29.08.05, 15:32
Dziewczyny, czy po pierwszej wizycie u ginekologa musialyscoie zrobic jakies
wyniki? Pytam z ciekawosci, bo mi nic takiego nie zalecono.
Obserwuj wątek
    • mandziola Re: Wyniki 29.08.05, 15:36
      Chodzi Ci pewnie o skierowanie na badania?? Ja na pierwszej wizycie dostałam,
      ale moja pierwsza wizyta wypadła w 8 tygodniu:, także dosyc póxnawo. Jesli
      ciąża jest bardzo wczesna, to przypuszczam, że dostaniesz skierowanie na
      nastepnej wizyciesmile
      • simonkapl Re: Wyniki 29.08.05, 15:37
        Wizyte mialam w 7 tygodniu, teraz ide na drugie USG w 12 tygodniu.
      • kkatie Re: Wyniki 29.08.05, 15:37
        ja mialam wizyte pierwsza okolo 6-8 tygodnia i dostalam skierowanie na badanie
        na krew, mocz i przeciwciala. to robilam co mc, pozniej dochodzily inne, np
        toksoplazmoza i glukoza, ale to pooozniej smile
        pozdr
    • kokons Re: Wyniki 29.08.05, 15:44
      Czyzbys byla na wizycie u gin w panstwowej przychodni - oni sa powsciagliwi w
      dawaniu skierowan! Kiedy masz nasdtepna wizyte? Jesli za niedlugio to nie ma
      paniki ale jesli nastepnym razem nie dostaniesz skierowania na badania to
      zastanow sie nad zmiana lekarza.
      Ja na pierwszej wizycie w 6 tc dostalam skierowanie na podstawowe badania plus
      na toksoplazmoze.
      • simonkapl Re: Wyniki 29.08.05, 15:46
        Nie, bylam u bardzo dobrej Pani ginekolog.Ale byc moze to dlatego ze badania na
        toksoplazmoze, rozyczke , glukoze i aids robilam w marcu tego roku.Karty
        ciazowej tez mi jeszcze nie zalozyla.Prawdopodobnie zrobi to na nastepnej
        wizycie.Jestem po prostu ciekawa czy tez tak mialyscie.
        • an_ni Re: Wyniki 29.08.05, 15:51
          bez przesady, mialas najwazniejsze badania robione niedawno (toxo, rozyczka
          itp) wiec spoko
          morfologia nie zmienia sie drastycznie na poczatku ciazy jesli nie wymiotujesz
          ani nie chudniesz
          ja mialam taka sama sytuacje - wszystkie badania robilam tuz przed zajsciem
          wiec pierwsze ciazowe mialam ok 12 tyg
          a zdarza sie ze karte ciazowa zakladaja po 12 tyg
        • kokons Re: Wyniki 29.08.05, 15:51
          NFZ Badania profilaktyczne w ramach świadczeń obowiązkowych -Oto sciaga:

W odniesieniu do opieki ambulatoryjnej nad kobietą w ciąży niepowikłanej
          właściwym jest przeprowadzenie:
          badania podmiotowego i przedmiotowego (połączonego z: badaniem ginekologicznym -
          we wziernikach, badaniem zestawionym oraz badaniem położniczym zewnętrznym,
          oceną wydzieliny pochwowej tętniczego pH pochwy, pomiarem ciśnienia tętniczego
          krwi, oceną masy ciała, badaniem czynności serca płodu od 14 tygodnia ciąży
          oraz ocena ruchu płodu przez ciężarną od 26 tygodnia ciąży) przy każdej wizycie
          planowanej nie rzadziej niż raz na cztery tygodnie,
          badanie grupy krwi na początku ciąży, w przypadku grupy krwi Rh ujemnej,
          przeprowadzenie badania przeciwciał anty Rh co dwa miesiące,
          badania USR w pierwszym i trzecim trymestrze ciąży,
          badania na obecność antygenu Hbs w trzecim trymestrze ciąży, od badania można
          odstąpić gdy pacjentka ma aktualne szczepienie przeciwko WZW typu B,
          badania morfologicznego krwi i badania ogólnego moczu raz na dwa miesiące,
          badania glikemii na czczo na początku ciąży oraz wykonanie testu tolerancji
          glukozy między 24 a 28 tygodniem ciąży,
          badania ultrasonograficznego trzykrotnie w przebiegu ciąży- pierwszego do 14
          tygodnia, drugiego około 22 tygodnia i trzeciego około 30 tygodnia ciąży.
          Badanie ciężarnej powinno być przeprowadzone częściej, lub rozszerzone o
          badania dodatkowe, gdy istnieją wskazania do ich przeprowadzenia wynikające ze
          stanu klinicznego pacjentki.
    • pimpek_sadelko Re: Wyniki 29.08.05, 15:49
      zalezy kiedy poszlas. moja wizyta byla w 8 tc, dostalam zalecenie zrobienia
      badan: grupa krwi, wr, morfologia, mocz, cukier, mialam pobrana cytologie.
      moj lekarz nie zleca tego przed potwierdzeniem ciazy, tj. przed widoczna akcja
      serca zarodka na usg.
      generalnie pierwsza wizyta powinna sie odbyc miedzy 8-11 tc czy jakos tak (+/-
      tydzien), a brakiem zalecen badan od razu nie sie nie przejmuj. masz cala ciaze
      na to. jesli jestes na poczatku to lykaj folik, zdrowo sie odzywiaj, nie ma co
      sie spieszyc. nie jestes chora tylko w ciazy.
      • simonkapl Re: Wyniki 29.08.05, 15:55
        No oczywiscie ze chora sie nie czuje, wrecz przeciwnie, tak sobie tylko
        chcialam porownac.Na wizycie bylam w 7 tygodniu.Ale badania ktore
        opisujecie,robilam w marcu, wiec stad pewnie brak skierowania.Pozdrawiam.
        • pimpek_sadelko Re: Wyniki 29.08.05, 15:59
          naprawde nie na kazdej wizycie musisz miec zlecone badania. zatem spokojnie.
          nie daj latwo podkopac swojej wiary w ginekolozke, bo naprawde to zaden blad
          zrobic badania pozniej. nie ma z czym sie tu scigac. zlecenia dostalam w 8 tc a
          badania zrobilam dzien przed kolejna wizytasmile.
          jesli cos Cie bedzie niepokoilo zapewne mozesz skontaktowac sie z lekarka i
          bedziecie dzialc w zaleznosci od potrzeby sytuacji. bedzie dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka