Dodaj do ulubionych

Czy mogło być obrócone?

23.08.05, 13:40
Nie wiem czy to powód do obaw, ale wczoraj byłam u lekarza w przychodni na
NFZ i przykładał mi do brzucha ten przyrząd do słuchania serca dziecka (21
tyg. ciąży). No i niestety nic nie było słychać. Lekarz był skonsternowany,
pytał czy czuję ruchy no i powiedział, że trzeba zrobić dobre USG, ale na
pewno wszystko jest w porządku. Ja ruchy czuję już od dawna - więc czy bobas
mógł się przekręcić, że po prostu nie było słychać serduszka? Może ktoś miał
podobną sytuację?
Obserwuj wątek
    • dariaza Re: Czy mogło być obrócone? 23.08.05, 13:46
      nie wiem co Ci doradzić, ale wydaje mi się że powinnaś może powtórzyć badanie
      tętna, bo w 21 tc to Maleństwa fikają na całego po całym brzuchu. Albo jednak
      zrobić to USG dla pewności.
      • alojewska Re: Czy mogło być obrócone? 23.08.05, 13:57
        u mnie raz nie było słychac serduszka bo dziesko prawdopodobie bylo odwrócone
        do kości krzyżowej ale wtedy położna mi powiedziała że jest szmer czy tętno
        pępowinowe i że to tak jak tętno dziecka.
    • esse1 Re: Czy mogło być obrócone? 23.08.05, 13:59
      Nie zamartwiaj sie na zapas. Prawdopodobnie lekarz miał kiepski sprzęt albo
      małe umiejętności. A może jedno i drugiesmile Moja ginka bardzo często miała
      problem z wyłapaniem tętna maluszka do ok. 25 tygodnia. Kiedys po prawie 15-
      minutowym osłuchiwaniu poprosiła pielęgniarkę o przyniesienie innej "udetki"
      (tak to nazwała), i stwierdziła, ze już dawno ten sprzet trzeba było wymienić.
      Drugim aparatem tętno wyłapała bardzo ładnie, a przy tym okazało się, ze maluch
      usadowił sie baaardzo nisko tuż na spojeniem łonowym i może też dlatego trudno
      było na niego trafic. Oczywiście dla świętego spokoju swojego zrób usg, choć
      może lepiej wybrać sie na jakąs izbe przyjeć, niech tam osłuchają (powinni miec
      więcej sprzętu)i ew. zrobią usg.
    • abiedrzycka Re: Czy mogło być obrócone? 23.08.05, 14:10
      Jeżeli czujesz ruchy dziecka, nie masz powodów do obaw. A tak na przyszłość:
      jeżeli kiedykolwiek "dopadną" Cię wątpliwości, zawsze możesz iść do pierwszego
      lepszego szpitala na izbe przyjęć i troszkę "przesadzić" z opowieściami
      (powiedzieć, że dużo słabiej czujesz ruchy, albo że dawno ich nie czułaś - np
      od wczoraj) i poprosić, żeby zrobili Ci Ktg. To jest najlepszy "wysłuchiwacz"
      tętna. Wynik wychodzi w formie wydruku - trochę przypomina to wynik Ekg. Na
      jego podstawie można łatwo stwierdzić, czy serduszko bije. Pozdrawiam
      • solcia1 Re: Czy mogło być obrócone? 23.08.05, 14:25
        Dzięki, trochę mnie pocieszyłyście. USG mam zaplanowane na piątek, więc będę
        czekać z niecierpliwością i drżeniem serca. Ale bąbel wierci się, więc mam
        nadzieję, że to faktycznie wina sprzętu bądź lekarza. Buziaczki
    • amwaw Re: Czy mogło być obrócone? 23.08.05, 14:31
      Ja miałam nawet taką sytuację w lekarza w 19-20tc. Słuchamy sobie z lekarzem
      jak to pięknie serduszko naszej dziewczynki bije, słychamy, a tu nagle- pac-
      kopniak i dalej jedno duże NIC- nie było słychać zupełnie serca. Lekarz
      zbaraniał, odsunął detektor od brzucha, oczki jak podstawki, a nastepnie
      przyglądał się jak podnosi się mój brzuch od kopniaków małej hehehe długo
      zastanawiał się jaką wartość wpisać w tętno płodubig_grin Spryciula gdzieś się
      schowała...big_grin
      pozdawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka