Dodaj do ulubionych

W czym prac?

29.08.05, 10:17
Czytlam juz kilka watkow na ten temat i jak z kazda rzecza, kazda z Was ma
inna opinie. Wydaje sie rozsadne pranie w platkach mydlanych, ale czy sa
takie do pralki, bo ja sie nie bede bawic w reczne pranie? A jak nie to w
czym lepiej? Wiem, ze tak naprawde da sie to najlepiej sprawdzic jak sie juz
urodzi dziecko, ale na te pierwsze prania to teraz cos musze wybrac.
Poradzcie
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: W czym prac? 29.08.05, 10:19
      ja pralam w loveli, wybralam mleczko.
    • lirio Proszek Dzidziuś 29.08.05, 10:26
      Z powodu alergii sama na początku ciąży musiałam przejść na proszki dla dzieci.
      Przetestowałam wiele i z czystym sercem mogę polecić proszek i płyn Dzidziuś.
      Proszek stosuję do swoich rzeczy a rzeczy dziecka wyprałam w płynie. Płyny
      podobno mniej uczulają. Zachęcająca jest cena proszku 6.99 za 1,5 kg, oraz
      płynu ok 5 zł za litr. Można je dostać w sklepach sieci Polo Market. W
      hurtowniach dziecięcych są droższe. Do kolorowych rzeczy kupiłam mleczko Lovela
      i też się sprawdza. Poczytajcie sobie forum eksperckie KOSMETYKI DZIECIĘCE ja
      się tam dowiedziałam m. innymi, że w Polsce nie ma płynu do płukania
      dozwolonego dla dzieci poniżej 3 roku życia, mimo częstego wykorzystywania
      wizerunku dziecka. Podobnie jest z nowymi proszkami Ariel Sensitive i Persil
      Sensitive, nie dostały opinii IMID i mimo dzidziusia na opakowaniu, nie są
      przeznaczone dla noworodków. Warto też na miesiąc przed porodem zacząć prać i
      swoje rzeczy w proszkach dla dzieci - często dzieci dostają uczulenia od
      przytulania się do odzieży mamy, pranej w silnych detergentach.
    • emma_euro_emma Re: W czym prac? 29.08.05, 10:37
      Polecam Cypisek.
    • kokons Re: W czym prac? 29.08.05, 10:52
      A co z tak rozleklamowanym i zalecanym zestawem do prania JELP?
      • bulbulina Re: W czym prac? 29.08.05, 10:55
        ja polecam płyn BEBI.sa to płatki mydlane rozcienczone, ktorymi swietnie pierze
        sie w pralce.sama jestem alergikiem i to jeden z niewielu srodkow do prania,
        ktory mnie nie uczula.do tego jest w miare tani!
        • zombi_25 Re: W czym prac? 29.08.05, 11:01
          Ja prałam w Jelpie.
        • lirio Bebi - tani??? 29.08.05, 11:15
          Nie wydaje mi się, żeby płyn Bebi był tani: w Tesco kosztuje 10 zł - 1 litr.
          Natomiast mleczko Lovela 16zł za 1,5 litra.
          • bulbulina Re: Bebi - tani??? 29.08.05, 11:20
            ja zaplacilam 8,50za 1l.za BEBi
        • michalina78 Proszek Dzidziuś...???? 29.08.05, 11:42
          Mam pytanie do Was jak już piszecie o praniu, bo nie chcę zaczynać nowego
          wątku. Włśnie dzisiaj postanowiłam wyprać wszystko dla Maleństwa w proszku
          dzidziuś i widzę w pralce że on potwornie się pieni czy to normalne, bo
          zwątpiłam czy nie przesadziłam z ilością, bo posługiwałam się miarką którą
          miałam od innego proszku, ale patrze na opakowanie i jest dobrze
          Nie wiem zostawić tak jak jest ,czy płukać kilka razy i czy na przyszłość może
          mniej sypać. To mój debiut jeśli chodzi o proszki dla niemowląt i stąd moje
          pytanie?
          • lirio Re: Proszek Dzidziuś...???? 29.08.05, 11:57
            Ja sypię do prania 180 ml proszku - taką mam miarkę od innego proszku. Nie
            widzę, żeby się bardzo mocno pieniło. Może masz super mięciutką wodę i wtedy
            się pieni mocniej. Generalnie proszki dla dzieci bardziej się pienią bo mają w
            sobie płatki mydlane, za to bardzo dobrze rozpuszczają się i wypłukują.
            Zalecane są dwa cylke płukania dla rzeczy niemowlęcych ale ja nie przesadzam.
    • bomba001 Re: W czym prac? 29.08.05, 12:58
      Nieprawda z tym persilem sensitive. ma POZYTYWNĄ opinie CZD, a nie tylko
      OPINIĘ. ja przy poprzedenim dziecku sprowadzałam go z niemiec, bo mie sie nie
      chciało prać w jelpach etc., wole wszystko nasze i dzieci wrzucić razem a ten
      dzidziuś to w WCALE NIE PIERZE, równie dobrze mogłabym wyprać bez proszku. A w
      ogóle z ta alergią to chwyt reklamowy- nie ma co zapobiegać, jezeli sie pojawi,
      todopiero dobieramy kosmetyki/detergenty.większość dzieci tak naprawdę
      normalnie toleruje zwykłe proszki do prania.
    • deotyma11 Re: W czym prac? 29.08.05, 15:14
      Ja piorę od początku w proszkach lovela. Przez pierwszy miesiąc życia dziecka
      stosowałam podwójne płukanie. Dobrze dopiera, a uczuleń nie ma.
      • kkatie Re: W czym prac? 29.08.05, 15:21
        na poczatku pralam w plynie bebi, pozniej, sama juz nie pamietam dlaczego,
        zmienilam na mleczko loveli i piore do tej pory. ale zastanawiam sie kiedy
        powinnam przejsc juz na normalny, bo moj synek juz roczek skonczyl, ale boje
        sie zeby jakiegos uczulenia nie dostal sad
    • ariana1 Re: W czym prac? 29.08.05, 15:19
      Ja używam wyłącznie jelpa. I do dziecięcych rzeczy i do naszych dorosłych. To
      proszek dla alergików. Piorę normalnie w 60 st. bez żadnych dodatkowych płukań.
      Żadnych problemów nie miałam.
      • sylwiawm Re: W czym prac? 29.08.05, 15:28
        Polecam mleczko Lovela. Proszek może uczulac (tk jest w naszym przypadku). Nie
        stosuj płatków mydlanych do pralki, bo zalepią ci grzałkę i pralka wtedy będzie
        się nadawać tylko do naprawy, albo wyrzucenia. To taka rada z doświadczenia.
        • katrem Re: W czym prac? 29.08.05, 16:18
          ze względu na alergie, piorę w jelpie, ale zastanawiam się nad czymś tańszym...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka