Dodaj do ulubionych

koszty pieluch jednorazowych-ile?

23.08.05, 09:59
dziewczyny postanowiłam używać pieluch tetrowych z uwagi na koszty (wiem że
zaraz pojawią się opinie, że woda, proszek prasowanie tez kosztuje) myślę
jednak, że mimo wszystko wyjdzie taniej. Mam prośbę do was ile dziennie
trzeba zużyć pieluch jednorazowych i jaki to jest miesieczny koszt? Proszę o
opinie bo sama już nie wiem co robić
Obserwuj wątek
    • lirio Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 10:17
      Wychodzi około 250 pieluch jednorazowych w 1 miesiącu życia. Jeżeli chcesz
      używać tetry ze względu na koszty to to się średnio opłaca. Tetry schodzi
      duuuuużo więcej, dodatkowo pranie i kupa roboty przy prasowaniu, składaniu.
      Lepiej ten czas pościęcić dla dziecka. Możesz spróbowac nieco tańszych
      pieluszek, w dzisiejszym wątku pisałam o bardzo dobrych pieluszkach Dada z
      Biedronki, czy fioletowych z Tesco. Miesięczny koszt to około 100 - 150zł, w
      zależności od użytych pieluch.
      • pimpek_sadelko Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 10:18
        filoetowe z tesco sie bryluja w srodku . dada znajome bardzo chwala.porownuja z
        pampersami.
      • milena801 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 10:28
        ile roboty?? pierze pralka a prasowanie 50 sztuk zajęło mi 45 minut ze
        składaniem. O jakiej robocie mówicie? a jeżeli paczka w sklepie kosztuje ok 40
        zł za 40 szt - to 1 szt = 1 zł, czyli jeśli zuzyje 250 pieluch to bedzie koszt
        250 zł a nie 150 zł? A może sie mylę
        • pimpek_sadelko Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 10:31
          probuj zatem tetry. wszystko trzeba dopasowac do siebie. ja nie czuje powolania
          do stania wiecznie w lazience, wkladania pieluch do pralki, do ciaglego
          wieszania, codziennego prasowania... ja leniwa jestem.
          tetra moze nie jest droga ale policz wode, ktora pralka bedzie codziennie
          pobierac, proszek dla niemowlat, prasowanie itd...
          tetre musisz czesciej zmieniac niz pampersy no i gdzies trzeba magazynowac
          ubrudzone pieluszki. jakis zamykany pojemnik... chyba ze od razu pojedynczo
          bedziesz prac.
          dla mnie prosciej z papmpersami.
        • lirio Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 10:46
          Pewnie, że się mylisz bo paczka kosztuje 18zł/ 44 sztuki Dada z Biedronki i np.
          Pampers Newborn 26zł/44 sztuki. Czyli średnio połowę mniej niż piszesz.
          Dziewczyny policzcie sobie ilość proszku Jelp czy Lovela jaka jest potrzebna na
          30 prań pieluch w miesiącu, wychodzi też niezła sumka.
          • milena801 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 10:59
            a po co prać w proszku - najlepszy patent to pranie w sodzie oczyszczonej - na
            jedno pranie jedna saszetka czyli koszt 90 groszy!!!!!!!!!!
            • pimpek_sadelko Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:01
              milena801 napisała:

> a po co prać w proszku - najlepszy patent to pranie w sodzie oczyszczonej -
              na
              > jedno pranie jedna saszetka czyli koszt 90 groszy!!!!!!!!!!

powaznie piszesz?moze zapytaj wczesniej pediatry? ja o czyms takim nie
              slyszalam, nie czytalam. wiesz, nie wiem jaka masz sytuacje materialna, ale
              naprawde czasami nie warto za wszelka cene oszczedzac, przynajmniej na tak
              malym i wrazliwym czlowieku.
              • milena801 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:05
                piszę całkiem poważnie i nie zamiemierzam pytać pediatry bo moja mamma tak
                robiła i ja nogdy nie miałam odparzonej pupci jestem zdrowa jak ryba i zawsze
                tak było, chodziałam do żłobka potem do przedszkola od piwerwszej klasy szkoły
                podsawowej wyjażdżałam sama na obozy i kolonie jestem w pełni samodzielna i
                super zoorganizowana, całą ciąże chodziłam do pracy i od kilku miesiecy mam już
                wszystko gotopwe dla mojego szkraba - ale jestem wspaniała smile))))))))
                • pimpek_sadelko Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:07
                  zrobisz jak zechcesz.
                  ale argument "moja mama tak robila i bylam zdrowa" nie jest racjonalny ( po
                  pierwsze za komuny pewnie wyjscia nie miala) a po drugie idac tym torem to ja
                  Ci udowodnie, ze papierosy nie szkodza zdrowiu: moj ojciec pali juz ze 30 lat i
                  zyje, nawet raka nie ma.
                  • milena801 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:12
                    bo mu nie pisane i całe szczęscie a znasz takich co nigdy nie palili i wcześnie
                    umarli - można by tak gdybać - ja poprostu uważam że w dzisiejszych czasach
                    trochę sie przesadza z ciążami przecież to nie choroba a dzidzie małe zawsze
                    przychodziły na świat trzeba zachować we wszystkim umiar- a ja nie może już
                    słuchać tego gadania, że bez własnej położnej, opłaconego lekarza, meża i zzo
                    to tragedia rodzić - ja znam gorsze tragedie!!!!!
                    • pimpek_sadelko Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:15
                      nikogo nie wynajmuje, za nic nie place. mam wszystko w standardzie szpitala.
                      nie musze miec poloznej czy lekarza, ktorzy beda nade mna stali/krazyli jak
                      ruskie sputniki. nawet czulabym sie skreopwana, gdyby caly porod( np 12 godzin)
                      ktos patrzyl mi sie w kroczesmile
        • jakasik Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:11
          A jakiej firmy pieluchy kosztują 1zł/szt????????? Co Ty opowiadasz dziewczyno!
          60groszy to już masz dobrą pieluchę! Najpier sprawdz a potem wypisuj głupoty.
          Mi miesięcznie na pieluchu (dada) wychodzi 100zł!
          • milena801 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:14
            dlaczego mnie obrażasz każdy ma prawo do swojego zdania - kupiłam do szpitala
            new bprn Pampers i za 42 sztuki zapłaciłam 37 zł
            • jakasik Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:25
              Przepraszam, a gdzie Cię obraziłam? Sama sobie zaprzeczasz, 37zł:42=0,88zł,
              więc nie 1zł. Nadal nie znam pieluch które kosztują 1zł/szt. Chyba, że te
              pampersa w formie majteczek!
            • jakasik Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:31
              A za pieluchy przepłaciłaś kochana!
      • maga202 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.01.06, 20:21
        Ile tych pieluch??? Ja zużywałam dwie paczki i wcale przesadnie nie oszczędzałam a dziecko nigdy nie miało nawet zaczerwienionej pupy.
    • mokopi zależy to od rodzaju pieluch 23.08.05, 10:26
      faktycznie początkowo wychodzi ich dużo (do ok 1 miesiąca). Później jak się dzidzi wszystko unormuje to wychodzi dużo mniej (u mnie ok 4 do 5 pampersów na dobę). Wszystko to zależy tylko od dziecka. Przy pieluchach tetrowych codziennie czeka Cię płukanie, pranie, suszenie. Wyliczyłam sobie że wyjdzie to na jedno lub drożej (pieluchy tetrowe).
      • milena801 Re: zależy to od rodzaju pieluch 23.08.05, 10:30
        to pieluchę zmienia sie co 6 godzin - to jakis absurd, myślałam ze wypadałoby
        by zużyć przynajmniej 10-15 pieluch dziennie. Mówi się ze jednorazowe należy
        wymieniać tak samo często jak tetrowe?
        • pimpek_sadelko Re: zależy to od rodzaju pieluch 23.08.05, 10:32
          milena801 napisała:

> to pieluchę zmienia sie co 6 godzin - to jakis absurd, myślałam ze wypadałoby
          > by zużyć przynajmniej 10-15 pieluch dziennie. Mówi się ze jednorazowe należy
          > wymieniać tak samo często jak tetrowe?
          w ksiazce o pielgnacji niemowlat wyczytalam, ze w pierwszych miesiacach zycia
          dzieka minimum dla jednorazowych to zmiana co 3-4 godziny a tetra czesciej.
        • agnieszkaj10 Re: zależy to od rodzaju pieluch 23.08.05, 10:33
          Ja również chciałam używać tetry, ale zrezygnowałam i używałam pampersów. Ale
          bez przesady nie zużywa się ich 250 szt na miesiąc! Poza tym małe pampersy nie
          kosztyują 1zł/szt tylko około 50gr, poza tym bardzo dobre są dada z biedronki
          niczym nie odbiegają od Pampersów podobnie jak ich husteczki są nawet lepsze od
          pampersów.
          Pozdrawiam Aga i 11 miesięczny Paweł
        • mokopi Re: zależy to od rodzaju pieluch 23.08.05, 10:39
          Na noc jedna (nie maiałam zamiaru budzić Oli do zmiany pieluchy), w ciągu dnia około 3-4. Wychodzi co 3 do 4 godzin. Tetrowe należy zminiać jak tylko dziecko się zesiusia (od razu) bo się odparza. Jednorazowych nie trzeba tak od razu przebierać. Do roku uzywałam Pampersów, bo berdzo dobrze chłoną, pupa ani pielucha nie jest mokra. Ola ani razu nie była odparzona, nie dudziła się jak tylko było jej trochę mokro. Koszt pampersów na dzień nawet przy zużyciu 5 czy 6 sztuk to 5 zł.
        • mokopi Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tetrze 23.08.05, 10:45
          Życie Ci samo zweryfikuje. Na forum pisało mnóstwo takich mam jak ty,
          że tetra i za żadne skarby nic innego. Po jakimś czasie przestawiały się
          na pampersy i przyznawały racje.
          • milena801 Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:02
            czy wszyscy używaja pieluch jednorazowych???? kiedyś było gorzej i nasze mamy
            świetnie dawału sobie radę a my mamy tyle ulepszeń - pralka a gotowanie w garze
            albo dobre firmowe żelazko a nie jakieś metaowe pudło co przypala? Nie rozumiem
            waszych obaw i wygodnictwa - oczywiście to kwestia podejsci i jak w
            dzisiejszych czasachm kasy! Bo cały świat kreci sie wokół pieniędzy???
            • pimpek_sadelko Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:05
              milena801 napisała:

> czy wszyscy używaja pieluch jednorazowych???? kiedyś było gorzej i nasze mamy
              > świetnie dawału sobie radę a my mamy tyle ulepszeń - pralka a gotowanie w
              garze
              >
              > albo dobre firmowe żelazko a nie jakieś metaowe pudło co przypala? Nie
              rozumiem
              >
              > waszych obaw i wygodnictwa - oczywiście to kwestia podejsci i jak w
              > dzisiejszych czasachm kasy! Bo cały świat kreci sie wokół pieniędzy???

czuje sie jakbym z moja babcia gadala a nie z mloda kobietauncertain
              rozumiem, ze masz inne zdanie. tetra to tez pielucha i pewnie malenstwu nie
              zaszkodzi... ale po co wyrzuty do kogos kto korzysta z tego co niesie ze soba
              postep cywilizacyjny?
              ja ciagle slysze kwekanie ciotek i starszych kobiet, ze chce do porodu zzo, a
              porod MUSI bolec itd... a czemu musi? medycyna daje nowe mozliwosci, dlaczego
              mam sie ich wyrzekac? w imie CZEGO? nie umiem pojac takiego sposobu myslenia.
              • milena801 Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:09
                pimpusiu wcale nie krytykuje innego podejscia tylko nie rozumiem że tyle moich
                koleżanek narzeka że ma kiepską sytuację finansową ale papmpersy muszą być!!!
                Gdyby tetra była taka szkodliwa to my nie byłybyśmy takie jak jesteśmy a chyba
                nie masz sobie nic do zarzucenia a ni swojej mamie czy babci!! Ja wole pojechać
                z moim maluchem na fajne wakacje niż wydawać kasę na papmpersy? ale wybór
                należy do kazdego z nas. tylko po co gadać jak mi żle a tracić kasę na zbytki w
                prawdzie ulepszenia ale jakim kosztem - co innego jak ktoś moze sobie pozowlić
                • pimpek_sadelko Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:12
                  no szcescie, ze nie jest tak jak bylo kiedys. teraz jest wybor, mozna probowac,
                  metoda proob i bledow dochodzic do wnioskow.
                  ja oszczedzam troszke inaczej w budzecie domowym. mamy rzeczy, na ktore sie nie
                  oszczedza i rzeczym, na ktorych mozna zaoszczedzic. mam to szczescie, ze moja
                  sytuacja finansowa nie kaze mi oszczedzac na pieluchach. poza tym rozumiem, ze
                  ktos moze miec inne podejscie do pieluch i uwazac ttre za lepsze rozwiazanie.
                • jakasik Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:14
                  Oj, nie przesadzaj, że używając tetry zoaszczędzi ktoś na wakacje!
                  • milena801 Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:16
                    250 zł miesiecznie to w skali roku oszczędność min 2500 zł ( to co na wakacje
                    chyba starczy)
                    • pimpek_sadelko Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:21
                      milena801 napisała:

> 250 zł miesiecznie to w skali roku oszczędność min 2500 zł ( to co na wakacje
                      > chyba starczy)

nie wydasz tyle, ktos sie rabnal w kalkulacjach.
                      250 co miesiac przez rok to starczy, ale tetra darmowo sie nie upierze,
                      pamietajsmilewoda, prad, czas spedzony przy desce do prasowania, zmeczenie.... to
                      wszystko ma swoj wymiar. finansowy rowniez.
                      korzystaj z tetry, ale nie mow, ze jednorazowe to nic nie kosztuja. one tez
                      beda sie zuzywac, trzeba dokupic itd...
                    • jakasik Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:28
                      ale skąd bieżesz te 250zł! Ja wydaję 100zł. A jak będę używała tetrę to co? Ma
                      Tobie zawozić do prania i prasowania? Coś logiki Ci brak.
                      • milena801 Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:51
                        ciąża na ciebie tak wpływa czy zawsze taka jesteś, nawet niech peluch kosztuje
                        50 groszy i dziennie zużyjesz ich 10 szt to wychodzi 5 zł, w miesiącu
                        30*5zł=150 zł, to co mało??, a 10 sztuk to chyba nie za wiele - bo wychodzi co
                        2 godziny 40 minut zmiana
                        • jakasik Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:59
                          Po pierwsze nie jestem w ciąży, wejdz na suwak lub czytaj uważnie moje posty, z
                          których jasno wynika, że już jestem mamą.
                          Po drugie liczysz koszt pieluch jednorazowych, nie liczysz kosztu tetry!
                          Pranie, prasowanie, kupienie nowych.
                          Po trzecie 10 pieluch dziennie to lekka przesada, 5 wystarcza. Tyle zużywam
                          średnio i mój syn ani razu nie miał żadnych problemów ze skórą!
                          Twoje obliczenia nabrały wreszcie realizmu 150zł to jest to! Ja zamykam ten
                          wytdatek w 100zł i nadal jestem zdania, że jednorazówki są lepsze, co nie
                          oznacza, że namawiam Cię do ich używania. Zdaj sobie tylko sparawę, że tetrę
                          będziesz musiała zmieniać przy każdym zrobieniu siusiu! Współczuję dziecku w
                          nocy! No chyba, że będziesz sobie nastawiała co godzinę zegarek żeby przewijać
                          dziecko a pewnie i tak nie unikniesz przesiakania wszystkoiego w czym będzie
                          dzecko spało. Więc dodatkowo dojdzie Ci pranie ciuszków. Ciekawe ile
                          dodatkowych kompletów dziennie? Dziecko jak jest maluteki siusia co chwilę,
                          dopiero starsze sika rzadziej a więcej. Używaj tetry! Twój wybór! Tylko jeśli
                          tak krytykujesz jednorazówki to najpier znajdz porządne argumenty a potem pisz.
                          • milena801 Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 12:03
                            nie krytykuje jednorazówek tylko przerazaja mnie koszty z nimi związane a po za
                            tym aspekt zdrowotny (to tak jakby przy okresie zmieniać podapskę dobrej firmy
                            co 4 godziny bo dobrze wsiąka)chodzi mi o to żeby rozpatrzyć wszystkie za i
                            przeciw pieluchom jednorazowym i tetrowym a wy widzicie tylko kwestę prania i
                            prasowania a od tego się nie umiera bo nasze mamy i babcie dobrze się mają i
                            wiecej dzieci wychowały niż my i przeparaszam za Stasia, ucałuj go od złej
                            ciotki z internetu
                            • jakasik Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 12:12
                              Nie jesteś zła, myślę, że troche zagubiona w tych wszystkich przygotowanich! Ja
                              na początku ciąży też myślałam o tetrze, ale 1 argument mnie przekonał, nie
                              finansowy, ale ten, że będzie trzeba tę cholerną tetrę zmieniać na początku
                              prawie non-stop! A weżpod uwagę, że maluszek dużo czasu śpi, więc nie
                              wyobrażałam sobie budzić go co godzine powiedzmy na zmianę pieluchy! To samo w
                              nocy. A na spacerze, w podróży! A wiesz jak na skórę działa okład z moczu! Nie
                              wspomne o kupce!!! Napewno nie lepiej jak chemia w jednorazówce! Jeśli chcesz
                              to używaj tetry, może Tobie to będzie pasowało. A może po pewnym czasie jednak
                              przekonasz się do jednorazówek. Twoje dziecko, Twój wybór!!! Pozdrawiam!
              • izzunia Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:16
                popieram. wczorajsza rozmowa z mama - co praktycznego moze mi sie przydac, bo
                chcialabym w koncu skompletowac wyprawke - na to mama, ze na pewno duzo pieluch
                tetrowych, bo lepiej, zeby maluch na poczatku byl tylko w tetrowych. od razu sie
                zbuntowalam - nie mam najmniejszego zamiaru codziennie prac, prasowac, itd.
                potem zrelacjonowalam rozmowe z mama mezowi. on na to, ze pewnie tetrowe sa
                zdrowsze i tansze, na to ja - jak chcesz tetrowe to nie ma sprawy - ale Ty
                zajmujesz sie pieluchami - czyli pierzesz, prasujesz, itd. Od razu stwierdzil -
                no wiadomo, ze bedziemy uzywac jednorazowychtongue_out
                ech.
                i masz racje Pimpeczku-sadelko - po to jest technologia zeby z niej korzystac. i
                to nie jest wygodnictwo, po prostu ja np. potrafie liczyc ile kosztuje czas.
                wszyscy mowia o proszku, o wodzie - a czas jaki trzeba na to poswiecic?
                iza
                • milena801 Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:19
                  1 godzina dziennie to chyba nie jest taka strata czasu - można sienawet
                  zrelaksować - nie bede cały czas patrzeć w swojego malucha jak w obrazek on
                  pośpi a ja coś zrobię dla domu - dla małego męża dla naszej rodzinki - wszytko
                  kwestia zorgazniaowania
                  • izzunia Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:24
                    jesli przy prasowaniu sie relaksujesz, to moze masz ochote do mnie wpasc na
                    relaksacyjne prasowanko?smile mam stos (ok 1m wysokosci) t-shirtow do wyprasowania smile
                  • lirio Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:29
                    Dziewczyny nie odpowiadajcie już na ten wątek bo to jest chyba jakiś żart.
                    Najpierw autorka prosi o zdanie, potem rzuca się do wszystkich, wypisuje jakieś
                    wyimaginowane 250 zł czyli 1 zł za pieluchę - kompletna bzdura. Mówi, że
                    oszczędza kasę, a kupuje New Borny za 37 zł, dodatkowo w opakowaniu 42 sztuki,
                    którego nie ma na rynku. Chce prać rzeczy noworodka w sodzie, (która zresztą ma
                    silne właściowści wybielające) bo tak robiono 30 lat temu - wtedy 1 dziecko na
                    100 miało alergie a nie tak jak reraz pewnie z 99. Jak za leczenie pupy dziecka
                    zapłaci 100 miesięcznie i wtedy to dopiero zarobi.
                    • ledzeppelin3 Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:32
                      O, z góry gorąco wsopółczuję używania tetry u noworodka i niemowlaka... Co ja
                      ci będę mówić, sama zobaczysz.
                  • jakasik Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:31
                    Zobaczysz jak urodszisz! Tę godzinę będziesz wolała odpocząć a nie stać przy
                    pieluchach! Ja na początku wszystkie ciszki prasowałam (mąż również pomagał),
                    Teraz już tego nie robię. Tę godzinę wole poświęcić małemu. A prasuję tylko to
                    co trzeba! Wcześniej prasowałam wszystko jak leci: body, skapretki, czapeczki
                    do spania.
                  • pimpek_sadelko Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.08.05, 11:43
                    no pewniesmile
                    pod warunkiem, ze maly bedzie aniolem i pospi wtedy, kiedy Ty chcesz pracsmile
            • tucik tetra dla ideii... 23.01.06, 14:43
              Po przeczytaniu postu autorki i reszty dochodzę do wniosku, że bardziej milenie
              zalezy na używaniu tetry z przyczyn filozoficznych niż praktycznych w myśl
              jakiejś tam idei, piszę że pralka wypierze a firmowe żelazko uprasuje, nie
              liczy prądu i wody, które te sprzęty pobiorą do prania, prasownia i podgrzania
              tej wody a prąd znowu w górę...ponadto, jak się po kilkunastu tyg idzie do
              pracy na 8 h i 2 sie dojezdza to nawet nie ma czasu i siły żeby sie takimi
              rzeczami zajmowac...lepiej zając sie dziekciem-to moja uwaga. a pieluchy
              faktycznie mozna kupic teraz naprawde tanie. Suma sumarum wychodza na pewno
              taniej niż tetra (gdzie dziecko czesto przesiusiuje także ubranka a zdarza sie
              ze i pościel)!!!
            • maga202 Re: Milena nie upieraj się tak zawzięcie przy tet 23.01.06, 20:29
              Ja myślałam że wszyscy a wcale nie zarabiamy z mężem dużo kasy.
        • donerkasia Re: zależy to od rodzaju pieluch 23.01.06, 20:24
          "to pieluchę zmienia sie co 6 godzin"

tak!!, ja zmieniam w zależności od potrzeby - wychodzi co 4-6 godzin. moja mała
          po prostu jak śpi to ma suchą pieluchę (przesypia całą noc od 3 tygodnia życia).
          pieluchę brudzi dopiero po przebudzeniu. dlatego taki bilans wychodzi. ja płacę za
          huggisy soft& dry 28zł/ 62szt. więc to chyba nie jest aż tak wielki wydatek.
          wydaje mi się, że woda prąd i proszek kosztowałyby więcej. nie wyobrażam sobie,
          jak można zużyć 250szt. w miesiącu?

p.s. pediatra jeszcze w szpitalu mówiła, że wystarczająco często zmieniam
          pieluchę smile
    • kkasia8 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:37
      Droga Mileno nie denerwuj się komentarzami na temat pieluch tetrowych.Zrobisz
      ja będziesz uważać , jak ci będzie wygodniej i na co czas przy małym dziecku ci
      pozwoli.Ja wychodzę z założenia że może naprawde wygodniej i szybciej jest z
      pieluchami jednorazowymi ale nie wiadomo co życie nam zaoferuje i może się
      okazać żę np. moje dziecko jest uczulone na pieluchy jednorazowe(a to zdarza
      się w pierwszych miesiącach częściej niż by się niektórym zdawało) albo los
      spłata mi figla i nie będzie mnie stać na pieluchy jednorazowe nawet te po 19zł
      za paczkę.Sama dostałam 40 pieluch w prezenci i nie zrobiłam z tego wielkiej
      sceny bo uważam że pranie i prasowanie nie jest żadnym wysiłkiem zważywszy na
      to że teraz bardzo oszczędzamy się w ciąży i traktujemy ją jak bardzo ciężką
      chorobę a nie stan wyjątkowy.
      Pozdrawiam Kasia
      • milena801 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:44
        dzięki Kasiu za wsparcie - wcale nie upieram się przy tetrze ale uważam że
        dziewczyny stanowczo oprzesadzają - komentarze są poniżej pasa bo nikt nie wie
        jaka jest czyjaś sytuacja materialna i jak musi zyć ale życie wiele weryfikuje
        jak napisałaś Pozdrawiam
      • gabi67 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:44
        W Rossmanie sa pieluszki dobre za 31 zł 68 sztuksmile
        Pozdrawiam Gabismile
    • sdomitrz Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:43
      Wiesz, ja świecie wierzyłam, że tetra jest najlepsza, no i pozwala zaoszczędzić.
      Zapał mój minął po 2 tygodniach.
      Nie ma czasu ani możliwośći codziennego prania i prasowania tych pieluch -
      1) po pierwsze, całej pralki nie załadujesz na koniec dnia - jednak tych
      pieluch nie jest aż tyle, by starczyło na wypełnienie całej pralki.
      2) kupy trzeba od razu zmywać pod bieżącą wodą, inaczej pielucha sklei się i
      wyschnie razem z kupą i myślisz, że się uda czegoś takiego doprać? A dziecko
      robi ok. 8-12 kupek dziennie, nie mówiąc już o sikaniu co 5-10 minut po trochu.
      I ciągle musisz przewijać, inaczej się odparzy
      3)dziecko je co 1,5-2 godziny, proces karmienia zajmuje ok. 30 minut. Mama
      zwykle jest tak wyczerpana, że w przerwie tylko marzy połozyć głowę na
      poduszkę, a jak ciągle trzeba przewijać i jeszcze myśleć o tym, że w łazience
      stoi micha z brudnymi pieluchami, to wszystko naprawdę staje się wielką udręką.
      4) Jak Ty zamierzasz prać pieluchy w pralce używając sody - przecież pralka od
      tego może się zepsuć w 2 miesiące, no i dopiero wtedy będziesz miała koszt.
      A pampersy dla najmniejszych dzieci to koszt 55 gr za pieluchę, skąd Tobie
      wyszła aż złotówka/pielucha?

Oczywiście póki sama nie spróbujesz, nie będziesz wierzyła innym, też taka
      byłam smile
      • jakasik Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:48
        Dziecko karmione tylko piersią tak często nie robi kupek! Mój Staś robił 1-2
        tygodniowo i było i jest z nim wszystko OK!
        • milena801 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:52
          zaraz się okaże ze twój Staś wogóle się nie załatwiał
          • pimpek_sadelko Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:53
            milena801 napisała:

> zaraz się okaże ze twój Staś wogóle się nie załatwiał

moze dziecko to jednak zostaw w spokoju? o pieluchach chyba chcialas gadac. nie
            ma co sie na dziecku wyzywac.
            • milena801 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:59
              Przepraszam masz rację ale ona dla mnie też nie jest za miła - kilka razy mi
              ubliżyła
              • jakasik Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 12:03
                Powinnaś chyba mnie przeprosić. Ale czego ja wymagam...
          • jakasik Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 12:01
            A czego chcesz od mojego dziecka! Czy mam się czepić Twojego nienarodzonego? W
            którym miejscu Ci ubliżyłam?
          • miimiimii Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 12:01
            dziwna jesteś.. po co zadajesz pytanie, skoro sama wiesz najlepiej..
        • przeciwcialo Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 20.09.05, 13:53
          A mój synek robił 12 kupek dziennie. Własciwie purtał i brudził kupką pieluche.
          Teraz ma 2 mce i brudzi tak 8-9 pieluch. Na jednorazówki uczulony wiec uzywam
          tetry i jakos nie padam. A ekonomiczna pralka wypierze ci pieluchy w 60 st za
          ok. 1 zł. Uzywam proszku Dzidziuś ( 1,5 kg za 8 zł i starcza na miesiąc).
          • nicol.lublin Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 21.09.05, 11:48
            przeciwciało, co ty pierdzielisz? to ona wody nie bierze? u mnie 1m³ wody
            kosztuje 6 zł!!! a prąd? jeszcze to wyprasować trzeba, więc znowu prąd. zgodzę
            się, że na proszku można zoszczędzić, ale prąd i woda w dzisiejszych czasach są
            tak drogie, że nie chce mi się wierzyć w tą twoją złotówkę.

ciekawe czy ktoś nie robił gdzieś takich przeliczeń, może ktoś się natknął w
            internecie? ja kiedyś miałam takie przeliczenia w temacie zmywarki i oczywiście
            wychodzi, że taniej zmywać w zmywarce, choć pewnie niektórzy w życiu nie
            uwierzą. ja mam zmywarkę i nigdy już bym się nie zdecydowała zmywać ręcznie.
            tak samo z pieluchami. ale każdy ma prawo do swojego zdania, ja nikogo nie
            myślę przekonywać
            • przeciwcialo Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 21.09.05, 12:01
              A ty wiesz ile litrów to jest metr sześcienny? Moja pralka zuzywa 42 litry wody
              na cykl 60 stopni. A prądu zuzywa niecały KW na ten cykl. Proszek Dzidziuś-
              100ml na pranie (1,5 kg kosztuje 8 zł i starcza na miesiąc)
        • donerkasia Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.01.06, 20:27
          moja magda też od początku tylko na piersi i w każdej pieluszce była kupa!
          opinie są różne, jak różne są dzieci, więc nie mierz wszystkich tą samą miarą!
    • kot_gargamela Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 11:59
      Hej.
      Dziewczyny moje drogie może piszmy troche luźniej??! Milena chce uzywać pieluch
      tertrowych-jej prawo, ktoś inny jednorazowych-jego prawo. Prosiła o opinie, to
      je otrzymala.
      Co do kwestii pieluch jedno i wielokrotnego uzytku...
      Nie wiem, jakich będę używać. Wiem, że kupię pieluchy tetrowe, bo podobno
      przydają sie nie tylko do pieluchowania, ale jako większy śliniaczek, wypychacz
      do biustonosza, ścierka, wchłaniacz wilgoci...Takie szmatki-do-wszystkiego.
      Najzdrowiej podobno się kierować własnym zdrowym rozsądkiem i instynktem.
      Jeżeli uznam, że lepsze są tetrowe, to ich będę używać. Co do podręczników i
      opinii ekspertów: byłam kiedyś na bardzo ciekawym wykładzie, na którym
      prowadzący powiedział, że opinie lekarzy i ekspertów, które nie są
      jednoznacznie potwierdzone przez badania, zmieniaja sie o 180 stopni, średnio
      co pokolenie. Vide dr Spock, który przeprosił rodziców za słynne podejscie do
      wychowania...
      Może nasze dzieci będa używać tylko tetry??
      • jakasik Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 12:01
        Niech używa czego chce. Nie podobają mi się jej bezpodstawne argumenty, ot co!
      • kkasia8 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 12:05
        W pełni się z tobą zgadzam Kocie Gargamela, tyle że ta pieluchowa awantura tak
        mnie rozbiła że poczułam się jak przekupka na targu zwierzcym i zabrakło mi
        odpowiednich słów aby to wszystko napisać.
        Każdy ma prawo do swoich opini ale trzeba to robiś w cywilizowany sposób.
        • pimpek_sadelko Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 12:13
          kkasia8 napisała:

> W pełni się z tobą zgadzam Kocie Gargamela, tyle że ta pieluchowa awantura
          tak
          > mnie rozbiła że poczułam się jak przekupka na targu zwierzcym i zabrakło mi
          > odpowiednich słów aby to wszystko napisać.
          > Każdy ma prawo do swoich opini ale trzeba to robiś w cywilizowany sposób.

moze nie przeczytalas calego watku. mniej tu poszlo o tetre a bardziej o sposob
          przekonywania do niej.
          • kkasia8 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 12:20
            Przeczytałam cały wątek tetrowy i wiem że miało to być kulturalne wyrażanie
            swoich opini a nie zagrzewanie innych do walki ta jak ty to zrobilaś.
            • pimpek_sadelko Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 12:23
              kkasia8 napisała:

> Przeczytałam cały wątek tetrowy i wiem że miało to być kulturalne wyrażanie
              > swoich opini a nie zagrzewanie innych do walki ta jak ty to zrobilaś.
              oo tak? w ktorym momencie? pokazsmile
              pialam, ze kazdy ma swoje prawo do probowania jednej i drugiej metody, ale zeby
              nie pisac, ze tetra to jest darmowa.
              och,... znowu nawiedzona zwolenniczka tetryuncertain
              no i z kim tu gadac?
              idz sekte zaloz jak nie umiesz na spokojnie,a moze melisa?
              • karolinazajac do pimpek_sadełko 23.01.06, 13:49
                Jak się Twoje maleństwo chowa? Ile już ma? Dawno się tu nie pokazywałaś. A
                szkoda smile
    • diablica26 Re: mnóstwo do wyboru 23.08.05, 12:30
      Jak ostatnio leżałam na patologi to wiele rozmawialiśmy na temat pieluszek
      jednorazowych z sąsiadkami,Jest jedna firma "Helen Harper" ok 72 sztuk za 36
      zł.Podobnież bardzo dobre nie przemakają,bynajmiej u nas na rynku można je
      dostać niewiem jak w innych miastach.Bardzo dobre Dada z Biedronki tanie choć
      troszkę mało w paczce.U nas Tesco nie ma ale jest Caerfur i chyba też są firmowe
      ale nie wiem jakie są w jakości.Firma Bella też ma dobre gatunkowo
      pieluszki.Trudno wybrać tyle jest gatunków na rynku.Wszyscy fascynują się
      Pampersami bo reklamują,ale jest wiele innych bardzo dobrych firm nie
      reklamowanych co mają dobrej jakości towary.Reklama ogłupia i często ludzie
      kupują to co nakazują w telewizji.Każdy kupuje to co uważa i na co go stać.
      lilypie.com
      • gabi67 Re: mnóstwo do wyboru 23.08.05, 14:29
        Kochane kazda ma prawo uzywac czgo chce.Ja nauczona juz praktyka przu straszych
        dzieciach prałm i prasowłam do trzech miesiecy ale traz powiedziałm nie i
        odrazu pieluszki jenorazowe.Więcej mam czasu i zrobiłm to dla swojej wygody ot
        tak bo nie tylko mam jedno dzieco ale traz troje i wszystkie wymagaja mojej
        troski i czasu i zamiast stac i prasowac pileuchy wole z dzieciakami isc na
        spacer.A i jeszcze jeno jesli sie te pieluszki tetrowe przeliczy to prad woda
        proszek to sie to wcale nie opłaca i do tego czas!Mieszkam w szczecinie i nie
        stety wszystko jest tu drogie tak jak w pozostałych duzych miastach ,ale kazdy
        zrobie jak uwaza
        Pozdrawiam Gabismile
    • sylka75 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 16:11
      Kupuje pampersy new born dla mojej 19-dniowej coreczki - poki co jedna paczka
      44 szt wystarcza na 5 dni, kosztuje 26 pln. Pieluszki nie mozna zmieniac
      rzadziej niz raz na 3, 4 godziny. A pranie i tak robie codziennie, i pelno w
      nim pieluch tetrowych, bo podkladam na przewijak, dziecko ulewa itp. Nawet nie
      wyobrazam sobie jakby to bylo w tetrze! Moja coreczka przesypia w nocy nawet 4
      godziny - jak by jej pupcia wygladala w tetrze po 4 godzinach??? Musialabym ja
      budzic do przewijania - dziekuje bardzo...
      • luiza1pop Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.08.05, 16:42
        Milena nie przejmuj sie gadaniem , zrobisz jak uwazasz . Sprobuj najpierw
        tetry, a potem jak nie pojdzie to masz jednorazowki. Cala "dyskusja" jest
        smieszna , malo konkretow a duzo pie..i obrazania. Gdyby nie to, to moznaby
        sie czegos konkretnego dowiedziec. Strata czasu....
        • elenka21 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.01.06, 13:09
          A czy ktoś używał pieluch ze sklepu Lidl?Wiem że są tam trzy rodzaje i też
          tanio wychodzą tylko nie wiem czy są dobre.
    • kalina_p kolo 70-100zł 23.01.06, 13:14
      pieluchy polecam z "1" z Carrefoura lub Globi, sa świetne!
      Paczka 32-24 sztuki (zaleznie od wielkości dziecka) kosztuje koło 12-13 zł.
      Na dobe na poczatku szło mi 6-7-8, zalezy od dnia. Teraz kolo 6 sztuk.
      naprawde nie opłaca sie - prąd na pranie, prasowanie, proszki...a przede
      wszytskim CZAS. Uwierz, że nie będzie Ci sie chciałowink
      • kalina_p miesięcznie;) n/t 23.01.06, 14:11

• christych Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.01.06, 13:35
      w zależności od rodzaju pieluch, zapotrzebowania na nie malucha, aktualnych
      promocji sklepowych koszt miesięczny u mnie waha sie od 120 do 160 zł.
      Latem używałam mniej pieluch, bo mała często siedziała na kocyku z gołą pupcią,
      tylko w figach dziewczęcych.
      • aguska231 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.01.06, 14:30
        a po co prac pieluchy codziennie??? ja mam tetrowych ze 100 smile)) i zamierzam
        ich urzywac, dziennie zejdzie mi ich okolo 20 tak mi przynajmniej pisaly tu
        dziewczyny i bede prac powiedzmy 2 razy w tygodniu. I tu zaoszczedze na pralce
        i proszku co do zelazka nieoszczedzebo czy 10 czy 100 trzeba uprasowac.
        Sprobuje najpierwpobawic sie tetra a jkaa mi to niewyjdzie to beda jednorazowki
        i poco tu sie klucic i sobie ublizac??? kazdy zrobi jak zechce a dfziewczyna
        prosila o opinie a nie o ublizanie jej
    • tucik tetra dla ideii???? 23.01.06, 14:44
      Po przeczytaniu postu autorki i reszty dochodzę do wniosku, że bardziej milenie
      zalezy na używaniu tetry z przyczyn filozoficznych niż praktycznych w myśl
      jakiejś tam idei, piszę że pralka wypierze a firmowe żelazko uprasuje, nie
      liczy prądu i wody, które te sprzęty pobiorą do prania, prasownia i podgrzania
      tej wody a prąd znowu w górę...ponadto, jak się po kilkunastu tyg idzie do
      pracy na 8 h i 2 sie dojezdza to nawet nie ma czasu i siły żeby sie takimi
      rzeczami zajmowac...lepiej zając sie dziekciem-to moja uwaga. a pieluchy
      faktycznie mozna kupic teraz naprawde tanie. Suma sumarum wychodza na pewno
      taniej niż tetra (gdzie dziecko czesto przesiusiuje także ubranka a zdarza sie
      ze i pościel)!!!
      • agikar Re: tetra dla ideii???? 23.01.06, 14:54
        ja też używam pieluch jednorazowych i nie przeszłabym na tetre za żadne skarby.
        Fajnie sie teraz mówi jak czekasz na dzecko ale jak przyjdzie co do czego,
        będziesz zmęczona, niewyspana a tu góra pieluch do prania i prasowania
        codziennie a weź jeszcze ugotuj, posprzątaj...A potem może jeszcze powrót do
        pracy. Ja od początku używam jednorazowych i nie wydaję na nie fortuny, kidyś
        faktycznie zużywał więcej na dobę a teraz to na noc i najwyżej 3-4 dziennie(17
        miesięcy). Używam tych najtańszych z biedronki bo są naprawde nie gorsze od
        pampersów.Ale rób jak uważasz.
    • gloria2 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.01.06, 16:08
      Ja kupiłam tylko 10 pieluch tetrowych w celu tzw. wspomagajacym. Zdecydowanie
      bedę używać jednorazówek. U mnie oprócz kosztów prądu i wody dochodza jeszcze
      koszty ścieków - mamy szambo - 100 zł/miesiąc. W tej chwili pralka chodzi ok 2
      razy w tygodniu. Jak już bedzie małe na świecie to pewnie bedę prawie
      codziennie musiała robić pranie. Wówczas częściej bedziemy musieli oprózniać
      szambo a to nie jest wcale tak mało. Wywóz śmieci to 4 x mniej.
      • peggy1 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.01.06, 16:58
        A dlaczego wy liczycie czas tylko na pranie i prasownaie pieluch. Ja uzywalam
        tetry i prawie za kazdym razem (bo nie wkladalam ceratki) przesikiwal mi cale
        ubranko. Wiec oprocz pieluch pralam i prasowalam rowniez
        ubranka/posciel/rozki/kocyki - czy cos innego co tam oblal big_grin Jesli nawet ktoras
        kupi sobie 100 pieluch (bo ma zamiar prac je 2 razy w tygodniu) to niech kupi
        rowniez z 70 par spiochow i body/koszulek.
        Przecwiczylam - taniej wychodza jednorazowki smile))
        • tucik Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.01.06, 20:31
          no ja właśnie liczę także przesikiwane ciuszki i pościel...
    • lalhuna ZłE, LENIWE MATKI... 23.01.06, 18:06
      przeczytałam wsystko i chciałam powiedzieć, że myślę,
      że jak kobieta UżYWA PIELUCH JEDNORAZOWYCH , TO NIE ZNACZY, żE
      JEST ZłA I LENIWą MATKą!!!!
      • maga202 Re: ZłE, LENIWE MATKI... 23.01.06, 20:50
        Podpisuje sie pod Twoim stwierdzeniem.
        Ale swoją drogą to strasznie mnie ubawił ten wątek. Nigdy nie pomyslałam bym ze rozmowa o pieluchach potoczy się w taki sposób.
        Głosuje za jednorazówkami.
        Pozdrawiam Magda
    • indra2 Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.01.06, 21:50
      Na początku synek był na piersi i robił nawet 10 kup dziennie, wychodziło ok.
      12 pieluszek na dobę. Teraz (ma 10m-cy) w nocy mu nie zmieniam, w dzień co 3h
      no i oczywiście jak jest kupa (przeważnie 1 dziennie) wychodzi ok. 5-6 pieluch
      dziennie. Z tym, że mniejszych rozmiarów pieluszek jest więcej w paczce a tych
      dużych mniej więc koszt pieluszki jest coraz większy. Miesięcznie na pieluchy
      wydaję chyba między 120- 150zł. Używam pampersów. Próbowałam tańszych dada ale
      mojego synka odparzają. Tetry w ogóle sobie nie wyobrażam używać, bo nie
      wyobrażam sobie tych stosów prania, to nie tylko pieluchy ale ubranka, pościel
      i prasowania. Najpierw prasowałam wszystkie ubranka synka teraz mam to w nosie,
      po prostu mi się nie chcę, w wolnym czasie wolę porobić coś milszego. No i to
      ciągłe przebieranie. Teraz akurat synek ma etap "poznawania swojego ciała" co w
      praktyce oznacza, że chce sobie urwać siusiakasmile)) więc każde przebieranie
      jest dla mnie męczarnia.A jak taki maluch śpi po 4h w dzień(mojemu synkowi do
      tej pory zdarza się przespać 3h w dzień) to co budzić go co chwilę na zmianę
      pieluchy? A w nocy???? No a z tetrą też wiążą się koszty więc nie wiem czy gra
      jest warta świeczki.
      aga
      • kamiba Re: koszty pieluch jednorazowych-ile? 23.01.06, 23:45
        Jeśli tylko chcesz używaj tetry! Nigdy natomiast nie przewidzisz jakie będziesz
        miła dziecko i jak sama będziesz się czuła po porodzie. Może być tak (czego Ci
        nie zyczę) nie nie będziesz miała siły prać i prasować przez pierwsze dni czy
        nawet tygodnie. Łatwa ciążą nie oznacza łatwego okresu w pologu. Może być tez
        tak że będziesz miała bardzo wymagające dziecko dla którego bliskość mamy będzie
        najważniejsza przez cały czas i wtedy też trudno będzie znależć Ci czas np. na
        prasowanie.
        Niew jestem przeciwniczka tetry, ale w razie jakichkolwiek problemów warto mieć
        kilka dyżurnych pampersów.
        Ja oprócz pampersów używalam jesze bordowych pieluch rossman - polecam! Cena
        dużo nizsza!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka