Dodaj do ulubionych

samochód na gaz

07.09.05, 08:42
Witam, chciałabym przerobić Uno na gaz, może ktoś wie , jak to jest z
zużyciem gazu i jakie mogą byc dodatkowe koszty związane z przerobieniem?
Obserwuj wątek
    • jezyk_p Re: samochód na gaz 07.09.05, 09:26
      zalezy jaki silnik, zakladam ze na wtrysku - instalacja do 1500zl, ale rada -
      wez butle w kole, chyba ze w ogole nie uzywasz bagaznika. co do samej jazdy na
      gazie - normalnym jest nowy filtr powietrza, swiece, u kumpla siadla sonda
      lambda po jakims czasie i byl problem z jazda, wymiana to groszowa sprawa. w
      zasadzie jezdzic sie dalo, ale nie mozna bylo go wyregulowac nalezycie. Poza tym
      kumpel smiga codziennie do roboty po 20km w jedna strone i nie narzeka. zadnych
      usterek poza typowymi dla gazu - czyli szybciej korodujacy wydech, czestsza
      wymiana oleju, swiec i filtrow.
      • reni16 Re: samochód na gaz 07.09.05, 09:48
        Wiecie, co? tak czytając dośwaidczenia Fomumowiczów o gazie , to jestem lekko z
        niechęcona, boję się że będe miała podobne problemy i zamiast za oszczędzić to
        wywalę gotówkę na naprawianie "miernej wiadomości mechaników.
      • reni16 Re: samochód na gaz 07.09.05, 09:49
        owszem na wtrysku, silnik 900
      • reni16 Re: samochód na gaz 07.09.05, 09:51
        a te typowe dla gazu, to jakie? jakoś całkiem zielona jestem
    • zmeczony_slusarz Re: samochód na gaz 07.09.05, 09:27
      Juz w porzadku?
    • dunczyk1960 Re: samochód na gaz 07.09.05, 09:50
      Juz niedlugo i gaz zdrozeje,w Dani nieduzo tanszy od benzyny ale wiecej silnik
      go spala niz benzyny.
      • reni16 Re: samochód na gaz 07.09.05, 09:53
        a właściwie to ile takie Uno 0,9 na wtrysku mniejwięcej powinnien spalać gazu,
        bo na benzynie zużywa ok.6L/100km,w zimie 8L/100km, bo lubię ciepełko
        • literka_m Re: samochód na gaz 07.09.05, 09:56
          > a właściwie to ile takie Uno 0,9 na wtrysku mniejwięcej powinnien spalać
          gazu,
          > bo na benzynie zużywa ok.6L/100km,w zimie 8L/100km, bo lubię ciepełko

licz od 10% do 20% wiecej niz benzyny
      • lewarek5 Re: samochód na gaz 07.09.05, 09:54
        dunczyk1960 napisał:

Juz niedlugo i gaz zdrozeje,w Dani nieduzo tanszy od benzyny ale wiecej silnik
        go spala niz benzyny.

.. gazu jest niewiele na naszych stacjach,-jest prawie zarezerwowany dla taxi i
        aut sluzbowych naszych komunalnych urzedników, zreszta jakie to ma znaczenie ?
        fiskus nie dopusci by zwykly "Kowalski/Svensson" jezdzil tanio - trzebo go
        obskubac ! Pzdr.
      • swoboda_t Re: samochód na gaz 07.09.05, 10:13
        Gaz "już niedługo zdrożeje i zaraz będzie kosztować prawie tyle co benzyna"
        odkąd sięgam pamięcią, czyli co najmniej od 1999. Jak jest widać na stacjach.
        Co do UNO, instalacja będzie kosztować jakieś 1600złotych, spalać będzie około
        15-20 procent wiecej niż benzyny. Uno 0,9 to słaby wóz, a na gazie straci
        jeszcze resztki wigoru i to chyba najważniejszy argument przeciw. Reszta typu
        różne cuda dziejące się z autem to już wina mechaników. Warto popytać wśród
        znajomych czy poszukać opinii nt. konkretnych montażystów. JEśli instalacja
        bedzie poprawnie zamontowana i ustawiona, a Ty będziesz dbać o stan układu
        zapłonowego nie powinno być problemu. No, ale te osiągi-mam czasem okazję
        jeździć 60-konnym Kadettem, który sam w sobie jest słaby, a na gazie to już
        padaka :/
        • reni16 Re: samochód na gaz 07.09.05, 10:20
          co do słabego Uno, to mój nie należy do nich, nie jeden mechanik na przeglądach
          powiedział , że bardzo dobry egzemparz, od 5 lat nic w nim się nie psuje i
          jakoś nie zamierza a i rdza go jakoś nie łapie, a uprzedzam jeżdżę nim barrrdzo
          często i niekiedy łapię się na tym że 6 biegu brak, taka tak 6 biegu.
          Ale jak mam go ulepszać kosztem bardziej "wołowatym " to mi się nie uśmiecha.
          Zepsuć coś to nie sztuka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka