodą przynajmniej pół na pół. Odpowiedz Link Zgłoś