Dodaj do ulubionych

jakie witaminy

20.08.05, 17:29
czesc jestem w 16 tygodniu ciazy i biore Materne kosztuje prawie 40zl a jest
tylko 30 tabletek, czy bierze ktos Prenatal jest tam 100 tabl i kosztuje tez
jakies 30-40 zl?? i co o nim sadzicie, albo jakie witaminy mozecie polecic???
z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • marychna31 Re: jakie witaminy 20.08.05, 17:41
      Ja do jutra biorę Prenatal ale znajoma farmaceutka (też w ciązy) powiedziała
      mi, że chociaż Materna ma podobny skład to te witaminy z Materny sa lepiej
      przyswajane i stąd ta cena. Dlatego od poniedziałku zaczynam Maternęsmile
    • kuncwotek Re: jakie witaminy 20.08.05, 17:44
      hej hej ja biorę prenatal. Zalety: chyba cena bo nie są drogie. Łykam je od 5
      mies. Wcześniej brałam tylko kawa foliowy. Wady: tabletki są duże i z trudem
      przechodzą mi przez gardłosad , przechowuje się je w lodówce, no i...ja ma po
      nich mam ciemną kupe!!!Wiem że to ochydne ale niestety taka jest prawda.
      Pozdrawiam
    • lirio Re: jakie witaminy 20.08.05, 17:55
      Ja biorę Prental firmy Puritans Pride i jestem z niego bardzo zadowolona. Nie
      trzeba go przechowywać w lodówce!!! Na opakowaniu jest napisane w chłodnym i
      suchym miejscu, a lodówka wcale nie jest sucha. Chodzi o to aby nie były na
      słońcu, przy kaloryferze itd. A co do zabarwienia kupki, to wszystkie witaminy
      ciążowe mogą to wywoływać bo zawierają dużo żelaza. Sprawdziłam kilka witaminek
      ciążowych i wszystkie mają ten sam skład, różnica jest tylko w cenie. Uważam,
      że za lepszą wchłanialność - niczym nie potwierdzoną nie warto płacić aż 80zł.
      Jest też dostępny Vitrum Prenatal, którego nie polecam, dziwnie się rozpuszcza
      w żołądku powodując mdłości no i ta nazwa jest jawną podróbą.
      • kuncwotek Re: jakie witaminy 20.08.05, 18:07
        Nie wiem jak to jest do końca z tym przechowywaniem pranatalu ale mi i mojej
        siostrze w aptece powiedzieli żeby przechowywać w lodówce. Ona kupowała
        oczywiście w innej.
      • luiza1pop Re: jakie witaminy 20.08.05, 18:11
        Ja tez biore Prenatal i jest jak najbardziej ok. Vit. dla kobiet w ciazy maja
        taki sam sklad wiec niewazne czy Materne czy Prenatal , dla mnie wazna jest
        cena. Na poczatku ciazy bralam tylko Folic , moja gin. powiedziala ze to w
        zupelnosci wystarczy tym bardziej ze nadmiar niektorych vit. na poczatku ciazy
        moze wrecz dzidzi zaszkodzic. Wiec Prenatal + dobra i bogata dietka po 14
        tyg.ciazy. Pozdrawiam.
    • doddi3 Re: jakie witaminy 20.08.05, 18:06
      A ja mam dylemat. Do tej pory brałam falvit. Natomiast wczoraj moja lekarka
      stwierdziła, że przy moich dobrych wynikach morfologii nie ma sensu brać
      sztucznych witamin, które mają barwniki, obciążają watrobę itd. I co teraz ?

src="bd.lilypie.com/kK6Tp2"
      alt="Lilypie Baby Ticker" border="0" /></a>
      • kuncwotek Re: jakie witaminy 20.08.05, 18:11
        skoro masz dobre wyniki i lekarka Ci odradza to nie bierz. Jak zrobisz badania
        za miesiąc czy dwa i wyniki jednak sie pogorszą wtedy napewno ginekolog powie
        że powinnaś zacząć ponownie łykać witaminki. Życzę Ci jaednak bardzo dobrych
        wynikówsmilePozdrawiam
      • lirio Re: jakie witaminy 20.08.05, 18:16
        Mnie by taki argument nie przekonałby. Z morfologii widać tylko czy masz dobrą
        hemoglobinę, na którą wpływa żelazo i witaminy z grupy B. A witaminy ciążowe to
        jeszcze kwas foliowy, wapń i wiele innych.... Dzidziuś teoretycznie sobie
        poradzi bo wyciągnie z Ciebie co trzeba (co do kwasu foliowego to na pewno
        nie). Ja nie mam zamiaru ponieść strat w zębach i włosach, odwapnić kości,
        dlatego biorę witaminy ciążowe, magnez i dodatkowo pilnuję aby dostarczyć
        odpowiednią ilość wapnia w jogurcie. A jedna tabletka dziennie zrobi więcej
        dobrego niż złego, jakby tam było coś bardzo szkodliwego to nigdy nie zostałoby
        dopuszczone dla kobiet w ciąży.
      • kuncwotek Re: jakie witaminy 20.08.05, 18:19
        jeżeli odstawisz witaminy to napewno powinnaś brać kwas foliowy. On jest bardzo
        ważny!
    • zombi_25 Re: jakie witaminy 20.08.05, 18:10
      Ja łykam Prenatal od 3 miesiąca ciąży. Miałam już obu firm i nie zauważyłam
      żadnej różnicy poza niewielką w cenie. Wyniki mam super.Hemoglobina 14,4 a nie
      jem prawie wogóle warzyw bo nie lubie. Polecam!
      • beettinna Re: jakie witaminy 20.08.05, 18:19
        dziewczyny jest materna 100 tabletek w opakowaniu-kosztuje ok80zł
        pozdrawiam
    • mala021 Re: jakie witaminy 20.08.05, 18:29
      ja biore falvit i dodatkowo kw. foliowy mimo tego ze wyniki mam w normie i nie
      narzekam.

pozdrawiam
      • nicol.lublin Re: jakie witaminy 20.08.05, 18:38
        no właśnie! ja ostatnio kupiłam Maternę w dużym opakowaniu w cenie 78 zł, do
        tego mam kartę rabatową w aptece na 5%. ale załóżmy, że nie każdy ma, wtedy
        kuracja na 1 mies kosztuje tylko 23,40 zł. ja uważam, że warto, to są chyba
        najlepsze witaminy dla ciężarnych na rynku.
        • lirio Re: jakie witaminy 20.08.05, 18:51
          Prenatal kosztuje 33zł/100 tabl.
          • luiza1pop Re: jakie witaminy 20.08.05, 20:18
            Po cholere wydawac 80 zl na tabletki (100) jesli mozna za pol ceny kupic tez
            vit. (moge sie zalozyzc ze taki sam zestaw ). Czysta paraja.
            • annam21 Re: jakie witaminy 20.08.05, 20:27
              ja mieszkam w niemczech i jak juz pisalam na watku jakim o witaminach,tutaj
              lekarz mi powiedzial materna ,te witaminy wchlaniaja sie najlepiej, a poniewaz
              to juz 3 ktory mi to powiedzial 2 w polsce no i teraz tu ( i nie zalezy mu na
              niczym,bo powiedzial zebym w polsce kupila bo tanszy).i kupuje,dla mnie wazne
              tez ze po maternie nie jest mi nie dobrze i moge ja pruelknac.aha ..no i
              narazie biore co dtugi dzien.
              • marychna31 Re: jakie witaminy 20.08.05, 20:35
                No właśnie. Dla mnie to żadna oszczędność w porównaniu ze świadomością, że daję
                mojemu Dziecku to co najlepszesmile
    • eraba78 Materna!!! 20.08.05, 21:00
      Do 3 m-c brałam tylko folik, później lekarz przepisał mi MATERNE jest droga
      owszem, ale chcę dac mojemu Synkowi od samego poczatku to co
      naj..............Nie będę oszczędzać na moim dziecku!!!!!!!
      • annam21 Re: Materna!!! 20.08.05, 22:49

• marychna31 Re: Materna!!! 20.08.05, 23:43
          Dokładnie! Wyższa cena Materny nie bierze się znikąd ale przyjmowanie innego
          preparatu witaminowego nie oznacza zaniedbywania swojego dziecka!smile Każdy
          powinien dbać o siebie i maleństwo najlepiej jak jest w stanie.
    • aguska231 Re: jakie witaminy 21.08.05, 01:23
      dzieki dziewczyny, chodzilo mi o to czy warto przeplacac i brac materne ale
      widze ze wiekszosc jest za maternasmile)))wiec jeszcze ja sobie polykam pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka